Valikko
Pääkirjoitus    |   Kolumni

Työnantaja haluaa sinusta nyt ”työntekijälähettilään” mutta unohtaa usein muuttua itse

Työ muuttuu. Työntekijän kannalta maine asiantuntijana kannattaa pitää kunnossa, jotta projekteja riittää

Someen, työntekijä, edustamaan!

Näin toivoo moni tietotyönantaja työpaikkailmoituksissa. Konsulttikielellä haussa on nyt työntekijälähettiläs. ”Lähettiläs” somettaa näkemyksiä omalla naamallaan. Näin firman maine kohenee ja ihmisen arvo asiantuntijana kasvaa, sanovat konsultit.

Tässä on totuutta, sillä työ muuttuu: siitä tulee projekteja, lyhyitä rykäyksiä tai keikkoja, sanotaan. Työntekijän kannalta maine asiantuntijana kannattaakin pitää kunnossa, jotta projekteja riittää. Mutta onko kuvio todella ongelmaton?

Yhdysvalloissa valtion tutkijat miettivät nyt, onko heidän vaiettava somessa ilmastonmuutoksesta, jos poliitikko käskee. Suomessa Yle-kohun aikana moni yhtiötä arvostellut toimittaja kertoi tunteitaan somessa, moni muu vaikeni. Liikennejätti Uber horjuu, kun työntekijät ja kuskit paljastavat yhtiön outoa kulttuuria. ”Lähettiläiden” asema muuttuukin vaikeaksi, kun työnantaja ajautuu ongelmiin. Uhratako uskottavuutta asiantuntijana vaikenemalla vai asemaa työnantajan silmissä puhumalla?

”Yksi tämän ajan ongelma on, että samat henkilöt edustavat instituutiota ja samaan aikaan itseään esimerkiksi so­siaalisessa mediassa”, Ylen toimitusjoh­taja Lauri Kivinen muotoili kuvion Maaseudun tulevaisuudessa helmikuussa.

Tähän kannattaa pysähtyä.

Ongelma asiasta tulee, jos (tieto)työn tulevaisuuden ajattelee 1900-luvun kaltaiseksi: ihminen on ensin työntekijä, vasta sitten oma itsensä ja vie somessa firman viestiä. Organisaatio on pyramidi. Kriisissä avoimuus on ”likapyykin puimista julkisesti”. ”Lähettiläät” vaikenevat ja ”avoin” yhtiö onkin ”falski”.

Uusi (tieto)työ tarjoaa vaihtoehtoa: Siinä työntekijä on ensin oma itsensä, vasta sitten työntekijä – ja aina ”lähettiläs”. Organisaatiot ovat verkostoja, ­joiden välillä ihmiset hyppivät. Johdon tehtävä on huolehtia kulttuurista ja siitä, että asioista voi kertoa avoimesti. Asiantuntijat tietävät rajan, joka syö markkina-arvoa (salaisuuksien levittely ja valittaminen, ei hyvä). Kun toimii näin, avoimuudesta tulee yhtiön paras mainos ja luottamuksen tae. Jos alustalla edes muhii ”likapyykkiä”, johto on epäonnistunut.

Muutos ei tarkoita, etteikö johto päättäisi suuntaa. Johtaminen vain muuttuu käskemisestä kulttuurin ruokkimiseksi ja ”lähettiläiden” työn mahdollistamiseksi. Valta onkin symbioosi, ei pyramidi.

Tämä muutos on vaikea. Mutta jos työn muutokseen uskoo, sillä on jo kiire.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumni
 • Sosiaalinen media
 • Työelämä
 • Jussi Pullinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  4. 4

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  5. 5

   ”Töihin on kiva tulla, kun on pientä vipinää” – Tutkimusten mukaan työpaikkasuhteet voivat lisätä työmotivaatiota

  6. 6

   New York Times: Venäläiset keskustelivat, miten Trumpiin voisi vaikuttaa

  7. 7

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  8. 8

   ”Olennaista on miehen ja naisen välinen valtataistelu” – Sofia Coppolan uudessa elokuvassa naiset tarjoavat itseään mihin hintaan tahansa

  9. 9

   Soinin jälkeen perussuomalaisiin tulee sukupolvenvaihdos

  10. 10

   Kesätorstaisin Mauno Koivistolle ei saanut puhua politiikkaa, muuten seuraukset olivat tylyt – lentopallokaverit muistelevat peli-iltoja Kultarannassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää