Valikko
Pääkirjoitus    |   Vieraskynä

Parhaita kykyjä voitaisiin nykyistä aktiivisemmin ohjata isojen ongelmien pariin – ja kilpailut ovat siihen tehokas työkalu

Britanniassa etsitään ratkaisua antibioottiresistenssiin haaste­kilpailun avulla. Suomessakin parhaita kykyjä voitaisiin nykyistä aktiivisemmin ohjata isojen ongelmien pariin.

Nykymaailman ongelmat sijaitsevat yhä useammin ei-kenenkään-maalla, yhteiskunnan toimijoiden rajapinnoilla ja välissä. Ilmastonmuutoksen tai pitkäaikaistyöttömyyden kaltaisille monimutkaisille ongelmille ei usein ole yhtä selvää ratkaisijaa. Näiden viheliäisten haasteiden edessä julkishallinto vaikuttaa usein voimattomalta.

Julkisen sektorin rooli on tässä kuitenkin ­aiempaa tärkeämpi. Julkishallinnon tulisi yhä korostetummin rakentaa siltoja eri toimijoiden välille, rahoittaa roh­keasti uusia ratkaisuja ja kohdentaa innovaatiopotentiaalia oikeisiin ongelmiin.

Haastekilpailut ovat yksi tehokas mutta vähän käytetty työkalu. Niistä on esimerkkejä historiassa.

Vuonna 1714 Britannia tarjosi 20 000 punnan palkinnon sille, ­joka kehittää tavan selvittää laivan ­sijainti pituuspiireillä. Longitude Prize -kilpailun voitti lopulta puu­sepän poika John Harrison. Innovaatio on yhä käytössä.

1800-luvun alun Ranskassa kehitettiin tehokas tapa säilöä ruokaa sotilaiden pitkille matkoille. Innovaatio syntyi ratkaisuna Napoleon Bonaparten käynnistämään kilpailuun, ja voittaja oli kondiittori Nicolas Appert. Näin syntyi tölkkiruoka.

Nyt satojen vuosien takaiset työ­kalut on jälleen kaivettu esiin. ­EU:n sosiaalisten innovaatioiden kilpailu etsi viime vuonna Euroopan laajuisesti ratkaisuja maahanmuuttajien kotouttamiseen hyvin tuloksin. Britanniassa Nestan ja Avoimen datan instituutin (ODI) kilpailujen sarja ­etsi avointa dataa hyödyntäviä ratkaisuja työn, kulttuurin ja koulutuksen haasteisiin.

Aktiivisimpia ovat tähän mennessä olleet yhdysvaltalaiset. Yhdys­vallat rahoitti Barack Obaman hallinnon aikana yli 400 avointa innovaatiokilpailua osana läpinäkyvän ja avoimen hallinnon strategiaansa. Yli 75 eri valtiollista toimijaa on ­organisoinut haastekilpailuja, joiden teemat ovat vaihdelleet cleantech-ratkaisuista koulutusreformiin.

Yhdysvalloissa hallinto myös ylläpitää kilpailuille tarkoitettua verkkoalustaa, johon kaikki kilpailut kootaan. Tämä on konkreettinen esimerkki hallinnon avoimesta ja osallistavasta rajapinnasta.

Mistä haastekilpailuissa oikein on kyse? Idea on yksinkertainen: ensin muotoillaan ratkaistavissa oleva mutta vielä ratkaisematon haaste. Tämän jälkeen tarjotaan riittävän iso palkinto voittajalle. Voittaja on se, joka ensimmäisenä kehittää vaikuttavimman ratkaisun annettuun haasteeseen.

Julkisen sektorin tulisi tarttua haastekilpailuihin entistä laajemmin. Kiinnostava ja hyvin muotoiltu kilpailu on omiaan luomaan kirkkaita tavoitteita yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisemiseksi niin, ­ettei kilpailun järjestäjän tarvitse ­ottaa kantaa siihen, miten ratkaisut tulisi kehittää ja kuka sen tekisi. ­Tämä vaatii julkiselta sektorilta avoimuutta ja valmiutta rakentavalle yhteistyölle.

Parhaimmillaan kilpailu luo ekosysteemin eli toimii alustana, jossa eri toimijat kohtaavat ja kehittävät ratkaisuja yhdessä. Avoimet ja näkyvät haastekilpailut ­nostavat tärkeitä, usein piiloon jääviä aiheita yhteiskunnalliseen keskusteluun ja kasvattavat tietoisuutta ongelmista.

1700-luvun menestyksekäs Longitude Prize on jälleen käynnissä. ­Tällä kertaa haaste valittiin demo­kraattisesti: britit saivat itse päättää, mihin ongelmaan haetaan ratkaisua. Kymmenen miljoonan punnan palkinto on tarjolla sille, joka kehittää ratkaisun bakteerien antibioottiresistenssin muodostumiseen. Britit ovat jo nyt – ratkaisujen ­ollessa vasta kehitteillä – aiempaa tietoisempia bakteerien antibioottiresistenssiin liittyvistä ongelmista.

Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi Suomessakin on kunnostauduttu haastekilpailuissa muun muassa ­Sitrassa, yliopistoissa ja säätiöissä. Avoimilla kilpailuilla haetaan ratkaisuja osaamisen tunnistamiseen, nuorten tulevaisuuden haasteisiin ja kestävän kehityksen kysymyksiin.

Monimutkaisimpiinkin ongelmiin on usein yksinkertaisia ratkaisuja, joihin päästään ennen kaikkea ­yhteistyöllä. Haastekilpailulla kuka tahansa voi tavoitella uusia innovaa­tioita ja aitoa vaikuttavuutta. Kilpailujen avulla voidaan ohjata parhaita kykyjä tarttumaan ajan tärkeimpiin kysymyksiin. Näin mahdollistetaan parhaiten uusien sosiaalisten innovaatioiden syntyminen.

Kalle Nieminen ja Marco Zappalorto

Nieminen työskentelee haaste­kilpailujen asiantuntijana Sitrassa ja Zappalorto Euroopan kehitysalueen johtajana Nesta UK:ssa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Innovaatiot
 • Vieraskynä
 • Haastekilpailut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  4. 4

   Useisiin Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – häiriötilanteita ainakin Ukrainassa, Venäjällä, Britanniassa, Tanskassa, Hollannissa ja Espanjassa

  5. 5

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  6. 6

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  7. 7

   Posti aikoo vaihtaa 2 300 työntekijän sopimukset ehdoiltaan edullisempiin – Pau uhkaa työtaistelulla ja syyttää Postia sopimusshoppailusta

  8. 8

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  9. 9

   Poliisi epäilee: Nuoret pahoinpitelivät iäkkään miehen työkalulla kauppakeskuksen hississä Espoossa

  10. 10

   Suomi ensin -mielenosoitus jatkuu Rautatientorilla – Poliisi käski ihmisiä poistumaan paikalta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  9. 9

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  10. 10

   Halla-ahon mielestä Lindströmin erityisavustaja toimi oikein yrittäessään leikata somalijärjestöjen tuet – ”Kotoutumiselle pitäisi asettaa selkeät mittarit”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää