Valikko
Pääkirjoitus    |   Kolumni

Melania Trump on epävarmojen miesten unelmanainen – kuvankaunis eikä suotta kyseenalaista miehen valtaa

Yhdysvaltain ensimmäinen nainen Melania Trump ei ole muuttanut Valkoiseen taloon vaan asuu New Yorkissa pariskunnan 11-vuotiaan pojan kanssa.

Donald Trumpin presidentti­kausi on ollut vil­liä menoa: erikoiset asiat ovat jääneet kummallisten alle, ja kummallisuudet ovat hetkessä joutuneet pähkähulluuksien hautaamiksi.

Yksi erikoisista asioista on ollut Melania Trumpin rooli. Ensimmäinen nainen on näyttäytynyt julkisuudessa harvakseltaan eikä ole muuttanut Valkoiseen taloon vaan asuu New Yorkissa pa­riskunnan 11-vuotiaan pojan kanssa.

Yhdysvaltain presidentit ovat olleet monesta puusta, mutta heitä on pitkään yhdistänyt yksi asia: tiivis parisuhde. Ronald Reaganilla oli Nancynsa, George Bushilla Barbaransa, Bill Clintonilla Hillarynsa, George W. Bushilla Lauransa ja Barack Obamalla Michellensä. Kaikki he olivat miestensä kumppaneja ja uskottuja.

Hillary Clinton nousi otsikoihin johtamalla terveydenhoitouudistusta, Melania Trump muokatulla valokuvallaan. Tasa-arvo on harpannut taaksepäin.

”On paljon parempi kaikkien kannalta, että mies on menestyjä kodin ulkopuolella ja vaimo huolehtii kodista ja perheestä.”

Kun tutkijat esittivät tämän väitteen lukiosta valmistuville amerikkalaisille vuonna 1994, samaa mieltä oli 42 prosenttia vastaajista. Vuonna 2014 tällaista perinteistä perhemallia kannatti 58 prosenttia.

Vuonna 1994 alle 30 prosenttia koulunsa päättävistä amerikkalaisista oli sitä mieltä, että ”aviomiehen pitäisi tehdä kaikki tärkeät päätökset perheessä”. Vuonna 2014 niin ajatteli 40 prosenttia.

Tutkimustuloksia selostettiin The New York Timesissa, jossa ihmeteltiin, miksi yhä useammat nuoret miehet tuntuvat ikävöivän perin­teisiä sukupuolirooleja.

Tutkijat uskovat asennemuutoksen johtuvan taloudellisesta epävarmuudesta. Kun miehet tuntevat asemansa uhatuksi, he syyttävät naisia. Naisviha onkin luultavasti yksi syy Trumpin suosioon.

Samasta ilmiöstä ovat puhuneet valkoisten amerikkalaisten ”epätoivon kuolemia” selvittäneet tutkijat Anne Case ja Angus Deaton. He arvelevat kuoleman kehän pyörivän niin, että työpaikkojen katoaminen on tehnyt heikosti koulutetuista miehistä huonoja parisuhdekandidaatteja, mikä on johtanut perheiden heikentymiseen, päihteiden käyttöön ja kuolleisuuden kasvuun.

Epätoivo ei kuitenkaan selitä suoraan Donald Trumpin suosiota. Jos mies ei saa itselleen yhtä ainoaa naista, eikö hänen pitäisi olla katkera Trumpille, joka kehui voivansa tehdä naisille ihan mitä vain?

Trumpin tukijat eivät kuitenkaan tunnu pitävän tätä parisuhdemarkkinoiden riistäjänä vaan sankarina, joka elää niin kuin he haluaisivat.

Perinteisillä arvoilla tarkoitettiin ennen sitä, että isä luki perheelle pöydän päässä ruokarukouksen. Tällaista konservatismia edustaa yhä varapresidentti Mike Pence, joka ei suostu nauttimaan alkoholia eikä syömään illallista naisseurassa, ellei hänen vaimonsa ole paikalla.

Perinteisistä arvoista näyttää kuitenkin syntyneen uusi tulkinta, jossa miehen ylivalta on moraalia tärkeämpi. Tätä linjaa näyttäisi edustavan presidentin ohella tätä tukeva oikeistolainen tv-kanava Fox.

Viime kesänä kanavan johtaja Roger Ailes joutui eroamaan sen jälkeen, kun lukuisat naisalaiset olivat syyttäneet häntä ahdistelusta. Ailes siirtyi Trumpin presidenttikampanjan neuvonantajaksi.

Nyt kuumassa vedessä kiehuu Foxin suosikkijuontaja Bill O’Reilly. Televisiotähden ohjelma pantiin tauolle, kun The New York Times paljasti O’Reillyn maksaneen miljoonakorvauksia viidelle naiselle, jotka olivat syyttäneet juontajaa seksuaalisesta ahdistelusta.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Foxilla näyttää vallinneen kulttuuri, jossa vanhemmat miehet ovat käyttäneet valtaansa painostaakseen naisalaisia seksiin.

Yhtiön johdon sanotaan katsoneen menoa sormien läpi. Sitä ei ole vaikeaa uskoa. Yhtiön pääomistaja Rupert Murdoch, 86, astui vastikään neljänteen avioliittoonsa entisen valokuvamallin (Mick Jaggerin exän) Jerry Hallin, 59, kanssa.

Donald Trumpin koulutoverit ovat muistelleet, että Trump toi koulun tanssiaisiin aina kaikkein kauneimman tytön – ei siksi, että olisi ollut tästä kiinnostunut vaan näyttääkseen muille pojille.

Sama peli tuntuu jatkuvan yhä. Siksi Melanian kaunis kuva on presidentille tärkeä, mutta rouva itse voi aivan hyvin pysyä New Yorkissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumni
 • Melania Trump
 • Donald Trump
 • Saska Saarikoski

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  2. 2

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  3. 3

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  4. 4

   New York Times: Venäläiset keskustelivat, miten Trumpiin voisi vaikuttaa

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kesätorstaisin Mauno Koivistolle ei saanut puhua politiikkaa, muuten seuraukset olivat tylyt – lentopallokaverit muistelevat peli-iltoja Kultarannassa

  7. 7

   Jimi Hendrix ei päässyt Helsingissä keikkaillessaan sisään ravintolaan

  8. 8

   Mauno Koiviston edeltäjän hautajaiset olivat spektaakkeli, jonka lehtikuvaaja ikuisti korkeuksista – ”Silloin ei ollut rahasta kiinni”

  9. 9

   ”Olennaista on miehen ja naisen välinen valtataistelu” – Sofia Coppolan uudessa elokuvassa naiset tarjoavat itseään mihin hintaan tahansa

  10. 10

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää