Valikko
Pääkirjoitus    |   Kolumni

Ääri-islamismi on todellinen uhka, mutta terrorismin vastustamista ei pidä jättää maahanmuuton vastustajille

Pietarin metroisku ja Tukholman rekkaisku toivat terrorismin jo Suomen rajoille.

Yhdys­valtain ohjusisku Syyriaan ja Tukholman terrori-isku muistuttavat siitä, että maailma tasa­painoilee kapealla trapetsilla ilman suojaverkkoa. Koska tahansa voi tapahtua jotain, mikä muuttaa kaiken.

Syyrian isku näyttää ainakin ensitietojen mukaan yksittäiseltä vastatoimelta kemiallisten aseiden käyttöön. Se ei siis välttämättä tarkoita, että Yhdysvallat sekaantuisi syvemmälle alueen sotiin.

Iskusta voi kuitenkin tulla käännekohta Donald Trumpin presidenttiydelle. Tähän asti Trumpilla on mennyt kehnosti: muslimien maahantulokielto, terveysuudistus ja Meksikon muuri ovat jumissa. Trump tarvitsi epätoivoisesti voittoa.

Kenraaleilla oli tarjota triumfi. Iskun jälkeen amerikkalaismedian ilmapiiri muuttui kuin taikaiskusta. Ensi kertaa Trumpiin on suhtauduttu kuin oikeaan presidenttiin.

Huomion kääntäminen omista ongelmista ulkoisiin vihollisiin on vanha temppu, joka yleensä toimii. Kun ohjukset osuivat maaleihinsa, Trump näytti hetken vahvalta.

Sokerihumala voi kuitenkin haihtua äkkiä, sillä muutama ohjus ei muuttanut Syyriassa mitään. Yhdysvallat on yhä samassa umpikujassa kuin ennenkin: terroristeja yhtäällä, diktaattoreja toisaalla. Vaihtoehdot ovat huonoja ja vielä huonompia.

Toivottavasti emme jonain aamuna herää uutiseen, että amerikkalaiset ja venäläiset ampuvat toisiaan.

Lähi-idän sodan toinen rintama on Euroopassa, jossa Isisin yllyttämät kiihkoilijat iskevät siviilejä vastaan. Pietarin metroisku ja Tukholman rekkaisku toivat terrorismin jo Suomen rajoille.

Maahanmuuttokeskustelu on länsimaissa jakautunut kahteen leiriin: yhdet maalaavat liioiteltuja kauhukuvia, toiset haluavat sulkea silmänsä oikeiltakin uhilta.

Avoimuus ja turvallisuus eivät kuitenkaan ole toistensa vastakohtia. Afganistaniin palautettujen kohtalo herätti suomalaisissa aitoa ja arvokasta myötätuntoa, mutta lämpimän sydämen lisäksi nyt tarvitaan myös viileää päätä. Terrorismin vastustamista ei pidä jättää maahanmuuton vastustajille.

Ei, islam ei ole väkivallan uskonto. Muslimimaailmassa monet kuitenkin käyttävät nyt uskoa valtataistelunsa välineenä. Siksi ääri-islamismi on todellinen uhka.

Väkivaltaisten ääriryhmien torjuntaan pitää panna tarpeeksi voimavaroja – on sitten kyse ääri-islamisteista tai vaikka uusnatseista.

Suomeen pyrkivien taustat tulee tutkia niin hyvin kuin voidaan, eikä Suomessa asuvilla pitäisi olla mitään asiaa Isisin sotakentille – tai ainakaan niiltä takaisin.

Helsingin moskeijahankkeen taustat kannattaa selvittää tarkasti, eikä esimerkiksi Saudi-Arabian rahoittamia radikaali-imaameja pidä laskea suomalaisia kiihottamaan.

Terrorismin pelikirja on helppo. Takavuosina Länsi-Saksan RAF ja Irlannin IRA pyrkivät ihan samaan kuin Isis tänään: iskemään kiilan yhteiskunnan ja sen etnisen tai poliittisen ryhmän väliin, jota terroristit väittävät edustavansa.

Isis haluaa provosoida länsimaita toimiin kaikkia muslimeja vastaan, koska se ajaisi lisää muslimeja radikaalien syliin.

Onneksi länsimaiden maltilliset johtajat tuntevat terroristien juonet. He ymmärtävät, että tärkein liittolainen taistelussa ääri-islamismia vastaan ovat muslimien rauhallinen enemmistö sekä maltilliset muslimimaat.

Ikävä kyllä, maailmassa on myös poliittisia johtajia, jotka toimivat kuin terroristit: pyrkivät valtaan viholliskuvia lietsomalla. He vakuuttavat olevansa terrorismin vahvimpia vastustajia mutta pelaavat terroristien kanssa samaan maaliin.

Uhan tunne laukaisee meissä ihmisissä taistele tai pakene -reaktion, jota on vaikeaa vastustaa järjen avulla, kuten tilastovertailuilla terrorismin uhasta.

Pelokkaat ihmiset vaativat nopeita toimia silloinkin, kun säntäily vain pahentaa ongelmia. Esimerkiksi Trumpin muslimien maahantulokielto on ollut hyvä propaganda-ase muslimiradikaaleille.

Britit torjuivat toisen maailmansodan aikana paniikkia iskulauseella ”Keep calm and carry on” eli ”Pysy rauhallisena ja jatka elämääsi”.

Iskulause voi kuulostaa voimattomalta, mutta ei unohdeta, että muutamaa vuotta myöhemmin Adolf Hitler oli kasa hiiltyneitä luita ja brittisotilaat joivat kello viiden teensä Berliinissä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumnit
 • Saska Saarikosken kolumnit
 • Terrorismi
 • Terrori-iskut
 • Isis

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  2. 2

   Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

  3. 3

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  4. 4

   Jussi Halla-aho haluaa unohtaa unohdetun kansan – minkä puolueen johtoon hän oikein pyrkii?

  5. 5

   Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

  6. 6

   Porvoossa harvinainen nujakka: Venekuntien satamatappelu johti törmäykseen merellä ja takaa-ajoon Porvoonjoen suulla

  7. 7

   Atte Jääskeläinen vihjaa HS:n haastattelussa, että Yle voi irtautua Julkisen sanan neuvostosta

  8. 8

   Katkokävelyä lääkehuurussa ja nimi hukassa, sijainti hämärän peitossa ja housut virtsassa – HS seurasi poliisin päättymätöntä tehtävää Helsingin keskustan ja Kisahallin putkan välillä

  9. 9

   Putin ja Trump – maailman mafiaveljet

  10. 10

   Aki Kaurismäki selitti suomalaisia sanontoja brittilehdelle: ”Brexit-propagandaa levittäneet katosivat kuin pieru Saharaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  2. 2

   Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

  3. 3

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  4. 4

   Suomeen paennut nigerialaisnainen kertoo poikajoukon polttaneen hänen tyttöystävänsä hengiltä – veivätkö tulkkausongelmat turvapaikan?

  5. 5

   Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

  6. 6

   Aki Kaurismäki selitti suomalaisia sanontoja brittilehdelle: ”Brexit-propagandaa levittäneet katosivat kuin pieru Saharaan”

  7. 7

   Mitä on pikaruoka ilman lihaa? HS testasi ”sipsikaljavegaanin” kanssa Fafa’sin, Hesburgerin ja Kotipizzan vegaanimätöt

  8. 8

   Tuleva pormestari Jan Vapaa­vuori lyttää maakunta­uudistuksen, vaikka hänen oma puolueensa on ollut päättämässä siitä – ”Haitallisin uudistus miesmuistiin”

  9. 9

   Oululainen Venla Karppinen, 19, sai himoitun paikan maineikkaasta Oxfordin yliopistosta – Suomeen paluu ei enää innosta

  10. 10

   Kuuntelulaitteilla tehty tutkimus paljasti, miten eri tavalla isät puhuvat pojilleen ja tyttärilleen – tytöille kehosta, pojille pärjäämisestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  7. 7

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  8. 8

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  9. 9

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  10. 10

   Näin opetat lapsen syömään terveellä tavalla – Psykologi: Jos isä tavoittelee kesäkuntoa ja äiti syö vain salaattia, lapsen suhde ruokaan voi vinoutua

  11. Näytä lisää