Valikko
Pääkirjoitus    |   Vieraskynä

Matematiikasta pitäisi tehdä pakollinen aine ylioppilaskirjoituksissa

Työelämässä tarvitaan yhä enemmän matemaattista osaamista ja ajattelua. Siksi lukiolaisten olisi hyvä kirjoittaa matematiikasta ainakin lyhyt oppimäärä.

Suomessa pohditaan ylioppilas­tutkinnon uudistamista. Opetus- ja kulttuuriministeriön asettama työryhmä julkisti huhtikuussa monia hyviä ehdotuksia tutkinnon kehittämiseksi.

Yksi ehdotus joukosta kuitenkin puuttuu: työryhmä ei esitä matematiikkaa ylioppilaskirjoitusten pakolliseksi aineeksi.

Suomen tulevaisuutta ajatellen olisi ollut perusteita päätyä toisenlaiseen esitykseen. Tutkimustiedon nojalla ja työelämätrendien perusteella vähintään lyhyen oppimäärän matematiikan pitäisi olla ylioppilaskirjoituksissa pakollinen aine.

Matematiikan osaamistarpeet kasvavat jyrkästi, kun yhteiskunta digitalisoituu ja uutta tekniikkaa otetaan käyttöön sekä työelämän eri aloilla että julkisella sektorilla. Tietokoneiden kehitys sekä tekoälyn että automaation yleistyminen mullistavat osaamisvaatimuksia monissa ammateissa. Datasta ja tieto­virroista tulee työelämän ja liike­toiminnan perustaa.

Matematiikka luo myös pohjaa loogiselle päättelykyvylle ja moni­lukutaidolle. Niistä on hyötyä työ­elämän ulkopuolellakin.

Matematiikka vahvistaa yhtä lailla talousosaamiseen liittyviä elin­tärkeitä kansalaistaitoja. Matema­tiikan osaaminen avaa kiinnostusta myös laajemmin luonnontieteellisiin ­aineisiin.

Elinkeinoelämän keskusliiton tuoreen digikyselyn tulokset osoittivat, että teknisiä taitoja tarvitaan jo nyt käytännössä kaikilla toimialoilla, kaikissa työtehtävissä ja organisaa­tioiden eri tasoilla. Monista osaajista on jo suuri pula.

Osaamistarve ei koske vain ohjelmisto-osaamista. Esimerkiksi markkinoinnin on ajateltu edellyttävän eritoten verbaalista kykyä, mutta tosiasiassa se perustuu yhä enemmän analytiikkaan, tilastoihin ja asiakasdatan hyödyntämiseen.

Tuotannollisen työn tekijät ovat siirtyneet tehdassaleista tietokoneruudun taakse, ja vähittäiskaupan myyjien tärkeimmät työkalut ovat nykyisin erilaisia päätelaitteita.

Matematiikan osaaminen kuitenkin heikkenee kaiken aikaa. Noin 20 prosenttia uusista ylioppilaista ei ole suorittanut matematiikan yli­oppilaskoetta edes lyhyenä oppimääränä.

Kansainväliset tutkimukset vahvistavat, että matemaattinen osaaminen on alentunut ja eriytynyt jo perusopetuksessa. Samaan aikaan yrityksillä on vaikeuksia löytää tekijöitä uudistuvan työelämän tehtäviin ja ammatteihin.

Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) tuore raportti ­luettelee huolestuttavan suuriin matematiikan osaamiseroihin liittyviä huomioita. Yksi Karvin havainnoista on, että matematiikan kokonaan kirjoittamatta jättävien opiskelijoiden matemaattinen osaaminen ei vahvistu lukiossa lainkaan.

Matematiikan pakollisuus ylioppilaskirjoituksissa olisi siis paras tae siitä, että lukion aikana vahvistetaan työelämässä tarvittavaa matemaattista osaamista.

Yritykset tekevät lujasti töitä välittääkseen nuorille ja heidän opettajilleen tietoa matemaattisen osaamisen tarpeesta työelämässä eri aloilla ja urapoluilla.

Viestejä on räätälöity myös tytöille. Hyvästä osaamisesta on palkittu sekä matematiikan opiskelijoita että heidän opettajiaan. Elinkeinoelämän vaikutusmahdollisuudet ovat kuitenkin rajalliset, ellei koulutusjärjestelmä itse panosta matematiikkaan ja luonnontieteellisiin aineisiin.

Matematiikkaa opitaan nimenomaan nuorena. Oppimista tapahtuu jo ennen koulun aloittamista, ja sen tulee jatkua saumattomasti läpi peruskoulun ja toisen asteen koulutuksen. Tämä edellyttää lisäksi, että opettajien osaaminen on ajan tasalla – myös varhaiskasvatuksessa.

Matematiikan osaamispohjan ­pelastaminen edellyttää koulutusjärjestelmässä korjaavia toimen­piteitä. Yksi ilmiselvimmistä vaikuttamisen paikoista on ylioppilas­tutkinto.

Tehdään siis matematiikasta pakollinen aine ylioppilaskirjoituksissa. Jo tämä päätös auttaisi Suomea säilyttämään asemansa korkean osaamisen maana, ja suomalaiset pärjäisivät sen ansiosta paremmin tulevaisuuden työelämässä.

Riikka Heikinheimo

Kirjoittaja on osaamisen ja koulutuksen edunvalvonnasta vastaava johtaja Elinkeinoelämän keskusliitossa EK:ssa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ainakin 19 kuollut ja 50 loukkaantunut räjähdyksessä popkonsertissa Manchesterissa, poliisi epäilee itsemurhaiskuksi – HS seuraa hetki hetkeltä

  2. 2

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  3. 3

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  4. 4

   Jos olisi amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  5. 5

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  6. 6

   Hätääntyneet vanhemmat etsivät yleisössä olleita lapsiaan netissä – Manchesterissa paikalliset hotellit tarjosivat iskusta selvinneille lapsille suojaa ja appelsiinimehua

  7. 7

   Isääni hoidetaan kuin sielutonta nukkea

  8. 8

   Tämä Manchesterin iskusta tiedetään: Epäilty itsemurhapommi tappoi ainakin 19 ihmistä popkonsertissa, paikalla paljon lapsia ja nuoria

  9. 9

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  10. 10

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  2. 2

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  3. 3

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  4. 4

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  5. 5

   Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  6. 6

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  7. 7

   Kiipeilijän kuva todistaa: Osa Mount Everestin huipusta romahti – ”Se oli mahtava kiviseinämä, jonka tilalla on nyt löysää kivimurskaa ja muuta maaperää”

  8. 8

   Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta

  9. 9

   Painoni ei kuulu sinulle, ohikulkija

  10. 10

   Diktaattori Kim Jong-un ja kansainväliset asiantuntijat ovat kerrankin samaa mieltä Pohjois-Korean tuoreista ohjuskokeista – kuvaavat niitä sanoilla ”ennennäkemätön” ja ”täydellinen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  7. 7

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  8. 8

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  9. 9

   Äiti kuvasi, kuinka autoilijat ajavat pitkin jalkakäytävää Helsingin Meilahdessa – edes vastaan kävelevä tokaluokkalainen ei pysäytä autoja

  10. 10

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  11. Näytä lisää