Valikko
Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Lukuhalujen ruokkiminen on myös tasa-arvokysymys

Suomalaiset ovat edelleen lukijakansaa, mutta huolestuttavia merkkejä on jo näkyvissä. Siksi niihin kannattaa puuttua riittävän ajoissa ja mielellään jo kotona.

Pääsiäinen on monelle hyvä tilaisuus rauhoittua lukemaan. Vapaapäiviä on useita, mutta juhlapyhien perinteet jättävät tilaa myös kirjaan syventymiselle.

Spontaania lukuinnostusta saattaa hillitä se, että kirjastot ovat pääsääntöisesti kiinni pääsiäisenä. Kuitenkin esimerkiksi Helsingissä puolen tusinaa kirjasto avasi ovensa myös lauantaina.

Digitaaliset kirjat ovat kuitenkin lainattavissa myös silloin, kun kirjaston ulko-ovi on lukossa. Niiden suosio on kasvanut tasaisesti.

Lukutaito on Suomessa ja muissa länsimaissa itsestäänselvyys. Lukutaidon puute ei välttämättä tule edes mieleen, kun yrittää löytää selityksiä uutisvirrassa vastaan tuleviin tapahtumiin.

Esimerkiksi Afganistan on yksi niistä yhdestätoista maasta, joissa enemmistö aikuisista on lukutaidottomia. Maan taisteluja ja oikeuksien polkemista täynnä oleva lähihistoria on yksi selitys heikkoon tilanteeseen, mutta samalla lukutaidon puute luo myös pohjan väkivallan kierteen jatkumiselle.

Kymmenen muuta heikoimman lukutaidon maata sijaitsee Afrikassa päiväntasaajan pohjoispuolelta. Euroopan lähialueilla on siis lukuisia maita, jotka tällä kehityksen mittarilla kuuluvat maailman heikoimpien joukkoon.

Eniten lukutaidottomia aikuisia on kuitenkin Intiassa: liki kolmesataa miljoonaa.

Tänään maanantaina Suomessa alkaa Lukuviikko. Lukukeskuksen järjestämä tapahtuma on suunnattu erityisesti kouluille ja kirjastoille. Se juhlii tänä vuonna nelikymmenvuotista taivaltaan.

Juhlavuutta lisää se, että ensi vuonna valmistuva Helsingin uusi keskustakirjasto on itsenäisyyden juhlavuoden merkkihanke. Se kuvastaa lukemisen arvostusta Suomessa.

Lukutaito ei kuitenkaan ole ominaisuus, joka säilyy ilman ylläpitoa. Jokaisen sukupolven täytyy lisäksi opetella se alusta lähtien.

Kansainvälisissä vertailuissa suomalaiset ovat edelleen lukijakansaa, mutta myös huolestuttavia merkkejä on näkyvissä.

Lukemisharrastus periytyy vahvasti omasta kodista, mutta ratkaisevaa on nimenomaan asenne eikä tulotaso.

Kotona voi oppia nimenomaan keskittynyttä lukemista. Infoähkyn keskellä elävät lapset kyllä ovat runsaasti tekemisissä tekstin kanssa, mutta se on usein lyhytjännitteistä. Kouluissa on havaittu, että sinnikkyys on taito, joka nykyään vaatii entistä enemmän harjoittelua.

Lukutaito on myös tasa-arvokysymys, sillä pojat ovat jäämässä selvästi jälkeen tytöistä lukutaidossa. Kouluaikana syntynyt ero heijastuu tuleviin vuosikymmeniin. Lukutaito ja sen päälle rakentuva uuden oppiminen ja kokonaisuuksien hahmottaminen ovat tarpeellisia taitoja elämässä yleensä ja työelämässä erityisesti.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  2. 2

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  3. 3

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  4. 4

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  5. 5

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  6. 6

   Perussuomalaisten jakautuminen puhuttaa myös Venäjällä – ja Halla-ahon puoli on suositumpi

  7. 7

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  8. 8

   Ramadanin päättymistä juhlittiin shoppailun merkeissä Itä-Helsingissä – Mellunmäessä moskeijasta puhdistettiin rasistisia töhryjä

  9. 9

   Miksi ihmeessä radiossa luetaan koko kansalle merisäätä? Torsti tietää vastauksen

  10. 10

   Suomessa käytetyt lasipurkit matkaavat pitkän matkan puhdistettaviksi ja päätyvät usein takaisin – Miksi jätelasia ei käsitellä Suomessa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  3. 3

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  4. 4

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  5. 5

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  6. 6

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  7. 7

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  8. 8

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  9. 9

   Putken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa – julkisen liikenteen erikoisjärjestelyt jatkuvat vielä maanantaina

  10. 10

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää