Valikko
Pääkirjoitus    |   Kolumni

Melania Trump on epävarmojen miesten unelmanainen – kuvankaunis eikä suotta kyseenalaista miehen valtaa

Yhdysvaltain ensimmäinen nainen Melania Trump ei ole muuttanut Valkoiseen taloon vaan asuu New Yorkissa pariskunnan 11-vuotiaan pojan kanssa.

Donald Trumpin presidentti­kausi on ollut vil­liä menoa: erikoiset asiat ovat jääneet kummallisten alle, ja kummallisuudet ovat hetkessä joutuneet pähkähulluuksien hautaamiksi.

Yksi erikoisista asioista on ollut Melania Trumpin rooli. Ensimmäinen nainen on näyttäytynyt julkisuudessa harvakseltaan eikä ole muuttanut Valkoiseen taloon vaan asuu New Yorkissa pa­riskunnan 11-vuotiaan pojan kanssa.

Yhdysvaltain presidentit ovat olleet monesta puusta, mutta heitä on pitkään yhdistänyt yksi asia: tiivis parisuhde. Ronald Reaganilla oli Nancynsa, George Bushilla Barbaransa, Bill Clintonilla Hillarynsa, George W. Bushilla Lauransa ja Barack Obamalla Michellensä. Kaikki he olivat miestensä kumppaneja ja uskottuja.

Hillary Clinton nousi otsikoihin johtamalla terveydenhoitouudistusta, Melania Trump muokatulla valokuvallaan. Tasa-arvo on harpannut taaksepäin.

”On paljon parempi kaikkien kannalta, että mies on menestyjä kodin ulkopuolella ja vaimo huolehtii kodista ja perheestä.”

Kun tutkijat esittivät tämän väitteen lukiosta valmistuville amerikkalaisille vuonna 1994, samaa mieltä oli 42 prosenttia vastaajista. Vuonna 2014 tällaista perinteistä perhemallia kannatti 58 prosenttia.

Vuonna 1994 alle 30 prosenttia koulunsa päättävistä amerikkalaisista oli sitä mieltä, että ”aviomiehen pitäisi tehdä kaikki tärkeät päätökset perheessä”. Vuonna 2014 niin ajatteli 40 prosenttia.

Tutkimustuloksia selostettiin The New York Timesissa, jossa ihmeteltiin, miksi yhä useammat nuoret miehet tuntuvat ikävöivän perin­teisiä sukupuolirooleja.

Tutkijat uskovat asennemuutoksen johtuvan taloudellisesta epävarmuudesta. Kun miehet tuntevat asemansa uhatuksi, he syyttävät naisia. Naisviha onkin luultavasti yksi syy Trumpin suosioon.

Samasta ilmiöstä ovat puhuneet valkoisten amerikkalaisten ”epätoivon kuolemia” selvittäneet tutkijat Anne Case ja Angus Deaton. He arvelevat kuoleman kehän pyörivän niin, että työpaikkojen katoaminen on tehnyt heikosti koulutetuista miehistä huonoja parisuhdekandidaatteja, mikä on johtanut perheiden heikentymiseen, päihteiden käyttöön ja kuolleisuuden kasvuun.

Epätoivo ei kuitenkaan selitä suoraan Donald Trumpin suosiota. Jos mies ei saa itselleen yhtä ainoaa naista, eikö hänen pitäisi olla katkera Trumpille, joka kehui voivansa tehdä naisille ihan mitä vain?

Trumpin tukijat eivät kuitenkaan tunnu pitävän tätä parisuhdemarkkinoiden riistäjänä vaan sankarina, joka elää niin kuin he haluaisivat.

Perinteisillä arvoilla tarkoitettiin ennen sitä, että isä luki perheelle pöydän päässä ruokarukouksen. Tällaista konservatismia edustaa yhä varapresidentti Mike Pence, joka ei suostu nauttimaan alkoholia eikä syömään illallista naisseurassa, ellei hänen vaimonsa ole paikalla.

Perinteisistä arvoista näyttää kuitenkin syntyneen uusi tulkinta, jossa miehen ylivalta on moraalia tärkeämpi. Tätä linjaa näyttäisi edustavan presidentin ohella tätä tukeva oikeistolainen tv-kanava Fox.

Viime kesänä kanavan johtaja Roger Ailes joutui eroamaan sen jälkeen, kun lukuisat naisalaiset olivat syyttäneet häntä ahdistelusta. Ailes siirtyi Trumpin presidenttikampanjan neuvonantajaksi.

Nyt kuumassa vedessä kiehuu Foxin suosikkijuontaja Bill O’Reilly. Televisiotähden ohjelma pantiin tauolle, kun The New York Times paljasti O’Reillyn maksaneen miljoonakorvauksia viidelle naiselle, jotka olivat syyttäneet juontajaa seksuaalisesta ahdistelusta.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Foxilla näyttää vallinneen kulttuuri, jossa vanhemmat miehet ovat käyttäneet valtaansa painostaakseen naisalaisia seksiin.

Yhtiön johdon sanotaan katsoneen menoa sormien läpi. Sitä ei ole vaikeaa uskoa. Yhtiön pääomistaja Rupert Murdoch, 86, astui vastikään neljänteen avioliittoonsa entisen valokuvamallin (Mick Jaggerin exän) Jerry Hallin, 59, kanssa.

Donald Trumpin koulutoverit ovat muistelleet, että Trump toi koulun tanssiaisiin aina kaikkein kauneimman tytön – ei siksi, että olisi ollut tästä kiinnostunut vaan näyttääkseen muille pojille.

Sama peli tuntuu jatkuvan yhä. Siksi Melanian kaunis kuva on presidentille tärkeä, mutta rouva itse voi aivan hyvin pysyä New Yorkissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumni
 • Melania Trump
 • Donald Trump
 • Saska Saarikoski

Tilaa pääkirjoitukset sähköpostiisi

Helsingin Sanomien pääkirjoitukset ja lehden pääkirjoitussivulla julkaistavat kolumnit joka aamu tuoreena sähköpostiisi ilmaiseksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Köyhät, rikkaat ja maahanmuuttajat asuvat yhä useammin omilla alueillaan – asuinalueet eriarvoistuvat erityisesti Turussa

  2. 2

   Sydänsairaudesta, aivokasvaimesta, keuhkosyövästä ja murtuneesta lonkasta kärsivälle yli 90-vuotiaalle toitotetaan, että ”kotona on paras”

  3. 3

   Ranskan vaaleissa toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen Macron ja oikeistopopulisti Le Pen – perinteisille puolueille rökäletappio

  4. 4

   Suomi maksaa naapureihin verrattuna asiantuntijoille pientä palkkaa – ”Tukholmassa maksetaan joistain tehtävistä Suomeen verrattuna tuplasti”

  5. 5

   Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

  6. 6

   Sunnuntaina lyötiin murskaksi Ranskan vanha valta – murtuuko tässä myös brexitin ja Trumpin käynnistämä hyökyaalto?

  7. 7

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  8. 8

   Kristityiksi kääntyneitä turvapaikanhakijoita ei pidä palauttaa

  9. 9

   Onko Emmanuel Macron Ranskan tuleva presidentti? 39-vuotias vaalien outolintu on naimisissa lukioaikaisen ranskanopettajansa kanssa ja kertoo hyviä asioita Euroopasta

  10. 10

   Edessä hulppea nousu vai joko se päättyi? Nämä kuusi tekijää keikuttavat Suomenkin taloutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  2. 2

   Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

  3. 3

   Ranskan vaaleissa toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen Macron ja oikeistopopulisti Le Pen – perinteisille puolueille rökäletappio

  4. 4

   Köyhät, rikkaat ja maahanmuuttajat asuvat yhä useammin omilla alueillaan – asuinalueet eriarvoistuvat erityisesti Turussa

  5. 5

   Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

  6. 6

   Facebook valtasi Suomen 10 vuotta sitten ja muutti meitä ihmisinä – vaikutus on tutkijan mukaan ”järisyttävän iso”

  7. 7

   Onnen päivät -sarjan ”pikkuriiviö” kuoli – Erin Moran oli lapsitähti, jonka tragediaksi koitui rooleitta jääminen aikuisena

  8. 8

   Kela ja VR noudattivat Antti Tuiskun ohjetta – mutta jokin tässä tökkii

  9. 9

   Sekä kuljettaja että matkustaja simahtivat ”Haagan jättiläiseen” – sekavat miehet oli Helsingin poliisin mukaan pakko pitää sidottuina vielä sairaalassakin

  10. 10

   Munkkiniemessä odotettiin postia kaksi viikkoa, tärkeä lasku maksamatta – jakeluongelmat jatkuvat Helsingissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

  2. 2

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  3. 3

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  4. 4

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  5. 5

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  6. 6

   Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

  7. 7

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  8. 8

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  9. 9

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  11. Näytä lisää