Valikko
Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Opecin öljysopu alkaa rapautua, kun hinta ei nouse

Paluu kalliin öljyn ja tuottajamaiden lihovien budjettien aikaan viivästyy.

Öljymarkkinoiden takavuosilta tuttu hintamekanismi on murtunut. Jos ­ennen vanhaan halusi nostaa hintoja, riitti, kun hanaa väännettiin pienemmälle. Nykyään hana vuotaa.

Öljyntuottajamaiden Opec ja sen ulkopuoliset öljymaat sopivat viime vuoden lopulla, että ne rajoittavat öljyntuotan­toaan. Sopu syntyi natisten, sillä päättämässä oli maita, joilla on suuria geopoliittisia kiistoja. Nämä ylitettiin vain siksi, että monen maan budjetti alkoi kaatua.

Hinta on noussut pohjalukemistaan, öljyn kallistuminen on ollut hyvin maltillista, ja välillä hinta on lähtenyt laskuun. Nyt barrelin hinta heiluu 50 dollarin tienoilla – kaukana lukemista, joissa oltiin vielä kolmisen vuotta sitten. Hinta on nousunsa ja luisunsa jälkeen jumiutunut tasolle, jolla se oli, kun tuotannon rajoituksista sovittiin marraskuussa.

Yhdysvaltojen liuskeöljyn tuotannon tehokkuus kehittyy nopeasti, ja samalla kannattavuusraja laskee. Muutamilla ­alueilla tuotantokustannukset ovat pudonneet puoleen muutamassa vuodessa. Monella alueella tuotanto on nykyään yhä kannattavaa, vaikka hinta laskisi 40 dollariin tynnyriltä. Vielä nelisen vuotta sitten kannattavuusraja oli ylei­sesti jossain 60 dollarin tienoilla. Paikoin se oli korkeammallakin.

Tekniikan kehitys muuttaa myös öljyntuotannon lakeja: jos hanaa kiristetään Lähi-idässä, Yhdysvalloissa sitä voidaan tuotannon modernisoitumisen vuoksi avata, mikä kompensoi rajoitusten vaikutusta hintaan. Opecin kannalta tilanne on nurinkurinen: mitä paremmin järjestö ­rajoituksissaan onnistuu, sitä kilpailu­kykyisemmäksi liusketuotanto muuttuu.

Öljyn tuotantorajoitusten vähäinen vaikutus hintoihin alkaa heikentää rajoitusten tekijöitä. Tuotannon jäädytyksiin suostuneet ovat jo alkaneet vilkuilla sivuilleen. Esimerkiksi Irak kertoi, että se lisää tuotantoaan. Saudi-Arabia ilmoitti runsaista tuotannon leikkauksista vuoden lopulla. Opecin tuoreet mittaukset näyttävät, että maa on tammi- ja helmikuun aikana hiljalleen alkanut lisätä tuotantoaan.

Näyttää siltä, että paluu kalliin öljyn ja öljyntuottajamaiden lihovien budjettien ­aikaan viivästyy.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitus
 • OPEC
 • Öljyn hinta
 • Liuskeöljy

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  4. 4

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  5. 5

   ”Töihin on kiva tulla, kun on pientä vipinää” – Tutkimusten mukaan työpaikkasuhteet voivat lisätä työmotivaatiota

  6. 6

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  7. 7

   Kesätorstaisin Mauno Koivistolle ei saanut puhua politiikkaa, muuten seuraukset olivat tylyt – lentopallokaverit muistelevat peli-iltoja Kultarannassa

  8. 8

   New York Times: Venäläiset keskustelivat, miten Trumpiin voisi vaikuttaa

  9. 9

   Soinin jälkeen perussuomalaisiin tulee sukupolvenvaihdos

  10. 10

   Ariana Grande keskeytti kiertueensa – järkyttyi pahoin konsertissaan tapahtuneesta pommi-iskusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää