Valikko
Pääkirjoitus    |   Kolumni

Ylen vaikea keskustelu, jota pitäisi silti käydä

Ylen journalismista ja toimittajien lähdön syistä kannattaisi teettää selvitys, jossa kirkastettaisiin, mille periaatteille journalismi Ylessä rakentuu.

Viime kuu­kaudet ovat osoittaneet ainakin sen, kuinka vaikea Suomessa on keskustella Yleis­radiosta. Ylen journalismista on tullut kuuma peruna, joka pomppii otsikosta toiseen ja jonka yhtiö itse ilmeisesti toivoo vain lopulta kylmenevän itsekseen.

Viimeksi sunnuntaina nousi otsikoihin varsin maltillisen tuntuisen radiokeskustelun peruuttaminen.

Täältä kotikatsomosta seuraten on outoa, että monta työ­urallaan eri välineissä ansioitunutta toimittajaa sanoutuu irti Ylestä ja sanoo, että he eivät saa tehdä työtänsä journalististen kriteerien ­mukaan.

Erityisen kummalliselta tuntuu, että osalle heistä on myös maksettu siitä, että he eivät puhu lähtönsä syistä. Ymmärrän, jos yksityisessä yrityksessä liikesalaisuuden nimissä ihmiset maksetaan hiljaisiksi, mutta en ymmärrä, miten se on mahdollista julkisesti rahoitetussa instituutiossa: mistä ja miksi heidät on pistetty vaikenemaan?

Toimittajien ulosmarssi ja hiljaiseksi maksaminen ei olisi niin iso ongelma, jos Yle olisi yksityinen mediayritys, jonka täytyy tienata tulonsa markkinoilla. Silloin yleisö voisi vapaasti päättää, ketä se uskoo ja äänestää kukkarollaan.

Yleisradio ei kuitenkaan ole yksityisesti rahoitettu yritys vaan meidän kaikkien joukkorahoittama julkinen instituutio.

Olemme kaikki maksajia, ja rahalla pitäisi saada länsimaisen mallin mukaista riippumatonta journalismia. Siksi Ylen toimituskulttuuri ei ole yksityisen yrityksen sisäinen asia vaan myös julkinen kysymys siitä, käytetäänkö veroeurot siihen, mitä on luvattu.

Journalismista ei ole lakipykäliä, mutta journalistin ohjeet ovat hyvin selvät. Journalismi on vastuussa lukijoilleen, kuulijoilleen ja katselijoilleen, joilla on oikeus tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu. Sisältöä koskevat ratkaisut tehdään toimituksen sisällä, ja kaikenlainen painostus ja houkuttelu on torjuttava.

Päätoimittajan sana on toimituksessa tietenkin laki, mutta kun ­useampi eturivin journalisti jättää työnsä ja antaa ymmärtää, että heidän journalistista työtään rajoitetaan poliitikkojen pelossa, se on varsin poikkeuksellista.

Vertailun vuoksi: jos Helsingin yliopistosta sanoutuisi irti viisi kokenutta professoria, jotka antaisivat ymmärtää, että heidän tieteelliseen työhönsä on yritetty vaikuttaa eri yhteyksissä, asia pitäisi selvittää. Myös tiede nojaa tutkijan ammatti­etiikkaan, jonka varassa hän yrittää selvittää, miten maailma toimii.

Näin rahoittajan näkökulmasta Ylen journalismista ja toimittajien lähdön syistä kannattaisi teettää jo jonkin aikaa puheena ollut selvitys. Kaikki saisivat puhua suunsa puhtaaksi, ja samalla kirkastettaisiin, mille periaatteille journalismi Ylessä rakentuu ja mitä sillä tavoitellaan. Onko journalismia ja politiikkaa erottava palomuuri pystyssä vai vuotaanko se jollakin tavalla, ja miten journalistit asian kokevat?

Myös journalisteille tämä olisi uutta: avoimuuden vaatimukset ovat yhteiskunnassa tiukentuneet, ja myös journalismin on totuttava siihen, että sen toiminta on entistä läpinäkyvämpää.

Yleisradioyhtiöt ovat aina eläneet poliittisten päättäjien kanssa, ja niihin on aina kohdistunut poliittisia intohimoja. Nyt Yle on ollut pitkään jatkuvien selvitysten kohteena, ja sen roolia on mietitty uudelleen. On mahdollista, että poliittinen paine on alkanut tuntua myös joko yhtiön johdossa tai toimitusten sisällä.

On myös täysin mahdollista, että palomuuri on pystyssä ja että Ylessä tehdään riippumatonta journalismia. Mutta juuri siinäkin tapauksessa asia kannattaisi kirkastaa selvityksellä. Poliitikoille kirkastuisi, mikä journalismin tehtävä on, ja me ­veronmaksajat saisimme tietää, mistä maksamme.

Poliittiset päättäjät ovat toki ­ansainneet vaaleissa mandaattinsa, ja eduskunnalla on täysi oikeus päättää Ylestä mitä se haluaa. ­Mutta journalismin näkökulmasta Ylen pitäisi edustaa meitä muitakin kansalaisia.

Päättäjät muodostavat myös poliittisen luokan, jolla on oma intressinsä esittää asiat parhain päin ja pysyä vallassa. Siksi tarvitaan journalismia, joka toimii vahtikoirana ja välittää riippumatonta ja kriittistä tietoa. Vasta silloin voi puhua länsimaisesta demokratiasta ja riippumattomasta journalismista. Muutoin pitää ryhtyä puhumaan suhdetoiminnasta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumni
 • Kolumnit
 • Anu Kantola
 • Journalismi
 • Yle

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lääkärit ovat kalliita osastonsihteereitä

  2. 2

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  3. 3

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  4. 4

   Östersundomin metrolinja vedettiin jälleen kerran uusiksi – kalliiksi tullut unelma uudesta jätti­kaupunginosasta on ajautumassa vuosikymmeniksi pöytälaatikkoon

  5. 5

   Maa on litteä – Voiko se olla totta? Skepsis-yhdistyksen juhlakirja esittelee epäilijöille nykyajan huuhaata ja rajatietoa

  6. 6

   Valtio myi 128-vuotiaan arvorakennuksen Punavuoresta 14 miljoonalla – taloon aiotaan rakentaa taas asuntoja

  7. 7

   Saimme hädin tuskin pelastettua naisen Hietalahden satama-altaasta – tikkaista olisi ollut apua

  8. 8

   Syyte: Sarjakuristaja valmisteli alaikäisen tytön kuristamista Helsingissä – syyttäjä vaatii neljän vuoden enimmäistuomiota, syytetty pysyy vangittuna

  9. 9

   Suomea uhkaavat yhä rajummat verkkohyökkäykset – ”Olemme kokeneet vain pieniä laineita”

  10. 10

   Seppo Ojala on pappi, mutta hän ei tiedä, onko Jumalaa olemassa – ”Haluan pysyä mieluummin kriittisenä epäilijänä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  2. 2

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  3. 3

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  4. 4

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  5. 5

   Maailmanlaajuista verkkohyökkäystä ei ole saatu pysäytettyä – Asiantuntija: Moni tekijä viittaa venäläisrikollisiin

  6. 6

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  7. 7

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  8. 8

   Microsoft lakkautti viimein puhelinyksikkönsä – kaikki Nokiasta siirtyneet menettivät työpaikkansa Suomessa

  9. 9

   Syyte: Sarjakuristaja valmisteli alaikäisen tytön kuristamista Helsingissä – syyttäjä vaatii neljän vuoden enimmäistuomiota, syytetty pysyy vangittuna

  10. 10

   Käräjäoikeus määräsi Uberin maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron edestä – Uber aikoo valittaa päätöksestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  8. 8

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  11. Näytä lisää