Päivän lehti 2.3.2017
Valikko
Päivän lehti 2.3.2017

Komission Juncker vaatii EU:lta suunnan valitsemista – Pitäisikö EU:ssa ottaa turbovaihe, pohditaan ”Valkoisessa kirjassa”

Unionia kehitettäisiin viidessä vaihtoehdossa rajusti erilaisiin suuntiin. Jyrki Kataisen mukaan jäsenmaiden tulee ”kantaa vastuuta ja ottaa omistajuutta” yhteisistä päätöksistä.

Bryssel

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on julkistanut kauan odotetun ”Valkoisen kirjan”, jolla hän peräänkuuluttaa EU-maiden johtajilta toimia unionin kehittämiseksi Britannian EU-eron eli brexitin jälkeisessä ajassa.

Paperissa esitellään viisi vaihtoehtoa, joissa unionia kehitettäisiin rajusti erilaisiin suuntiin. Junckerin mukaan nyt on ”johtajuuden, yhtenäisyyden, määrätietoisten päätösten” ja valintojen aika.

”Nyt on meidän aikamme olla pioneereja. Quo vadis, Europa? (Minne menet Eurooppa?)” Juncker kysyi Euroopan parlamentissa Brysselissä pitämässään puheessa.

Junckerin viidessä eri skenaariossa maalataan hyvin erilaisia kehityskulkuja, joita kohti unioni voisi alkaa lähivuosina kulkemaan, nykytyyliin jatkamisesta hyvin tiiviiseen federalistiseen yhdessäoloon.

Juncker odottaa EU-maiden päämiehiltä ensimmäisiä kannanottoja Rooman huippukokouksessa 25. maaliskuuta ja selkeitä johtopäätöksiä ensi joulukuussa.

Komission varapuheenjohtajan Jyrki Kataisen mukaan EU-maiden poliitikkojen on nyt aika ”kantaa vastuuta ja ottaa omistajuutta” yhteisistä hankkeista.

Juncker ei itse kerro, mikä on hänelle mieluisin vaihtoehto, mutta seuraavaan viiteen suuntaan unionia voi hänen mukaansa alkaa kehittää – tai niihin suuntiin se on ajautumassa:

1. Jatketaan entiseen tapaan. EU:n 27 jäsenmaata (EU27) jatkavat komission vuoden 2014 laatiman ohjelman pohjalta. Tämäkin lähestymistapa säilyttäisi yhtenäisyyden, mutta jättäisi unionin huteraan ja kiistoille alttiiseen tilaan.

2. Sisämarkkinat keskiöön. Tässä mallissa EU kehittää sisämarkkinoitaan, koska ei pääse sopuun ja yhteisymmärrykseen politiikan osa-alueilla.

Tämä voisi helpottaa päätöksenteon ymmärtämistä, mutta esimerkiksi rajoittaa EU-kansalaisten aiemmin saavuttamia oikeuksia, todetaan paperissa, joka on Kataisen mukaan ”erittäin paljon Junckerin omasta kynästä”.

3. Monen nopeuden Eurooppa. Tällainen ajattelu on aiemmin ollut EU:ssa kirosana, mutta tullut yhä yleisemmäksi brexitin jälkeen. Junckerin mukaan olisi mahdollista, että jatkossa halukkaiden jäsenmaiden ryhmät tekisivät enemmän yhdessä.

Tämä voisi miellyttää monenlaisia EU-kansalaisia ja maita, sillä kukin voisi valita, mihin yhteistyömuotoon haluaa osallistua. Näinhän on aiemmin tapahtunut esimerkiksi eurovaluutan ja Schengen-sopimuksen vapaan liikkuvuuden suhteen. Itäiset jäsenmaat eivät esimerkiksi ole halunneet sitoutua yhteiseen turvapaikkapolitiikkaan.

Usean nopeuden ja raiteen unionissa on se ongelma, että EU-kansalaisten oikeudet vaihtelevat sen mukaan, missä he asuvat, Junckerin paperissa todetaan.

4. Tehdään vähemmän mutta tehokkaammin. EU voisi saada enemmän aikaan ja nopeammin, jos se rajaa entistä tarkemmin sen, missä se tuottaa kansalaisille lisäarvoa. Toisaalta tämä voisi aiheuttaa kiistelyä siitä, mitkä asiat on pantava etusijalle: Esimerkiksi Suomen, Unkarin ja Portugalin mielestä ”tärkeät” asiat voivat olla aivan eri asioita.

5. Federalistisempi suunta, ”tehdään paljon enemmän yhdessä”. Tässä versiossa EU panee turbovaihteen päälle: tehdään enemmän ja nopeammin kuin aiemmin ja ”kaikilla politiikan osa-alueilla”. Euroaluetta tiivistetään, puolustusyhteistyötä syvennetään merkittävästi, ulkopolitiikassa puhutaan yhdellä ja voimakkaammalla äänellä.

Tämä on ollut vuosikymmeniä monien eurooppalaispoliitikkojen haaveuni, ja myös Junckeria on aiemmin pidetty palavahenkisenä federalistina. Mutta hän varoittaa paperissaan, että ”on olemassa vaara, että vieraannutetaan ne osat yhteiskuntaa, jotka eivät pidä EU:ta oikeutettuna”.

Komissiossa ja lehdistössä on puhuttu Junckerin ”Valkoisesta kirjasta” EU27:n ”syntymätodistuksena” tai ”syntymähetkenä” ja jälkimmäistä termiä käytti myös Juncker.

Junckerin paperin suurin ponnike oli Britannian viime kesän kansanäänestys, joka johtaa Britannian eroon EU:sta ja kutistaa unionin 27 maan kerhoksi.

EU-lähteiden mukaan on oletettavaa, että jäsenmaat päätyvät valitsemaan jonkinlaisen yhdistelmän Junckerin piirtämistä skenaarioista. ”Valkoinen kirja” ei olekaan juridinen tai tekninen paperi, vaan poliittinen kannanotto.

Katainen sanoi suomalaistoimittajille näkevänsä eri vaihtoehtoissa kiehtovia elementtejä. Hän toivoi, että Junckerin avaus synnyttää vilkasta keskustelua Suomenkin eduskunnassa, hallituksessa ja kansalaisyhteiskunnassa.

Hänen mukaansa nyt on avattu mahdollisuus avoimelle keskustelulle. Komissio ei pyri haalimaan itselleen lisää valtaa tai sanelemaan, mitä nyt pitäisi tehdä, Katainen totesi.

”Minä en ole diktaattori. Haluan kuunnella ennen kuin puhumme”, Juncker sanoi keskiviikon puheessaan.

EU-parlamentin sosialistijohtaja Gianni Pittella ilmoitti olevansa pettynyt Junckerin keskustelunavaukseen.

”Tämä on pettymys. Nyt kun Eurooppa kohtaa ennennäkemättömiä haasteita, kuten protektionistisen presidentin Yhdysvalloissa, Venäjän, Kiinan– –  näytä johtajuutta meille”, Pittella vaati Junckerin puheen jälkeen.

Pittellan mielestä olisi ollut tärkeää esittää jokin selvä painotus ja valinta. Hänen mielestään on vain yksi vaihtoehto, joka oli Junckerin skenaarioista viides: ”Tehdään paljon enemmän yhdessä.”

Juncker on usein ilmaissut turhautumistaan EU-maiden väliseen riitelyyn sekä siihen, että EU-johtajat syyttävät ”Brysseliä” päätöksistä, joihin ovat itse osallistuneet.

Katainen käytti termiä ”radiohiljaisuus”. Jäsenmaiden päättäjät eivät puhu Euroopasta eivätkä puolusta yhteisiä päätöksiä kotimaissaan.

”Kun ollaan äänettömiä yhtiömiehiä, kansalaiset kokevat, ettei EU ole relevantti ja se vie oikeutusta eurooppalaiselta päätöksenteolta. Tarvitaan suuntaa ja sitoutumista”, Katainen sanoi.

Junckerin mukaan EU:lla on merkittäviä syitä pysytellä yhdessä ja yhtenäisinä.

”Vuonna 2060 yhdenkään EU-maan osuus maailman väestöstä ei yllä yhteen prosenttiin”, Juncker huomautti paperinsa kautta.

Samoin EU-maiden yhteenlaskettu osuus maailmantaloudesta on kutistumassa kovaa vauhtia. Viime viikolla pitämässään puheessa Juncker huomautti, että viidentoista vuoden päästä yhdenkään EU-maan talous ei ole riittävän suuri ”rikkaimpien maiden” G7-kerhon jäseneksi, kun nykyään klubiin kuuluvat vielä Saksa, Britannia, Ranska ja Italia.

Junckerin paperia on valmisteltu salaisesti, mutta sitä varten on konsultoitu ajatushautomoiden väkeä, jäsenmaiden päättäjiä ja muita tahoja. Keskiviikon edellä sen pääajatukset alkoivat vuotaa pitkin poikin eurooppalaismediaa.

Esimerkiksi Saksan liittokansleri Angela Merkel on viime aikoina puhunut aiempaa myönteisempään sävyyn usean nopeuden Euroopasta. Myös Juncker on alkanut kallistua yhä enemmän tällaisen ajattelun suuntaan, ainakin ajatusharjoituksena.

”Eivät kaikki halua ottaa osaa samoihin integraation askelmiin”, Merkel totesi helmikuussa.

Britannian EU-eron lisäksi useat toisiaan seuranneet kriisit ovat viime vuosina pakottaneet EU:ta ainakin pohtimaan uudistumista. Herättäjinä ovat toimineet myös suosiotaan kasvattaneet populistipuolueet, jotka kyseenalaistavat koko EU:n olemassaolon.

Tänä keväänä Hollannissa ja Ranskassa pidetään tärkeät ja jopa kohtalokkaat vaalit, jotka voivat johtaa kansallismielisten populistien voittoon. Britannian odotetaan ilmoittavan EU-erostaan virallisesti maaliskuun aikana.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Euroopan komissio
 • Eurooppa
 • EU
 • Euroopan unioni
 • Pekka Mykkänen
Sisällysluettelo
 1. Pääuutiset
  1. Iivo Niskaselle MM-kultaa hurjalla hiihdolla: ”Tänään olen ehkä maailman onnellisin mies”
  2. Toimeentulotuen asiakkaat kertovat HS:lle ahdingostaan: Vuokra maksamatta, ruoka loppunut, lääkkeisiin ei ole rahaa
  3. Eduskunnan legendaarinen talouspäällikkö puhuu suunsa puhtaaksi: Henkilöstö joi 700 euron konjakkia, Tiitinen huusi kuin hinaaja ja taksit kyydittivät jopa kansanedustajien kokouspapereita
 2. Pääkirjoitus
  1. Äidit töihin, isät hoitamaan lapsia
  2. Trumpin puheiden sävystä käydään kovaa kamppailua
  3. Euroalueelle latua
  4. Robottien vallankumous on vasta aluillaan – robotin saa kesytettyä ystäväksi tulonsiirroilla
  5. Työnantaja haluaa sinusta nyt ”työntekijälähettilään” mutta unohtaa usein muuttua itse
  6. Sote-uudistuksen kritiikki on otettava vakavasti
 3. Kotimaa
  1. Miksi soten valinnanvapaudesta nyt väitellään? Tämä kaikki sinun tulee tietää
  2. Siitepölykausi alkanee ensi viikolla – herkimmät tuntevat, kun pähkinäpensas kukkii Etelä-Ruotsissa
  3. Jinna Lappalainen ja Jonna Ahonen saivat toisensa Espoon maistraatissa – ”Tuntuu, että on tehnyt historiaa”
  4. Axl Smith ei ollut ensimmäinen, jonka tuomiota kevennettiin ikävän julkisuuden takia – siihen vedotaan yhä herkemmin, sanoo syyttäjä
  5. Suurin osa puolueista jäi kuntavaalien ehdokasmäärissä selvästi edellisvaaleista – Sdp:llä kattavin ehdokasverkko kunnittain
  6. Yo-kokeessa matematiikan kirjoittamatta jättävien matematiikan taidot jäävät vaatimattomiksi
  7. Vakava liikenne­onnettomuus Nelostiellä Simossa – ainakin yksi kuoli ja neljä loukkaantui
  8. Eduskunta huolestui ruokahävikistä – ”On valtava ristiriita, että toiset ovat leipäjonossa, ja ruokaa heitetään pois”
  9. HS:n näköislehden lukijamäärä on päivittäin yli satatuhatta
  10. Petteri Huurre haki liikuntajohtajaksi
  11. Yksityisautolle oli laskettu liian vähän kilometrejä
  12. Terrori-iskut Yhdysvaltoihin tehtiin 11. syyskuuta vuonna 2001
 4. Kaupunki
  1. Kokoomus järjesti ”puhdistuksen” Tuusulassa: Puolueen ääniharavat pudotettiin vaalilistalta heille itselleen kertomatta
  2. Digipalveluita tarjoava Kontupiste sai tukea Helsingin kaupungin­valtuustossa – ”Jos se katoaa, hinta voi olla korkea”
  3. Helsinki pitää tuhansia työntekijöitään piinassa – työpaikat myllätään uusiksi kolmen kuukauden päästä, mutta kukaan ei kerro miten
  4. Puhekone vaikenee: Kurt Byman jäi rannalle kuntavaaleista Espoossa, 37 vuoden ura valtuutettuna päättyy
  5. Valtuusto myönsi eron Sinnemäelle – apulaiskaupungin­johtaja yllätti monet neuvottelu­taidoillaan
  6. Espoo teki tyytyväisyyskyselyn poikkeuksellisen helpoksi – vastaukset olivat lomakkeessa valmiina
  7. Suomen syvimpien reikien poraaminen keskeytyi – Otaniemen lämpövoimala­hanke venyy ensi vuoteen
  8. Uusi yritys Herttoniemestä kadonneen Harry Karjalaisen löytämiseksi: etsinnät siirtyvät yhä pohjoisemmaksi Sipoonkorpeen
  9. Länsimetron raporttia ei toistaiseksi julkaista – seuraavaksi juristi arvioi, mitä osia jätetään pimentoon
 5. Ulkomaat
  1. Saksan väistyvä presidentti tekee Euroopalle sitä, mitä teki ensin Saksalle Stasi-arkiston johtajana: patistaa käymään ikävien tosiasioiden kimppuun
  2. Komission Juncker vaatii EU:lta suunnan valitsemista – Pitäisikö EU:ssa ottaa turbovaihe, pohditaan ”Valkoisessa kirjassa”
  3. Ylähuone haluaa taata EU-kansalaisten oikeudet Britanniassa – päätös on isku Theresa Mayn kovalle brexit-linjalle
  4. Kapinalliset kaappasivat ukrainalaisyhtiön – osa mielenosoittajista vaatii presidentin ja hallituksen eroa
  5. Trump puhui kuin Obama: tuomitsi viharikokset ja vetosi yhteistyön puolesta – ”Turhien riitojen aika on ohi”
  6. Kommentti: Täytyy toivoa, että Trump onnistuu
  7. Hovioikeus linjasi Norjassa: Valtio ei ole rikkonut joukkomurhaaja Anders Behring Breivikin ihmisoikeuksia
  8. Isis saarrettiin Mosulin kaupunkiin – jihadistit tekivät vuoden aikana yli tuhat itsemurhaiskua Irakissa ja Syyriassa
  9. YK:n tutkimus: Syyria pommitti tarkoituksella avustuskuljetusta – uusi raportti syyttää myös Venäjää sotarikoksista Aleppossa
  10. Ranskan presidenttiehdokas Fillonia kohtaan nostetaan syytteet – Fillon: tutkinta poliittista ajojahtia
  11. Pohjois-Korea teloitti viisi virkamiestä ilmatorjunta-aseilla
  12. Kim Jong-namin murhasta epäillyille luettiin syytteet – naisia uhkaa hirttäminen
 6. Talous
  1. Pohjoismaiden suurin akku aloitti toimintansa Järvenpäässä – ”Harppaus kohti aurinkotaloutta”
  2. Hjallis Harkimon vetämä työryhmä tukisi kaupallisia tv-uutisia miljoonilla – tv-yhtiöt eri mieltä tuesta
  3. Vaateketju Seppälä hakee yritys­saneeraukseen ja sulkee 14 myymälää – ”Tappiolla ollaan”
  4. Suomen talouden kasvu jäi yhä Euroopan keskiarvosta
  5. Uber-kuljettaja haukkui yhtiön hintoja, kyydissä ollut toimitusjohtaja tulistui – pyysi videolle tallentunutta riitelyä anteeksi
  6. Hurjassa nousussa oleva kiinteistöyhtiö listautui pörssiin – tekee tulosta kuntien kiinteistöillä
  7. Huomiota herättäneen asuntorahaston tulos pieneni selvästi – syynä asuntojen hintojen heikko kasvu
  8. Saksan taloudesta vahvoja lukuja
 7. Urheilu
  1. Lahden torilla riehakkaat MM-juhlat –”Yleisökin ansaitsee täyden kympin”
  2. Iivo Niskanen vastasi norjalaisten kritiikkiin: ”Annetaan Mika Myllylän levätä jo rauhassa”
  3. Valmentajalegenda ennusti Iivo Niskasen MM-kullan jo ennen kisan alkua: ”Iivo on seuraava hiihtokuningas”
  4. Viestissä Suomella on kisojen paras mitalimahdollisuus – Ruotsi on Suomen päävastustaja
  5. Saarinen aloittaa – Suomen naisilla odotettu hiihtojärjestys viestissä
  6. Iivo Niskanen oli jo pitkään merkitty mies
  7. Bottas singahti päivän ykköseksi, Häkkinen ja Rosberg innoissaan F1-ilmeen iloisuudesta
  8. HJK:n ja Evans Mensahin myrskyvaroitus – pakkasesta selvinnyt ghanalaishyökkääjä: ”kuolen joukkueeni puolesta”
  9. Muurisen hymy ei hyydy vielä, vaikka syytä ehkä olisikin
  10. Antti Aalto leiskautti jättihypyn mäkikarsinnassa
  11. Jokerien ylipitkä loma aiheuttaa ongelmia
  12. Putinin mukaan Venäjä luo uutta tapaa taistella dopingia vastaan: ”Meillä ei ole koskaan ollut valtiojohtoista doping-ohjelmaa”
  13. Laine ja Granlund hurjassa iskussa NHL:ssä – Laine nousi maalipörssin kakkoseksi
  14. Valtteri Filppulalle yllätyssiirto Philadelphiaan
  15. Seagulls aloitti maaliskuun härkäviikot voitolla
  16. Keskiviikon tulospörssissä muun muassa Lahden MM-tuloksia, jääkiekkoa, raviurheilua ja keskeisimpiä rahapelejä
 8. Kulttuuri
  1. Kuvaajapariskunta on katsellut hyökkääviä petoja silmästä silmään, mutta eniten heitä pelottaa jään alta paljastuva ydinhauta Grönlannissa
  2. Disney esittelee ensimmäisen avoimesti homon hahmonsa uudessa Kaunottaressa ja hirviössä – ”paljastuksen” siemenet kylvettiin jo vuonna 1991
  3. Suomalaistaiteilija sai haltuunsa huutokaupassa myydyn taulunsa väärennöksen: ”On tämä kyllä taitavasti tehty”
  4. Vuonna 1890 valmistunut Kalevala-ooppera kannatti ottaa viimein tuotantoon – ”Hämmästyttävän taitava säveltäjä”
  5. Kanneltalon tanssiesityksessä jumalatar on jokaisessa naisessa
  6. Pispalan tunnelista tulee syksyllä teatterinäyttämö
  7. Suomen suurin levy-yhtiö vaihtaa toimitusjohtajaa
  8. Leonardo DiCaprio laittoi Instagramiinsa kuvan Suomen metsästä – Metsähallitus ehti jo harventaa kuvassa näkyneen saaren
 9. Tiede
  1. Oravat metsästettiin lähes sukupuuttoon Suomessa, nyt niitä vilistää kaikkialla – näin teet oravakeittoa ja kaikki muu mitä halusit tietää jyrsijästä
 10. Mielipide
  1. Yritysverotuksessa on paljon parannettavaa
  2. Meri-Rastilan viheralueita pitää vaalia
  3. Vanhukset ja vammaiset puuttuvat havainnekuvista
  4. Kaikille pareille riittää yksi vihkimisen muoto
  5. Kainuun metsistä pidetään huolta
  6. Punaisia päin ajamiseen pitää puuttua
  7. Elävän kuvan museo sopisi Pasilaan
  8. On järkyttävää, että pieniä lapsia uhkaillaan
  9. Monet omaiset ja saattohoitajat tekevät jo käytännössä armomurhia
  10. Sain lievästä ylinopeudesta 170 euron rikesakon – onko rangaistus oikeudenmukainen?
 11. Tänään
  1. Kuva-arvoitus: Atonaalisen jazzin viikot
  2. Pikaliikenne alkaa ensi kesänä Ahvenanmeren yli
  3. Tapahtumia torstaina 2. maaliskuuta
  4. Musiikkia maailmalta
  5. Löydä oma toteemieläimesi
 12. Radio ja TV
  1. Uusi paavi on nuori ja häijy
  2. Simon Schama analysoi Rembrandtin myöhäistuotantoa
  3. Ruijansuomalaisia kiireettömässä klassikossa
  4. Torstain elokuvia
 13. Torstai
  1. Heli Heino harrastaa elämänsä parasta seksiä viisikymppisenä – ”Hyvän seksielämän voi saada koska vain”
  2. Erilaiset siisteyskäsitykset ajavat pariskuntia raivon partaalle – 17 keinoa, joilla saat siivousriidat loppumaan kokonaan
  3. Ani Frei, 23, on sairastanut syövän jo kolmesti – ”Syöpä on opettanut paljon tärkeitä asioita, sen tapa vain ei ollut kaikista mukavin”
  4. Kun voimat ovat vähissä, kannattaa keskittyä hetkeen – usein tulevaisuus on kauhukuvia parempi
  5. Huokeaa ja herkullista: possunlapa palkitsee kärsivällisen kokin – tässä reseptit uunilihan valmistukseen
  6. Upeasti kypsynyt juoma
  7. Musisointi herkistää myös kielikorvaa – Neljä tapaa, joilla soittaminen vaikuttaa aivoihin
  8. Paiskotko vihaisena ovia? Siihen on luonnollinen syy
  9. Lihasmuistin avulla aiempi treenitaso palautuu nopeasti – ”Vuodenkaan treenitauosta ei kannata ottaa stressiä”
  10. Refluksitauti voi piinata arjessa yhtä paljon kuin sydänvaiva, mutta silti sitä vähätellään, sanoo professori
  11. Sitruunalla maustettua karitsanlapaa ja paahdettua fenkolia
  12. Punaviinissä haudutettua naudanlapaa ja uunisipuleita
  13. Soijalla ja appelsiinilla maustettua porsaanlapaa ja sobanuudeleita

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä

  3. 3

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan

  4. 4

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  5. 5

   Koiviston vävy lausui kiitoksen muistotilaisuudessa: ”Tilaisuus on sekä valtiollinen, sotilaallinen, että oikealla tavalla hengellinen”

  6. 6

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  7. 7

   Mauno Koiviston hautajaiset ilmasta ja 360-asteen pallopanoraamoina

  8. 8

   Piispa Eero Huovinen siunauspuheessaan: ”Satavuotiaan Suomen historiaan Mauno Koivisto ehti jättää syviä kädenjälkiä” – lue puhe kokonaisuudessaan

  9. 9

   ”Tätä on ihana katsoa, kaikki pitivät hänestä niin paljon”– yli 30 000 ihmistä seurasi presidentti Koiviston surusaattoa Helsingissä

  10. 10

   Toive toteutui – Mauno Koiviston hautajaispäivästä tuli koko Suomen päivä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan

  4. 4

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  5. 5

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  6. 6

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  7. 7

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  8. 8

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  9. 9

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  10. 10

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää