Valikko
Pääkirjoitus    |   Kolumni

Hyvä koulu takaa kunnan elinvoiman – eivätkä kunnan omat hartiat läheskään aina riitä onnistumiseen

Jo keski-ikään ehtineen peruskoulun vahvuus on ollut tasa-arvo, joka on vaivihkaa murentunut.

Kun puolueet listaavat kunta­vaalilupauk­siinsa muun muassa maailman parhaan koulun, tulee mieleen tarina kolmesta puodista saman kadun varrella.

Ensimmäinen niistä mainosti olevansa maailman paras, toinen kunnan paras ja kolmas kadun paras.

Vaikka koulutus on esillä puolueiden vaaliohjelmissa, se ei vieläkään saa järin suurta saati analyyttista huomiota osakseen. Sote- ja maakuntauudistuksen toteutuessa kunnan keskeisimmäksi tehtäväksi jää kuitenkin koulutus: varhaiskasvatus, peruskoulu, lukio, ammattikoulutus ja vapaa sivistystyö.

Tulevaisuuden kunnissa yli puolet menoista menee opetukseen ja kulttuuriin, kun osuus on nyt alle kolmannes.

Ruotsissa koulu nousee herkemmin vaaliteemaksi. Syynä on se, että naapurimaassa koulu on esimerkiksi Pisa-vertailun mukaan huonommassa jamassa – joskin suunta on parempaan päin.

Suomessahan ei alkuun tahdottu ­uskoa täkäläisen peruskoulun maailmanmaineeseen ensinkään. Nyt siitä näyttää tulleen sumuverho, joka peittää alleen kasvavat kunta- ja koulukohtaiset erot sekä opetuksen tarjonnassa että oppimistuloksissa.

Jo keski-ikään ehtineen peruskoulun vahvuus on ollut tasa-arvo, joka on vaivihkaa murentunut.

Kunta päättää esimerkiksi koulu­verkosta, ja peruskoulujen määrä onkin vähentynyt kymmenessä vuodessa neljänneksen. Tosin niitä on vieläkin 2 340. Toisaalta jo noin 60 kunnassa on vain yksi koulu.

Kuntien käsissä on myös opetus­ryhmien koko. Koulujen määrä ei ole itsetarkoitus, eikä kyläkoulu ole parempi kuin iso koulu keskuksessa. Luokan koollakaan ei ole suurta merkitystä, kunhan välillä ollaan myös pienryh­missä.

Kohtalokkaampia eroja syntyy siitä, miten koulurakennuksista ja -välineistä huolehditaan, miten opettajia ja heidän sijaisiaan värvätään ja kuinka laajaa kielivalikoimaa pidetään yllä.

Kunta päättää pitkälti myös siitä, ­miten paljon opetusta ylipäänsä annetaan. Naapurikunnan oppilas voi saada sitä peruskoulun aikana jopa lukukauden verran enemmän.

Maakuntauudistus kaventaa pienten kuntien hartioita, ja siksi koulutuspalveluiden tasa-arvo horjuu entisestään. Kunnan parhaan tai ainoan koulun ylläpito vaatii yhteistyötä kunnan toimi­joiden ja myös muiden kuntien kanssa. Muuten kunnan elinvoima on hukassa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumni
 • Kuntavaalit 2017
 • Koulu
 • Merkintöjä
 • Kolumnit
 • Marjukka Liiten

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  4. 4

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  5. 5

   ”Töihin on kiva tulla, kun on pientä vipinää” – Tutkimusten mukaan työpaikkasuhteet voivat lisätä työmotivaatiota

  6. 6

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  7. 7

   Kesätorstaisin Mauno Koivistolle ei saanut puhua politiikkaa, muuten seuraukset olivat tylyt – lentopallokaverit muistelevat peli-iltoja Kultarannassa

  8. 8

   New York Times: Venäläiset keskustelivat, miten Trumpiin voisi vaikuttaa

  9. 9

   Soinin jälkeen perussuomalaisiin tulee sukupolvenvaihdos

  10. 10

   Ariana Grande keskeytti kiertueensa – järkyttyi pahoin konsertissaan tapahtuneesta pommi-iskusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää