Päivän lehti 2.3.2017
Valikko
Päivän lehti 2.3.2017

Eduskunnan legendaarinen talouspäällikkö puhuu suunsa puhtaaksi: Henkilöstö joi 700 euron konjakkia, Tiitinen huusi kuin hinaaja ja taksit kyydittivät jopa kansanedustajien kokouspapereita

Omapäinen, eläkkeelle jäävä Pertti J. Rosila on ollut eduskunnassa hahmo, joka ihastuttaa tai vihastuttaa. Hänen huumorinsa ei tavoita aina kaikkia, mutta kyky itseironiaan on vahva.

Ihan kaikki eivät jää perään itkemään, kun eduskunnan legendaarinen talouspäällikkö Pertti J. Rosila, 62, lähtee eläkkeelle.

Rosila on onnistunut pitkän, lähes 30-vuotisen eduskuntauransa aikana suututtamaan harvinaisen suuren joukon kansanedustajia, puhemiehiä ja jopa pääsihteerin. Rosila on käräyttänyt sumeilematta ohjesäännöistä laistajat ja verorahojen väärinkäyttäjät.

Hän kertoo saaneensa haukkuja epäasiallisuuksiin asti, mutta antaneensa niitä itsekin kohtuudella takaisin.

”Pääsihteeri (Seppo) Tiitinen sanoi kerran, että kymmenen kansanedustajaa on tehnyt minusta valituksen. Sanoin, että ei niitä pitäisi olla kuin neljä.”


”Tämä johtuu varmaan siitä, että olen nuuka, kulmikas ja sanon suoraan” , Rosila kuittaa ja nauraa leveästi päälle.

Rosilan aloittaessa eduskunnassa pääsihteerinä toimi Erkki Ketola. Hänen kanssaan meni mukavasti, mutta seuraaja Tiitisen kanssa sukset menivät nopeasti ristiin.

Rosila kuvaakin välejään Tiitiseen ”erittäin traumaattisiksi” pitkälle 2000-luvulle asti.

”Jos olisi Tiitisestä ollut kiinni, minut olisi varmasti erotettu jo ajat sitten”, Rosila sanoo.

Rosilaa raastoi Tiitisen tapa käyttää verorahoja.

”Eduskunnassa meno oli pahimmillaan kuin keisarin hovissa, täysin hulvatonta. Henkilökunnan risteilyllä juotiin konjakkia, joka maksoi 700 euroa pullo.”

Tiitinen myöntää antaneensa luvan 700 euron konjakkipulloon ja katuvansa tätä.

”Pidän sitä eduskunta-ajan suurimpana virheenäni. Sen koommin ei vastaavia lupia tullut”, Tiitinen sanoo HS:n haastattelussa.

Eduskunnan satavuotisjuhlat vuonna 2006 kärjistivät Tiitisen ja Rosilan välit pahasti.

”Menin tilintarkastajien pyynnöstä selvittämään Tiitisen rahasotkuja, jotka liittyivät hänen jääviyteensä tilata oopperanäytöstä. Seppo huusi kuin hinaaja ja naama niin punaisena, että sihteeri tuli kysymään, mikä hätänä. Sanoin, että ei täällä mikään hätä ole, mutta Seppo saa varmaan pian sydänkohtauksen. ”

Rosila kertoo silti piilotelleensa osan Tiitisen laskuista kirjanpitoon, niin että lehdistö ei niitä hoksaisi. Lööpeissä laskut olisivat näyttäneet vielä pahemmilta.

”En halunnut Sepon toimia peitellä. Halusin toimia niin, että eduskunta ei ryvettyisi.”

Huonot välit Tiitiseen haittasivat myös työntekoa.

”Kuulin, että eräällä parlamenttimatkalla Tiitinen oli haukkunut minua koko ajan. Se tuntui karmealta. Siinä vedettiin matto alta ja vietiin virkamiehen uskottavuus. Mitä itse tein? Arvostelin Tiitistä toimittajille. Molemmin puolin menettely oli tietysti epäasiallista”, Rosila myöntää.

Sauli Niinistön (kok) puhemieskaudella välit Tiitiseen normalisoituivat ja lähenivät.


”Niinistö muutti budjetointikäytäntöjä niin, että eduskunnan iso rahasäkki jaettiin pieniksi pusseiksi eri yksiköille. Siitä alkoi Sepon kanssa myös todella toimiva yhteistyö, ja olen siitä hyvin tyytyväinen.”

”Luulen, että arvostamme nyt toinen toistamme. Tiitinen kykeni tekemään ratkaisuja ja onhan hän perustuslain yksi suvereenimpia osaajia.”

Puhemies Paavo Lipposen (sd) kanssa alku oli myös huono.

”Lipposella ei ollut ajokorttia eikä perheellä autoa. Hän käytti virka-autoa myös perheen kyyteihin. Lähetin kuljettajan mukana ohjeet virka-auton käytöstä. Illalla puhelin soi. Paavo sanoi: kukas sinä oikein luulet olevasi?”


Jääkausi Lipposen kanssa kesti kaksi vuotta. Välit lämpenivät lopulta.

”Minun vinkkelistäni parhaat puhemiehet olivat Lipponen ja Niinistö. Heissä näkyi valtiomiesmäisyys.”

”Siinä he myös erottuivat muista, että he olivat joutuneet puhemiehiksi. Lipposen puolue hävisi vaalit. [Jyrki] Katainen (kok) antoi taas 60 000 ääntä keränneelle Niinistölle kaksi vaihtoehtoa: joko ryhdyt puhemieheksi tai et ryhdy puhemieheksi.”

 

”Jotkut valittivat, että puhemiehen säästölinja palelluttaa kansanedustajat eduskuntatalon uima-altaaseen.”

Niinistöä Rosila kehuu sumeilematta.

”Samanlainen pihi kuin minäkin. Se, mikä erotti minut Tiitisestä, eli nuukuus, yhdisti minut ja Niinistön. Niinistö halusi laittaa stopin löysälle rahankäytölle. Muutoksia vastustivat kaikki muut paitsi minä.”

”Jotkut jopa valittivat, että puhemiehen säästölinja palelluttaa kansanedustajat eduskuntatalon uima-altaaseen. Syy oli se, että saneerauksen jäljiltä veden lämpötila laskettiin 30:stä asteesta 26:een. Niinistö ei tiennyt asiasta mitään. Päätöksen teki kiinteistövirkamies.”

Välejä puhemies Eero Heinäluomaan (sd) Rosila luonnehtii ”korrekteiksi”.


”Heinäluoma ei haukkunut minua suoraan, koska emme puhuneet keskenämme. En käynyt hänen työhuoneessaan kertaakaan. Heinäluoma ei pitänyt minusta.”

”Viimeinen pisara oli se, kun kansanedustajat matkustivat verorahoilla [Parlamenttien välisen liiton]IPU:n kokoukseen puolisojensa kanssa. Sanoin, että se ei ole matkustusohjeen mukaista. Tapahtui yhden yön ihme: puhemies tulkitsi mustan valkoiseksi. Puolisojen osallistumisesta tulikin hyvä tapa. Nyt puhemies (Maria) Lohela (ps) on palauttanut tulkinnan taas entiseksi.”

Heinäluoman käsitys tapahtumien kulusta on erilainen.

Hän kiistää, että IPU:n Suomen edustajien puolisot olisivat osallistuneet kokouksiin veronmaksajien rahoilla. Hänen mukaansa puolisot matkustivat omilla rahoillaan. Heinäluoma sanoo myös, ettei hän ole tulkinnut eduskunnan matkustusohjesääntöä, vaan tulkinta kuuluu eduskunnan hallinto-osastolle ja tarvittaessa kansliatoimikunnalle.

Lisäksi Heinäluoman mukaan Rosila vieraili hänen työhuoneessaan puhemieskaudella – ”kuten moni muukin virkamies”.


Rosila on pitänyt työhuoneessaan myös vuosia Pirkko Ruohonen-Lernerin (ps) valokuvaa. Kyse ei ole salarakkaudesta.

”Kun oli vaikeita hetkiä, katsoin kuvaa ja sanoin itselleni, että vieläkin huonommin voisi mennä.”

Porvoolainen Ruohonen-Lerner suuttui Rosilan mukaan vimmatusti, kun Rosila puuttui kilometrikorvauksiin.

”Kerroin, että Porvoosta pääsee työpaikalle myös bussilla ja niitä tulee vartin välein. Hän haukkui minut törkeällä ja epäasiallisella tavalla ja valitti minusta myös tilintarkastajille. Pirkko oli kuitenkin kovin tarkka muiden tekemisistä.”

Törmäyksiä rahan käytöstä syntyi myös kansanedustaja Markku Laukkasen (kesk) kanssa.

”Ylen hallintoneuvoston puheenjohtajana Laukkanen lähetytti taksilla kokouspapereita eduskuntaan. Ilmoitin, että kansanedustajan taksioikeus koskee vain edustajan, ei asiapapereiden kyytejä. Tietysti hän suuttui.”

”Laukkanen matkusti myös paljon. Hänellä oli tapana tilauttaa lennot päivää ennen matkaa. Paikkoja oli tällöin yleensä jäljellä enää bisnesluokassa.”

Rosila kehuu itseään myös ”eduskunnan viimeiseksi puhdasoppiseksi poliittiseksi virkanimitykseksi”.

”Työskentelin Espoon talousarviosihteerinä, kun kansanedustaja Jouni J. Särkijärvi (kok) kehotti hakemaan eduskunnan tilitoimiston apulaistoimistopäällikön paikkaa. Sanoi, että se kuuluu kokoomukselle.”

”Sivuutin 18 hakijaa ja monta todella pätevää henkilöä, koska minulla oli jäsenkirja. Se loi kuitenkin painetta näyttää, että myös osaan jotain.”

Niin hyvin Rosila työnsä teki, että koko talouspäällikön vakanssi lakkautetaan ja työt jaetaan uudella tavalla.

Omapäinen Rosila on ollut eduskunnassa hahmo, joka ihastuttaa tai vihastuttaa. Hänen huumorinsa ei tavoita aina kaikkia, mutta kyky itseironiaan on vahva.

”Iän myötä kulmikkuus on hioutunut. Ja nuukuuskin on muuttunut myönteiseksi tavaramerkiksi, johon sisältyy enemmän hilpeyttä kuin kielteisiä asenteita”, Rosila uskoo.

Eläkkeelle Rosila jää vasta ensi vuoden vaihteessa. Säästövapaita on käyttämättä kymmenen kuukautta ja siksi työ jää jo maaliskuusta.

Rosila aikoo kirjoittaa heti alkuun muistelmat pitkältä eduskuntauralta. Moni päättäjä pidättelee jo vaivautuneena hengitystään.

”Anekdootteja, hauskoja tarinoita”, Rosila lupaa veijarimaisesti.

Oikaisu: 7.3. klo 14.56 poistettu Pirkko Ruohonen-Lernerin kohdalta sana ”perusteettomat” sanan kilometrikorvaukset edeltä. Korjaus 9.3. klo 11.30: Heinäluoman näkemys IPU:n matkoista lisätty kirjoitukseen.

Kuka?

Pertti Rosila


  Syntynyt 25.7.1954

 Yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereelta

  Seurakuntaneuvos

  Eduskunnan tilitoimistossa ja talouspäällikkönä 1988–2017

 Palvellut eduskunnassa kolmea pääsihteeriä ja kahdeksaa puhemiestä.

  Espoon taloussuunnittelija, talousarviosihteeri ja suunnittelusihteeri 1981–1988.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eduskunta
Sisällysluettelo
 1. Pääuutiset
  1. Iivo Niskaselle MM-kultaa hurjalla hiihdolla: ”Tänään olen ehkä maailman onnellisin mies”
  2. Toimeentulotuen asiakkaat kertovat HS:lle ahdingostaan: Vuokra maksamatta, ruoka loppunut, lääkkeisiin ei ole rahaa
  3. Eduskunnan legendaarinen talouspäällikkö puhuu suunsa puhtaaksi: Henkilöstö joi 700 euron konjakkia, Tiitinen huusi kuin hinaaja ja taksit kyydittivät jopa kansanedustajien kokouspapereita
 2. Pääkirjoitus
  1. Äidit töihin, isät hoitamaan lapsia
  2. Trumpin puheiden sävystä käydään kovaa kamppailua
  3. Euroalueelle latua
  4. Robottien vallankumous on vasta aluillaan – robotin saa kesytettyä ystäväksi tulonsiirroilla
  5. Työnantaja haluaa sinusta nyt ”työntekijälähettilään” mutta unohtaa usein muuttua itse
  6. Sote-uudistuksen kritiikki on otettava vakavasti
 3. Kotimaa
  1. Miksi soten valinnanvapaudesta nyt väitellään? Tämä kaikki sinun tulee tietää
  2. Siitepölykausi alkanee ensi viikolla – herkimmät tuntevat, kun pähkinäpensas kukkii Etelä-Ruotsissa
  3. Jinna Lappalainen ja Jonna Ahonen saivat toisensa Espoon maistraatissa – ”Tuntuu, että on tehnyt historiaa”
  4. Axl Smith ei ollut ensimmäinen, jonka tuomiota kevennettiin ikävän julkisuuden takia – siihen vedotaan yhä herkemmin, sanoo syyttäjä
  5. Suurin osa puolueista jäi kuntavaalien ehdokasmäärissä selvästi edellisvaaleista – Sdp:llä kattavin ehdokasverkko kunnittain
  6. Yo-kokeessa matematiikan kirjoittamatta jättävien matematiikan taidot jäävät vaatimattomiksi
  7. Vakava liikenne­onnettomuus Nelostiellä Simossa – ainakin yksi kuoli ja neljä loukkaantui
  8. Eduskunta huolestui ruokahävikistä – ”On valtava ristiriita, että toiset ovat leipäjonossa, ja ruokaa heitetään pois”
  9. HS:n näköislehden lukijamäärä on päivittäin yli satatuhatta
  10. Petteri Huurre haki liikuntajohtajaksi
  11. Yksityisautolle oli laskettu liian vähän kilometrejä
  12. Terrori-iskut Yhdysvaltoihin tehtiin 11. syyskuuta vuonna 2001
 4. Kaupunki
  1. Kokoomus järjesti ”puhdistuksen” Tuusulassa: Puolueen ääniharavat pudotettiin vaalilistalta heille itselleen kertomatta
  2. Digipalveluita tarjoava Kontupiste sai tukea Helsingin kaupungin­valtuustossa – ”Jos se katoaa, hinta voi olla korkea”
  3. Helsinki pitää tuhansia työntekijöitään piinassa – työpaikat myllätään uusiksi kolmen kuukauden päästä, mutta kukaan ei kerro miten
  4. Puhekone vaikenee: Kurt Byman jäi rannalle kuntavaaleista Espoossa, 37 vuoden ura valtuutettuna päättyy
  5. Valtuusto myönsi eron Sinnemäelle – apulaiskaupungin­johtaja yllätti monet neuvottelu­taidoillaan
  6. Espoo teki tyytyväisyyskyselyn poikkeuksellisen helpoksi – vastaukset olivat lomakkeessa valmiina
  7. Suomen syvimpien reikien poraaminen keskeytyi – Otaniemen lämpövoimala­hanke venyy ensi vuoteen
  8. Uusi yritys Herttoniemestä kadonneen Harry Karjalaisen löytämiseksi: etsinnät siirtyvät yhä pohjoisemmaksi Sipoonkorpeen
  9. Länsimetron raporttia ei toistaiseksi julkaista – seuraavaksi juristi arvioi, mitä osia jätetään pimentoon
 5. Ulkomaat
  1. Saksan väistyvä presidentti tekee Euroopalle sitä, mitä teki ensin Saksalle Stasi-arkiston johtajana: patistaa käymään ikävien tosiasioiden kimppuun
  2. Komission Juncker vaatii EU:lta suunnan valitsemista – Pitäisikö EU:ssa ottaa turbovaihe, pohditaan ”Valkoisessa kirjassa”
  3. Ylähuone haluaa taata EU-kansalaisten oikeudet Britanniassa – päätös on isku Theresa Mayn kovalle brexit-linjalle
  4. Kapinalliset kaappasivat ukrainalaisyhtiön – osa mielenosoittajista vaatii presidentin ja hallituksen eroa
  5. Trump puhui kuin Obama: tuomitsi viharikokset ja vetosi yhteistyön puolesta – ”Turhien riitojen aika on ohi”
  6. Kommentti: Täytyy toivoa, että Trump onnistuu
  7. Hovioikeus linjasi Norjassa: Valtio ei ole rikkonut joukkomurhaaja Anders Behring Breivikin ihmisoikeuksia
  8. Isis saarrettiin Mosulin kaupunkiin – jihadistit tekivät vuoden aikana yli tuhat itsemurhaiskua Irakissa ja Syyriassa
  9. YK:n tutkimus: Syyria pommitti tarkoituksella avustuskuljetusta – uusi raportti syyttää myös Venäjää sotarikoksista Aleppossa
  10. Ranskan presidenttiehdokas Fillonia kohtaan nostetaan syytteet – Fillon: tutkinta poliittista ajojahtia
  11. Pohjois-Korea teloitti viisi virkamiestä ilmatorjunta-aseilla
  12. Kim Jong-namin murhasta epäillyille luettiin syytteet – naisia uhkaa hirttäminen
 6. Talous
  1. Pohjoismaiden suurin akku aloitti toimintansa Järvenpäässä – ”Harppaus kohti aurinkotaloutta”
  2. Hjallis Harkimon vetämä työryhmä tukisi kaupallisia tv-uutisia miljoonilla – tv-yhtiöt eri mieltä tuesta
  3. Vaateketju Seppälä hakee yritys­saneeraukseen ja sulkee 14 myymälää – ”Tappiolla ollaan”
  4. Suomen talouden kasvu jäi yhä Euroopan keskiarvosta
  5. Uber-kuljettaja haukkui yhtiön hintoja, kyydissä ollut toimitusjohtaja tulistui – pyysi videolle tallentunutta riitelyä anteeksi
  6. Hurjassa nousussa oleva kiinteistöyhtiö listautui pörssiin – tekee tulosta kuntien kiinteistöillä
  7. Huomiota herättäneen asuntorahaston tulos pieneni selvästi – syynä asuntojen hintojen heikko kasvu
  8. Saksan taloudesta vahvoja lukuja
 7. Urheilu
  1. Lahden torilla riehakkaat MM-juhlat –”Yleisökin ansaitsee täyden kympin”
  2. Iivo Niskanen vastasi norjalaisten kritiikkiin: ”Annetaan Mika Myllylän levätä jo rauhassa”
  3. Valmentajalegenda ennusti Iivo Niskasen MM-kullan jo ennen kisan alkua: ”Iivo on seuraava hiihtokuningas”
  4. Viestissä Suomella on kisojen paras mitalimahdollisuus – Ruotsi on Suomen päävastustaja
  5. Saarinen aloittaa – Suomen naisilla odotettu hiihtojärjestys viestissä
  6. Iivo Niskanen oli jo pitkään merkitty mies
  7. Bottas singahti päivän ykköseksi, Häkkinen ja Rosberg innoissaan F1-ilmeen iloisuudesta
  8. HJK:n ja Evans Mensahin myrskyvaroitus – pakkasesta selvinnyt ghanalaishyökkääjä: ”kuolen joukkueeni puolesta”
  9. Muurisen hymy ei hyydy vielä, vaikka syytä ehkä olisikin
  10. Antti Aalto leiskautti jättihypyn mäkikarsinnassa
  11. Jokerien ylipitkä loma aiheuttaa ongelmia
  12. Putinin mukaan Venäjä luo uutta tapaa taistella dopingia vastaan: ”Meillä ei ole koskaan ollut valtiojohtoista doping-ohjelmaa”
  13. Laine ja Granlund hurjassa iskussa NHL:ssä – Laine nousi maalipörssin kakkoseksi
  14. Valtteri Filppulalle yllätyssiirto Philadelphiaan
  15. Seagulls aloitti maaliskuun härkäviikot voitolla
  16. Keskiviikon tulospörssissä muun muassa Lahden MM-tuloksia, jääkiekkoa, raviurheilua ja keskeisimpiä rahapelejä
 8. Kulttuuri
  1. Kuvaajapariskunta on katsellut hyökkääviä petoja silmästä silmään, mutta eniten heitä pelottaa jään alta paljastuva ydinhauta Grönlannissa
  2. Disney esittelee ensimmäisen avoimesti homon hahmonsa uudessa Kaunottaressa ja hirviössä – ”paljastuksen” siemenet kylvettiin jo vuonna 1991
  3. Suomalaistaiteilija sai haltuunsa huutokaupassa myydyn taulunsa väärennöksen: ”On tämä kyllä taitavasti tehty”
  4. Vuonna 1890 valmistunut Kalevala-ooppera kannatti ottaa viimein tuotantoon – ”Hämmästyttävän taitava säveltäjä”
  5. Kanneltalon tanssiesityksessä jumalatar on jokaisessa naisessa
  6. Pispalan tunnelista tulee syksyllä teatterinäyttämö
  7. Suomen suurin levy-yhtiö vaihtaa toimitusjohtajaa
  8. Leonardo DiCaprio laittoi Instagramiinsa kuvan Suomen metsästä – Metsähallitus ehti jo harventaa kuvassa näkyneen saaren
 9. Tiede
  1. Oravat metsästettiin lähes sukupuuttoon Suomessa, nyt niitä vilistää kaikkialla – näin teet oravakeittoa ja kaikki muu mitä halusit tietää jyrsijästä
 10. Mielipide
  1. Yritysverotuksessa on paljon parannettavaa
  2. Meri-Rastilan viheralueita pitää vaalia
  3. Vanhukset ja vammaiset puuttuvat havainnekuvista
  4. Kaikille pareille riittää yksi vihkimisen muoto
  5. Kainuun metsistä pidetään huolta
  6. Punaisia päin ajamiseen pitää puuttua
  7. Elävän kuvan museo sopisi Pasilaan
  8. On järkyttävää, että pieniä lapsia uhkaillaan
  9. Monet omaiset ja saattohoitajat tekevät jo käytännössä armomurhia
  10. Sain lievästä ylinopeudesta 170 euron rikesakon – onko rangaistus oikeudenmukainen?
 11. Tänään
  1. Kuva-arvoitus: Atonaalisen jazzin viikot
  2. Pikaliikenne alkaa ensi kesänä Ahvenanmeren yli
  3. Tapahtumia torstaina 2. maaliskuuta
  4. Musiikkia maailmalta
  5. Löydä oma toteemieläimesi
 12. Radio ja TV
  1. Uusi paavi on nuori ja häijy
  2. Simon Schama analysoi Rembrandtin myöhäistuotantoa
  3. Ruijansuomalaisia kiireettömässä klassikossa
  4. Torstain elokuvia
 13. Torstai
  1. Heli Heino harrastaa elämänsä parasta seksiä viisikymppisenä – ”Hyvän seksielämän voi saada koska vain”
  2. Erilaiset siisteyskäsitykset ajavat pariskuntia raivon partaalle – 17 keinoa, joilla saat siivousriidat loppumaan kokonaan
  3. Ani Frei, 23, on sairastanut syövän jo kolmesti – ”Syöpä on opettanut paljon tärkeitä asioita, sen tapa vain ei ollut kaikista mukavin”
  4. Kun voimat ovat vähissä, kannattaa keskittyä hetkeen – usein tulevaisuus on kauhukuvia parempi
  5. Huokeaa ja herkullista: possunlapa palkitsee kärsivällisen kokin – tässä reseptit uunilihan valmistukseen
  6. Upeasti kypsynyt juoma
  7. Musisointi herkistää myös kielikorvaa – Neljä tapaa, joilla soittaminen vaikuttaa aivoihin
  8. Paiskotko vihaisena ovia? Siihen on luonnollinen syy
  9. Lihasmuistin avulla aiempi treenitaso palautuu nopeasti – ”Vuodenkaan treenitauosta ei kannata ottaa stressiä”
  10. Refluksitauti voi piinata arjessa yhtä paljon kuin sydänvaiva, mutta silti sitä vähätellään, sanoo professori
  11. Sitruunalla maustettua karitsanlapaa ja paahdettua fenkolia
  12. Punaviinissä haudutettua naudanlapaa ja uunisipuleita
  13. Soijalla ja appelsiinilla maustettua porsaanlapaa ja sobanuudeleita

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Donald Trumpin viestintäpäällikkö Sean Spicer on irtisanoutunut

  2. 2

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  4. 4

   Ulkomailla opiskelu saattaa viedä valtion harjoittelupaikan – Lontoossa opiskeleva Ville olisi tehnyt töitä vaikka ilmaiseksi

  5. 5

   Brittien uusi Jane Austen -seteli aiheuttaa harmia – fanien mukaan pankki ei ole ymmärtänyt seteliin painettua sitaattia

  6. 6

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  7. 7

   Äärioikeistolaisnuoret yrittävät estää siirtolaisten pääsyn Italiaan jo kansainvälisillä vesillä – ”Yrittävät ottaa oikeuden omiin käsiinsä”, sanoo Catanian pormestari

  8. 8

   Härkäpapua viljellään jo yhtä paljon kuin perunaa, mutta kesä on vähentänyt Härkiksen ja Nyhtökauran menekkiä – nyt niitä voi löytää jo kaupan alelaareistakin

  9. 9

   Pankit kaikkoavat Lontoosta brexitin takia – Bank of America siirtää toimintojaan Dubliniin

  10. 10

   Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  4. 4

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  5. 5

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  6. 6

   Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

  7. 7

   Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

  8. 8

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  9. 9

   16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

  10. 10

   Äänestäjät saivat tahtonsa läpi: Tukholman ja Göteborgin väliä kulkeva juna nimettiin Trainy McTrainfaceksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  9. 9

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  10. 10

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  11. Näytä lisää