Valikko
Pääkirjoitus

Liikennepsykologian tutkijat Vieraskynä-kirjoituksessa: Pyöräilykypärän pakollisuutta koskevaa säädöstä ei pidä kumota – seurauksena kallo- ja aivovammat yleistyisivät

Kansainväliset tutkimukset eivät tue väitteitä, joiden nojalla nykyiset kypärän käyttöä koskevat velvoitteet halutaan kumota.

Liikenne- ja viestintäministeriö on lähettänyt ehdotuksen uudeksi tieliikennelaiksi lausuntokierrokselle. Lakiluonnoksessa ehdotetaan muun muassa pyöräilykypärää koskevan säädöksen kumoamista.

Nykyisen lain mukaan ”polkupyöräilijän ja polkupyörän matkustajan on ajon aikana yleensä käytettävä asianmukaista suojakypärää”. Kypärättä ajamisesta ei tosin rangaista.

Suomessa pyöräilykypärän käyttöaste on moniin muihin maihin verrattuna korkea: Helsingissä 64 prosenttia pyöräilijöistä käyttää kypärää, koko maassa 42 prosenttia.

Maissa, joissa pyöräilykypärän käyttö ei ole pakollista, kypärää käytetään selvästi vähemmän. Uskoaksemme kypärää ei käytettäisi Suomessa näin yleisesti, ellei asiasta säädettäisi laissa.

Monissa tutkimuksissa on osoitettu, että pyöräilykypärä suojaa pään ja kasvojen yläosien vammoilta, kun pyöräilijä kaatuu, törmää esteeseen tai kolaroi toisen tienkäyttäjän kanssa.

Vastikään julkaistussa tutkimuskirjallisuuden systemaattisessa katsauksessa osoitettiin, että onnettomuuteen joutuneilla kypärää käyttäneillä pyöräilijöillä päävamman todennäköisyys oli 51 prosenttia pienempi ja vakavan päävamman todennäköisyys jopa 69 prosenttia pienempi kuin kypärättä ajaneilla pyöräilijöillä.

Pyöräilykypärän tehokkuudesta on vahvaa tutkimusnäyttöä, joka perustuu sekä biomekaanisiin että epidemiologisiin tutkimuksiin. Pyöräilyturvallisuuteen vaikuttavat kuitenkin myös monet muut tekijät kuin pyöräilykypärän käyttö. Kypärän käytön edistämisen ohella tulisi keskittyä pyöräilyn turvallisuuden parantamiseen esimerkiksi liikennesuunnittelun keinoin.

Nykyistä pyöräilykypärää koskevaa säädöstä voidaan pitää ongelmallisena, koska kypärän käyttämättä jättämisestä ei rangaista ja ­lakia pidetään siten ennemminkin suosituksena kuin sitovana määräyksenä. On esitetty, ettei laki ole oikea tapa esittää suosituksia.

Yksi tärkeimmistä kypärälain vastaisista väitteistä on, että kypärän käytön pakollisuus heikentää pyöräilyn suosiota ja vaikuttaa siten kielteisesti kansanterveyteen.

Kansainväliset tutkimukset eivät kuitenkaan tue tätä väitettä. Nykyisen käytännön mukaan pyöräilijä voi Suomessa valita, käyttääkö hän kypärää vai ei. Kyselyjen perusteella kypäräsäädös ei ole heikentänyt pyöräilyn suosiota Suomessa.

Pyöräilykypärää koskevan säädöksen on myös väitetty vähentävän päättäjien halua pyörätieverkon ja pyöräilyturvallisuuden kokonaisvaltaiseen kehittämiseen. Tämä ei pidä paikkaansa, kun tarkastellaan niitä toimia, joita sekä Suomessa ­että ulkomailla on tehty pyöräilyturvallisuuden edistämiseksi. Turvallisuutta pyritään parantamaan lukuisin eri tavoin, ja kypärän käytön edistäminen on vain yksi toimi monien joukossa.

Kypäränkäyttöpakon tai yleensä pyöräilykypärän käytön vastustajat väittävät, että kypärän suojavaikutus on väitettyä pienempi tai olematon. Lisäksi on sanottu, että kypärä voi lisätä tiettyjen kallo- ja niskavammojen todennäköisyyttä. Laajoihin tutkimuksiin perustuva näyttö osoittaa väitteet perättömiksi: tällaiset kallo- ja niskavammat ovat ­äärimmäisen harvinaisia, eivätkä ne liity kypärän käyttöön.

Yksi kypäränkäytön vastustajien kummallisimmista väitteistä on, ­että kypärää käyttävät pyöräilijät kokevat pyöräilyn turvallisemmaksi ja ottavat sen takia enemmän riskejä kuin ne pyöräilijät, jotka eivät käytä kypärää. Tämäkään oletus ei saa tukea tutkimuskirjallisuudesta. Samaa logiikkaa voitaisiin käyttää myös turvavyön, turvatyynyn tai moottoripyöräkypärän – ja itse asiassa minkä tahansa suojavälineen – käytön vastustamiseen.

Pyöräilykypärän pakollisuutta koskevaa säädöstä ei pidä kumota. Sen poistaminen viestittäisi, että pyöräilykypärän käyttö on turvallisuuden kannalta tarpeetonta. Tämän totuudenvastaisen viestin seurauksena kypäränkäyttö vähenisi, minkä seurauksena kallo- ja aivovammat yleistyisivät.

Pyydämme lainsäätäjiä harkitsemaan asiaa huolellisesti ja ottamaan huomioon, kuinka vahingolliset seuraukset pyöräilykypärän pakollisuutta koskevan säädöksen kumoamisella todennäköisesti olisi.

Igor Radun ja Timo Lajunen

Radun on liikennepsykologian dosentti Helsingin yliopistossa. Lajunen on psykologian professori Norjan teknillis-luonnontieteellisessä yliopistossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  2. 2

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  6. 6

   Helsinkiläiset lähtivät joukolla juhannusuinnille kaupungin keskustaan – Kauppatorin Altaalle kymmenien metrien jono

  7. 7

   HSTV:n 16 tuntia kestävä suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  8. 8

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  9. 9

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  8. 8

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  9. 9

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää