Valikko
Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Rahat ja valta valuvat maakuntiin

Äänestysintoa latistaa sote- ja maakuntauudistus.

Mistään
ei vielä arvaisi, että kuntavaalien äänestyspäivä on vajaan kolmen viikon päästä sunnuntaina. Ennakko­äänestys alkaa jo runsaan viikon päästä, tämän kuun lopulla. Vaalimainoksia on saanut sijoittaa ulkosalle jo toista viikkoa.

Kuntavaalien äänestysaktiivisuus uhkaa jäädä historial­lisen alhaiseksi. Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä arvioi Ylelle (14.3.), ­että äänestysprosentti saattaa ensi kertaa jäädä alle viidenkymmenen. Viime kuntavaaleissa saavutettiin kuntavaalien äänestysaktiivisuuden pohjanoteeraus, 58,3 prosenttia.

Kuntavaalien äänestysprosentti on tavanomaisesti pienempi kuin presidentin- tai eduskuntavaalien. Vain EU-parlamentin vaaleissa äänestetään vielä laiskemmin kuin kuntavaaleissa.

Toisenlaisiakin lukemia on takavuosina nähty. Politisoituneella 1960-luvulla kuntavaalienkin äänestysinto huiteli 80 prosentin tuntumassa.

Syitä poikkeuksellisen alhaiseen äänestysintoon on useita. Niistä ehkä tärkein on, että kansalaiset eivät yksinkertaisesti tiedä, mitä puoluetta äänestäisivät. Kannatus­kyselyt ovat jo pitkään osoittaneet, että äänestäjien epätietoisuus on poikkeuksellisen suurta.

Kaksissa viime eduskuntavaaleissa politiikkaan pettyneet ovat löytäneet kodin perussuomalai­sista. Nyt perussuomalaisten gallupkannatus on kutistunut puoleen eduskuntavaaleista.

Äänestäjien pettymys hallituspuolue perus­suomalaisiin on ollut ilmeistä. Osa on palannut demareihin, mutta huomattava osa miettii, vaivautuako ylipäätään äänestämään. HS:n tilaama kuntavaalikannatusta selvittänyt mielipidekysely antaa perussuomalaisille alle kymmenen prosentin kannatuksen. Viime kuntavaaleissa puolue sentään ylsi yli 12 prosentin kannatukseen.

Kysely osoittaa, että kolme perinteistä suurta puoluetta ovat liki tasoissa. Sdp ­johtaa, keskusta tulee kakkosena, ja kolmantena on kokoomus. Suuri oppositiopuolue hyötyy yleensä oppositioasemasta.

Tilannetta selittää myös kuntien tehtävien muutos. Sosiaali- ja terveyspalvelujen hallintouudistuksen on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2019 alusta, ­samoin siihen liittyvän maakuntahallinnon. Yli puolet kuntien tehtävistä, päätösvallasta ja rahoista siirtyy kunnilta maakuntavaltuustoille. Kuntien kontolle jäävät infrastruktuuri eli tiet ja valaistus, koulut ja päiväkodit, kirjastot ja liikunta­paikkojen ylläpito.

Sote-uudistus hämmentää äänestäjiä. Harva edes ymmärtää, mistä oikein on kysymys ja minkä verran päätösvaltaa siirtyy kunnanvaltuustoista muualle. Harvaa asia kiinnostaakaan.

Viime vuosina on lisäksi tehty lukuisia kuntaliitoksia. Varsinkin isompaan kuntaan liittyneessä kunnassa voi tulla tunne, että asioista päätetään entistä kauempana.

Maakuntavaltuustojen kokoonpanosta äänestetään ensi tammikuussa, presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen yhteydessä. Puolueet säästelevät kuntavaalikampanjoitaan, koska maakuntavaaleihinkin pitäisi jäädä paukkuja. Samoin moni merkittävä kuntapoliitikko jättää kuntavaalit väliin. Parin vuoden sisään on vielä tulossa EU-vaalit ja eduskuntavaalit, joihin myös tarvitaan kampanjarahaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  3. 3

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  4. 4

   Barcelonalaisilla työttömyyttäkin suurempi huoli: Turismi

  5. 5

   En usko selviäväni yhteislauluista ja vadelmakääretortun syönnistä palvelutalossa – edessäni on elämä vanhana vaikeana naisena

  6. 6

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  7. 7

   Irakin joukot vapauttivat satoja siviileitä Mosulissa – Isisin joukot ovat entistä ahtaammalla

  8. 8

   Elimistö polttaa rasvaa solujen tarpeeseen – ravinnon ylimääräinen energia jää elimistöön ja muuttuu rasvaksi

  9. 9

   Arabiemiraattien kuninkaallisia tuomittiin ihmiskaupasta – palvelijat nukkuivat prinsessojen ovien takana patjoilla

  10. 10

   Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  4. 4

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  6. 6

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  7. 7

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  8. 8

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää