Pääkirjoitus    |   Kolumni

Työn merkityksellisyydessä on suuri myönteinen voima

Mitä nopeampia ja rajumpia muutoksia yhteiskunnassa tapahtuu, sitä tarpeellisempaa on puhua arjen keskellä työn merkityksellisyydestä ja työhön liittyvästä syvemmästä arvopohjasta.

Loppu­vuodesta eräs toi­mittajis­tamme tuli tapaamaan. Hän kertoi saaneensa houkuttelevan työtarjouksen muualta.

Kyse ei ole palkasta, hän vakuutti. Vaihtelu voisi virkistää, ja uudessakin työssä olisi hyvät mahdollisuudet tehdä korkeatasoista journalismia. Ehkä työ olisi hieman vähemmän stressaavaa verrattuna nykyisiin tehtäviin Helsingin Sanomien uutispuolella. Toisaalta mukavuudenhalu ei ollut aikaisemminkaan ohjannut tätä kutsumusammatissa työskennellyttä taitavaa journalistia.

”En ole varma, mitä tässä kannattaisi tehdä”, hän huokaisi.

Vaikeiden journalististen päätösten tekeminen on harvoin päätoimittajan epämukavimpia työtehtäviä.

Vaikeinta on ollut joutua luopumaan lahjakkaista kollegoista – joko heidän omasta tahdostaan tai yhteistoimintaneuvotteluiden seurauksena. Parhaimmat hetket ovat liittyneet uusien innostuneiden osaajien rekrytoimiseen ja työntekijöiden journalistisiin onnistumisiin.

Toimitukset ovat herkkiä asiantuntijayhteisöjä, jotka rakentuvat ammattitaidon, arvojen ja journalistisen kutsumuksen ympärille. Yksilöillä on iso merkitys tällaisissa yhteisöissä. Onnistuneet yksilö­suoritukset ovat useimmiten tiimityön tulosta.

Siksi ei ole yhdentekevää, miten toimituksia johdetaan. Perinteinen kaava lienee paras. Tarvitaan sekä järkeä että tunnetta. Jos näiden kahden välillä ei ole tasapainoa, ihmiset tuskin voivat kovin hyvin. Silloin myös journalismi voi kärsiä.

Tunsin olevani vaikeassa tilanteessa lähtökuopissa olevan toimittajan kanssa. En pystynyt lupaamaan parempaa palkkaa enkä helpotuksia epämukaviin työaikoihin.

Samaan aikaan kännykän ruu­dulle ilmestyi yhä uusia uutisilmoituksia ­Yhdysvaltain presidentiksi juuri valitun Donald Trumpin hämmentävistä puheista. Kotimaan politiikassakin oli yhä enemmän sähköä.

Uutiset tuntuivat edellisinä viikkoina menneen yhä oudompaan suuntaan. Oli muun muassa osoittautunut, että erään makedonialaisen pikkukaupungin nuorisosta osa oli tehtaillut Trumpia tukevia ja Hillary Clintonia parjaavia valeuutissivustoja. Valeuutiset olivat keränneet Yhdysvalloissa enemmän Facebook-huomiota kuin oikeat vaali­uutiset.

Turkissa telkien taakse oli jou­tunut ystäväni, toimittaja Kadri Gürsel. Vangitsemisen jälkeen emme olleet kuulleet hänestä mitään.

Jos me aikaisemmin teimme hyviä ja kiinnostavia juttuja Suomesta ja maailmalta, se tuntui riittävän. Nyt nämä artikkelit ja analyysit ovat suorastaan välttämättömiä, sanoin lähtöä harkitsevalle toimittajalle.

Kysyin, mikä tekee hänen nykyisestä työstään merkityksellistä.

Huomaamme raportoivamme maailmasta, joka on kuin tempautunut raiteiltaan. Journalismillemme on yhteiskunnallinen tilaus, koska se auttaa jäsentämään yhä nopeampia ja yllättävämpiä muutoksia, hän pohti. Juttelimme asiasta pitkään.

Jokaisella huolellisesti tehdyllä jutulla on kasvava arvonsa sellaisessa maailmassa, jossa faktat kyseenalaistetaan ja ammattijournalismia vastaan hyökätään aktiivisesti. Nämä hyökkäykset ovat pahimmillaan järisyttämässä demokratian yhtä tärkeimmistä tukipilareista, vapaata tiedonvälitystä ja lehdistönvapautta.

Toimitusten on vaalittava riippumattomuuttaan, jotta yleisön luottamus säilyy. Journalistinen työ on tehtävä entistä tarkemmin, mutta myös avoimemmin.

Muutaman päivän kuluttua toimittaja tuli tapaamaan uudelleen. Koska pakottavaa tarvetta lähtöön ei ollut, hän oli päättänyt jäädä. Syyksi hän kertoi työn merkityksestä käymämme keskustelun.

Tapaus ilahdutti, mutta se jäi myös askarruttamaan.

Mitä nopeampia ja rajumpia muutoksia yhteiskunnassa tapahtuu, sitä tarpeellisempaa on puhua arjen keskellä työn merkityksellisyydestä ja työhön liittyvästä syvemmästä arvopohjasta. Monet työtehtävät – mitä erilaisimmilla toimialoilla – ovat turvaamassa avoimen demo­kratian toteutumista usein hyvin arkisella tavalla. Työn merkityksel­lisyydestä puhuminen kytkee tunteet työn järjelliseen puoleen.

Journalistille merkityksellisyys syntyy muun muassa siitä, että on mukana turvaamassa suomalaisen yhteiskunnan faktapohjaisuutta.

Tämä sivistystehtävä kannustaa tekemään lujasti töitä riippumattomuuden ja luotettavuuden eteen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumni
 • Kolumnit
 • Kaius Niemi
 • Journalismi
 • Demokratia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  3. 3

   22-vuotias Francesca Woodman oli ottanut itsestään tuhansia alastonkuvia – ne eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema teki taiteilijan tunnetuksi

  4. 4

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  5. 5

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  6. 6

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  7. 7

   Saksalaislehti: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa – pääepäilty käytti useita identiteettejä

  8. 8

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  9. 9

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  10. 10

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  5. 5

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  6. 6

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  7. 7

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  8. 8

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  9. 9

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  10. 10

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää