Valikko
Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Sumussa kulkeva EU altistuu rusinanpoimijoille

EU-johtajat linjaavat Rooman sopimuksen juhlavuoden kunniaksi sitä, mihin suuntaan unionin pitäisi kulkea. Suunta ei ole koskaan ollut yhtä epäselvä.

Maaliskuussa tulee kuluneeksi 60 vuotta niin kutsutun Rooman sopimuksen allekirjoittamisesta. Tällä sopimuksella kuusi maata perusti Euroopan talousyhteisön, joka oli esiaste nykyiselle Euroopan unionille.

EU-johtajat juhlistavat sopimuksen merkkipäivää Roomassa. Juhlapuheiden lomassa haetaan myös suuntaa, ­johon Euroopan unionin pitäisi pyrkiä.

Suunta ei ole ehkä koskaan ollut yhtä epäselvä. Euroopan unioni on nyt ensimmäistä kertaa tilanteessa, jossa EU on laajenemisen sijaan kutistumassa. Britannian virallista ilmoitusta eroneuvottelujen käynnistämisestä odotetaan aivan Rooman sopimuksen juhlapäivän nurkilla.

Eurooppalainen yhteistyö lähti liikkeelle rauhan projektina toisen maailman­sodan jälkeen. Matkan varrella mukaan tuli uusia valtioita ja yhä enemmän ­integraatiota. Hiili- ja terästuotannon yhteistyöstä eurooppalainen integraatio on laajentunut nykyään sellaisiinkin asioihin, joita osa pitää tarpeettomina, kuten kahvinkeitinten ja roaming-maksujen sääntelyyn.

EU:n laajeneminen on lisännyt kaikkien vaurautta mutta myös päätöksenteon ­jähmeyttä. Kyllästymisen ja laajentumisähkyn merkit alkoivat näkyä vuoden 2004 ­itälaajenemisen jälkeen. Tuolloin brittien mieliin kylvettiin kuva puolalaisesta putkimiehestä, joka vei työt ja rasitti julkista terveydenhuoltoa.

2010-luku on ollut EU:lle tuskien taival. Unioni on kohdannut velkakriisin, nuorten joukkotyöttömyyden ja euron ajautumisen hajoamisen partaalle. Lisäksi tulivat pakolais­kriisi, Ukrainan sota, Venäjän-suhteiden rapautuminen ja terrori-iskut.

Jopa suhde perinteiseen kumppaniin Yhdysvaltoihin on nyt epävarmalla pohjalla. Yhdysvaltain mahdollinen tuleva EU-lähettiläs vertasi EU:ta tammikuussa Neuvostoliittoon ja sanoi unionin kaipaavan ”kesyttämistä”. EU:ssa kommentti tuomittiin asianmukaisella tuohtumuksella. Kuitenkin samaan aikaan myös unionin piirissä leikitellään ajatuksella EU:n kesyttämisestä. Kesyttämisellä tarkoitetaan tässä tapauksessa integraation jarrutta­mista ja niin kutsuttua kahden kaistan Eurooppaa.

Kansallismielisten populistipuolueiden nousu Euroopassa on saanut EU-johtajia taipumaan ajatukseen, että jäsenmaat voisivat ehkä ­edetä integraatiossa eri tahdissa. Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi vastikään, että ajatus kahden kaistan Euroopasta voidaan sisällyttää Rooman linjaukseen. Myös EU:n perustajajäsenet Belgia, Luxemburg ja Hollanti tukivat tulkintaa.

Ajatus eri kaistoilla etenevästä integraatiosta ei ole uusi. Sitä pohdittiin myös velka­kriisin aikana. Kaiken lisäksi Unkarin ja Puolan kaltaiset maat kampittavat jo nyt ­Euroopan yhteistyötä kieltäytymällä noudattamasta esimerkiksi yhteisiä pakolais­kiintiöitä. Saksan liittokanslerin tuki kahden kaistan Euroopalle on kuitenkin merkki tuulen kääntymisestä. Kun Britannian entinen pääministeri David Cameron yritti ­neuvotella briteille mieluisampaa sopimusta EU:n kanssa, Merkel ja muut EU-johtajat vastustivat kiivaasti sitä, että Britannia poimisi EU:ssa vain rusinat pullasta.

Kahden kaistan Eurooppa olisi tavallaan juuri tätä – rusinoiden poimimista.

Ennen kuin EU lähtee auraamaan kaikille halukkaille omia kaistoja, seurauksia pitää harkita tarkasti. Yksi hyöty olisi se, etteivät integraatioon haluttomat enää jarruttaisi toisten yhteistyötä. Haitat voivat kuitenkin olla merkittäviä. EU:n kohtaamien sisäisten ja ulkoisten paineiden keskellä yhteisen rintaman rakoilu voi olla tappioksi kaikille.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitus
 • Euroopan unioni
 • Eurooppa
 • EU

Tilaa pääkirjoitukset sähköpostiisi

Helsingin Sanomien pääkirjoitukset ja lehden pääkirjoitussivulla julkaistavat kolumnit joka aamu tuoreena sähköpostiisi ilmaiseksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” –USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  2. 2

   Kela ja VR noudattivat Antti Tuiskun ohjetta – mutta jokin tässä tökkii

  3. 3

   Facebook valtasi Suomen 10 vuotta sitten ja muutti meitä ihmisinä – vaikutus on tutkijan mukaan ”järisyttävän iso”

  4. 4

   Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

  5. 5

   54-metrinen purjevene hämmästytti kansaa Pohjanmaan teillä – video näyttää lajissaan maailman suurimman veneen kuljetuksen

  6. 6

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  7. 7

   Japanin sotalaivoja liittyi Pohjois-Koreaa lähestyvän yhdysvaltalaisen lentotukialuksen saattueeseen

  8. 8

   Hoitokoti vastaa HS:n mielipide­kirjoitukseen: ”Kuolleen asukkaan huonetta ei olisi ollut tarvetta tyhjentää heti, pahoittelemme”

  9. 9

   Järkevä keskustelu korkeakoulujen maksullisuudesta on mahdotonta, koska Suomessa vallitsee luottamuspula

  10. 10

   Tältä näyttää poliitikon, eläkeläisen ja kirjailijan Facebook-kuplassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  2. 2

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  3. 3

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  4. 4

   Presidentti Tarja Halonen Vieraskynä-palstalla: Ihmisten pakkopalautukset konfliktimaihin tulisi keskeyttää

  5. 5

   Hoitokoti vastaa HS:n mielipide­kirjoitukseen: ”Kuolleen asukkaan huonetta ei olisi ollut tarvetta tyhjentää heti, pahoittelemme”

  6. 6

   54-metrinen purjevene hämmästytti kansaa Pohjanmaan teillä – video näyttää lajissaan maailman suurimman veneen kuljetuksen

  7. 7

   Kaksivuotiaalta Noelilta löytyi geenivirhe, jota ei ole vielä havaittu kenelläkään toisella maailmassa – nyt pojan tulevaisuus näyttää jo toiveikkaalta

  8. 8

   Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

  9. 9

   ”Hei. Olen John Doe. Kiinnostaako data?” – Yhdestä viestistä alkoi purkautua kaikkien aikojen tietovuoto

  10. 10

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” –USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

  2. 2

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  3. 3

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  4. 4

   16 tutkijaa loi ennusteen: Tällaista on suomalaisten arki 25 vuoden päästä

  5. 5

   Moni helsinkiläis­nainen pelkää liikkuessaan kaupungilla – miksi siitä ei puhuta enempää?

  6. 6

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  7. 7

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  8. 8

   Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

  9. 9

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  11. Näytä lisää