Valikko
Pääkirjoitus    |   Vieraskynä

Otteet Valko-Venäjällä ja Venäjällä voivat koventua

Kun autoritääriset valtiot rajoittavat kansalaisten näkemyksiä koskevaa tiedonkeruuta, vallanpitäjät menettävät kosketuksensa yhteiskunnan todellisuuteen.

Sekä Valko-Venäjällä että Venäjällä todistettiin viime viikonloppuna laajoja mielenosoituksia. Vaikuttaa siltä, että ne yllättivät monet päättäjät ja kommentaattorit.

Valko-Venäjällä kriittiset mielen­ilmaukset on aina tukahdutettu ­voimakeinoin. Venäjällä edelliset suuret protestit nähtiin talvella 2011–2012, minkä jälkeen mahdollisuuksia poliittisiin kokoontumisiin on merkittävästi rajoitettu.

Vakauteen ei kuitenkaan olisi pitänyt tuudittautua, sillä kansan todellisia mielialoja ei tiedetä. Autoritäärisissä yhteiskunnissa painostuksen pelko ja halu sulautua enemmistöön vaikuttavat mielipidemittausten vastauksiin.

Venäjällä valtio on ajanut mieli­pidetutkimuksia tekeviä järjestöjä ahtaalle. Esimerkiksi riippumaton Levada-keskus on leimattu ”ulkomaiseksi agentiksi”.

Valko-Venäjän viimeinen itsenäinen sosiologinen tutkimuskeskus ­IISEPS suljettiin viime kesänä. Nyt vain valtion viralliset toimijat voivat toteuttaa mielipidemittauksia.

Käytännössä tämä tarkoittaa neuvostoajoilta tuttua tapaa tehdä ”tutkimusta”, jonka pääasiallinen tavoite on vastata tilaajan toiveita.

Tällainen tietotyhjiö on vaarallinen, sillä se saa valtiojohdon toimimaan vainoharhaisesti. Sekä Venäjällä että Valko-Venäjällä tutkimuskeskusten painostusta on perusteltu kansallisella turvallisuudella.

Mielenosoitukset olivat luonteeltaan erilaisia, mutta sekä Venäjän että Valko-Venäjän protestien taustalla vaikuttaa heikentynyt talous­tilanne.

Talouden ongelmat ovat myös ­kiristäneet Venäjän ja Valko-Venäjän keskinäisiä suhteita: kumpikin maa syyttää toista läheisen yhteistyön hyväksikäyttämisestä. Ukrainan kriisin puhjettua presidentti Aljaksandr Lukašenka on pyrkinyt ottamaan etäisyyttä Venäjästä, joka on puolestaan vähentänyt taloudellista tukea Valko-Venäjälle.

Valko-Venäjällä mielenosoitukset laukaisi eri syistä työelämän ulkopuolelle jääneitä kansalaisia rankaiseva ”parasiittilaki”, jonka nojalla melkein puolelle miljoonalle maan 9,5 miljoonasta asukkaasta langetettiin tuntuva sakko. Venäjällä mielenosoitusten pontimena oli so­siaa­lisessa mediassa miljoonayleisön saanut paljastus­video pääministeri Dmitri Medve­devin omistuksista.

Kummassakin maassa valtiollinen media on pyrkinyt selittämään tapahtumat parhain päin. Valko-Venäjällä parasiittilain vastustajat leimattiin itsekkäiksi oman edun tavoittelijoiksi. Venäjän viralliset toimijat ovat vähätelleet mielenosoitusten laajuutta ja väittäneet, että niihin osallistuneita olisi lahjottu. Valtiollisen median myötäsukainen toiminta avartaa tietotyhjiötä entisestään.

Paikallishallinto ei ollut kaikissa tapauksissa – esimerkiksi Mosko­vassa tai Minskissä – antanut lupaa mielenosoituksille. Valtiojohto kutsuu niitä laittomiksi mielenilmauksiksi ja haluaa rangaista niihin osallistuneita. Sekä Venäjällä että Valko-Venäjällä kansalaisten lailliset mahdollisuudet ilmaista tyytymättömyyttään ovat varsin rajalliset.

Kummassakin maassa mielen­osoituksiin osallistui paljon nuoria. On vielä ennenaikaista arvioida, miten pitkälle protestimieliala kantaa. Nuorten ikäluokkien aktiivisuus on joka tapauksessa vallanpitäjien kannalta huolestuttava ilmiö.

Vallanpitäjät suhtautuivat kuohuntaan ankarasti. Minskissä pidätettiin yli 700 henkeä, Moskovassa jopa tuhat ihmistä – osa heistä oli alaikäisiä.

Pitkällä aikavälillä valtion vastaus tyytymättömyyteen antaa vielä odottaa itseään. Laajat pidätykset eivät muuta sitä tosiasiaa, että niin Venäjällä kuin Valko-Venäjälläkin maan johtajat joutuvat arvioimaan valtansa perustaa uudelleen – huomattavan vähin tiedoin.

Protestit olivat odottamattomia vain siksi, että niihin johtanut tyytymättömyys ei ollut ottanut aiemmin näin näkyviä muotoja.

Vaikka mielenosoituksia ei heti nähtäisi lisää, niiden syntyyn vaikuttaneet talousongelmat eivät häviä, sillä päättäjillä ei ole poliittista tahtoa uudistuksiin.

Nyt pelissä on koko hallinnon ­poliittinen oikeutus. Se nojaa mielikuvaan, jonka mukaan Vladimir ­Putin on Venäjän ja Alja­ksandr ­Lukašenka Valko-Venäjän vahva johtaja. Jos tätä perustaa horjutetaan edes vähän, kummassakin maassa seurauksena voi olla entistä kovempia otteita.

Veera Laine ja Kristiina Silvan

Laine on tutkija Ulkopoliittisessa instituutissa ja Silvan poliittisen historian tohtorikoulutettava Helsingin yliopistossa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vieraskynä
 • Valko-Venäjä
 • Venäjä
 • Mielenosoitukset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  3. 3

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  4. 4

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  5. 5

   Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”

  6. 6

   Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

  7. 7

   Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – Kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?

  8. 8

   Leena Mörttinen alkaa vartioida rahoitus­markkinoita ja toivoo, ettei euro koskaan hajoa – ”Kriisit vain työntävät meitä oikeaan suuntaan”

  9. 9

   Ilmainen itse jonotettu ämpäri on suomalainen unelma, ja niitä valmistetaan Vanttilassa – ”Me olemme syypäitä tähän hullutukseen”

  10. 10

   Maapallo lämminnyt ennätyskuumaksi – Suomen pitäisi tehdä muutakin kuin kiukutella hiilinielujen laskentatavasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  2. 2

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  3. 3

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  4. 4

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  5. 5

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  6. 6

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  7. 7

   Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

  8. 8

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  9. 9

   Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

  10. 10

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  9. 9

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  10. 10

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle
  3. Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista
  4. Leena Mörttinen alkaa vartioida rahoitus­markkinoita ja toivoo, ettei euro koskaan hajoa – ”Kriisit vain työntävät meitä oikeaan suuntaan”
  5. Tunti sitten
  6. Puutavarajuna törmäsi kiskoille jumittuneeseen autoon Pieksämäellä
  7. Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”
  8. Ilmainen itse jonotettu ämpäri on suomalainen unelma, ja niitä valmistetaan Vanttilassa – ”Me olemme syypäitä tähän hullutukseen”
  9. 2 tuntia sitten
  10. Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – Kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?
  11. Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille
  12. Rasvakattilassa posahtanut keitos toi tulipalloja helsinkiläisen pariskunnan asuntoon – Paineisku hajotti ikkunat ja oven
  13. Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen
  14. Näytä lisää