Päivän lehti 2.3.2017
Valikko
Päivän lehti 2.3.2017

Saksan väistyvä presidentti tekee Euroopalle sitä, mitä teki ensin Saksalle Stasi-arkiston johtajana: patistaa käymään ikävien tosiasioiden kimppuun

Kun Saksan liittopresidentti Joachim Gauck puhuu arvoista, hän puhuu omasta kokemuksesta. ”Se, että populismi eri värisävyineen nousee, on vakava haaste liberaalille demokratialle”, hän sanoo.

Berliini

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö piti pari viikkoa sitten Münchenin turvallisuuskonferenssin yhteydessä järjestetyillä juhlaillallisilla puheen Saksan liittopresidentille Joachim Gauckille. Gauck ei tosin itse ollut paikalla. Hänellä oli paha flunssa, eikä hän siksi päässyt henkilökohtaisesti vastaanottamaan hänelle myönnettyä Ewald von Kleist -palkintoa.

Niinistö kertoi puheessaan Gauckista anekdootin.

Tapahtumapaikkana on EU-maiden presidenttien yhteisen Arraiolos-ryhmän tapaaminen. ”Sillä kerralla monet kollegoistamme harmittelivat, miten tyytymättömiä kansalaiset ovat Euroopan unioniin. Kuuntelit puheenvuoroja kärsivällisesti ja lopulta sanoit: ’Ehkäpä olette unohtaneet kertoa kansalaisillenne, kuinka paljon hyvää EU on maillenne tuonut?’”

Gauck on nyt viimeisiä päiviään Saksan liittopresidentti. Seuraaja, Saksan entinen ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier, astuu virkaansa 19. maaliskuuta.

Moni olisi toivonut Gauckin vielä jatkavan presidenttinä, mutta hän päätti toisin vedoten 77 vuoden ikäänsä. Mutta voi olla, että Gauck jatkaa työtään eurooppalaisten arvojen puolustajana. Ensin on kuitenkin hieman huilattava, Gauck kertoi tiistai-iltana Bellevuen linnassa, jossa hän tapasi kansainvälisiä toimittajia.

Presidenttinä Gauck on ottanut tosissaan eurooppalaisten tyytymättömyyden ja sen, miten tyytymättömyys näkyy EU-kriittisyytenä, nationalismina ja populismin kannatuksen kasvuna. Hän on jaksanut puhua siitä, mikä merkitys Euroopan yhtenäisyydellä on itse kunkin vapaudelle ja turvallisuudelle, sille, että perustuslaki pitää, vähemmistöjen oikeuksia kunnioitetaan, demokratia toimii. Se, että demokratia toimii, edellyttää Gauckin mukaan vastuuta kaikilta kansalaisilta, ei vain päättäjiltä.

Gauck on ollut arvojohtajana uskottava. Entinen itäsaksalainen pappi, jonka vanhemmat kuuluivat natsipuolueeseen ja joka on tehnyt monta kertaa tiliä menneisyyden kanssa, tietää, mistä puhuu, kun puhuu arvoista.

Berliinin muurin murruttua Gauck oli keskeisessä roolissa johtamassa Saksan siirtymää kahden järjestelmän mallista – Länsi-Saksan Yhdysvaltojen vahvasti tukemasta demokratiasta ja Itä-Saksan kommunistisesta diktatuurista – kohti yhdistynyttä Saksaa. Gauck oli Itä-Saksan salaisen poliisin Stasin arkistoja tutkivan viraston ensimmäinen johtaja.

Gauckin työ Stasin arkistojen avaajana ja menneisyydenhallinnan orkestroijana oli niin merkittävä, että hänen nimestään muodostui 1990-luvulla saksaan verbi gaucken. Sillä tarkoitetaan sitä, että käsittelee epämiellyttävät asiat menneisyydestään. Jos joku oli gegauckt, hän oli paljastunut Stasin urkkijaksi.

 

”Saksa on valmis puolustamaan eurooppalaisia arvoja, mutta tarvitaan muitakin.”

Gauck on tehnyt Saksan liittopresidenttinä samaa Euroopalle kuin mitä hän teki Saksalle työssään Stasi-arkiston johtajana. Hän on vaatinut, että ikävät tosiasiat käydään perinpohjaisesti läpi, jotta yhteinen arvopohja vahvistuu.

Euroopan arvopohja on kovilla. Populismin nousu, uusnationalismi, perustuslain kyseenalaistaminen ja suuren ja autoritaarisen johtajan kaipuu ovat Gauckille kauhistus. Sävy on vakava, kun hän puhuu nationalismista ja populismista.

”Se, että populismi eri värisävyineen nousee, on vakava haaste liberaalille demokratialle”, Gauck sanoo. ”Saksa on valmis puolustamaan eurooppalaisia arvoja, mutta tarvitaan muitakin.”

Se, että EU-kriittisyys on kasvussa, ei tarkoita sitä, että yhtenäinen Eurooppa pitäisi korvata autoritaarisuudella ja uusnationalistisuudella, Gauck sanoo. Nationalismi ei ole koskaan hyödyttänyt Eurooppaa, hän sanoo.

EU-kriittisyys on tosiasia, ja EU:n on uusiuduttava. ”Onneksi enemmistö on eurooppalaisen projektin takana.”

Gauckin mukaan viesti siitä, mikä merkitys Euroopan unionilla on poliittisesti, taloudellisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti, on osoitettava jokaisella kansanosalle erikseen ja erityisesti. Se ei tosin ole helppoa, sillä esimerkiksi globalisaation ikävät seuraukset, maahanmuutto ja talouskriisit kohtelevat eri kansalaisryhmiä eri tavoin.

Gauck puhuukin usein myös siitä, kuinka eri vaiheissa eri yhteiskunnat ovat demokratioina – muurien murtumisesta on vasta neljännesvuosisata, ja monelta on oma identiteetti kansalaisena kadoksissa. Tätä joukkoa ei saa Gauckin mukaan keskusteluissa ohittaa, muutoin se etsii poliittisen kotinsa poliittiseen nostalgiaan nojaavasta populismista.

Gauck ilmaisi tiistaina syvän huolensa paitsi Euroopasta, myös sen naapureista. Erityisesti hän osoitti sanansa Turkkiin, sillä Turkki on vanginnut saksalais-turkkilaisen toimittajan Deniz Yücelin epäiltynä siitä, että hänen Turkin energiaministeriä koskevat kirjoituksensa olisivat terroristisen propagandan levittämistä.

”Emme voi Saksassa ymmärtää, miksi tämä hyökkäys sananvapautta vastaan on tarpeellinen”, Gauck sanoo. ”Se, mitä Turkissa nyt tapahtuu, herättää vakavia epäilyjä siitä, haluaako Turkki pysyä oikeusvaltiona.”

Gauck muistutti eläneensä 50-vuotiaaksi diktatuurissa, joka ei kunnioittanut lehdistön- ja sananvapautta. Lehdistönvapaus kuuluu niihin arvoihin, joista Saksassa jokainen hallitus pitää kiinni, Gauck sanoi. ”Ja myös presidentti.”

Fakta

Papista presidentiksi


 Joachim Gauck syntyi 24.1.1940 Rostockissa perheeseen, jossa vanhemmat kuuluivat natsipuolue NSDAP:hen.

 Gauck varttui Itä-Saksassa ja opiskeli Rostockissa teologiaa. Vuodesta 1967 lähtien Gauck työskenteli evankelisluterilaisena pappina.

 Gauck kuului Itä-Saksassa kommunistisen puolueen SED:n arvostelijoihin. Hänet valittiin vuonna 1989 perustetun DDR:n vihreän puolueen Liittouma 90:n ehdokkaana kansanedustajaksi 1990 Itä-Saksan parlamenttiin.

 Muurin murruttua Gauckista tuli DDR:n salaisen poliisin Stasin arkistojen ensimmäinen johtaja, kun arkistoja alettiin avata kansalaisille ja tutkimuskäyttöön.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Saksa
 • Euroopan unioni
 • Anna-Liina Kauhanen
 • Populismi
Sisällysluettelo
 1. Pääuutiset
  1. Iivo Niskaselle MM-kultaa hurjalla hiihdolla: ”Tänään olen ehkä maailman onnellisin mies”
  2. Toimeentulotuen asiakkaat kertovat HS:lle ahdingostaan: Vuokra maksamatta, ruoka loppunut, lääkkeisiin ei ole rahaa
  3. Eduskunnan legendaarinen talouspäällikkö puhuu suunsa puhtaaksi: Henkilöstö joi 700 euron konjakkia, Tiitinen huusi kuin hinaaja ja taksit kyydittivät jopa kansanedustajien kokouspapereita
 2. Pääkirjoitus
  1. Äidit töihin, isät hoitamaan lapsia
  2. Trumpin puheiden sävystä käydään kovaa kamppailua
  3. Euroalueelle latua
  4. Robottien vallankumous on vasta aluillaan – robotin saa kesytettyä ystäväksi tulonsiirroilla
  5. Työnantaja haluaa sinusta nyt ”työntekijälähettilään” mutta unohtaa usein muuttua itse
  6. Sote-uudistuksen kritiikki on otettava vakavasti
 3. Kotimaa
  1. Miksi soten valinnanvapaudesta nyt väitellään? Tämä kaikki sinun tulee tietää
  2. Siitepölykausi alkanee ensi viikolla – herkimmät tuntevat, kun pähkinäpensas kukkii Etelä-Ruotsissa
  3. Jinna Lappalainen ja Jonna Ahonen saivat toisensa Espoon maistraatissa – ”Tuntuu, että on tehnyt historiaa”
  4. Axl Smith ei ollut ensimmäinen, jonka tuomiota kevennettiin ikävän julkisuuden takia – siihen vedotaan yhä herkemmin, sanoo syyttäjä
  5. Suurin osa puolueista jäi kuntavaalien ehdokasmäärissä selvästi edellisvaaleista – Sdp:llä kattavin ehdokasverkko kunnittain
  6. Yo-kokeessa matematiikan kirjoittamatta jättävien matematiikan taidot jäävät vaatimattomiksi
  7. Vakava liikenne­onnettomuus Nelostiellä Simossa – ainakin yksi kuoli ja neljä loukkaantui
  8. Eduskunta huolestui ruokahävikistä – ”On valtava ristiriita, että toiset ovat leipäjonossa, ja ruokaa heitetään pois”
  9. HS:n näköislehden lukijamäärä on päivittäin yli satatuhatta
  10. Petteri Huurre haki liikuntajohtajaksi
  11. Yksityisautolle oli laskettu liian vähän kilometrejä
  12. Terrori-iskut Yhdysvaltoihin tehtiin 11. syyskuuta vuonna 2001
 4. Kaupunki
  1. Kokoomus järjesti ”puhdistuksen” Tuusulassa: Puolueen ääniharavat pudotettiin vaalilistalta heille itselleen kertomatta
  2. Digipalveluita tarjoava Kontupiste sai tukea Helsingin kaupungin­valtuustossa – ”Jos se katoaa, hinta voi olla korkea”
  3. Helsinki pitää tuhansia työntekijöitään piinassa – työpaikat myllätään uusiksi kolmen kuukauden päästä, mutta kukaan ei kerro miten
  4. Puhekone vaikenee: Kurt Byman jäi rannalle kuntavaaleista Espoossa, 37 vuoden ura valtuutettuna päättyy
  5. Valtuusto myönsi eron Sinnemäelle – apulaiskaupungin­johtaja yllätti monet neuvottelu­taidoillaan
  6. Espoo teki tyytyväisyyskyselyn poikkeuksellisen helpoksi – vastaukset olivat lomakkeessa valmiina
  7. Suomen syvimpien reikien poraaminen keskeytyi – Otaniemen lämpövoimala­hanke venyy ensi vuoteen
  8. Uusi yritys Herttoniemestä kadonneen Harry Karjalaisen löytämiseksi: etsinnät siirtyvät yhä pohjoisemmaksi Sipoonkorpeen
  9. Länsimetron raporttia ei toistaiseksi julkaista – seuraavaksi juristi arvioi, mitä osia jätetään pimentoon
 5. Ulkomaat
  1. Saksan väistyvä presidentti tekee Euroopalle sitä, mitä teki ensin Saksalle Stasi-arkiston johtajana: patistaa käymään ikävien tosiasioiden kimppuun
  2. Komission Juncker vaatii EU:lta suunnan valitsemista – Pitäisikö EU:ssa ottaa turbovaihe, pohditaan ”Valkoisessa kirjassa”
  3. Ylähuone haluaa taata EU-kansalaisten oikeudet Britanniassa – päätös on isku Theresa Mayn kovalle brexit-linjalle
  4. Kapinalliset kaappasivat ukrainalaisyhtiön – osa mielenosoittajista vaatii presidentin ja hallituksen eroa
  5. Trump puhui kuin Obama: tuomitsi viharikokset ja vetosi yhteistyön puolesta – ”Turhien riitojen aika on ohi”
  6. Kommentti: Täytyy toivoa, että Trump onnistuu
  7. Hovioikeus linjasi Norjassa: Valtio ei ole rikkonut joukkomurhaaja Anders Behring Breivikin ihmisoikeuksia
  8. Isis saarrettiin Mosulin kaupunkiin – jihadistit tekivät vuoden aikana yli tuhat itsemurhaiskua Irakissa ja Syyriassa
  9. YK:n tutkimus: Syyria pommitti tarkoituksella avustuskuljetusta – uusi raportti syyttää myös Venäjää sotarikoksista Aleppossa
  10. Ranskan presidenttiehdokas Fillonia kohtaan nostetaan syytteet – Fillon: tutkinta poliittista ajojahtia
  11. Pohjois-Korea teloitti viisi virkamiestä ilmatorjunta-aseilla
  12. Kim Jong-namin murhasta epäillyille luettiin syytteet – naisia uhkaa hirttäminen
 6. Talous
  1. Pohjoismaiden suurin akku aloitti toimintansa Järvenpäässä – ”Harppaus kohti aurinkotaloutta”
  2. Hjallis Harkimon vetämä työryhmä tukisi kaupallisia tv-uutisia miljoonilla – tv-yhtiöt eri mieltä tuesta
  3. Vaateketju Seppälä hakee yritys­saneeraukseen ja sulkee 14 myymälää – ”Tappiolla ollaan”
  4. Suomen talouden kasvu jäi yhä Euroopan keskiarvosta
  5. Uber-kuljettaja haukkui yhtiön hintoja, kyydissä ollut toimitusjohtaja tulistui – pyysi videolle tallentunutta riitelyä anteeksi
  6. Hurjassa nousussa oleva kiinteistöyhtiö listautui pörssiin – tekee tulosta kuntien kiinteistöillä
  7. Huomiota herättäneen asuntorahaston tulos pieneni selvästi – syynä asuntojen hintojen heikko kasvu
  8. Saksan taloudesta vahvoja lukuja
 7. Urheilu
  1. Lahden torilla riehakkaat MM-juhlat –”Yleisökin ansaitsee täyden kympin”
  2. Iivo Niskanen vastasi norjalaisten kritiikkiin: ”Annetaan Mika Myllylän levätä jo rauhassa”
  3. Valmentajalegenda ennusti Iivo Niskasen MM-kullan jo ennen kisan alkua: ”Iivo on seuraava hiihtokuningas”
  4. Viestissä Suomella on kisojen paras mitalimahdollisuus – Ruotsi on Suomen päävastustaja
  5. Saarinen aloittaa – Suomen naisilla odotettu hiihtojärjestys viestissä
  6. Iivo Niskanen oli jo pitkään merkitty mies
  7. Bottas singahti päivän ykköseksi, Häkkinen ja Rosberg innoissaan F1-ilmeen iloisuudesta
  8. HJK:n ja Evans Mensahin myrskyvaroitus – pakkasesta selvinnyt ghanalaishyökkääjä: ”kuolen joukkueeni puolesta”
  9. Muurisen hymy ei hyydy vielä, vaikka syytä ehkä olisikin
  10. Antti Aalto leiskautti jättihypyn mäkikarsinnassa
  11. Jokerien ylipitkä loma aiheuttaa ongelmia
  12. Putinin mukaan Venäjä luo uutta tapaa taistella dopingia vastaan: ”Meillä ei ole koskaan ollut valtiojohtoista doping-ohjelmaa”
  13. Laine ja Granlund hurjassa iskussa NHL:ssä – Laine nousi maalipörssin kakkoseksi
  14. Valtteri Filppulalle yllätyssiirto Philadelphiaan
  15. Seagulls aloitti maaliskuun härkäviikot voitolla
  16. Keskiviikon tulospörssissä muun muassa Lahden MM-tuloksia, jääkiekkoa, raviurheilua ja keskeisimpiä rahapelejä
 8. Kulttuuri
  1. Kuvaajapariskunta on katsellut hyökkääviä petoja silmästä silmään, mutta eniten heitä pelottaa jään alta paljastuva ydinhauta Grönlannissa
  2. Disney esittelee ensimmäisen avoimesti homon hahmonsa uudessa Kaunottaressa ja hirviössä – ”paljastuksen” siemenet kylvettiin jo vuonna 1991
  3. Suomalaistaiteilija sai haltuunsa huutokaupassa myydyn taulunsa väärennöksen: ”On tämä kyllä taitavasti tehty”
  4. Vuonna 1890 valmistunut Kalevala-ooppera kannatti ottaa viimein tuotantoon – ”Hämmästyttävän taitava säveltäjä”
  5. Kanneltalon tanssiesityksessä jumalatar on jokaisessa naisessa
  6. Pispalan tunnelista tulee syksyllä teatterinäyttämö
  7. Suomen suurin levy-yhtiö vaihtaa toimitusjohtajaa
  8. Leonardo DiCaprio laittoi Instagramiinsa kuvan Suomen metsästä – Metsähallitus ehti jo harventaa kuvassa näkyneen saaren
 9. Tiede
  1. Oravat metsästettiin lähes sukupuuttoon Suomessa, nyt niitä vilistää kaikkialla – näin teet oravakeittoa ja kaikki muu mitä halusit tietää jyrsijästä
 10. Mielipide
  1. Yritysverotuksessa on paljon parannettavaa
  2. Meri-Rastilan viheralueita pitää vaalia
  3. Vanhukset ja vammaiset puuttuvat havainnekuvista
  4. Kaikille pareille riittää yksi vihkimisen muoto
  5. Kainuun metsistä pidetään huolta
  6. Punaisia päin ajamiseen pitää puuttua
  7. Elävän kuvan museo sopisi Pasilaan
  8. On järkyttävää, että pieniä lapsia uhkaillaan
  9. Monet omaiset ja saattohoitajat tekevät jo käytännössä armomurhia
  10. Sain lievästä ylinopeudesta 170 euron rikesakon – onko rangaistus oikeudenmukainen?
 11. Tänään
  1. Kuva-arvoitus: Atonaalisen jazzin viikot
  2. Pikaliikenne alkaa ensi kesänä Ahvenanmeren yli
  3. Tapahtumia torstaina 2. maaliskuuta
  4. Musiikkia maailmalta
  5. Löydä oma toteemieläimesi
 12. Radio ja TV
  1. Uusi paavi on nuori ja häijy
  2. Simon Schama analysoi Rembrandtin myöhäistuotantoa
  3. Ruijansuomalaisia kiireettömässä klassikossa
  4. Torstain elokuvia
 13. Torstai
  1. Heli Heino harrastaa elämänsä parasta seksiä viisikymppisenä – ”Hyvän seksielämän voi saada koska vain”
  2. Erilaiset siisteyskäsitykset ajavat pariskuntia raivon partaalle – 17 keinoa, joilla saat siivousriidat loppumaan kokonaan
  3. Ani Frei, 23, on sairastanut syövän jo kolmesti – ”Syöpä on opettanut paljon tärkeitä asioita, sen tapa vain ei ollut kaikista mukavin”
  4. Kun voimat ovat vähissä, kannattaa keskittyä hetkeen – usein tulevaisuus on kauhukuvia parempi
  5. Huokeaa ja herkullista: possunlapa palkitsee kärsivällisen kokin – tässä reseptit uunilihan valmistukseen
  6. Upeasti kypsynyt juoma
  7. Musisointi herkistää myös kielikorvaa – Neljä tapaa, joilla soittaminen vaikuttaa aivoihin
  8. Paiskotko vihaisena ovia? Siihen on luonnollinen syy
  9. Lihasmuistin avulla aiempi treenitaso palautuu nopeasti – ”Vuodenkaan treenitauosta ei kannata ottaa stressiä”
  10. Refluksitauti voi piinata arjessa yhtä paljon kuin sydänvaiva, mutta silti sitä vähätellään, sanoo professori
  11. Sitruunalla maustettua karitsanlapaa ja paahdettua fenkolia
  12. Punaviinissä haudutettua naudanlapaa ja uunisipuleita
  13. Soijalla ja appelsiinilla maustettua porsaanlapaa ja sobanuudeleita

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ruotsalaismedia: Näyttelijä Michael Nyqvist on kuollut

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Maailmanlaajuinen verkkohyökkäys levisi myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  5. 5

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  6. 6

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  7. 7

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  8. 8

   EIT: Britannian ei tarvitse ylläpitää vakavasti sairaan Charlie-vauvan elintoimintoja

  9. 9

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  10. 10

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  7. 7

   Maailmanlaajuinen verkkohyökkäys levisi myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  8. 8

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  9. 9

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää