Valikko
Pääkirjoitus    |   Kolumni

Ääri-islamismi on todellinen uhka, mutta terrorismin vastustamista ei pidä jättää maahanmuuton vastustajille

Pietarin metroisku ja Tukholman rekkaisku toivat terrorismin jo Suomen rajoille.

Yhdys­valtain ohjusisku Syyriaan ja Tukholman terrori-isku muistuttavat siitä, että maailma tasa­painoilee kapealla trapetsilla ilman suojaverkkoa. Koska tahansa voi tapahtua jotain, mikä muuttaa kaiken.

Syyrian isku näyttää ainakin ensitietojen mukaan yksittäiseltä vastatoimelta kemiallisten aseiden käyttöön. Se ei siis välttämättä tarkoita, että Yhdysvallat sekaantuisi syvemmälle alueen sotiin.

Iskusta voi kuitenkin tulla käännekohta Donald Trumpin presidenttiydelle. Tähän asti Trumpilla on mennyt kehnosti: muslimien maahantulokielto, terveysuudistus ja Meksikon muuri ovat jumissa. Trump tarvitsi epätoivoisesti voittoa.

Kenraaleilla oli tarjota triumfi. Iskun jälkeen amerikkalaismedian ilmapiiri muuttui kuin taikaiskusta. Ensi kertaa Trumpiin on suhtauduttu kuin oikeaan presidenttiin.

Huomion kääntäminen omista ongelmista ulkoisiin vihollisiin on vanha temppu, joka yleensä toimii. Kun ohjukset osuivat maaleihinsa, Trump näytti hetken vahvalta.

Sokerihumala voi kuitenkin haihtua äkkiä, sillä muutama ohjus ei muuttanut Syyriassa mitään. Yhdysvallat on yhä samassa umpikujassa kuin ennenkin: terroristeja yhtäällä, diktaattoreja toisaalla. Vaihtoehdot ovat huonoja ja vielä huonompia.

Toivottavasti emme jonain aamuna herää uutiseen, että amerikkalaiset ja venäläiset ampuvat toisiaan.

Lähi-idän sodan toinen rintama on Euroopassa, jossa Isisin yllyttämät kiihkoilijat iskevät siviilejä vastaan. Pietarin metroisku ja Tukholman rekkaisku toivat terrorismin jo Suomen rajoille.

Maahanmuuttokeskustelu on länsimaissa jakautunut kahteen leiriin: yhdet maalaavat liioiteltuja kauhukuvia, toiset haluavat sulkea silmänsä oikeiltakin uhilta.

Avoimuus ja turvallisuus eivät kuitenkaan ole toistensa vastakohtia. Afganistaniin palautettujen kohtalo herätti suomalaisissa aitoa ja arvokasta myötätuntoa, mutta lämpimän sydämen lisäksi nyt tarvitaan myös viileää päätä. Terrorismin vastustamista ei pidä jättää maahanmuuton vastustajille.

Ei, islam ei ole väkivallan uskonto. Muslimimaailmassa monet kuitenkin käyttävät nyt uskoa valtataistelunsa välineenä. Siksi ääri-islamismi on todellinen uhka.

Väkivaltaisten ääriryhmien torjuntaan pitää panna tarpeeksi voimavaroja – on sitten kyse ääri-islamisteista tai vaikka uusnatseista.

Suomeen pyrkivien taustat tulee tutkia niin hyvin kuin voidaan, eikä Suomessa asuvilla pitäisi olla mitään asiaa Isisin sotakentille – tai ainakaan niiltä takaisin.

Helsingin moskeijahankkeen taustat kannattaa selvittää tarkasti, eikä esimerkiksi Saudi-Arabian rahoittamia radikaali-imaameja pidä laskea suomalaisia kiihottamaan.

Terrorismin pelikirja on helppo. Takavuosina Länsi-Saksan RAF ja Irlannin IRA pyrkivät ihan samaan kuin Isis tänään: iskemään kiilan yhteiskunnan ja sen etnisen tai poliittisen ryhmän väliin, jota terroristit väittävät edustavansa.

Isis haluaa provosoida länsimaita toimiin kaikkia muslimeja vastaan, koska se ajaisi lisää muslimeja radikaalien syliin.

Onneksi länsimaiden maltilliset johtajat tuntevat terroristien juonet. He ymmärtävät, että tärkein liittolainen taistelussa ääri-islamismia vastaan ovat muslimien rauhallinen enemmistö sekä maltilliset muslimimaat.

Ikävä kyllä, maailmassa on myös poliittisia johtajia, jotka toimivat kuin terroristit: pyrkivät valtaan viholliskuvia lietsomalla. He vakuuttavat olevansa terrorismin vahvimpia vastustajia mutta pelaavat terroristien kanssa samaan maaliin.

Uhan tunne laukaisee meissä ihmisissä taistele tai pakene -reaktion, jota on vaikeaa vastustaa järjen avulla, kuten tilastovertailuilla terrorismin uhasta.

Pelokkaat ihmiset vaativat nopeita toimia silloinkin, kun säntäily vain pahentaa ongelmia. Esimerkiksi Trumpin muslimien maahantulokielto on ollut hyvä propaganda-ase muslimiradikaaleille.

Britit torjuivat toisen maailmansodan aikana paniikkia iskulauseella ”Keep calm and carry on” eli ”Pysy rauhallisena ja jatka elämääsi”.

Iskulause voi kuulostaa voimattomalta, mutta ei unohdeta, että muutamaa vuotta myöhemmin Adolf Hitler oli kasa hiiltyneitä luita ja brittisotilaat joivat kello viiden teensä Berliinissä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumnit
 • Saska Saarikosken kolumnit
 • Terrorismi
 • Terrori-iskut
 • Isis

Tilaa pääkirjoitukset sähköpostiisi

Helsingin Sanomien pääkirjoitukset ja lehden pääkirjoitussivulla julkaistavat kolumnit joka aamu tuoreena sähköpostiisi ilmaiseksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mausteista löytyi syöpää aiheuttavaa maaliväriä pääkaupunkiseudulla – viranomaiset takavarikoivat chiliä, currya ja kurkumaa

  2. 2

   Tutkijat ovat yksimielisiä siitä, että juhlarahan teloituskuva on lavastettu – mutta onko kuvassa valkoisia vai punaisia?

  3. 3

   Välipohjissa mikrobikasvua, ullakolla linnunraatoja – Kätilöopiston sairaala suljetaan puolen vuoden kuluessa laajojen homevaurioiden takia

  4. 4

   Kun kollega irtisanoutuu, työyhteisö voi tuntea surua ja stressiä – Lähtemisestä voi tulla myös tarttuva tauti, sanovat asiantuntijat

  5. 5

   Asuntotukileikkuri rankaisee pääkaupunkiseudun köyhiä, Helsinki pelkää – ”Kuvitteleeko joku, että asuminen tämän seurauksena halpenee?”

  6. 6

   Hankalia nuoria ei ole olemassa – on vain kesken­eräisyyttä ja kyvyttömiä aikuisia

  7. 7

   Halla-aho: Perussuomalaisten uutta salkkua vaikea nähdä yhtä painavana kuin pois annettua oikeusministerin tehtävää

  8. 8

   Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

  9. 9

   Aiheuttavatko heräilevät vauvat todella kärsimystä vanhemmilleen?

  10. 10

   Hallitus piti tiedotus­tilaisuuden siitä, että se päätti ostaa kahdet farkut ja paidan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kela rankaisi ystävääni vanhemman menettämisestä

  2. 2

   Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

  3. 3

   Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

  4. 4

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  5. 5

   Kolmen tunnin juhlarahakohu – suomalaisten päivittäisen pöyristymisen tarve synnyttää merkityksettömiä mikroskandaaleja

  6. 6

   Näin upeina et ole koskaan nähnyt Signe Branderin ja muiden Helsinki-kuvaajien otoksia – tästä päivästä lähtien huippulaatuisia kuvia saa käyttää vapaasti

  7. 7

   Kielletyn sisällissotakolikon suunnittelija ja tilaaja puolustavat työtä: ”Kansakunnan sivistyneisyys punnitaan sillä, kuinka se pystyy käsittelemään omaa historiaansa”

  8. 8

   Hallitus jakaa lisää rahaa tutkimukseen, mutta ei saanut leikattua yritystukia – työttömyystuki heikkenee, jos ei käy töissä tai työllistämis­ohjelmissa

  9. 9

   Asumistukeen leikkauksia, ministereitä kolme lisää – HSTV:n suora lähetys hallituksen tiedotustilaisuudesta juuri nyt

  10. 10

   Ministeriö vetää takaisin punavankien teloitusta esittävän juhlarahan – Orpo pahoittelee: ”En kiinnittänyt riittävää huomiota asetuksen visuaaliseen suunnitelmaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  2. 2

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  3. 3

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  4. 4

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  5. 5

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  6. 6

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää