Valikko
Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Pormestarivaali polarisoi Helsinkiä

Asetelma hyödyttää kokoomusta ja vihreitä, muut puolueet jäävät niiden jalkoihin.

Kuntavaalien äänestysaktiivisuudesta ennustetaan laimeaa. Yhtenä syynä on pidetty äänestäjien epävarmuutta siitä, mikä puolue on lähimpänä heidän omia arvojaan.

Myös kuntien tehtävät askarruttavat. Tulevan kuntavaali­kauden loppupuolella yli puolet kuntien tehtävistä aiotaan ottaa kunnilta pois ­sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen yhteydessä.

Kunnittain tilanne toki vaihtelee. Jos jossain kunnassa on jokin mielipiteitä ankarasti jakava akuutti kysymys, se nostaa äänestysmotivaatiota.

Helsingissä vaali-intoa kasvattaa syntynyt kahtiajako pormestarivaalissa. Käytännössä vain kokoomuksella ja vihreillä on mahdollisuudet nousta Helsingin suurimmaksi puolueeksi. Niinpä ylivoimaiset ehdokkaat ovat kokoomuksen Jan Vapaavuori ja vihreiden Anni Sinnemäki. Muut pormestariehdokkaat koetaan vain täyte-ehdokkaina: kullakin puolueella pitää olla oma ehdokas, muuten puoluetta ei oteta vakavasti.

Helsingissä kuntavaalit voi ottaa myös pelkistettynä henkilövaalina, ja se voi ­lisätä äänestysintoa. Henkilövaalit kiinnostavat aina enemmän kuin monimutkaiset ­asiapitoiset vaalit. Sen voi todeta esimerkiksi siitä, että presidentinvaaleissa äänestysaktiivisuus on selvästi suurempi kuin eduskuntavaaleissa.

Mutta polarisoitumisella on myös haittapuolensa, ainakin muiden puolueiden näkökulmasta. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoi ­viikonvaihteessa puoluevaltuuston kokouksessa (HS 19.3.), että asiakysymykset uhkaavat jäädä henkilökilvoittelun varjoon. Muut puolueet ja ehdokkaat jäävät kahden kärkipuolueen jalkoihin.

Tilanne suosii sekä kokoomusta että vihreitä. Etenkin vihreät saattavat saada ääniä, jotka menisivät muuten demareille tai vasemmistoliitolle. Vihreillä ja vasemmistoliitolla on muutenkin jo valmiiksi samanlainen äänestäjäprofiili.

Koska toista kierrosta ei kuntavaaleissa käydä, moni äänestäjä voi taktikoida ainoalla äänellään ja äänestää sen mukaan, kumman mieluummin näkisi Helsingin ykköspoliitikkona.

Joka tapauksessa niin Sinnemäki kuin Vapaavuorikin saattavat saada kuntavaaleissa historiallisen suuren henkilökohtaisen äänipotin. Samalla he saattavat nostaa valtuustoon pari puolue­toveria oman vaalisuosionsa imussa.

Helsinki on kuntavaaleissa ylivoimaisesti suurin vaalipiiri, jonka tulos vaikuttaa koko maan vaalitulokseen. Viime ­kuntavaaleissa Helsingissä asui nippa nappa vajaat puoli miljoonaa ääni­oikeutettua, nyt heitä on jo yli tuon määrän. Helsingissä asuu yli kymmenesosa koko maan äänioikeutetuista.

Helsingin tulos saattaa ratkaista myös kolmen suurimman puolueen järjestyksen valtakunnallisessa vaalituloksessa. Tuoreimman HS-gallupin mukaan kolmen suurimman puolueen kannatusluvut ovat käytännössä tasoissa: järjestys on Sdp, keskusta ja kokoomus. Vuoden 2012 kuntavaaleissa kokoomus oli suosituin puolue ennen Sdp:tä ja keskustaa, mutta tuolloin kokoomuksella oli kahden prosenttiyksikön ero demareihin, jotka olivat prosenttiyksikön edellä keskustaa.

Keskustan saama ääniosuus Helsingissä on vaaleista toiseen niin pieni, ettei se puolueen valtakunnallista tulosta sanottavasti hetkauta. Kokoomusta – ja miksei ­vihreitäkin – Helsingin vaalitulos auttaa kasvattamaan omaa vaalitulosta koko maassa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitus
 • Kuntavaalit 2017
 • Helsinki
 • Pormestari

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Presidentti Mauno Koivisto saatetaan hautaan – HSTV:n kuusi tuntia kestävä suora lähetys käynnissä

  2. 2

   Britannia ”raivoissaan” USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – brittipoliisi lopetti tutkintamateriaalin jakamisen Yhdysvaltoihin

  3. 3

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  4. 4

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Trump tapaa hämmentävän EU-himmelin pomot Brysselissä – huoneeseen marssii kolme ”presidenttiä” ja ”yksi varapresidentti”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  9. 9

   Paljonko kuusivuotias saa maksaa?

  10. 10

   Saksalaiset haluttomia puolustamaan Baltiaa ja Puolaa – laajan kyselytutkimuksen mukaan yli puolet jättäisi Naton itäiset jäsenmaat oman onnensa nojaan, jos Venäjä hyökkäisi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  4. 4

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  5. 5

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  6. 6

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  7. 7

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  8. 8

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  9. 9

   Joukkomurhista syytetyt irakilaiskaksoset pääsevät vapaaksi – ”Tunteet tietysti tulivat pintaan”

  10. 10

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää