maanantai 1.9.2014 | Pirkka  Onnittele e-kortilla
VIERASKYNÄ

Somalian avustamisesta voi olla jopa haittaa

Julkaistu: 9.2.2010 lehdessä osastolla Pääkirjoitus

Suomen ulkoministeriö myönsi viime joulukuussa humanitaarista tukea yhdelletoista Somaliassa toimivalle kansalaisjärjestölle, jotka läpäisivät hankearvioinnin seulan.

Hyväksytyt järjestöt ovat saamassa vuosina 2010-2012 tukea selvästi yli 700000 euroa. Tuen lopullisista käyttäjistä ja tuloksista ei ole kuitenkaan varmuutta.

Eripuraisten klaanien välisen valtataistelun raunioittamassa Somaliassa klaanikultit ovat islamilaista uskonyhteyttä voimakkaampia. Jo parin kolmen klaanin yhteisrintama on riittänyt muiden klaanien edut polkevaan veriseen dominointiin.

Viime vuosikymmenet ovat olleet Somaliassa klaanien eturistiriidoista leimahtaneiden sisällissotien ja levottomuuksien loputonta toistoa. Runsaskätinen humanitaarinen apu ei ole vähentänyt väkivaltaa, vaan päinvastoin Somaliasta on kehkeytynyt yksi alueellisen ja kansainvälisen rauhan suurimmista uhkapesäkkeistä. Apu on luisunut epämääräisiin käsiin, eivätkä avustusjärjestöt ole kyenneet luomaan kattavaa ja luotettavaa verkostoa.

Viime aikoina työstä on tehnyt entistä hankalampaa radikaalisti islamistinen Al-Shabab ("Nuoriso") -liike, joka hallitsee osaa Mogadishusta sekä maan eteläosia.

Al-Shababin rahoituslähteet ovat hämärän peitossa. Ainakin on selvää, että liikkeen tavoitteena on kaataa maltillisen Sheik Sharif Ahmedin hallitus ja muuttaa Somalia islamilaiseksi, sharia-lakia noudattavaksi valtioksi. Lisäksi Al-Shabab järjestää taistelukoulutusta Etelä-Somaliassa toimiville Mugudin merirosvoille, joiden kaappausoperaatiot ovat näkyneet lehtien otsikoissa jo pitkään.

Tilannetta ei paranna tieto, että Al-Shabab-liike värvää myös maanpaossa - esimerkiksi Suomessa - asuvia somaleita islamilaiseen pyhään sotaan maan hallitusta ja pääkaupungissa toimivia Afrikan unionin rauhanturvajoukkoja vastaan.

Humanitaarisen avustustyön ongelmat ja epäilyt radikaalien islamistiliikkeiden terrorismikytkennöistä saivat YK:n turvallisuusneuvoston tutkimaan Al-Shababin rahoituslähteitä. Paljastui, että Eritrea oli rahoittanut liikettä avokätisesti. Siksi YK määräsi joulukuun lopulla Eritrean asekauppakieltoon.

Pari päivää aiemmin The New York Times -lehti ehti kertoa, että YK oli saanut selville muutamien ruoka-apuohjelmassaan työskentelevien "somalialaisten liikemiesten" kanavoineen tukirahoja Somaliassa toimiville radikaali-islamistisille terroristiryhmille. Lehden mukaan niiden tarkoituksena on tuhota kansainvälisten instituutioiden, avustusjärjestöjen ja Mogadishussa toimivan hallituksen toimintaedellytykset.

Suomen ulkoministeriö on tähän asti jakanut avustuksia, jos tukihakemus on moitteeton. Lisäksi se vaatii loppuraportin. Muuten seuranta on laiminlyöty.

On käsittämätöntä, ettei ulkoministeriö valvo tuen käyttöä. Muut kansainväliset toimijat myöntävät, etteivät ne voi tietää, mihin päällisin puolin asialliset mutta tuntemattomien välikäsien verkostoista koostuvat somalialaiset kansalaisjärjestöt lopulta käyttävät tukieuronsa.

Miten ministeriössä voidaan olla varmoja, ettei tuki päädy radikaalisti islamistisille järjestöille, jotka romuttavat kaikki avustustyön tavoitteet ja pitävät Somalian väkivaltaisena, ihmisoikeuksista ja laeista piittaamattomana maana?

Kituva Somalia tarvitsee tukea, mutta sitä täytyy tarjota niin, ettei avustustyö välillisesti pidä yllä väkivaltakierrettä. Tämän vuoksi ulkoministeriön tulisi heti keskeyttää Somaliassa toimivien kansalaisjärjestöjen tukeminen ja panostaa Mogadishussa toimivien Afrikan unionin rauhanturvajoukkojen toimintaedellytysten kohentamiseen.

Kirjoittajat ovat Helsingin yliopiston
maailman kulttuurien laitoksen tutkijoita.

Helsingin Sanomat | hs.paakirjoitus@sanoma.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>