Valikko
Pääkirjoitus    |   Kolumni

Washingtonissa luetaan nyt perikadon käsikirjaa

Teos selittää maailmanhistorian niin tarkasti, että sen luettuaan voi istua kalenteri kädessä ja kypärä päässä odottamaan, mitä tuleman pitää.

Amerikka­laiset vaikuttajat tankkaavat nyt kirjaa, joka ilmestyi jo 20 vuotta sitten. Kirjan nimi on The Fourth Turning – An American Prophecy ja sen kerrotaan olevan Donald Trumpin avustajan Steve Bannonin taskuraamattu.

Kirjan idea on yksinkertainen: historia ei ole suoraviivaista vaan kiertää sykleinä, joita tekijät kutsuvat antiikkisella nimellä ”saeculum”.

Saeculum on ihmisiän mittainen. Se jakautuu neljään osaan, kuten elämä jaetaan lapsuuteen, nuoruuteen, keski-ikään ja vanhuuteen.

William Straussin ja Neil Howen teos selittää maailmanhistorian niin tarkasti, että sen luettuaan voi istua kalenteri kädessä ja kypärä päässä odottamaan, mitä tuleman pitää.

Uusi saeculum alkaa tuhosta, joka on usein sota. Sitä seuraa noin sukupolven mittainen Nousu, jolloin arvot ovat vahvoja, johtajat arvostettuja ja energiaa riittää. Siis jälleen­rakennusvuodet 1945–1965.

Seuraavaksi koittaa Herääminen, jossa nuoret kyseenalaistavat isiensä arvot: 1960–1970-luvun radikalismi.

Kolmas käänne on Hajoaminen, minän aikakausi, jossa arvot ja auktoriteetit romahtavat. Tutkimusten mukaan auktoriteettien arvostus on laskenut pitkään.

Neljäs ja tärkein käänne on Kriisi, jonka myllerryksessä vanhat arvot ja instituutiot tuhoutuvat uusien tieltä.

Kirjoittajien mukaan kierto on ikuinen, koska se johtuu ihmis­elämän pituudesta ja sukupolvien välisestä dynamiikasta.

Kirja ei tyydy kertaamaan menneitä. Vuonna 1997 tekijät profetoivat: ”Noin vuonna 2005 suuri kipinä laukaisee Kriisin. Vanhan sosiaalisen järjestyksen jäänteet hajoavat. Poliittinen ja taloudellinen luottamus romahtavat. Kovat ajat valtaavat maan ahdistuksella, joka voi sisältää kysymyksiä luokasta, rodusta, kansakunnasta ja imperiumista.”

Kuulostaa osuvalta, vaikka finanssikriisi romautti luottamuksen ­yhteiskunnan eliitteihin vasta pari vuotta myöhemmin.

Auktoriteettien riisuminen alkoi pettymyksestä politiikkaan 1970-luvulla (Watergate, Kekkoslovakia). Sen jälkeen arvovalta on viety vuorollaan yritysjohtajilta, medialta ja lopulta kaikilta asiantuntijoilta.

”Uskon, että kansalaiset ovat saaneet asiantuntijoista tarpeekseen”, oikeusministeri Michael Gove sanoi brexit-äänestyksen alla.

Näin yhteiskunta on kiertänyt täyden kehän vahvoista arvoista täydelliseen arvottomuuteen. Kun asiantuntijat on pantu viralta, jo­kainen on asiantuntija. Kukaan ei saa olla toista oikeammassa, joten ­totuutta ei voi olla.

Kriisiaikana valta kuuluu sille, joka sen ottaa. 1930-luvulla vallan otti Yhdysvalloissa F. D. Roosevelt, Euroopassa Adolf Hitler.

Kriisikauden johtaja on karis­maattinen uneksija, joka saa ihmiset uskomaan uneensa. Make America Great Again on tällainen unikuva.

Trump on kuin suoraan 1930-luvulta. Silloinkin elettiin lopun ajan tunnelmissa ja luettiin perikatokirjoja. Strauss ja Howe ovat samaa koulukuntaa kuin Oswald Spengler ja Arnold Toynbee. Sodan jälkeen heidän historisminsa liitettiin totalitarismiin ja joutui väistymään ”modernin” historiatieteen tieltä.

Teoksessa pilkataan modernin maailman naiivia edistysuskoa, mutta mikä on vaihtoehto? Ydinasemaailmassa länsimaiden peri­katoa ei kuvata pessimistisillä metaforilla vaan geigermittarilla – minkä kirjoittajat hyvin tietävät.

”Katastrofin riski on hyvin suuri. Kansakunta saattaa sortua yhteiskunnallisen väkivallan vyöryyn, hajota maantieteellisesti tai sortua autoritääriseen komentoon. Jos tulee sota, se on luultavasti maksimaalisten riskien ja keinojen sota – toisin sanoen totaalinen sota.”

Neljäs käänne saattaa merkitä ihmiskunnan loppua. Ydinsota voi johtaa modernien yhteiskuntien tuhoon ja pimeisiin vuosisatoihin.

Mutta kriisi voi päättyä hyvinkin, jos pahin vältetään ja asioita opitaan katsomaan uudella tavalla. Uudet arvot ja auktoriteetit syntyvät. Ratkaisemattomilta näyttäneet ongelmat ratkeavat. Jos hyvin käy, uuden saeculumin pitäisi kirjoittajien ­mukaan alkaa noin vuonna 2025.

The Fourth Turning on yöunet vievä kirja. Sen luettuaan Trumpin toimia, kuten asevarustelua, rajamuuria, muslimikieltoa ja Venäjän lepyttelyä katsoo uudessa valossa. Ehkä presidentti valmistautuu suureen kriisiin, jonka hän uskoo olevan väistämätön – ja lähellä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumni
 • Kolumnit
 • Saska Saarikoski
 • Yhdysvallat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Sipilä: Mauno Koivisto toteutti suomalaisen unelman

  3. 3

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  4. 4

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  5. 5

   Toive toteutui – Mauno Koiviston hautajaispäivästä tuli koko Suomen päivä

  6. 6

   ”Tätä on ihana katsoa, kaikki pitivät hänestä niin paljon”– yli 30 000 ihmistä seurasi presidentti Koiviston surusaattoa Helsingissä

  7. 7

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  8. 8

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  9. 9

   Piispa Eero Huovinen siunauspuheessaan: ”Satavuotiaan Suomen historiaan Mauno Koivisto ehti jättää syviä kädenjälkiä” – lue puhe kokonaisuudessaan

  10. 10

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  6. 6

   Sipilä: Mauno Koivisto toteutti suomalaisen unelman

  7. 7

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  8. 8

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  9. 9

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  10. 10

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää