Pääkirjoitus    |   Vieraskynä

Yhtenäisyys parantaisi EU:n turvallisuutta

Yhteistä varautumista ja kumppanuutta tarvitaan, jotta usko Euroopan unionin hyviin tavoitteisiin säilyy.

Euroopan unionia on vuosikymmenten saatossa rakennettu kuin mosaiikkitaulua. EU:n Bryssel-keskistä sädettä on pidennetty, kun on haluttu kasvattaa unionin paino­arvoa maailman talousmarkkinoilla. Samalle alustalle on soviteltu mitä moninaisimpia kansakuntia kulttuuriperintöineen, suurvaltamuistoineen, sortoaikaisine traumoineen, kansallisylpeyksineen ja ominta­keisine hallintokulttuureineen.

Jokainen kansakunta ajattelee viime kädessä omaa etuaan. Poliit­tiseen liittoon ryhdytään, jos siitä saadaan hyötyä. Taloudelliset ­intressit ovat vain yksi tekijä hyö­tyjä punnittaessa.

Kuuluminen isompaan viite­ryhmään tarkoittaa myös monenlaisten myönnytysten tekemistä. ­Tämä etäännyttää valtiota kansallisesta itsemääräämisoikeudestaan.

Euroopan unioni ei ole yhtenäinen joukko. Myötäilyyn valmiiden lampaiden lisäksi unionissa on temperamenttisia vuohia, uppiniskaisia aaseja, nopealiikkeisiä metsäpeuroja, lypsäviä lehmiä, väsymättömiä työhevosia ja jyrääviä härkiä. Kaikki kuitenkin haluavat ja voivat elää ­samassa aitauksessa.

EU:n jäsenvaltioiden rauhallista laiduntamista on viime aikoina häiritty monin tavoin. Maailman kriisipesäkkeistä kumpuava hallitsematon maahanmuutto herättää levottomuutta, ja kansainvälinen terrorismi kylvää kauhua Euroopan kaupungeissa. Samalla kansalaisia hämmentävät EU:n monet mitäänsanomattomat poliittiset julkilausumat ja ponnettomat päätelmät sekä unionin poliittisen toiminnan jäykkyys.

Unionilla olisi tänä vuonnakin mahdollisuuksia osoittaa toimintakykynsä kansalaisilleen. Esimerkiksi EU:n sisäasioissa on löydettävä ratkaisuja hallitsemattomaan maahantuloon ja turvapaikanhakijoiden jakamiseen jäsenvaltioiden kesken.

Terrorismin ja vakavan rikollisuuden uhan torjumisen kannalta tarpeellinen tiedonsaanti on turvattava sellaisilla keinoilla, jotka kansalaiset hyväksyvät. Unionin alueella laittomasti oleskelevat pitäisi saada palaamaan kotimaahansa. Näissä ­tavoitteissa onnistuminen ei ole tietenkään helppoa.

EU on rauhaa rakastava kasvis­syöjäyhteisö, ja sen suhde suurvaltoihin – lihaa syöviin kaksipäiseen kotkaan ja valkopäämerikotkaan – on ollut viime aikoina koetuksella. Sekä Yhdysvaltoja että Venäjää kuitenkin tarvitaan vahvistamaan EU:n sisäistä turvallisuutta. Sinisilmäinen ihailu tai lamaannuttava pelko ei saa sumentaa ajatteluamme.

Kumppanuutta tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan. Myös suurvaltojen intressissä on nitistää maailmalla hallitsemattomasti vellovia turvallisuusuhkia. EU:n kannattaakin ennemmin hakea yhteistyöhön tähtääviä ratkaisuja kuin arvuutella kotkien käyttäytymistä.

EU:n tulee huolehtia aiempaa paremmin sekä sisäisestä että ulkoisesta turvallisuudestaan. Jotta tässä onnistutaan, EU:n tulee olla enemmän kuin jäsentensä summa. Tarvitaan susilauman yhteishenkeä, jotta Isisin ja al-Qaidan kaltaiset pedot voidaan nitistää. Myös tietoverkoissa piileviin uhkiin on varauduttava yhdessä.

Realismi on nyt selättämässä ­idealismin. Hyvän yhteishengen ­lisäksi uhkien torjunnassa tarvitaan teräviä kulmahampaita – tiedustelukapasiteettia, toimintavaltuuksia ja varoittavia esimerkkejä seuraamuksista. Sisäisen turvallisuuden turvaamiseksi tarvitaan nykyistä laajempaa ja kaikkien yhteisessä käytössä olevaa keinovalikoimaa. Tällainen viranomaisten toiminta­kyvyn vahvistaminen tulee nähdä ­koko EU:n toimintakykyä vahvistavana hankkeena.

Länsimaiseen demokratiaan ja ­vapauteen kuuluu, että kansalaiset sanovat aina viimeisen sanan. ­Britannia päätti viime kesän kansanäänestyksen nojalla, että ruoho on vih­reämpää EU:n ulkopuolella.

Muutamissa muissakin maissa kansalaiset ovat ruvenneet pohtimaan unioniin kuulumisen mielekkyyttä. Ranskan ja Saksan tämänvuotisia vaaleja jännitetään jo nyt, koska varsinkin tyytymättömyyttä EU-politiikkaan on ilmaistu kova­äänisesti.

Voisiko kansalaisten uskoa unionin tulevaisuuteen vahvistaa, jos kansalaiset kokisivat yhteisen laidunalueen nykyistä turvallisemmaksi elinympäristöksi? Jäsen­maiden pitäisi pystyä yhdessä puolustamaan reviiriään ja vaalia yhteisen Euroopan ideaa.

Kalle Kekomäki

Kirjoittaja on kansainvälisten ja EU-asioiden vastuualueen esimies sisäministeriössä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Presidentti Niinistö: ”Jos Viro ja Venäjä joutuvat sotaan, syttyy maailmansota – mutta ei sellaista voi tapahtua”

  2. 2

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  3. 3

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimintiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  4. 4

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Elintärkeillä lääkkeillä rahastaneen Martin Shkrelin oikeudenkäyntiin oli mahdotonta saada puolueettomia valamiehiä – pöytäkirjat ovat hulvatonta luettavaa

  7. 7

   Töölön namusetää kutsuttiin ”ihmispedoksi”, ja hänen teoistaan kirjoitettiin lehdissä laajasti

  8. 8

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  9. 9

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  10. 10

   Pian Helsingin ainoaksi synnytyssairaalaksi jäävä Naistenklinikka on vakavissa sisäilmaongelmissa – Husin mukaan remonteista selvitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  3. 3

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  4. 4

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  5. 5

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimintiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  6. 6

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  7. 7

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  8. 8

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  9. 9

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  10. 10

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Törkyinen, ällöttävä, riemastuttava ja koskettava – The Greasy Strangler on ehkä oudoin elokuva, jota Suomen valkokankaille on koskaan tuotu
  3. Tämän hetken hittipelissä yksinhuoltajaisä deittailee muita isiä ja kasvattaa tytärtään – tällainen on Dream Daddy, joka uusii pelimaailman normeja
  4. Helsingin hiippakunta ripotteli piispanvaalituloksia julki kesken äänestyksen – ”Meidän vaalisysteemimme on outo”
  5. Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”
  6. Epäily: Lahtelaisapteekille maksettu useita satojatuhansia euroja aiheettomia lääkekorvauksia – tapaus etenee syyttäjälle
  7. FT: Yhä useampi yhdysvaltalais­yritys kieltää palvelunsa äärioikeistolaisilta ryhmiltä ja verkkosivuilta – eivät myönnä rajoitusten johtuvan poliittisista mielipiteistä
  8. Uusi kiinalainen automerkki tuo katumaasturinsa Eurooppaan – Kiinan autoteollisuus tunnetaan kopiointiskandaaleista
  9. Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan
  10. Pianokilpailun suomalaiskuopus nosti oman nimensä arvonnassa ja joutuu aloittajaksi – ”nyt tulee kavereilta kuraa ja minulle kiire”
  11. Iäkkään miehen epäillään ampuneen vaimonsa ja itsensä Ruissalossa – ampujalla ei ollut lupaa aseeseen
  12. Näytä lisää