Valikko
Pääkirjoitus    |   Vieraskynä

Talvivaara, länsimetro, Olkiluoto 3... Suurhankkeet takkuilevat usein kolmesta syystä – ja niistä on otettava opiksi

Epäonnistumisten taustalla näkyvät usein samankaltaiset ongelmat ja toimintamallit, joita ei kannattaisi toistaa, kirjoittavat apulaisprofessorit Kirsi Aaltonen ja Tuomas Ahola.

Julkisuudessa on viime aikoina nostettu esiin suurten hankkeiden ongelmia, jotka kaatuvat lopulta ­veronmaksajien syliin.

Talvivaaran kaivos, länsimetro, Olkiluodon ydinvoimalan kolmos­reaktorin rakentaminen, Olympiastadionin uudistaminen ja muut vastaavat hankkeet eivät ole vain suomalaisia erikoisuuksia vaan esimerkkejä maailmanlaajuisesta il­miöstä: erityisesti suuret ja monimutkaiset hankkeet ovat projektien perinteisillä menestysmittareilla – kustannuksilla, laadulla ja/tai valmistumisajalla – mitattuna usein ­katastrofeja.

Suurhankkeiden epäonnistumisen syitä tutkittaessa on tunnistettu kolme yleistä epäonnistumisiin johtavaa syytä.

Koska laajojen hankkeiden rahoitus halutaan varmistaa, niiden hyötyjä yliarvioidaan systemaattisesti. Projektien valmisteluvaiheessa kustannuksia ja riskejä samalla ali­arvioidaan – sekä tietoisesti että tiedostamatta. Talvivaara on edustava esimerkki tällaisesta hankkeesta.

Näin isoihin hankkeisiin liittyvän osaamisen puutteet ja aliresursointi lamauttavat usein projektiorganisaation ja tekevät sen toiminnasta tehotonta. Esimerkiksi Olkiluoto 3:n tilanneen Teollisuuden Voiman ja Länsimetro oy:n organisaatiot ovat osoittautuneet resursseiltaan ja osaamiseltaan riittämättömiksi: ne eivät ole kyenneet valvomaan projektien etenemistä ja puuttumaan ongelmiin ennakoivasti.

Usein käy myös niin, etteivät suurhankkeiden sopimus- ja hallintomallit sovi hankkeiden moni­mutkaiseen luonteeseen. Sopimukset saattavat jakaa hankkeen osapuolet eri leireihin, ja yhteistyö on sen jälkeen vaikeaa. Kun projekti­organisaatio eriytyy, tieto ei kulje raja-aitojen yli.

Projektien johtamisen tutkimuksessa on tunnistettu monia menetelmiä, joilla vaativien projektien onnistumisen todennäköisyyttä voidaan lisätä. Toisin kuin esimerkiksi Tampereen monitoimiareenan tapauksessa meneteltiin, projektien hyötyjen arvioinnin pitäisi tapahtua avoimen ja osallistavan prosessin kautta. Eri sidosryhmille pitää antaa mahdollisuus ottaa kantaa hyötylaskelmien taustalla oleviin oletuksiin, tuoda esille tarpeitaan ja esittää kritiikkiä. Jos hanke ei kestä tällaista kritiikkiä, sitä ei mitä todennäköisimmin kannata toteuttaa.

Hankkeen alkuvaiheen huolellinen selvitys- ja valmistelutyö on suoraan yhteydessä projektin myöhemmän menestyksen kanssa.

Tilaajan kykyyn johtaa laajaa ja tilapäistä projektiverkostoa on kiinnitettävä aiempaa enemmän huomiota. Tilaajalla on oltava tarkka käsitys siitä, mitä tehdään, miten tehdään ja millä organisaatiolla tehdään. Tämä edellyttää huomattavaa resursointia ja osaamista, jota ei voida ulkoistaa konsulteille (kuten länsimetrossa tehtiin) tai jollekin muulle yksittäiselle – suurellekaan – toimijalle (kuten Olkiluoto 3:n tapauksessa meneteltiin). Tilaajan on varmistettava, että kaikki projektiin osallistuvat toimijat pyrkivät toteuttamaan projektin yhteisiä tavoitteita eikä hanke sorru siihen osallistuvissa yksittäisissä yrityksissä tapahtuvaan osaoptimointiin.

Usein monimutkaisetkin hankkeet menestyvät, jos mukana olevien yritysten välillä vallitsee hyvä yhteishenki ja yritykset toimivat yhteisen tavoitteen hyväksi.

Australiasta Suomeen rantautuneilla allianssimalleilla voidaan parantaa merkittävästi laajojen ja monimutkaisten projektien hallintaa. Hankkeeseen osallistuvat yritykset voivat tarjota parasta osaamistaan tilaajalle ja koko hankkeelle ilman turhia organisatorisia raja-aitoja. Tästä hyvä esimerkki on Tampereen rantatunnelihanke.

Myös allianssihankkeissa tilaajan osaaminen ja aktiivinen osallistuminen hankkeeseen on tärkeää. Al­lianssi ei siis ole joka projektin patenttiratkaisu. Allianssiprojektit vaativat niihin osallistuvilta organisaa­tioilta ja ihmisiltä uudenlaista osaamista, asennetta ja kyvykkyyttä.

Suomessa teknisen osaamisen puute ei nouse monimutkaisten projektien ongelmaksi. Tarvitaan kuitenkin rohkeutta uudistaa projektien johtamis- ja organisointitapoja ja kykyä rakentaa yhteistyötä.

On joka tapauksessa aika ottaa opiksi tutkimuksen havainnoista. Julkisten varojen käyttäminen virheellisten toimintamallien toistamiseen on vastuutonta tuhlausta.

Kirsi Aaltonen ja Tuomas Ahola

Aaltonen on apulaisprofessori Oulun yliopistossa tuotantotalouden tutkimusyksikössä. Ahola on apulaisprofessori Tampereen teknillisessä yliopistossa tuotantotalouden ja tietojohtamisen yksikössä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  2. 2

   Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

  3. 3

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  4. 4

   Jussi Halla-aho haluaa unohtaa unohdetun kansan – minkä puolueen johtoon hän oikein pyrkii?

  5. 5

   Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

  6. 6

   Atte Jääskeläinen vihjaa HS:n haastattelussa, että Yle voi irtautua Julkisen sanan neuvostosta

  7. 7

   Porvoossa harvinainen nujakka: Venekuntien satamatappelu johti törmäykseen merellä ja takaa-ajoon Porvoonjoen suulla

  8. 8

   Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

  9. 9

   Katkokävelyä lääkehuurussa ja nimi hukassa, sijainti hämärän peitossa ja housut virtsassa – HS seurasi poliisin päättymätöntä tehtävää Helsingin keskustan ja Kisahallin putkan välillä

  10. 10

   Putin ja Trump – maailman mafiaveljet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  2. 2

   Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

  3. 3

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  4. 4

   Suomeen paennut nigerialaisnainen kertoo poikajoukon polttaneen hänen tyttöystävänsä hengiltä – veivätkö tulkkausongelmat turvapaikan?

  5. 5

   Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

  6. 6

   Aki Kaurismäki selitti suomalaisia sanontoja brittilehdelle: ”Brexit-propagandaa levittäneet katosivat kuin pieru Saharaan”

  7. 7

   Mitä on pikaruoka ilman lihaa? HS testasi ”sipsikaljavegaanin” kanssa Fafa’sin, Hesburgerin ja Kotipizzan vegaanimätöt

  8. 8

   Tuleva pormestari Jan Vapaa­vuori lyttää maakunta­uudistuksen, vaikka hänen oma puolueensa on ollut päättämässä siitä – ”Haitallisin uudistus miesmuistiin”

  9. 9

   Oululainen Venla Karppinen, 19, sai himoitun paikan maineikkaasta Oxfordin yliopistosta – Suomeen paluu ei enää innosta

  10. 10

   Kuuntelulaitteilla tehty tutkimus paljasti, miten eri tavalla isät puhuvat pojilleen ja tyttärilleen – tytöille kehosta, pojille pärjäämisestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  7. 7

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  8. 8

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  9. 9

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  10. 10

   Näin opetat lapsen syömään terveellä tavalla – Psykologi: Jos isä tavoittelee kesäkuntoa ja äiti syö vain salaattia, lapsen suhde ruokaan voi vinoutua

  11. Näytä lisää