Valikko
Pääkirjoitus    |   Kolumni

Demokratia elää valistuksesta

Valistuksen perintöä ei ole syytä ottaa itsestäänselvyytenä sen synnyinsijoillakaan. Mutta mitä valistuksella nykypäivänä oikeastaan tarkoitetaan?

”Demokratia kuolee pimeydessä.” Washington Post -sanomalehden etusivujen vakioelementiksi kuukausi sitten nostettu iskulause ei jätä kylmäksi.

Dramaattinen väite korostaa tiedotusvälineiden tärkeää tehtävää vallankäytön läpivalaisussa. Pimeyden vastavoimana olevalla valolla on sloganissa silti myös toinen merkitys. Valistus on kansanvallan elinehto. Englannin Enlightenment tai ranskan Lumières tekevät yhteyden selvemmäksi, mutta etsivä löytää valon suomen kielenkin valistus-sanan taustalta.

Viime viikkoina katse on herkistynyt samalle tematiikalle nykyisessä kotikaupungissani. Jo Geneven kantonin vaakuna lupaa valoa pimeyden jälkeen: post tenebras lux.

Valistusfilosofian sijaan kantonin tunnuslauseen juuret ovat uskonnolliset. Uskonpuhdistaja Jean Calvin vaikutti Genevessä 1500-luvun puolivälissä, ja hänen jälkensä näkyvät yhä. Sama kalvinistien motto on kaiverrettu suureen reformaatiomuuriin, johon Calvinin ja hänen tuima­ilmeisten hengenheimolaistensa hahmot on ikuistettu valtavina patsaina.

Kaksisataa vuotta Calvinin jälkeen Geneve oli merkittävä näyttämö eurooppalaisen valistuksen esiinmarssissa. Kaupungin oma kasvatti Jean-Jacques Rousseau ja tänne van­hoilla päivillään muuttanut Voltaire olivat toistuvasti tukkanuottasilla näkemyseroistaan.

Juuri Rousseaun vaikutus valistusajatteluun oli erityisen ristiriitainen. Kirjoittaessaan suorastaan tyrmäävästi tieteiden ja taiteiden moraalia rappeuttavasta vaikutuksesta Rousseau oli itse asiassa monien valistusaatteiden kovin kriitikko. Onpa hänen teksteistään löydetty perusteluja näennäisdemokraattisille diktatuureillekin. Toisaalta Rousseau hahmotteli kuuluisimmassa teoksessaan yhteiskuntasopimusta, joka loi vallankumouksellista pohjaa yksinvallan purkamiselle ja nykymuotoiselle demokratialle.

Tietämättömyyden ihannointia ja kansanvaltaa. Pimeyttä ja valoa, samasta lähteestä.

Genevessä päivänvalon nähneet ajatukset kantoivat nopeasti myös Atlantin toiselle puolelle. Kalvinismista vaikutteita ammentaneet Uuden Englannin puritaanit havittelivat jo 1600-luvulla Amerikan itärannikolla muulle maailmalle esimerkkinä hohtavaa ”kaupunkia kukkulalla”. Vuoden 1776 itsenäisyysjulistus taas nojasi vahvasti vanhan mantereen valistus­filo­sofiaan, Rousseaun yhteiskunta­sopimusta unohtamatta.

Toisin kuin Ranskan vallankumous, Yhdysvaltain itsenäistyminen ehti tapahtua vielä Rousseaun ja Voltairen elinaikana.

Washington Postin etusivu on oire siitä, että kukkulalla olevan kaupungin valovoima uhkaa nyt hiipua. Eikä valistuksen perintöä ole syytä ottaa itsestäänselvyytenä sen synnyinsijoillakaan.

Mitä valistuksella nykyisin oikeastaan tarkoitetaan? Vapautta, edistystä, tieteellistä metodia, suvaitsevaisuutta, perustuslaillista vallan kolmijakoa, kirkon ja valtion erottamista? Kaikkea tätä vai jotain muuta?

Napakimman vastauksen valistuksen olemuksesta taisi antaa tuoreeltaan jo 1700-luvun lopulla Imma­nuel Kant. Sapere aude, uskalla tietää. Modernin psykologian valossa tätä käskyä voisi päivittää: uskallus tietää tarvitsee rinnalleen myös uskalluksen tunnustaa tietämättömyytensä.

Dunning–Kruger-vaikutuksena tunnettu ilmiö paljastaa ihmisluonnosta huolestuttavan piirteen – mitä vähemmän jotain osaat, sitä herkemmin yliarvioit kykysi siinä.

Saman ilmiön kääntöpuoli on se, että todelliset asiantuntijat sitä vastoin yleensä aliarvioivat oman osaamisensa.

Vinouman seuraukset näkyvät suoraan yhteiskunnallisessa keskustelussa. Valokeila kohdistuu yhä useammin niihin, jotka vain luulevat tai äänekkäästi uskottelevat tietävänsä. Kipeästi tarvittava asiantuntemus jää varjoon.

Pitkän uran The Economist -lehdessä tehnyt Anthony Gottlieb esittää tuoreessa kirjassaan The Dream of Enlightenment korjausta alku­peräisen valistusajan tuttuun luonnehdintaan ”järjen aikakautena”. Osuvampi määritelmä olisi Gott­liebin mukaan ”aikakausi, jolloin yritettiin olla järkevämpiä”.

Tämä kuulostaa erinomaiselta valistustavoitteelta 2010-luvullekin. Yritys olla järkevämpi olisi varsin yksinkertainen resepti demokratian turvaksi. Kohti järjen valoa, pois pimeydestä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumni
 • Demokratia
 • Media
 • Valistus

Tilaa pääkirjoitukset sähköpostiisi

Helsingin Sanomien pääkirjoitukset ja lehden pääkirjoitussivulla julkaistavat kolumnit joka aamu tuoreena sähköpostiisi ilmaiseksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  2. 2

   Munkkiniemessä odotettiin postia kaksi viikkoa, tärkeä lasku maksamatta – jakeluongelmat jatkuvat Helsingissä

  3. 3

   Onnen päivät -sarjan ”pikkuriiviö” kuoli – Erin Moran oli lapsitähti, jonka tragediaksi koitui rooleitta jääminen aikuisena

  4. 4

   Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

  5. 5

   Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

  6. 6

   Bändikaveri muistelee lauantaina kuollutta laulaja Pekka Myllykoskea – ”Pekka oli äärimmäisen tietoviisas mutta herkkä ihminen”

  7. 7

   Äärioikeiston hallitsemassa entisessä kaivoskaupungissa odotetaan äänivyöryä Marine Le Penille – mutta soraääniäkin kuuluu: ”Tulee sisällissota, jos Le Pen voittaa”

  8. 8

   Jako ihmisiin ja eläimiin pitäisi lopettaa – se vähentäisi myös rasismia ja naisten syrjintää, sanoo eläinfilosofi Elisa Aaltola

  9. 9

   Kutosella alkaa Arthur C. Clarken 1950-luvun tieteisromaaniin perustuva minisarja, jonka myös Stanley Kubrik olisi halunnut tehdä

  10. 10

   Trumpilta odotetaan isoja verolinjauksia keskiviikkona – lupasi yllättäen ”suuren ilmoituksen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  2. 2

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  3. 3

   Hoitokoti vastaa HS:n mielipide­kirjoitukseen: ”Kuolleen asukkaan huonetta ei olisi ollut tarvetta tyhjentää heti, pahoittelemme”

  4. 4

   Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

  5. 5

   54-metrinen purjevene hämmästytti kansaa Pohjanmaan teillä – video näyttää lajissaan maailman suurimman veneen kuljetuksen

  6. 6

   Facebook valtasi Suomen 10 vuotta sitten ja muutti meitä ihmisinä – vaikutus on tutkijan mukaan ”järisyttävän iso”

  7. 7

   Kela ja VR noudattivat Antti Tuiskun ohjetta – mutta jokin tässä tökkii

  8. 8

   Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

  9. 9

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  10. 10

   Sekä kuljettaja että matkustaja simahtivat ”Haagan jättiläiseen” – sekavat miehet oli Helsingin poliisin mukaan pakko pitää sidottuina vielä sairaalassakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

  2. 2

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  3. 3

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  4. 4

   16 tutkijaa loi ennusteen: Tällaista on suomalaisten arki 25 vuoden päästä

  5. 5

   Moni helsinkiläis­nainen pelkää liikkuessaan kaupungilla – miksi siitä ei puhuta enempää?

  6. 6

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  7. 7

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  8. 8

   Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

  9. 9

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  11. Näytä lisää