Pääkirjoitus    |   Kolumni

Venäjä odottaa kuumaa kesää

Aleksei Navalnyilla sen paremmin kuin kenelläkään muullakaan ei ole mahdollisuuksia Vladimir Putinin voittamiseen. Mutta opposi­tiomies on jo osoittanut kykynsä kansan masinoijana.

Venäläinen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi on kutsunut vallanpitäjien vastustajat kadulle kesäkuun 12. päivänä.

Ei huono valinta. Kesäkuun 12. on Venäjän päivä, ja mikäs laiton mielenosoitus se on, jos kansalainen marssii lipun kanssa kadulla kansallispäivänä?

Paremmin 12. kesäkuuta muistetaan oikeastaan Jeltsinin päivänä: Boris Jeltsin valittiin nimittäin ensi kerran Venäjän presidentiksi 12. kesäkuuta 1991 järjestetyissä vaaleissa – aikana, jolloin Neuvostoliitto oli vielä hetken olemassa.

Jeltsinin vastustaja oli neuvostopresidentti Mihail Gorbatšov, joka kaatui vielä samana vuonna valtionsa mukana. ­Na­valnyi on siis sijoittanut itsensä Jeltsiniksi ja yrittää tehdä presidentti Vladimir Putinista Gorbatšovin valmistautuessaan maaliskuun 2018 presidentinvaaleihin.

Myös Putin näyttää aloittavan kampanjansa kesäkuussa. Tavallisesti keväällä järjestetty ”Presidentin suora linja” on nimittäin siirretty kesäkuuhun. Putin vastailee tässä tv-tapahtumassa Kemerovon kaivosmiesten ja Orjolin opettajien kysymyksiin ja esiintyy maan isänä.

Jeltsin valittiin viimeisen kerran Venäjän presidentiksi vuonna 1996. Noihin vaaleihin loppui myös Venäjän oraalle noussut demokratia. Istuvan presidentin nousu muutaman prosentin kannatus­luvuista vaalivoittajaksi oli suoraan Roope Ankan Kieroilun käsikirjasta.

Vuoden 1996 vaaleissa Kremliin muodostui kaksi valtaryhmää, jotka vetivät vastakkaisiin suuntiin. Haukat halusivat siirtää koko vaalit poikkeuslailla, mutta Kremlin eminenssi Anatoli Tšubais voitti. Jeltsin valittiin rahamiesten tuella.

Politiikan tutkija Vladimir Uhov arvioi, että tilanne Kremlissä on nyt hieman samantapainen. Uhov kirjoittaa Novoe Vremja -lehdessä, että presidentin kampanjaa vetämään on tarjolla kolme eri suuntiin vetävää valtaryhmää.

Pelimerkit ovat yhä levällään. Varmaa on vain, että viime syksyn parlamenttivaalien malli ei Putinille kelpaa. Äänestysprosentti jäi nimittäin surkeaksi, ja presidentti haluaa näyttävän voiton.

Navalnyilla sen paremmin kuin kenelläkään muullakaan ei ole mahdollisuuksia voittaa Putinia. Mutta opposi­tiomies on jo osoittanut kykynsä kansan masinoijana. Jos Venäjän taloustilanne vielä heikkenee, Navalnyi voi panna ranttaliksi – ei vain Moskovassa ja Pietarissa vaan ennen kaikkea heikossa jamassa olevissa kuvernementtikaupungeissa.

Kesän kampanjointi ja protestointi voivat jäädä alkusoitoksi tyytymättömyyden talvelle.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumni
 • Kolumnit
 • Pekka Hakala
 • Venäjä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  3. 3

   Espanjan poliisi on ampunut räjähdevyöhön pukeutuneen miehen – epäillään Barcelonan terrori-iskun yliajajaksi

  4. 4

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  5. 5

   ”Suuri amerikkalainen auringonpimennys” kulkee pian halki Yhdysvaltojen – HSTV:n yli kolmetuntinen suora lähetys käynnissä

  6. 6

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  7. 7

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  8. 8

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  9. 9

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  10. 10

   Omituinen pyörävaras puuhastelee Espoossa: Jari Sivénin pihasta hävisi polkupyörä – tilalle ilmestyi parempi ja uudempi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  6. 6

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  7. 7

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  8. 8

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  9. 9

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat