Pääkirjoitus    |   Kolumni

Suomalaisten on enää vaikea mennä nukkumaan rauhassa – sekä Trump että Putin ovat arvaamattomia

Trump palautti pelot Yhdysvaltojen linjasta antamalla potkut FBI:n johtajalle. Venäjä jatkaa Putinin kurssilla, mutta Euroopan uusi käänne antaa toivoa paremmasta.

Näköpiirissä ei ole pa­luuta aikaan, jolloin ­Euroopassa saattoi mennä illalla nukkumaan varmana, että aamulla herätessä Yhdysvalloissa asiat olisivat jokseenkin ennallaan.

Arvaamattomuus ei hälvene, kun kääntää katseensa itään. Venäjä ei yllätä yhtä usein kuin Yhdysvallat on viime aikoina tehnyt, mutta maan epävakaus on syvempää ja yllätykset vastaavasti vakavampia.

Näiden kahden epävarmuuden välissä Suomen kaltainen pienehkö eurooppalainen länsimaa joutuu sinnittelemään pitääkseen oman sijaintinsa poliittisella kartalla selvänä sekä itselleen että muille.

Tällä viikolla Suomessa on esitetty näkemyksiä, joiden mukaan presidentin ja eduskunnan välillä on tai sitten ei ole erimielisyyttä turvallisuuspolitiikasta. Julkisissa linjauksissa on ollut eroja, mutta se ei ole oleellisinta. Tärkeintä on yhteinen ja ajantasainen käsitys turvallisuuspoliittisesta ympäristöstä.

Yhteinen tilannearvio löytyy turvallisuuspolitiikan ja puolustuksen tuoreista selonteoista, mutta arvio on jo muutamassa kuukaudessa osin vanhentunut. Tilanne Euroopan ympärillä on monimutkaistunut entisestään samalla kun asetelmat läntisen Euroopan sisällä ovat jonkin verran selkiintyneet.

Euroopassa ei keskiviikkoaamuna välttämättä heti hahmottunut, mitä kaikkea voi seurata presidentti ­Donald Trumpin päätöksestä erottaa liittovaltion poliisin FBI:n johtaja James Comey.

Seuraukset ulottuvat Yhdysvaltojen sisäpolitiikan ohella ulkopolitiikkaan monella eri tasolla.

Yksinkertainenkin tapahtuma­kuvaus on hämmentävä.

Trump erotti kampanjansa Venäjä-yhteyksiä tutkineen korkeimman liittovaltion poliisiviranomaisen. Eroa esitti Venäjä-tutkimuksesta pakon edessä itsensä jäävännyt oikeusministeri Jeff Sessions.

Trump ei selvästi piitannut siitä, että eroilmoituksen virallinen perustelu, eli Comeyn toiminta Hillary Clintonin sähköpostien tutkinnassa, oli täysin epäuskottava.

Kyseessä on eräänlainen ydinase­tason valhe, joka lamaannuttaa ja mykistää vastustajat häpeämättömällä röyhkeydellään.

Tällaisten keinojen käytöllä on kuitenkin kova hinta.

Ensimmäinen uhri on helmikuusta lähtien asteittain vahvistunut usko Yhdysvaltojen ulkopolitiikan jatkuvuuteen Trumpista huolimatta.

Vaparesidentti Mike Pence, puolustusministeri James Mattis. ulkoministeri Rex Tillerson ja kansallisen turvallisuuden neuvonantaja H.R. McMaster ovat vakuuttava joukkue Yhdysvaltojen kansainvälisten velvoitteiden takuumiehinä.

Kaikki Trumpin ulkopolitiikan avainhenkilöt Penceä lukuun ottamatta ovat kuitenkin vielä alttiimpia pikapotkuille kuin Comey oli.

Jatkuvuudelle ei oikeasti ole takeita, koska kaikki riippuu Trumpin toiminnasta.

Vastapaino Trumpin arvaamattomuudelle on ollut, että Yhdysvalloilla, toisin kuin Venäjällä, on vahvat instituutiot. Kongressi ja oikeuslaitos asettavat rajoja presidentin toiminnalle sekä liittovaltion että osavaltioiden tasolla. Virkamieskunta on yleisesti pätevää

Comeyn erottaminen jatkaa ­instituutioiden uskottavuuden heikentämistä Trumpin kaudella.

Yhdysvalloissa on meneillään useiden hallinnonalojen alasajo, kun hallitus jättää harkiten tai muuten vain lukuisia keskeisiä poliittisia virkoja täyttämättä.

Euroopalle on ongelma, että Yhdysvalloissa Trump ja Venäjällä presidentti Vladimir Putin ovat arvaamattomia ja heikentävät maidensa instituutioita.

Lisäksi molemmat suhtautuvat epäluuloisesti liittokuntiin ja suosivat kahdenkeskisiä suhteita, joissa he voivat sanella ehtoja.

Hieman yllättäen kehitys yhden­tyneessä Euroopassa on kuitenkin kääntynyt toiseen suuntaan.

Nationalistit häviävät vaaleissa. Britannian erotessa EU:sta jäljelle jäävät 27 jäsenmaata pystyvät tekemään yhteisiä päätöksiä.

Tilanne olisi synkkä, jos läntinen Eurooppa olisi eksynyt Putinin ja Trumpin edustaman nationalismin tielle. Silloin ei olisi minne kääntyä.

Nyt idän ja lännen arvaamattomuudesta huolimatta Suomi ja muut länsimaat voivat vahvistaa yhteisiä instituutioita. Niihin kuuluvat EU:n ja Naton lisäksi YK-järjestelmä.

Vahvat yhteiset instituutiot ovat paras tuki Yhdysvaltojen pitämiselle mukana yhteistyössä, ja myös yhteyksien ylläpitämiselle Venäjään.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  2. 2

   Migri: Valtaosalla Suomeen saapuneista marokkolaisista ei ole ollut perusteita turvapaikkaan

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – poliisi vaatii häntä ja neljää muuta marokkolaismiestä vangittaviksi

  4. 4

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  5. 5

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  6. 6

   Flow’ta ja Tuskaa koko vuosi? Helsinki aikoo muuttaa Suvilahden ympärivuotiseksi tapahtumapuistoksi

  7. 7

   Onko luonnonkosmetiikka terveellisempää kuin tavallinen? Professori epäilee: ”Molemmissa on sama ongelma”

  8. 8

   Legendaarinen hippipaku tulee takaisin – VW julkaisee sähköversion Kleinbusista

  9. 9

   Sukellusvenemies sanoo kadonneen ruotsalaistoimittajan kuolleen onnettomuudessa ja ”haudanneensa hänet mereen”, kertoo Tanskan poliisi

  10. 10

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  4. 4

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  5. 5

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  6. 6

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  7. 7

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  8. 8

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – poliisi vaatii häntä ja neljää muuta marokkolaismiestä vangittaviksi

  9. 9

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  10. 10

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää