Pääkirjoitus    |   Vieraskynä

Populismi kuihtuu vähitellen, ja suurin tekijä taustalla on talouskasvun piristyminen

Ihmisten arvot liberalisoituvat ja yksilöllistyvät vääjäämättä. Muutos näkyy jo nuorissa.

Viimeaikaiset vaalitulokset Ranskasta, Hollannista ja Suomesta kertovat selvää viestiä: kansallismielisillä populistipuolueilla ei ole tarpeeksi kannatuspohjaa, jotta ne voisivat päästä hallitsevaan asemaan maidensa poliittisissa elimissä.

Suurin tekijä populismin kuihtumisessa on talouskasvun piristyminen. Entistä useampi äänestäjä katsoo hyötyvänsä talouden globalisoitumisesta, EU:n vapaasta liikkuvuudesta ja yleisestä arvojen liberalisoitumisesta.

Ranskan presidentinvaaleissa liberaalikeskustalainen ehdokas voitti kansallismielisen vastustajansa odotettuakin selvemmin numeroin. Suomessa perussuomalaisten kannatus supistui merkittävästi edellisistä vaaleista.

Mielipidetutkimuksissa perussuomalaisten kannattajat ovat yleensä eri linjoilla kuin väestön enemmistö. Esimerkiksi nykyistä tiukemman maahanmuuttopolitiikan vaatiminen on tärkeä vaaliteema perussuomalaisten kannattajille mutta ei juuri muiden puolueiden äänestäjille.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Jussi Halla-aho on perussuomalaisten kannattajien keskuudessa selvästi suosituin ehdokas puolueen seuraavaksi puheenjohtajaksi. Taloustutkimuksen tuoreen, vielä julkaisemattoman kyselyn mukaan Halla-ahoa kannattaa perussuomalaisten äänestäjistä 40 prosenttia ja Sampo Terhoa 26 prosenttia. Muiden puheenjohtajaehdokkaiden kannatus on 9 prosenttia, ja 25 prosenttia ei osaa sanoa kantaansa.

Tässäkin asiassa perussuomalaisten mielipiteet poikkeavat muun ­väestön näkemyksistä: muiden puolueiden äänestäjiltä kysyttäessä Terholla on yli kolme kertaa enemmän kannatusta kuin Halla-aholla.

Halla-aho tuskin pystyisi laajentamaan puolueensa kannatuspohjaa. Ehkä hänen strategiansa onkin viedä perussuomalaisia takaisin aidon protestipuolueen suuntaan ja pyrkiä vaikuttamaan politiikan linjauksiin oppositiovoimana, jonka tavoitteena ei ole maksimaalisen kannatuksen haaliminen. Mielenkiintoista Halla-ahossa on, että maahanmuuttovastaisesta linjastaan huolimatta hän ei edes vaikuta populistilta, ­ainakaan käsitteen perinteisessä merkityksessä.

Populismi tulee latinan sanasta ­populus, kansa. Populismi on yksinkertaistavaa ja tunneperäistä kansaan vetoamista. Tyypillisesti populistisella liikkeellä on vahva ja karismaattinen johtohahmo, ja ­populistisen liikkeen tunnusmerkkejä ovat kansallismielisyys ja eliitin vastustaminen.

Populismissa vedotaan ”tavallisten kansalaisten” näkemyksiin. Varsinkin Suomessa näyttää kuitenkin siltä, että paljon puhuttu hiljainen enemmistö on itse asiassa mieli­piteiltään ja asenteiltaan varsin liberaalia.

Esimerkiksi European Social ­Survey -kyselytutkimuksen mukaan universalismi eli kaikkien ihmisten hyvinvointi ja suvaitsevaisuus ovat suomalaisten arvojen kärkipäässä – ja ne ovat suomalaisille keskimäärin tärkeämpiä kuin muille kansoille.

Mielipidetutkimusten mukaan alle 30-vuotiaat kannattavat vielä pehmeämpiä ja sosiaaliliberaalimpia arvoja kuin vanhemmat ikä­polvet. Yhteiskunnan arvokartan voi ennustaa muuttuvan, kun vanhimmat ikäluokat korvautuvat nuoremmilla. Tämä sataa ajan mittaan vihreiden kaltaisten liberaalipuo­lueiden laariin ja on pois populisteilta. Kaupungistuminen vauhdittaa kehi­tystä.

Kansallismielisten populistipuolueiden kannatusta nakertaa myös se, että niiden ajatuksille otollisimmat väestöryhmät jättävät muita ryhmiä todennäköisemmin äänestämättä.

Yleistä tyytymättömyyttä on vaikea yhdistää yksittäisen poliittisen liikkeen ja sen tarjoamien lupausten ­alle. Populistipuolueille tyypillisiä asioita ovatkin usein ­ideologinen hajaannus ja kannatuksen nopeat heilahtelut.

Historioitsija ­Jac­ques Attali toteaa kirjassaan A Brief History of Future, että maailma on kehittynyt vuosi­satojen ajan pääosin yhteen suuntaan: yksilönvapaus ja liberaali­demokraattiset arvot ovat aina ja kaikkialla saaneet vähitellen lisää ­jalansijaa.

Aikamme suurin poliittinen jakolinja kulkee kansallismielisen populismin ja kansainvälisyyttä kannattavan liberaalidemokratian välillä.

Historian kulkua seuraamalla on helppo ennustaa, että pitkällä aikavälillä jälkimmäinen voittaa.

Juho Rahkonen

Kirjoittaja on Taloustutkimuksen

tutkimuspäällikkö.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vieraskynä
 • Populismi
 • Suomi
 • Ranska
 • Hollanti
 • Perussuomalaiset
 • Mielipidetiedustelut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  5. 5

   Yritykset maksoivat HOK-Elannon ex-kiinteistöjohtajan perheen hevosharrastuksen kuluja lähes 800 000 euroa – Syytetty: ”Tavanomaista ja hyväksyttyä huippu-urheilun sponsorointia”

  6. 6

   Miksi buddhalainen munkki lietsoo vainoa ja väkivaltaa?

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  9. 9

   Yhdysvallat näytti voimaansa ja lensi sotilaskoneilla Pohjois-Korean rannikon tuntumassa – Pohjois-Korean ulkoministeri: Ohjusten ampuminen Yhdysvaltoihin ”yhä väistämättömämpää”

  10. 10

   Panettelu on taitolaji, mutta sanasotaan ajautuneet Trump ja Kim ovat siinä korkeintaan keskinkertaisia – Nämä valtiomiehet ovat olleet paljon viiltävämpiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  5. 5

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  8. 8

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  9. 9

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  10. 10

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Vain elämää -sarjan kapellimestari Leri Leskinen alkoi meditoida löytääkseen mielenrauhan – ”On hyvä, ettei lähde artistien tunnemyrskyyn ihan koko ajan”
  3. Entinen jääkiekkoilija Jyrki Louhi siirtyi konsulttijätin leipiin ja yrittää nyt tehdä nuorista urheilijoista startup-yrityksiä – Huipulle vaaditaan jopa 100 000 euron liikevaihtoa
  4. Pahoittelen, että viljani laatu heikkenee
  5. Väkivaltatapaus on juuttunut syyttäjän pöydälle – selviääkö vakavaa kuritusväkivaltaa käyttänyt isä koko jutusta kuin koira veräjästä?
  6. Yritykset maksoivat HOK-Elannon ex-kiinteistöjohtajan perheen hevosharrastuksen kuluja lähes 800 000 euroa – Syytetty: ”Tavanomaista ja hyväksyttyä huippu-urheilun sponsorointia”
  7. Ensin jauhis, sitten suklis, kohta ehkä karjiksia muniksella? ”Is-pääte” elää nyt uutta kultakauttaan
  8. Tunti sitten
  9. Yhdysvallat näytti voimaansa ja lensi sotilaskoneilla Pohjois-Korean rannikon tuntumassa – Pohjois-Korean ulkoministeri: Ohjusten ampuminen Yhdysvaltoihin ”yhä väistämättömämpää”
  10. Miksi buddhalainen munkki lietsoo vainoa ja väkivaltaa?
  11. Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon
  12. Saksa äänestää tänään tärkeissä vaaleissa, niiden jälkeen on edessä vaikea vääntö hallituskokoonpanosta – minkä diilin Merkel tekee?
  13. Näytä lisää