Valikko
Pääkirjoitus    |   Kolumni

Maatalouden tulevaisuus on turvattava nykyistä vankemmin

Kannattamaton ylituotanto säilyi kymmeniä vuosia poliittisen kädenväännön kohteena. Pommi ei räjähtänyt, mutta ei sitä kyetty purkamaankaan, kirjoittaa Raimo Sailas.

Suuriruhtinaskunta Suomea kohtasi puolitoistasataa vuotta sitten katastrofi. Nälkä ja taudit tappoivat vuosina 1867–1868 maan 1,8 miljoonasta asukkaasta ennenaikaisesti 130 000. Lapsia syntyi 50 000 tavallista vähemmän.

Nälänhädän aiheuttivat katovuodet, joista pahin oli vuonna 1867. Suurmiehiimme luettu J. V. Snellman pahensi kriisiä jarruttamalla viljan tuontia ulkomailta. Joukossamme on yhä ihmisiä, joiden isovanhempien vanhemmat elivät nuo kauheat vuodet.

Venäjän vuoden 1917 vallankumoukset saivat ilmapiirin kärjistymään myös Suomessa. Vuoden lopulla pahentunut elintarvikepula oli merkittävä syy siihen, että ajauduttiin veriseen kansalaissotaan.

Monet ovat julistaneet vireillä olevan sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen olevan itsenäisen Suomen suurin reformi. Kannattaisi harkita hetki. Itsenäisyyden alun torpparivapautus lyö varmasti merkittävyydeltään sote-uudistuksen. Vapautuksen vaikutukset näkyvät maamme historiassa monin tavoin ja ulottuvat näihin päiviin asti.

Torpparivapautusta täydensi vuonna 1924 voimaan tullut asutuslaki eli Lex Kallio. Näin syntyi 90 000 itsenäistä talonpoikaistilaa, joilla asui puoli miljoonaa ihmistä. Omaa peltoa saaneet viljelijät rynnistivät kehittämään ja laajentamaan tilojaan.

Maailmansotien välistä aikaa voidaan perustellusti kutsua talonpoikien vuosikymmeniksi. Maidon, munien ja sianlihan tuotantomäärät kasvoivat rajusti ja ylittivät pian kotimaisen kulutuksen. Vienti oli alusta alkaen tappiollista, eikä se ollut mahdollista ilman valtion vientitukea. Veronmaksajat ja kuluttajat saivat pysyvän taakan. Tuonti estettiin tulleilla.

Jo vuonna 1934 alettiin suosia voita margariinin sijasta säätämällä margariinille valmistevero. Tämä käytäntö jatkui EU-jäsenyytemme kynnykselle asti ja aiheutti jatkuvia poliittisia kiistoja sekä jopa likaisia piirteitä saaneen rasvasodan.

Toinen maailmansota toi nälän taas tutuksi suomalaisille. Vaikein sotatalvi selvittiin lantunsyönnin ja saksalaisilta kerjätyn ruoka-avun turvin.

Sodan jälkeen alkoi kiivas asutustoiminta ja pellonraivaus. Siirtolaiset ja rintamamiehet oli saatava töihin, ja menetetty peltoala oli pian korvattu. Salaojitus lisäsi viljeltävää peltopinta-alaa. Hevosten ja lampaiden vähentyminen alkoi vapauttaa peltoalaa maidontuotantoon.

Näin oli luotu edellytykset krooniselle, veronmaksajia rasittaneelle ylituotannolle, joka aiheutti jatkuvaa kiistaa. Toisella puolella oli maalaisliitto/keskusta, jota kokoomus, Rkp ja myös Skdl tiukan paikan tullen tukivat. Toisella puolella olivat Sdp ja ammattiyhdistys­liike.

Professori Nils Westermarckin johtama komitea esitti keväällä 1962 käsityksensä siitä, kuinka suurta peltoalaa Suomi tarvitsi. Komitean mukaan peltoa oli liikaa 16 prosenttia eli 420 000 hehtaaria. Tämä oli poliittinen pommi.

Maatalousministeri Johannes Virolainen ei edes ottanut mietintöä vastaan. Pian pääministeri Ahti Karjalainen esitti, että peltoa olisi raivattava vielä 600 000 hehtaaria lisää. Asiantuntijoiden ja pääministerin kantojen näkemysero oli siis yli miljoona hehtaaria!

Vaikka kannattamaton ylituotanto säilyi kymmeniä vuosia poliittisen kädenväännön kohteena, pommi ei räjähtänyt, mutta ei sitä kyetty purkamaankaan. Kato- ja sotavuosien muistot olivat opettaneet, ettei ole haitaksi, vaikka ruokaa on tarjolla hyvinä aikoina yli oman tarpeen.

Maatalouspolitiikkamme suosi ennen EU-jäsenyyttä pieniä tiloja. Tila- ja karjakokojen kasvu suoranaisesti estettiin. Tämä oli suuri virhe, sillä se vaikeutti tarpeettomasti maatalouden sopeutumista jäsenyyteen. Uudistusten puolestapuhujat – kärjessä maatilahallituksen pääjohtajana ja maatalousministerinä toiminut Kalevi Hemilä – saivat tuolloin runsaasti kuravettä niskaansa.

Yhdysvaltain entisen valtiovarainministerin Lawrence Summersin mukaan maailma on kääntymässä Donald Trumpin johdolla uuteen asentoon. Trump ei pidä maailmaa globaalina yhteisönä vaan jonkinnäköisenä kansojen, organisaatioiden ja yritysten taistelukenttänä ja diilientekopaikkana ilman yhteisiä arvoja tai pyrkimystä nojautua tieteen ja tutkimuksen tuloksiin.

Tämä ei lupaa hyvää pienille kansakunnille. On toki muitakin syitä, miksi maataloutemme kannattavuutta ja elinmahdollisuuksia on parannettava. Kansallinen etu on asetettava selkeästi etusijalle.

Kirjoittaja on ministeri.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumni
 • Kolumnit
 • Maatalous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  6. 6

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  7. 7

   HSTV:n suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  8. 8

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  9. 9

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  10. 10

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  9. 9

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  10. 10

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää