Valikko
Pääkirjoitus    |   Kolumni

Mauno Koivisto oli kuin Pikku prinssin ruusu

Kansa on joukko ihmisiä, jotka jakavat ainakin joitain tärkeitä merkityksen tunteita.

Mauno Koiviston hau­tajaisjuhla oli valta­merenkin takaa seurattuna hieno tapahtuma, joka kruunasi Suomen merkkivuoden jo toukokuussa. Koivisto merkitsi eri ihmi­sille eri asioita, mutta useimmille jotain tärkeää. Ihmisten arvostus ja rakkaus kohdistuvat harvoin samaan ihmiseen, mutta Koivisto sai nauttia molemmista.

Koivistoa muistellessaan ihmiset eivät kuitenkaan tuntuneet puhuvan niinkään Koivistosta kuin itsestään. Kun he muistelivat kohtaamisiaan presidentin kanssa – näitä tuntui olevan todella monella –, he kävivät muistojensa kautta läpi ajan kulumista ja maailman muuttumista.

Kansa on joukko ihmisiä, jotka jakavat ainakin joitain tärkeitä merkityksen tunteita – kuten niin monet suomalaiset jakoivat surun Mauno Koiviston kuolemasta ja ilon hänen elämästään.

Ulkomailla asuessaan joutuu ajattelemaan suomalaisuutta eri tavalla. Se ei ole ilmaa, jota hengittää, vaan kappale, jolla on muoto ja ääriviivat.

Itse en huomaa tunteneeni kovin suurta koti-ikävää, ainakaan sellaista, joka kohdistuisi johonkin tiettyyn asiaan. En kaipaa ruokia, luontoa, lunta enkä suomalaista henkistä ilmapiiriä.

Siitä huolimatta ajatus runsaan vuoden kuluttua odottavasta kotiinpaluusta on alkanut jollain vaikeasti määriteltävällä tavalla tuntua houkuttelevalta. Arvelen sen liittyvän merkityksen tunteeseen.

Yhdysvalloissa on valtavasti nähtävää ja koettavaa, mutta alkuinnostuksen hälvettyä olen tajunnut katselevani kaikkea kuin lasiseinän läpi. Asioilla ei ole minulle sen ­syvempää merkitystä.

Kun amerikkalaiset grillaavat vaahtokarkkeja nuotiolla, se tuo heidän mieleensä lapsuuden kesä­leirit. Koripallo-ottelun aluksi amerikkalaiset laulavat käsi sydämellä kansallislaulun. Baseball-ottelussa he haluavat välttämättä syödä ­samanlaisen hot dogin kuin lapsena isoisän kanssa. Ne ovat heille merkityksellisiä asioita.

Merkityksen tunne ei ole mitään todellista. Millään asialla ei ole merkitystä ennen kuin me annamme sille merkityksen.

Antoine de Saint-Exupéryn kirjassa Pikku prinssi prinssi läksytti ruusuja: ”Te olette kauniita, mutta te olette tyhjiä, hän sanoi vielä. Ei teidän puolestanne voi kuolla. Tietenkin joku tavallinen ohikulkija voisi luulla, että minun ruusuni on samanlainen kuin te. Mutta se yksinään on teitä kaikkia tärkeämpi, koska minä olen sitä kastellut. Koska juuri sille tein tuulensuojan.”

Suomi on minulle täynnä ruusuja. Melkein jokainen Helsingin katu ja puisto, mökkimatkan puu tai taukopaikka, kesäinen radio-ohjelma ja saunan narskuva laude ovat imeneet kerroksittain muistoja ja muuttuneet minulle yhtä merkittäviksi kuin baseball-ottelun hot dog amerikkalaiselle. Se ei tarkoita sitä, että pitäisin niitä asioita sinänsä erinomaisina vaan ainoastaan sitä, että ne sattuvat laukaisemaan aivoissani reaktioita, jotka ovat ilmeisen tärkeitä hyvinvoinnilleni.

Useimmilla meistä on kokemusta siitä, mitä tapahtuu, kun tämä mekanismi ei toimi. Silloin kaikki tuntuu samalta harmaalta, eikä millään ole mitään väliä. Se voi olla lievää työuupumusta tai vakavampaa masennusta, josta on tullut tämän ajan psyyke-epidemia.

Itävaltalainen psykiatri Viktor Frankl joutui maailmansodan aikana natsien keskitysleirille. Siellä hän huomasi, että suurin osa vangeista hiipui hetkessä, mutta jotkut olivat ihmeellisen kestäviä. Erottavana tekijänä Frankl piti sitä, pystyikö ihminen pitämään kiinni merkityksistään – kuten uskosta, aatteesta tai vaikka rakastetun muistikuvasta.

Frankl loi huomion pohjalle logoterapeuttisen teoriansa. Franklin mukaan merkityksen tunteensa kadottanut nykyihminen kärsii ­eksistentialistisesta tyhjiöstä, jossa hän on kyyninen, harhaileva ja kyseenalaistaa useimmat asiat ­elämässä. Tämä voi helposti johtaa masennukseen, aggressiivisuuteen ja päihteiden väärinkäyttöön.

Maailma muuttuu nyt niin nopeasti, että yhä useamman on vaikea pitää kiinni merkityksen tunteistaan. Heillä ei ole elämässään asioita, joita he pitäisivät merkittävinä – eivätkä he pidä itseään merkittävänä. Katsellessaan ympärilleen he tuntevat katsovansa lasiseinän läpi joidenkin muiden elämää.

Eikä heillä ole edes kotimaata, jonne palata.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  2. 2

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  3. 3

   Tuore haastattelu paljastaa: prinssi Harry halusi jättää kuningasperheen

  4. 4

   Bottas venyi uskomattomaan taisteluun – nousi toiseksi viime metreillä

  5. 5

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  6. 6

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  7. 7

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  8. 8

   Suomen poliittinen järjestelmä on rakennettu suosimaan miehiä, väittää politiikan sukupuolittumista tutkinut Salla Turunen

  9. 9

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  10. 10

   Bottas ja Räikkönen kolaroivat keskenään ensimmäisellä kierroksella – ”Sama ***** kaveri osui minuun taas”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  3. 3

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  4. 4

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  6. 6

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  7. 7

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  8. 8

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  9. 9

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  10. 10

   Putken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa – julkisen liikenteen erikoisjärjestelyt jatkuvat vielä maanantaina

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää