Valikko
Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

EU:n voimavaltiot valmiita nykäisyyn

Saksa ja Ranska panevat lisää vauhtia EU:n eritahtiseen etenemiseen. Suomen pitäisi kyetä osallistumaan ideointiin, jos se haluaa vaikuttaa kehityksen suuntaan.

Euroopassa on Ranskan parlamenttivaalien jälkeen kaksi hyvin vahvaa johtajaa. Kun Britannia aloittelee vaaleissa entisestään heikentyneen pääministeri Theresa Mayn johdolla EU-eroneuvotteluitaan, Saksan liittokansleri Angela Merkel nauttii vahvasta asemasta ja Ranskan presidentillä Emmanuel Macronilla on sunnuntain vaalien jälkeen presidenttivaltaisessa Ranskassa nyt hallussaan myös parlamentin enemmistö.

Todennäköistä on, että Saksan ja Ranskan yhteys vahvistuu Britannian vetäytyessä ja kaksikko alkaa syventää EU-yhteistyötä esimerkiksi talouden ja puolustuksen aloilla. Tällä on vaikutuksia myös Suomeen, mihin olisi jo syytä varautua.

Macronin voitto sunnuntaina oli lähes niin vahva kuin odotettiin. Hänen pari kuukautta vanha puolueensa La République En Marche, LRM, otti kumppaninsa Mo­Demin kanssa selvän enemmistön kansalliskokouksen paikoista. Samalla vanhat poliittiset voimat pyyhkäistiin sivuun. Sosialistit romahtivat valtaa pitävästä voimasta pikkupuolueeksi. Sama suunta oli aiemmin myös Hollannin parlamenttivaaleissa.

Macronin puolueen voittoa varjostaa se, että äänestysaktiivisuus oli hyvin alhainen. Kuusi äänioikeutettua kymmenestä jätti toisen kierroksen väliin.

Tällainen äänestysaktiivisuus on tulkittavissa poliittisen järjestelmän epäonnistumiseksi eikä niinkään jonkinlaiseksi peitellyksi vastalauseeksi Macronille tai hänen vaaliohjelmalleen. Oletettavasti monet pitivät etukäteen LRM:n voittoa niin varmana, että äänestämässä käyntiä pidettiin turhana. Ranskassa tällaisiin lukemiin on kuitenkin jääty vain eurovaaleissa.

Toisaalta lopputuloksessa on jotain tuorettakin. Läpi päässeistä LRM:n ehdokkaista suuri osa lähti näissä vaaleissa ensimmäistä kertaa mukaan politiikkaan, ja kansalliskokoukseen tulee enemmän naisia kuin koskaan aiemmin. Kansalliskokouksen keski-ikäkin laskee.

Monet LRM:n vaalilupauksista tarjoavat hyvää: ­hyvää nuorille asunnottomille, kouluille ja ostovoimalle. Puolueen ohjelman kivuliain kohta on toden­näköisesti ”luodaan työtä”, mikä sekin kuulostaa hyvältä. Se tarkoittaa paikallisen sopimisen lisäämistä ja etuja yrityksille.

Kun Ranskassa työntekijäjärjestöjä ei yleensä kuulla lakihankkeissa, ay-väki vastaa lähes jokaiseen työehtoja koskevaan muutokseen lakoilla. Näihin ei toivoisi uudistusten pysähtyvän: vaikka vaaliaktiivisuus olikin alhainen, työntekijäjärjestöjen järjestäytymisaste on Ranskassa vielä alhaisempi.

Kun syksyllä myös Saksan vaalit ovat ohi, Ranska ja Saksa panevat lisää vauhtia EU:n eritahtiseen etenemiseen. On hyvin todennäköistä, että Saksa ja Ranska lähtevät viemään unionia eteenpäin euroalue edellä. Tarjolle tullee muun muassa päätöksiä, joilla euroalueelle luotaisiin oma budjetti ja oma valtiovarainministeri. Oletettavasti linjaukset muotoillaan siten, että mukaan saa tulla heti tai myöhemmin.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) näkemykset eritahtisuuden ja vauhdin lisäämisestä sekä talousyhteistyön askelista ovat olleet hänelle sopien reaktiivisia: parempi olisi, jos mentäisiin yhtä jalkaa eikä uusia budjetteja tai ministereitä ideoitaisi.

Nyt on jo korkea aika havaita, että tällaisia esityksiä on tulossa. Suomen pitäisi olla valmis osallistumaan ideointiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitus
 • EU
 • Brexit
 • integraatio
 • Euroalue

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  4. 4

   Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  5. 5

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  6. 6

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  7. 7

   HSTV:n suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  8. 8

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  9. 9

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  10. 10

   Liikenteen suuri muutos on vasta edessä, mutta isoja ongelmia on yhä ratkaisematta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  9. 9

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  10. 10

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää