Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viron tie on meidänkin tiemme

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Joskus on hyvä nöyrtyä ja tunnustaa, että yksittäisissä, tarkoin rajatuissa asioissa naapuri on parempi. On siis myönnettävä, että Viro on onnistunut sähköisten kansalaispalvelujen luomisessa Suomea paremmin (HS 29. 11.).

Onneksi ylpeyden nielemisen jälkeen on mahdollista ottaa virolaisten menestyksestä oppia. Mikä parasta, näin suomalaiset pystyvät kuromaan virolaisten etumatkaa kiinni, vieläpä melko edullisesti. Yleensähän hallinnon it-hankkeet ovat merkinneet aikataulujen venymistä ja pohjatonta rahanmenoa.

Osana perjantaista rakennepakettia Suomi on päättänyt luoda Viron mallin mukaisen palveluväylän, jonka ympärille julkiset ja myös yksityiset sähköiset palvelut pystytään vastedes rakentamaan.

Hanke sai erityistä vauhtia Pekka Ala-Pietilän vetämästä arvovaltaisesta ict-työryhmästä, joka julkisti raporttinsa alkuvuodesta. Hallitus varasi rahat hankkeeseen kevään kehysriihessä. Talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti marraskuussa palvelun yleisestä rakenteesta ja kansallisen tietoviraston perustamisesta.

Joulukuun puolivälissä Suomen ja Viron pääministerit allekirjoittavat sopimuksen Viron mallin mukaisen palveluväylän käyttöönotosta Suomessa.

Allekirjoitus tehdään sähköisesti.

Vielä 1990-luvun lopussa Suomi oli kehityksessä edellä. Meille luotiin sähköinen henkilötunniste, mutta sen käyttöönotto jäi vapaaehtoiseksi. Poliitikot uskoivat markkinoiden tekevän tekniset ratkaisut.

Jokainen virasto rakensi omat järjestelmänsä. Valtiovalta katsoi tehtäväkseen suomalaisten it-yritysten tukemisen matkalla maailmanmarkkinoille.

Virossa valittiin toinen tie. Parhaat käytännöt kopioitiin muualta. Esimerkiksi sähköinen tunnistautuminen toteutettiin Suomen esimerkin mukaan mutta kaikille pakollisena. Palveluille tehtiin yksinkertainen mutta toimiva yhteinen malli osin EU-rahoituksen avulla.

Julkisten palvelujen sähköistäminen oli yhteiskunnan kehittämistä, ei elinkeinopolitiikkaa. Valtio määräsi tiukat pelisäännöt, mutta uusien palvelujen kytkeminen mukaan tehtiin helpoksi.

Suomi hukkasi sähköisten palvelujen kehittämisessä kymmenen vuotta. On syytä kiittää Viroa, että se antaa nyt omat oppinsa suomalaisten käyttöön.

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?