Valikko
Pääkirjoitus    |   Kolumni

Demokratia elää valistuksesta

Valistuksen perintöä ei ole syytä ottaa itsestäänselvyytenä sen synnyinsijoillakaan. Mutta mitä valistuksella nykypäivänä oikeastaan tarkoitetaan?

”Demokratia kuolee pimeydessä.” Washington Post -sanomalehden etusivujen vakioelementiksi kuukausi sitten nostettu iskulause ei jätä kylmäksi.

Dramaattinen väite korostaa tiedotusvälineiden tärkeää tehtävää vallankäytön läpivalaisussa. Pimeyden vastavoimana olevalla valolla on sloganissa silti myös toinen merkitys. Valistus on kansanvallan elinehto. Englannin Enlightenment tai ranskan Lumières tekevät yhteyden selvemmäksi, mutta etsivä löytää valon suomen kielenkin valistus-sanan taustalta.

Viime viikkoina katse on herkistynyt samalle tematiikalle nykyisessä kotikaupungissani. Jo Geneven kantonin vaakuna lupaa valoa pimeyden jälkeen: post tenebras lux.

Valistusfilosofian sijaan kantonin tunnuslauseen juuret ovat uskonnolliset. Uskonpuhdistaja Jean Calvin vaikutti Genevessä 1500-luvun puolivälissä, ja hänen jälkensä näkyvät yhä. Sama kalvinistien motto on kaiverrettu suureen reformaatiomuuriin, johon Calvinin ja hänen tuima­ilmeisten hengenheimolaistensa hahmot on ikuistettu valtavina patsaina.

Kaksisataa vuotta Calvinin jälkeen Geneve oli merkittävä näyttämö eurooppalaisen valistuksen esiinmarssissa. Kaupungin oma kasvatti Jean-Jacques Rousseau ja tänne van­hoilla päivillään muuttanut Voltaire olivat toistuvasti tukkanuottasilla näkemyseroistaan.

Juuri Rousseaun vaikutus valistusajatteluun oli erityisen ristiriitainen. Kirjoittaessaan suorastaan tyrmäävästi tieteiden ja taiteiden moraalia rappeuttavasta vaikutuksesta Rousseau oli itse asiassa monien valistusaatteiden kovin kriitikko. Onpa hänen teksteistään löydetty perusteluja näennäisdemokraattisille diktatuureillekin. Toisaalta Rousseau hahmotteli kuuluisimmassa teoksessaan yhteiskuntasopimusta, joka loi vallankumouksellista pohjaa yksinvallan purkamiselle ja nykymuotoiselle demokratialle.

Tietämättömyyden ihannointia ja kansanvaltaa. Pimeyttä ja valoa, samasta lähteestä.

Genevessä päivänvalon nähneet ajatukset kantoivat nopeasti myös Atlantin toiselle puolelle. Kalvinismista vaikutteita ammentaneet Uuden Englannin puritaanit havittelivat jo 1600-luvulla Amerikan itärannikolla muulle maailmalle esimerkkinä hohtavaa ”kaupunkia kukkulalla”. Vuoden 1776 itsenäisyysjulistus taas nojasi vahvasti vanhan mantereen valistus­filo­sofiaan, Rousseaun yhteiskunta­sopimusta unohtamatta.

Toisin kuin Ranskan vallankumous, Yhdysvaltain itsenäistyminen ehti tapahtua vielä Rousseaun ja Voltairen elinaikana.

Washington Postin etusivu on oire siitä, että kukkulalla olevan kaupungin valovoima uhkaa nyt hiipua. Eikä valistuksen perintöä ole syytä ottaa itsestäänselvyytenä sen synnyinsijoillakaan.

Mitä valistuksella nykyisin oikeastaan tarkoitetaan? Vapautta, edistystä, tieteellistä metodia, suvaitsevaisuutta, perustuslaillista vallan kolmijakoa, kirkon ja valtion erottamista? Kaikkea tätä vai jotain muuta?

Napakimman vastauksen valistuksen olemuksesta taisi antaa tuoreeltaan jo 1700-luvun lopulla Imma­nuel Kant. Sapere aude, uskalla tietää. Modernin psykologian valossa tätä käskyä voisi päivittää: uskallus tietää tarvitsee rinnalleen myös uskalluksen tunnustaa tietämättömyytensä.

Dunning–Kruger-vaikutuksena tunnettu ilmiö paljastaa ihmisluonnosta huolestuttavan piirteen – mitä vähemmän jotain osaat, sitä herkemmin yliarvioit kykysi siinä.

Saman ilmiön kääntöpuoli on se, että todelliset asiantuntijat sitä vastoin yleensä aliarvioivat oman osaamisensa.

Vinouman seuraukset näkyvät suoraan yhteiskunnallisessa keskustelussa. Valokeila kohdistuu yhä useammin niihin, jotka vain luulevat tai äänekkäästi uskottelevat tietävänsä. Kipeästi tarvittava asiantuntemus jää varjoon.

Pitkän uran The Economist -lehdessä tehnyt Anthony Gottlieb esittää tuoreessa kirjassaan The Dream of Enlightenment korjausta alku­peräisen valistusajan tuttuun luonnehdintaan ”järjen aikakautena”. Osuvampi määritelmä olisi Gott­liebin mukaan ”aikakausi, jolloin yritettiin olla järkevämpiä”.

Tämä kuulostaa erinomaiselta valistustavoitteelta 2010-luvullekin. Yritys olla järkevämpi olisi varsin yksinkertainen resepti demokratian turvaksi. Kohti järjen valoa, pois pimeydestä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumni
 • Demokratia
 • Media
 • Valistus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Presidentti Mauno Koivisto saatetaan hautaan – HSTV:n kuusi tuntia kestävä suora lähetys käynnissä

  2. 2

   Britannia ”raivoissaan” USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – brittipoliisi lopetti tutkintamateriaalin jakamisen Yhdysvaltoihin

  3. 3

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  4. 4

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Trump tapaa hämmentävän EU-himmelin pomot Brysselissä – huoneeseen marssii kolme ”presidenttiä” ja ”yksi varapresidentti”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  9. 9

   Paljonko kuusivuotias saa maksaa?

  10. 10

   Saksalaiset haluttomia puolustamaan Baltiaa ja Puolaa – laajan kyselytutkimuksen mukaan yli puolet jättäisi Naton itäiset jäsenmaat oman onnensa nojaan, jos Venäjä hyökkäisi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  4. 4

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  5. 5

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  6. 6

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  7. 7

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  8. 8

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  9. 9

   Joukkomurhista syytetyt irakilaiskaksoset pääsevät vapaaksi – ”Tunteet tietysti tulivat pintaan”

  10. 10

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää