Valikko
Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

EU:n voimavaltiot valmiita nykäisyyn

Saksa ja Ranska panevat lisää vauhtia EU:n eritahtiseen etenemiseen. Suomen pitäisi kyetä osallistumaan ideointiin, jos se haluaa vaikuttaa kehityksen suuntaan.

Euroopassa on Ranskan parlamenttivaalien jälkeen kaksi hyvin vahvaa johtajaa. Kun Britannia aloittelee vaaleissa entisestään heikentyneen pääministeri Theresa Mayn johdolla EU-eroneuvotteluitaan, Saksan liittokansleri Angela Merkel nauttii vahvasta asemasta ja Ranskan presidentillä Emmanuel Macronilla on sunnuntain vaalien jälkeen presidenttivaltaisessa Ranskassa nyt hallussaan myös parlamentin enemmistö.

Todennäköistä on, että Saksan ja Ranskan yhteys vahvistuu Britannian vetäytyessä ja kaksikko alkaa syventää EU-yhteistyötä esimerkiksi talouden ja puolustuksen aloilla. Tällä on vaikutuksia myös Suomeen, mihin olisi jo syytä varautua.

Macronin voitto sunnuntaina oli lähes niin vahva kuin odotettiin. Hänen pari kuukautta vanha puolueensa La République En Marche, LRM, otti kumppaninsa Mo­Demin kanssa selvän enemmistön kansalliskokouksen paikoista. Samalla vanhat poliittiset voimat pyyhkäistiin sivuun. Sosialistit romahtivat valtaa pitävästä voimasta pikkupuolueeksi. Sama suunta oli aiemmin myös Hollannin parlamenttivaaleissa.

Macronin puolueen voittoa varjostaa se, että äänestysaktiivisuus oli hyvin alhainen. Kuusi äänioikeutettua kymmenestä jätti toisen kierroksen väliin.

Tällainen äänestysaktiivisuus on tulkittavissa poliittisen järjestelmän epäonnistumiseksi eikä niinkään jonkinlaiseksi peitellyksi vastalauseeksi Macronille tai hänen vaaliohjelmalleen. Oletettavasti monet pitivät etukäteen LRM:n voittoa niin varmana, että äänestämässä käyntiä pidettiin turhana. Ranskassa tällaisiin lukemiin on kuitenkin jääty vain eurovaaleissa.

Toisaalta lopputuloksessa on jotain tuorettakin. Läpi päässeistä LRM:n ehdokkaista suuri osa lähti näissä vaaleissa ensimmäistä kertaa mukaan politiikkaan, ja kansalliskokoukseen tulee enemmän naisia kuin koskaan aiemmin. Kansalliskokouksen keski-ikäkin laskee.

Monet LRM:n vaalilupauksista tarjoavat hyvää: ­hyvää nuorille asunnottomille, kouluille ja ostovoimalle. Puolueen ohjelman kivuliain kohta on toden­näköisesti ”luodaan työtä”, mikä sekin kuulostaa hyvältä. Se tarkoittaa paikallisen sopimisen lisäämistä ja etuja yrityksille.

Kun Ranskassa työntekijäjärjestöjä ei yleensä kuulla lakihankkeissa, ay-väki vastaa lähes jokaiseen työehtoja koskevaan muutokseen lakoilla. Näihin ei toivoisi uudistusten pysähtyvän: vaikka vaaliaktiivisuus olikin alhainen, työntekijäjärjestöjen järjestäytymisaste on Ranskassa vielä alhaisempi.

Kun syksyllä myös Saksan vaalit ovat ohi, Ranska ja Saksa panevat lisää vauhtia EU:n eritahtiseen etenemiseen. On hyvin todennäköistä, että Saksa ja Ranska lähtevät viemään unionia eteenpäin euroalue edellä. Tarjolle tullee muun muassa päätöksiä, joilla euroalueelle luotaisiin oma budjetti ja oma valtiovarainministeri. Oletettavasti linjaukset muotoillaan siten, että mukaan saa tulla heti tai myöhemmin.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) näkemykset eritahtisuuden ja vauhdin lisäämisestä sekä talousyhteistyön askelista ovat olleet hänelle sopien reaktiivisia: parempi olisi, jos mentäisiin yhtä jalkaa eikä uusia budjetteja tai ministereitä ideoitaisi.

Nyt on jo korkea aika havaita, että tällaisia esityksiä on tulossa. Suomen pitäisi olla valmis osallistumaan ideointiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitus
 • EU
 • Brexit
 • integraatio
 • Euroalue

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi lopettaa Rautatientorin Suomi ensin -mielenosoituksen – syynä viimeaikaiset pahoinpitelyt ja jatkuvat häiriöt

  2. 2

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  3. 3

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  4. 4

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  5. 5

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  6. 6

   Egyptiläinen ravintola tuhoutui tulipalossa Helsingin Käpylässä – omistaja kuuli tulipalosta naapurilta

  7. 7

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  8. 8

   Uusi käänne Espoon pitseriapalossa: Mieskaksikon epäillään heittäneen polttopullon myös toiseen ravintolaan

  9. 9

   IT-konsultiksi 12 viikossa – Fysioterapeutti Josefin Reuter sai ensimmäisen paikan ilmaiselta pikakurssilta

  10. 10

   Sopiiko jäätelö välipalaksi ja onko vegaaninen tavallista terveellisempää? – Ravitsemusterapeutti arvioi jäätelöiden ravintosisällöt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  2. 2

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  3. 3

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  4. 4

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  5. 5

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  6. 6

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  7. 7

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  8. 8

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  9. 9

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  10. 10

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää