Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Juncker antoi eväät EU-märehdintään

Suomen pitää ottaa aktiviinen rooli, kun Euroopan unioni määrittelee itselleen uutta suuntaa.

Eurooppalaista päätöksentekoa on vuosikymmeniä ohjannut ajatus siitä, että enemmän integraatiota on yleensä parempi.

Yhteistyön tiivistäminen on edennyt kuin äärimmäisen hitaasti puksuttava juna, joka pysähtyy jokaisella asemalla korjattavaksi, mutta liikkuu kuitenkin raiteilla määrätietoisesti eteenpäin.

Nyt tuo aika näyttää olevan ohitse. Britannian lähtö pakottaa EU:n tarkastelemaan sitä, millainen unioni aikoo olla tulevaisuudessa. EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker julkaisi keskiviikkona niin kutsutun valkoisen kirjan, jossa hän esittelee viisi vaihtoehtoa unionin kehityssuunnasta. Vaihtoehdot vaihtelevat nykymenon jatkamisesta yhteistyön ankaraan karsimiseen ja pitkälle menevään liittovaltiokehitykseen.

Jotkut Euroopan yhdentymisen uskolliset soihdunkantajat ovat moittineet ­Junckerin paperia siitä, että se tarjosi suunnaksi muitakin vaihtoehtoja kuin yhteistyön tiivistämisen. Arvostelijoiden huoli on ymmärrettävä. Nykyisessä epävakaassa maailmanpoliittisessa tilanteessa EU:lla ei ole varaa heikentää itseään.

Kuten Juncker itsekin paperissaan toi esiin, Euroopan merkitys maailmassa on ­kutistumassa. EU-maiden väestö ja talous ovat jäämässä Kiinan kaltaisten kehittyvien maiden jalkoihin. Ollakseen vahvoja EU-maiden ei pitäisi ainoastaan tiivistää talous­yhteistyötään vaan myös kehittää esimerkiksi yhteistä turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa. Vaikka sotilasliitto Nato toimii pitkälti Euroopan turvallisuuden takaajana, muuttuneessa turvallisuusympäristössä myös EU:lla täytyy olla työkalupakissaan muutakin kuin pehmeää valtaa.

Juncker oli kuitenkin oikeassa esittäessään useita vaihtoehtoja Euroopan unionin kehityssuunnaksi. EU-komissio on pohjimmiltaan virkamieskoneisto, jonka tehtävä ei ole sanella Euroopan suuntaa. Se tehtävä kuuluu jäsenmaille, ja komissio voi vain antaa niille eväät märehdittäväksi.

Junckerin paperi oli hyvä ja selkeä pohja keskustelulle, jonka soisi nyt alkavan kaikissa EU-maissa, mukaan lukien Suomessa. Suomi ei saa tyytyä vain reagoimaan Brysselistä ja Saksan kaltaisista suurista jäsenmaista tupsahteleviin ideoihin, vaan Suomen täytyy ottaa aktiivinen rooli Euroopan suunnan määrittelyssä.

Euroopan maiden johtajat keskustelevat unionin suunnasta tässä kuussa, kun he kokoontuvat Roomaan juhlistamaan Euroopan talousyhteisön 60-vuotismerkkipäivää. Varsinaisia linjauksia Juncker odottaa jäsenmailta joulukuussa ja lopullisesti ennen vuonna 2019 järjestettäviä europarlamenttivaaleja.

Juncker ei ole kertonut, mikä on hänen oma suosikkinsa valkoisen kirjan esittämistä viidestä vaihtoehdosta. Joidenkin lähteiden mukaan se olisi monen kaistan Eurooppa, jossa jäsenmaat voisivat edetä yhteistyössä haluamassaan tahdissa. Tämä vaihtoehto ei tuota vahvinta mahdollista Eurooppaa, mutta se vaikuttaa tällä hetkellä ehkä realistisimmalta suunnalta. On käynyt harvinaisen selväksi, etteivät kaikki jäsenmaat enää suostu vetämään jalkaansa yhden koon EU-sukkahousuja.

Juncker ei kerro ajatuksiaan vielä suoraan, koska hän haluaa jäsenmaiden ottavan vastuuta unionin tulevaisuuden määrittelystä eikä piiloutuvan epämiellyttävässä tehtävässä komission taakse. Se on järkevästi ajateltu. EU on enemmän kuin jäsenmaidensa summa, mutta vain jäsenmaat voivat päättää, miten paljon lisäarvoa ne haluavat unionin tuottavan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitus
 • EU
 • Euroopan unioni

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  2. 2

   Migri: Valtaosalla Suomeen saapuneista marokkolaisista ei ole ollut perusteita turvapaikkaan

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – poliisi vaatii häntä ja neljää muuta marokkolaismiestä vangittaviksi

  4. 4

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  5. 5

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  6. 6

   Flow’ta ja Tuskaa koko vuosi? Helsinki aikoo muuttaa Suvilahden ympärivuotiseksi tapahtumapuistoksi

  7. 7

   Onko luonnonkosmetiikka terveellisempää kuin tavallinen? Professori epäilee: ”Molemmissa on sama ongelma”

  8. 8

   Legendaarinen hippipaku tulee takaisin – VW julkaisee sähköversion Kleinbusista

  9. 9

   Sukellusvenemies sanoo kadonneen ruotsalaistoimittajan kuolleen onnettomuudessa ja ”haudanneensa hänet mereen”, kertoo Tanskan poliisi

  10. 10

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  4. 4

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  5. 5

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  6. 6

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  7. 7

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  8. 8

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – poliisi vaatii häntä ja neljää muuta marokkolaismiestä vangittaviksi

  9. 9

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  10. 10

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää