Valikko
Pääkirjoitus    |   Kolumni

Sampo Terhon argumentit EU-kansanäänestyksen järjestämisen puolesta ovat loogisesti hatarat

Tuore eurooppa­ministeri Sampo Terho (ps) osallistui alkuviikosta ensimmäisen kerran uudessa tehtävässään EU-ministerien kokoukseen Brysselissä.

Kokouksen jälkeen pidetyssä tiedotustilaisuudessa Terho puhui myös puo­lueen­sa puheenjohtajaehdokkaan roolissa. Hän toisti ajatuksensa siitä, että Suomessa pitäisi järjestää kansanäänestys unioniin kuulumisesta – ”joka tapauksessa jossain vaiheessa”.

Terhon perustelu oli sama kuin maaliskuussa, kun hän ilmoitti tavoittelevansa perussuomalaisten puheenjohtajuutta: Suomeen on ehtinyt kasvaa sukupolvi, joka ei päässyt äänestämään EU-jäsenyydestä vuonna 1994.

Terho kuuluu itse heihin. ”Olen niin nuori, etten 1994 saanut asiaan omaa demokraattista sanaani sanoa”, Terho valitteli Brysselissä.

Maaliskuussa Suomessa hän perusteli asiaa vielä toisellakin argumentilla: ”EU on kuitenkin nykyään aivan erilainen kuin Suomen liittyessä jäseneksi.”

Jälkimmäinen peruste ei loogisesti tunnu liittyvän mitenkään sukupolvi­argumenttiin. Liittymisen puolesta vuonna 1994 äänestänyt voi yhtä hyvin nyt olla tyytymätön ja vaatia sillä perusteella uusintaäänestystä.

Ja toisin päin: ei kai Terho ja hänen ikäpolvensa ensisijaisesti vertaile unionia menneeseen vaan arvioi nimenomaan nykytilaa tai enintään viime vuosien kehitystä. Terho tuskin tarkoittaa sitä, että jos EU olisi nykyään samanlainen kuin Suomen liittyessä jäseneksi, hän olisi tyytyväinen eikä vaatisi sukupolvelleen mahdollisuutta sanoa sanaansa.

Terhon sukupolviperustetta olisi ajatusleikkinä mukava laventaa takautuvasti muihinkin valtiosopimuksiin, vaikka niistä ei olisikaan järjestetty kansanäänestystä. Päättihän unioniin liittymisestäkin eduskunta – kansanäänestys oli neuvoa-antava. Esimerkiksi Neuvosto­liiton kanssa vuonna 1948 solmitusta yya-sopimuksesta olisi voinut olla mukava äänestää joskus 1970-luvulla – tai miksei jopa sitä edeltäneestä Pariisin rauhansopimuksesta vuodelta 1947.

Terhon puheet ovat tietenkin etupäässä kampanjapuheita, perussuomalaisten sisäiseen käyttöön suunnattuja. Terhon logiikan haastoi vastaehdokas Jussi Halla-aho. Hän kyllä kannattaa Suomen eroa EU:sta muttei pidä kansanäänestyksen pitämistä nyt kovin viisaana, koska ­”häviäisimme sen todennäköisesti hyvin selvin lukemin”, minkä jälkeen eron ajaminen Suomessa olisi todella vaikeaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Merkintöjä
 • Kolumni
 • Perussuomalaiset
 • EU

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ainakin 19 kuollut ja 50 loukkaantunut räjähdyksessä popkonsertissa Manchesterissa, poliisi epäilee itsemurhaiskuksi – HS seuraa hetki hetkeltä

  2. 2

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  3. 3

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  4. 4

   Jos olisi amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  5. 5

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  6. 6

   Hätääntyneet vanhemmat etsivät yleisössä olleita lapsiaan netissä – Manchesterissa paikalliset hotellit tarjosivat iskusta selvinneille lapsille suojaa ja appelsiinimehua

  7. 7

   Isääni hoidetaan kuin sielutonta nukkea

  8. 8

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  9. 9

   Tämä Manchesterin iskusta tiedetään: Epäilty itsemurhapommi tappoi ainakin 19 ihmistä popkonsertissa, paikalla paljon lapsia ja nuoria

  10. 10

   Alkoholilakiin haetaan kompromissia, keskusta haluaa tiukentaa esitystä – Jäävätkö vahvat lonkerot, limuviinat ja oluet sittenkin Alkon hyllyyn?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  2. 2

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  3. 3

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  4. 4

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  5. 5

   Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  6. 6

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  7. 7

   Kiipeilijän kuva todistaa: Osa Mount Everestin huipusta romahti – ”Se oli mahtava kiviseinämä, jonka tilalla on nyt löysää kivimurskaa ja muuta maaperää”

  8. 8

   Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta

  9. 9

   Painoni ei kuulu sinulle, ohikulkija

  10. 10

   Diktaattori Kim Jong-un ja kansainväliset asiantuntijat ovat kerrankin samaa mieltä Pohjois-Korean tuoreista ohjuskokeista – kuvaavat niitä sanoilla ”ennennäkemätön” ja ”täydellinen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  7. 7

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  8. 8

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  9. 9

   Äiti kuvasi, kuinka autoilijat ajavat pitkin jalkakäytävää Helsingin Meilahdessa – edes vastaan kävelevä tokaluokkalainen ei pysäytä autoja

  10. 10

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  11. Näytä lisää