Valikko
Pääkirjoitus    |   Vieraskynä

Kauko-ohjattu ilmailu tarvitsee selvät säännöt

Kasvavalla alalla toimii sekä harrastelijoita että ammattilaisia. Samat säännöt eivät sovi kaikille.

Miehittämättömillä lentolaitteilla on lukuisia käyttömahdollisuuksia, mutta niiden sääntely on vielä vähäistä. ­Liikenteen turvallisuus­virasto Trafi päivitti viimeksi vuodenvaihteessa määräystä kauko-ohjatun ­ilma-aluksen ja lennokin lennättämisestä. Trafin mukaan normistomme on ”Euroopan, jollei ­jopa koko maailman liberaaleinta”. Tavoitteena on tukea kokeiluja ja uuden liiketoiminnan kehitystä.

Salliva sääntely onkin varmasti monen mieleen. Etenkin ammattilaissovellusten kehittämisen tukeminen on suotavaa. Kauko-ohjattu ilmailu mahdollistaa entistä tehokkaampia, edullisempia ja ympäristöystävällisempiä toimintatapoja. Olen esimerkiksi ollut mukana hankkeessa, jossa tutkittiin miehittämätöntä ilmakuvausta malmin­etsinnässä ja kaivostoiminnassa.

Väljä ja herkästi muuttuva sään­tely voi toisaalta olla haitaksikin. Kehittyvä liiketoiminta kaipaa ennakoitavuutta, jotta investointeja uskalletaan tehdä. Nopean muutoksen aloilla oikeudellinen ohjaus ei kuitenkaan ole helppoa.

Ongelmana kauko-ohjatun ilmailun sääntelyssä ovat kehittyvän teknologian ohella alan monenlaiset toimijat ja toiminnot. Niihin kuuluvat niin perinteinen lennokkiharrastus kuin uudet kauko-ohjattavat multikopteritkin. Alalla on harrastelijoita ja ammattimaisia toimijoita, joukossa valtion ilmailu.

Samat säännöt eivät sovi kaikille. Nykyinen normisto tunnistaa jo ­tämän asian mutta jättää vielä paljon avoimeksi. Trafin mukaan lähtö­kohta on toimijoiden itsesääntely ja niiden oma turvallisuudenhallinta.

Omaehtoinen toiminta onnistunee paremmin alan ammattilaisilta kuin tuoreesta teknologiasta viehättyneiltä harrasta­jilta. Halvimmillaan muutaman kymmenen euron hintaisen kauko-ohjattavan kopterin ostaja ei ehkä tule ajatelleeksi lennättämisen rajoituksia, eikä niistä myyntitilanteessa juuri muistutella.

Viimeaikaiset vaaratilanteet ovat koskeneet multikoptereita, joita on käytetty esimerkiksi liian lähellä lentokenttää. Perinteisessä lennokkitoiminnassa ongelmia ei juuri ole ollut. Lennokkiharrastuksen sääntely onkin perusteltua pitää kevyenä. Ammattilaisille voi antaa vastuuta ja valtuuksia, joita viranomaiset pystyvät valvomaan muun muassa rekisteröinti- ja ilmoitusmenettelyin.

Valtaosa kopteriharrastajistakin toimii asianmukaisesti. Osa ei kuitenkaan tiedä tai välitä säännöistä. Ei ole esimerkiksi harvinaista, että harrastajakopteri kuvaa yleisö­tapahtumaa väkijoukon yllä, vaikka se on sallittua vain ammattilai­sille. Erilaiset kielto- ja suoja-alueet ja ­jopa päivittäin vaihtuvat rajoitukset vaikeuttavat osaltaan huomioitavien määräysten selvittämistä.

Ruotsin korkein hallinto-oikeus päätti viime syksynä, että kaikki kopterikamerat ovat rinnasteisia valvontakameroihin ja siten luvanvaraisia. Näkemys ei ole saanut kannatusta Suomessa. Silti täälläkin on turvallisuusnäkökulmien lisäksi syytä muistaa, ettei miehittämättömillä laitteilla saa rikkoa tietosuojaa, yksityisyyden suojaa tai ­kotirauhaa.

Sallivan sääntelyn kääntöpuolena voi pahimmillaan olla rikollisuuden edesauttaminen. Viime kesänä ulkomailta uutisoitiin useammastakin tapauksesta, joissa miehittämättö­mällä kopterilla oli lennätetty huumeita vankiloihin. Myös terroristit ovat keksineet monenlaista käyttöä kauko-ohjattaville ilma-aluksille – tiedustelusta räjähdekuljetuksiin.

Vaikka toiminta pysyisi täysin lail­lisena, pelkkä kopteriharrastuksen määrällinen kasvu johtaa kasvaviin turvallisuusriskeihin. Suomen lentäjäliitto on jo ehtinyt vaatia tarkempaa sääntelyä ja valvontaa. Liitto on esittänyt muun muassa pakollista koulutusta tai lupakirjaa sekä harrastealusten rekisteröintiä. Trafi ei ole lämmennyt ajatukselle. Asiaa kannattaisi kuitenkin vielä harkita.

Erityisen olennaista on, että olemassa olevia sääntöjä noudatetaan. Monta ongelmaa ehkäisisi reaali­aikainen mobiilisovellus, josta kaikkien kauko-ohjattavien ilma-alusten lennättäjien pitäisi tarkistaa kulloisetkin määräykset ja rajoitukset ja johon he kirjaisivat omat lento­laitteensa muiden nähtäville.

Kauko-ohjatun ilmailun kansainvälinen sääntely on vielä vaatimatonta. Kansallisia säädöksiä laadit­taessa suomalaiset voisivat kunnostautua ­tehokkaan ja turvallisen toimintaympäristön luomisessa niin, että maan kilpailukyky turvataan tällä tulevaisuuden alalla.

Lotta Viikari

Kirjoittaja on Ilmailu- ja avaruusoikeuden instituutin johtaja ja kansainvälisen oikeuden professori Lapin yliopistossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  2. 2

   Suomi suostui erikoiseen pyyntöön – Ilmavoimat lahjoittaa Hawk-harjoitushävittäjän Sveitsiin

  3. 3

   Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

  4. 4

   Iikka Kivi jättäytyy stand up -kiertueelta ”seksistisen viestin” takia – Naiskoomikoiden ammattitaitoa epäilleen promoottorin mukaan 24 miehen kiertue luultavasti peruuntuu

  5. 5

   Töitä olisi heti 9 000 osaavalle koodarille, mutta tekijöitä ei löydy – ”Vaikka maksaisit mitä, se ei muuttaisi tilannetta”, sanoo ohjelmistoyrityksen teknologiajohtaja

  6. 6

   Suorasukaisen musiikkikriitikon Seppo Heikinheimon itsemurhasta on 20 vuotta – kollegani oli muutakin kuin muistelmien ”mätämuna”

  7. 7

   Oululainen Venla Karppinen, 19, sai himoitun paikan maineikkaasta Oxfordin yliopistosta – Suomeen paluu ei enää innosta

  8. 8

   Trump töni Montenegron pääministerin sivuun astuakseen yhteiskuvan eturiviin

  9. 9

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  10. 10

   Kahdeksan kilometrin korkeudesta Mount Everestiltä löytyi neljä ruumista – on arvoitus, keitä he olivat ja koska he kuolivat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  3. 3

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  4. 4

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  5. 5

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  6. 6

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  7. 7

   Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

  8. 8

   Koiviston vävy lausui kiitoksen muistotilaisuudessa: ”Tilaisuus on sekä valtiollinen, sotilaallinen, että oikealla tavalla hengellinen”

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää