lauantai 30.8.2014 | Eemil, Eemeli  Onnittele e-kortilla
MUUT LEHDET

Pakkoruotsi on aikansa elänyt ja joutaa mennä

Julkaistu: 25.1.2010 lehdessä osastolla Pääkirjoitus

Kalevan päätoimittajan Markku Mantilan mielestä niin kutsutun pakkoruotsin opiskelu on vihdoin voitava kyseenalaistaa ilman syytöksiä kielivähemmistön oikeuksien polkemisesta. Hän muistuttaa, että vuoteen 2030 mennessä työikäisten määrä Suomessa vähentyy 300000:lla, joten työperäistä maahanmuuttoa tarvitaan.

"Jos Suomi aivan oikeasti haluaisi houkutella maahanmuuttajia tänne töihin korvaamaan eläkkeelle siirtyviä ja pitämään hyvinvointivaltiota pystyssä, pitäisi kyetä tekemään yhteiskunnan perustuksia ravistelevia päätöksiä. Yksi sellainen päätös on kieli. Englanti pitäisi virallistaa jo seuraavalla vaalikaudella."

"On aivan turha kuvitella, että satojatuhansia työikäisiä ja -kykyisiä ulkomaalaisia saataisiin Suomeen ilman, että he voisivat työn lisäksi asioida virastoissa, kaupoissa ja vapaa-aikanaan suomen lisäksi rutiininomaisesti englanniksi."

Mantila huomauttaa, että englanti on yleinen työkieli kansainvälisessä kaupassa, EU:ssa ja jopa pohjoismaisissa kokouksissa. Puhumattakaan siitä, että englanti on yleinen kieli esimerkiksi internetissä.

"2010-luvulla on vihdoinkin voitava kyseenalaistaa ns. pakkoruotsi ilman syytöksiä kielivähemmistön oikeuksien polkemisesta. Kyse on sentään tulevaisuudesta, joka on luotava koko sakille, jonka enemmistö sattuu olemaan suomenkielistä."

Lapset vai ura vai molemmat? Turun Sanomien päätoimittaja Riitta Monto muistuttaa kolumnissaan, että vain lapsia arvostavalla yhteiskunnalla on tulevaisuus. Samaan aikaan hänestä on selvää, että perheen ja työn yhdistäminen on mahdollista.

"Turha huoli nuorten naisten roolimalleista syntyi, kun ympäristöministeri Paula Lehtomäki jätti keskustan puheenjohtajakisan väliin. Vaikka pienten poikien äiti ilmoitti haluavansa olla lastensa elämässä ja taltutti ainakin hetkeksi suurimman kunnianhimonsa, hän tuskin heitti hyvästejä uratavoitteilleen. Hän ei myöskään vaihtanut työtehtäväänsä kotiäidiksi, joten ympäristöministerin perheen kiireissä lastenhoito vaatinee jatkossakin taiteilua molemmilta vanhemmilta."

"Aivan outoa 2010-lukua olisi kuitenkin, jos vain 60+ miehillä olisi aikaa hoitaa yhteisiä asioita. Siksi 41-vuotiaan kunta- ja hallintoministeri Mari Kiviniemen ilmoittautuminen keskustan puheenjohtajakisaan on hyvä asia. Äidin ja poliitikon roolien yhdistämisessä riittää hänen mukaansa haastetta, kun luonnollisena tavoitteena on puheenjohtajuuden lisäksi pääministerin tehtävä. Raskas yhtälö mutta ei ylivoimainen."

"Töihin paluu minkä tahansa tauon jälkeen sujuu erinomaisesti, kun ihminen on motivoitunut. Kaiken lisäksi mukana voi kulkeutua aivan uusia ajatuksia ja työmarkkinoilla kiihkeästi kaivattuja uusia innovaatioita."

Ilmastototuuksia ja valheita Savon Sanomat käsittelee pääkirjoituksessaan maapallon ilmaston lämpenemisestä käynnissä olevaa väittelyä. Lehti muistuttaa siitä, että monet keskustelussa esitetyt väitteet ovat osoittautuneet valheiksi tai ainakin kiistanalaisiksi väitteiksi.

Pääkirjoituksessa huomautetaan siitä, että Himalajan jäätiköitten sulaminen ei ilmeisesti ole niin nopeaa kun on väitetty ja että ympäristöystävälliseksi polttoaineeksi sanottu etanoli saattaa pilata maapalloa pahemmin kuin bensiini.

"Niin tai näin, aina väärinpäin... Yksi pysyvä totuus ympäristö- ja energiakeskustelussa sentään on: energian hinta nousee koko ajan - ainakin Suomessa."

Helsingin Sanomat | hs.paakirjoitus@sanoma.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>