Valikko
Pääkirjoitus

Presidentti Tarja Halonen Vieraskynä-palstalla: Ihmisten pakkopalautukset konfliktimaihin tulisi keskeyttää

Suomen viranomaisten tulisi itse perehtyä tarkemmin turvallisina pidettyjen maiden nykytilanteeseen, kirjoittaa presidentti Tarja Halonen.

Kun miljoonat Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan hädänalaiset ihmiset lähtivät hakemaan turvaa, osa saapui ­Eurooppaan. Maanosa joutui kaaokseen, josta se ei ole ­vielä toipunut. Euroopan kaukaiseen kolkkaankin tuli hetkessä 30 000 turvapaikanhakijaa: miehiä, naisia, lapsia ja vanhuksia.

Suomen viranomaiset ovat selvinneet tehtävästään ensi säikähdyksen jälkeen melko hyvin. Hyvä hallinto on vahva pohja.

On ymmärrettävää, että päättäjät pohtivat, onko turvapaikkasäännöstömme ajan tasalla. Monia pykäliä on kuitenkin muutettu ajattelematta muutosten yhteisvaikutusta.

Resursseja annettiin käyttöön määrään nähden aiempaa niukemmin. Turvapaikanhakijoiden oleskelusäännöksiä tiukennettiin. Puheet kovenivat. Monien poliitikkojen myötäily ja puhe poikkeusajoista, joihin kansainväliset sopimukset ­eivät muka enää sovi, antoivat ääriliikkeille lisää kaikupohjaa.

Toisaalta jotkin turvapaikanhakijoita alkujaan vastentahtoisesti ottaneet kunnat muuttuivat myötämielisiksi. Tulijoita opittiin tuntemaan. Osa suomalaisista ystävystyi heidän kanssaan ja avasi heille sydämensä ja kotinsa. Muukalaiset alettiin nähdä ihmisinä ja lähimmäisinä.

Turvapaikanhakijat ovat kokeneet paljon pahaa omassa maassaan ja pakomatkalla. Se muuttaa ihmistä. Pakkopalautukset aiheuttavat epätoivoisia tekoja. Monen hakijan mieli on jo valmiiksi säröillä, ja jatkuva palautusuhka pahentaa tilannetta.

Tämä kaikki vaikuttaa myös meihin suomalaisiin. Vaikka emme pidä kanssaihmisiämme pyhimyksinä, luotamme yhteistyöhön, virkamiehiimme ja yhteiskuntaamme. Yhteiskuntaa tulee vastedeskin rakentaa laillisuuden ja oikeudenmukaisuuden periaatteiden varaan.

Tutkimusten mukaan pakolais­politiikka on yhä useamman silmissä vain lainmukaista, ei oikeudenmukaista. Se on huono asia.

Emme voi ottaa tulevaisuudessa vastaan kaikkia niitä ihmisiä, jotka joutuvat erilaisen turvattomuuden vuoksi jättämään kotimaansa, eikä sitä kai kukaan vaadikaan. Mutta me voimme tehdä asiat aiempaa ­paremmin. Voimme kasvattaa vuosittaista pakolaiskiintiötämme nykyisestä 750:stä. Näin tarjoamme turvallisen reitin aiempaa useammalle niistä kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevista, joille YK on antanut pakolaisstatuksen. Sisäministeri Paula Risikon (kok) tuore esitys on askel oikeaan suuntaan.

EU:ssa on opittu, miten asioita ei olisi pitänyt hoitaa. Vastedes EU-maiden on toimittava paremmin ­sekä keskenään että YK:n kanssa. Uudistuksissa on edettävä ripeästi.

Hakuprosessissa on puutteita Suomessakin. Meillä on rekisteröity noin 40 000 turvapaikkahakemusta. Niiden käsittely kestänee vielä kauan. Suurin osa kielteisen päätöksen saaneista hakee muutosta.

Selvästi perusteettomia hakemuksia on varsin vähän, niin myös myönteisiä päätöksiä. Suurin osa on tulkintatapauksia. Lainsäädäntöä muutettiin hakijoiden suuren määrän takia. Se ei ole hyvä oikeushallinnollinen periaate, jos todella halutaan kunnioittaa ihmisoikeuksia.

Ulkoministeriö ei suosittele suomalaisille matkustamista Afganis­taniin, Irakiin tai Syyriaan. Viranomaiset eivät silti näe estettä palauttaa näihin maihin ihmisiä, jotka ovat kokeneet vainoa. Yhä ­useampi meistä epäilee, ettei maa ole turvallinen myöskään palautettaville.

Ihmisiä ei saa syrjiä turvapaikan tarvetta arvioitaessa uskonnon pohjalta, mutta uskonto voi olla vainon tai syrjinnän syy. Suomessa islaminuskoisia turvapaikanhakijoita on kääntynyt kristityiksi. Heitä ei pidä palauttaa. Ei sen vuoksi, että he ovat kristittyjä, vaan sen vuoksi, ­että islamista luopuminen voi vaarantaa vakavasti heidän asemaansa vanhassa kotimaassaan.

Moni varoitti turvapaikkasäädösten tiukentamisesta nyt tehdyllä ­tavalla. Se johti kielteisen päätöksen saaneiden määrän nopeaan kasvuun, mutta myös siihen, että paperittomia on maassa yhä enemmän.

Ehdimme vielä korjata tilanteen. ­Viranomaiset ovat Suomesta yhteydessä konfliktimaihin, mutta olisi syytä käydä paikan päällä tutustumassa oloihin ja vastaanottaviin ­viranomaisiin – siis päivittää tiedot.

Pakkopalautukset tulisi keskeyttää täksi ajaksi ja katsoa tilanne ­sitten uudelleen. Se olisi inhimillistä ja vahvistaisi suomalaisten uskoa omaan hallintoonsa. On myös kysymys siitä, minkälaisen jäljen me piirrämme itsestämme historiaan.

Tarja Halonen

Kirjoittaja oli Suomen presidentti vuosina 2000–2012.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  2. 2

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  6. 6

   Helsinkiläiset lähtivät joukolla juhannusuinnille kaupungin keskustaan – Kauppatorin Altaalle kymmenien metrien jono

  7. 7

   HSTV:n 16 tuntia kestävä suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  8. 8

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  9. 9

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  8. 8

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  9. 9

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää