Päivän lehti 3.4.2017
Päivän lehti 3.4.2017

Uimahalli, mattolaituri ja ilmainen tontti – kunnat tarjoavat herkkupalveluita, joita laki ei määrää

Kunnat kilpailevat veronmaksajista ja profiloituvat ylimääräisillä palveluilla.

Nyt kyykitään kunnallisverolle vastinetta.

Kaksikymmentäviisi eläkeläistä pitää kauppakeskus Ison Omenan käytävän pitkästä kaiteesta kiinni. He kyykistyvät ja nousevat, heittävät jalkaa taakse ja uudestaan. Vieressä asiakkaat menevät Intersportiin ostoksille.

On ohjatun kauppakeskuskävelyn jumppahetki. Espoon kaupunki keksi idean muutama vuosi sitten, ja nyt kauppakeskuksissa kävellään jo monessa kaupungissa.

”Tämä on loistavaa liikuntaa ja loistavaa palvelua kaupunkilaisille”, sanoo Pirjo Saarinen, 73.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Hän liikkuu neljä kertaa viikossa kaupungin piikkiin: kerran kävelyä täällä, kerran kulttuurikävelyä WeeGeessä ja kaksi kertaa vesijumppaa. Vesijumppakin on ilmaista, sillä Espoossa iäkkäille on runsaasti liikuntamahdollisuuksia.

Kunnilla on vastuullaan paljon pakollista lakiin kirjattua: pitää järjestää asukkaille terveydenhuolto, lapsille päivähoito, vanhustenhuolto, pyörittää kouluja ja sen semmoista. Soten myötä kunnan tehtävät tosin pian muuttuvat.

Mutta kunnat tarjoavat myös paljon muuta, ylimääräistä pientä ja suurta, ja niitä palveluita voisi kutsua vaikkapa herkkupalveluiksi. On pienvenesatamia, vauvarahaa perheille ja kotihoidontuen korotusta. On mattolaitureita, avantouintipaikkoja ja lähes ilmaisia tontteja yrityksille ja yksityisille.

Herkkupalveluilla kunnat myös kilpailevat veronmaksajista ja profiloituvat: Tule meille – pidämme hyvänä lapsiperheitä! Meillä aktiiviliikkuja viihtyy! Me hellimme yrityksiä!

Kun valtiovarainministeriö kartoitti kuntien palveluja vuonna 2015, se arvioi kuntien muiden kuin lakisääteisten tehtävien osuudeksi vain 10–20 prosenttia. Ei-lakisääteinen ja vapaaehtoinen tehtävä ei ole aivan sama asia, mutta ministeriön kartoitus antaa kumminkin osviittaa siitä, että herkkupalvelujen siivu ei ole kovin suuri.

Vähiten herkkuja oli pienissä alle 6 000 asukkaan kunnissa, eniten suurilla paikkakunnilla. Isoilla kun on usein vara enempään.

Esimerkkikaupunkimme, iso Espoo tarjoaa kuntalaisille monenlaista herkkua. Gourmet-lista on pitkä, tässä vain pari maistiaista: Espoo rahoittaa taidemuseo Emmaa, pesettää rintamaveteraanien ikkunoita, hoitaa diabeetikkojen glukoosin seurantajärjestelmää ja tuo robotiikkaa kouluihin.


Kauppakeskuskävely päättyy Ison Omenan kirjaston lavan eteen. Siellä venytellään. Sormet toisen puolen olalle ja hidasta pään kääntelyä.

Sitten Pirjo Saarinen jo selvittääkin, miten tilata aika kirjaston Pajan palveluun, jossa neuvotaan jos kotitietokoneen kanssa on ongelmia. Pajassa voi myös kokeilla ilmaiseksi 3D-tulostamista, askarrella laserleikkurilla tai ommella.

Pajan vieressä Niina Hankala, 33, soittaa kuulokkeet korvilla sähköpianolla Beethovenia. Hän elvyttää lapsuuden soittoharrastusta.

Kauppakeskuskävelyt maksavat kaupungille vain 2 000 euroa vuodessa, mutta Ison Omenan kirjaston pyörittäminen onkin sitten eri juttu.

Espoo maksaa kirjaston ja sen yhteydessä olevien monenlaisten palveluiden alueesta ja laitteista vuokraa 1,8 miljoonaa euroa vuodessa. Päälle tulee muitakin isoja kuluja, kuten palkat. Remonttiin ja kalusteisiin kului aikanaan kertarysäyksellä 2,6 miljoonaa.

Mutta, mutta. On vaikea sanoa, kuinka paljon kirjaston kuluista on naminamia. Lain mukaan kunnan on tarjottava jonkinlaisia kirjastopalveluita – mutta mikään pakko ei olisi hankkia 3D-tulostimia tai sähköpianoa.

Kunnan on jotenkin myös liikutettava asukkaitaan, mutta ei sen ole pakko tarjota uimahallia tai urheiluhallia. Silti moni kunta niitä rakentaa.

Herkkupalvelut ovatkin usein pakollisten päälle pursotettua kermavaahtoa.

Toisaalta valtio tukee kulinarismia. Jos kunta päättää vapaaehtoisesti panna pystyyn teatterin tai orkesterin, se voi saada siihen valtiolta rahallista apua.

Usein kunnat myös avustavat yhdistyksiä, jotka sitten pitävät huolta vaikka uimarannasta.

Valtiovarainministeriökin nosti selvityksessään kädet pystyyn: herkkupalvelujen rajaa on vaikea tarkalleen vetää.

Ei siis ihme, ettei Espoon taloussuunnittelujohtaja Pia Ojavuokaan suostu arvioimaan, miten iso siivu on Espoon noin 2 miljardin vuosimenoista on kermakakkua. Kuten kunnissa usein, Espoossakin ylimääräistä pannaan paljon kulttuuriin ja liikuntaan.

Ilman kuntaherkkuja suomalaisilla olisikin paljon tylsempi elämä.

Ojavuon mielestä merkittävimmät herkut on Espoossa kumminkin kuorrutettu kotoisiin peruspalveluihin. Esimerkiksi: ”Koululuokkien ja päiväkotiryhmien koot ovat pienemmät kuin mihin laki antaisi niitä kasvattaa. Siitä maksetaan miljoonia”, Ojavuo sanoo.

”Minkä espoolaiset ehkä ottavat annettuna. Ovat siihen niin tottuneet.”

Koulutetut kaupunkilaiset ovatkin kovimpia kärttämään palveluita.

”Mitä isompi kunta, sitä suurempi kuntalaisten vaatimustaso. Nälkä kasvaa syödessä”, kuvaa Kuntaliiton tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom.

”Pienessä kunnassa ajatellaan usein niin, että on jo luksusta, jos peruspalvelut toimivat hyvin. Toki samankokoisten kuntien välillä voi olla palveluissa isoja eroja.”

Vaikka kuntaherkkujen osuus on kunnan budjetissa pieni, se on äänestäjälle tärkeä siivu. Herkuistahan kunnanvaltuutetut pääsevät erityisesti kättä vääntämään.

 

Herkkupoimintoja kuntien palveluista Rotinakori

Kaavi, asukkaita 3 200

Kaavilla kutsutaan vuoden mittaan syntyneet vauvat ja vanhemmat kahville. Siellä vanhemmille annetaan rotinakori, jossa on kunnan oman leipomon karjalanpiirakoita, leipä ja pullapitko sekä Kaavi-pyyhe. ”Se on kiva tilaisuus, valtuustosalissa on vauvanitkua ja jokeltelua”, sanoo Kaavin toimistosihteeri Helena Miettinen. Korin arvo on 40 euroa. Vauvamäärästä riippuen korit maksavat kunnalle 400–800 euroa vuodessa.

Eukonkanto

Sonkajärvi, asukkaita 4 200

Sonkajärven yrittäjät järjestävät maailmankuulut Eukonkannon MM-kisat kesäisin. Kunta auttaa tapahtumassa monin tavoin: se rakentaa ja siivoaa tapahtuma-aluetta, auttaa markkinoinnissa ja antaa kulttuurisihteeri Eero Pitkäsen työajasta vuosittain lähes kolmasosan tapahtuman käyttöön. Pitkänen kertoo, että hän on eukonkannonkisat alkujaan keksinytkin. Hän arvioi kunnan panoksen arvoksi vähintään 30 000 euroa vuodessa. ”Ilman kunnan apua tapahtuma loppuisi aika äkkiä.”

Nuorten kesätyötuki

Sulkava, asukkaita 2 800

Monet kunnat auttavat nuorten kesätöitä, niin myös Sulkava. Yritys voi hakea 170 euroa tukea, jos se palkkaa 15–25-vuotiaan kesällä vähintään kuukaudeksi. Näin on työllistynyt moni kauppa- tai rakennusapulainen, marjanpoimija ja talonmieskin. Viime vuonna kunta käytti tukeen 4 732 euroa. ”Vaikka tuki on pieni, niin kyllä siitä muutamat yritykset vuosittain kiitosta antavat. Nuoret eivät välttämättä edes tiedä, että heistä tämmöistä tukea haetaan”, sanoo elinkeinotoimen toimistosihteeri Maisa Kokki.

Hävikkiterminaali

Vantaa, asukkaita 220 000

Vantaa avusti ennen rahallisesti joitakin ruoka-avunjakajia, mutta kehitti sitten uuden palvelun ruuanjakajille. Kaupunki rakensi hävikkiterminaalin kylmiöineen ja pakastinhuoneineen. Terminaaliin tulee vuodessa 1,2 miljoonaa kiloa hävikkiruokaa, ja sitä jakaa eteenpäin kaupungin 35 eri kumppania. Ilmaista ruokaa menee ruoka-apuna, yhteisöruokailuissa esimerkiksi seurakunnan tiloissa. Logistiikkakeskuksen rakentaminen maksoi 500 000 euroa, ja vuokriin, autoihin ja palkkoihin kuluu 300 000 euroa vuodessa. ”Muualta Suomesta on tultu nyt kovasti katsomaan tätä meidän mallia”, sanoo kuntalaispalvelujen johtaja Iiris Lehtonen.

Seniorineuvola

Kauniainen, asukkaita 9 400

Suosittuun seniorineuvolaan kutsutaan 70 vuotta täyttäneet kauniaislaiset. Sairaanhoitaja Annika Kyrönlahti kyselee voinnista ja elämäntavoista. Laboratorioonkin voi saada lähetteen. Tarkoitus on saada asiakkaat hoitamaan terveyttään paremmin. ”Vähän samanlainen kuin työhöntulotarkastus, haastattelunomainen.” Seniorineuvola maksaa kaupungille noin 15 000 euroa vuodessa.

Ulkoilusaaret

Helsinki, asukkaita 630 000

Helsingin liikuntavirastolla on ylläpidettävänä noin 40 saarta ja luotoa. Rakennusvirastollakin on saaria, mutta ei niin paljon. Saarissa kaupunki hoitaa muun muassa yleistä siisteyttä, grillipaikkoja ja käymälöitä. Se vuokraa saunoja, kokoustiloja ja mökkejä. Pihlajasaaren upeilla rannoilla voi käydä 75 000 ihmistä vuodessa, yhteyksittömillä pikkusaarilla hyvinkin vähän ihmisiä. ”Kun ihmiset löytävät Pihlajasaaren, he ovat usein innoissaan. Toisaalta monessa saaressa ei ole paljon fasiliteettaja, jolloin koetaan, että ollaan luonnossa”, sanoo saaristopäällikkö Sanna Kallionpää. Kulut kaupungille ovat vuodessa noin 700 000 euroa – tosin luvusta puuttuu suuria menoeriä, kuten henkilökunnan palkat.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuntavaalit 2017
 • Kunnat
Sisällysluettelo
 1. Pääuutiset
  1. Tietääkö ravintola, mistä liha tulee? HS:n pistokokeessa vastausta haettiin kymmenestä ravintolasta, mutta aina se ei irronnut helpolla
  2. Uimahalli, mattolaituri ja ilmainen tontti – kunnat tarjoavat herkkupalveluita, joita laki ei määrää
  3. Kun Skp:kin on liian oikealla – Helsingissä valtaan pyrkii kuusi pienpuoluetta, jotka ponnistavat politiikan marginaaleista
  4. Jos kodinkone syttyy, voisi nopea alkusammutus pelastaa asunnon – Näin sammutat kodinkonepalon
 2. Pääkirjoitus
  1. Huomion kiinnittyessä populisteihin vasemmisto luisuu Euroopan vaaleissa
  2. Julkiset rakennushankkeet epäonnistuvat liian usein
  3. Kuubassa menee edelleen huonosti
  4. Miksi ministeri pelkää vegaania?
  5. Kauko-ohjattu ilmailu tarvitsee selvät säännöt
  6. Tasa-arvo on korkeakoulutuksen valtti
 3. Kotimaa
  1. Espoolainen Ilkka Liukkonen ajelehti neljä vuotta sitten päiväkausia valtamerellä – Etelä-Kiinan meren suomalaisten tilanne näyttää ”epämukavalta, mutta ei vaaralliselta”
  2. Miksi Etelä-Kiinan merellä pulaan joutuneesta purjeveneestä lähetettiin hätäviesti Suomeen? HS seurasi pelastusoperaatiota meripelastus­keskuksessa Turussa
  3. Sopimus Helsinkiin perustettavasta Naton ja EU:n hybridiuhkien torjuntakeskuksesta on lähes valmis
  4. Unisex-vessat ja koulujen ryhmäkoot jakoivat puheenjohtajia HS:n puheenjohtajatentissä
  5. Lempäälässä kadonnut 26-vuotias nainen löytyi
  6. Noin 70-vuotias peruutti kolmen jalankulkijan päälle Hämeenlinnassa
  7. Kommentti oli Sanna Ruususen
  8. Tuomio on ehdollista vankeutta
 4. Kaupunki
  1. HS-gallup: Enemmistö helsinkiläisistä sallisi suurmoskeijan rakentamisen, mutta ei verorahoilla – neljäsosa on täysin hanketta vastaan
  2. Helsingin Tuomiokirkossa luettiin ääneen kielteisiä turvapaikkapäätöksiä – ”Pelkosi ei ole perusteltua”
  3. Poikien vohvelirauta kävi kuumana Helsingin Sepänkadulla – sähköt vedettiin talon toisesta kerroksesta, herkut paistuivat isin opeilla
 5. Ulkomaat
  1. Finanssikriisi iski Portugaliin lujaa, nyt maan naiset syövät eniten psyykenlääkkeitä koko Euroopassa – Alice, 24, saa lohtua enää kissoistaan
  2. Trump lähti hajottamaan ilmastopolitiikkaa, nyt myös Putinin puheissa on samoja kaikuja – suurin saastuttaja Kiina on päätynyt lämpenemistaistelun eturiviin
  3. Liikenneturma katkaisi koululaisten hiihtoretken Ruotsissa – ainakin kolme kuoli bussin kaaduttua, kymmeniä loukkaantui
  4. Julian Assange jännittää turvapaikkansa puolesta – Ecuadorin sunnuntaisista presidentinvaaleista kehkeytyi äärimmäisen tiukka kaksintaistelu
  5. Poliisi otti kiinni kymmeniä mielenosoittajia Moskovassa
  6. Presidentti Trump yrittää kammeta Kiinan presidentiltä tukea Pohjois-Koreaa vastaan – ”Jos Kiina ei auta, se ei ole hyväksi kenellekään”
  7. Kolumbian mutavyöryissä yli 250 uhria
  8. Serbiassa äänestettiin presidentistä
  9. Valtava rahtialus kateissa Atlantilla – pelätään uponneen
 6. Talous
  1. Purjeet ovat palaamassa valtamerien laivoihin, ja roottoripurjeita valmistava suomalaisyritys on jopa 30 miljardin euron markkinoiden edelläkävijä
  2. Suomalaiset pääomasijoittajat keränneet vuoden aikana lähes miljardin euron arvosta rahastovaroja
 7. Urheilu
  1. Kanada-voitto kertoo pelaajien sitoutumisesta sanoo jääkiekkoliiton hallituksen jäsen Emma Terho – ”Tulokset ratkaisevat ja ovat paras tapa tuoda työtä esiin”
  2. Kaisa Lehtoselle toinen sija Etelä-Afrikassa – ”Yleisö oli aivan mahtavaa”
  3. Helsinki järjesti hyvät taitoluistelun MM-kisat – miten nyt eteenpäin?
  4. ”Harvennushakkaajat” sivussa – Ristomatti Hakola sai SM-ladulta värisuoran: ”Suurin odotuksin olympiatalveen”
  5. Voiko Iivo Niskanen menestyä myös vapaalla hiihtotavalla, josta hänen valmentajansa tekee väitöskirjaa? – ”Munat ovat olleet samassa korissa”
  6. Kerttu Niskanen ”möngersi” välillä mutta taisteli Suomen mestariksi vaikeassa kelissä
  7. Palloliiton puheenjohtaja Pertti Alaja palaa työtehtäviin
  8. Suomelle voitto joukkuevoimistelun maailmancupissa
  9. EräViikingit tasoitti salibandyn välierävoitot
  10. Celtic varmisti Skotlannin mestaruuden näytöstyylillä – 30 ottelua ilman tappioita
  11. Puolustaja Mustafi nosti Arsenalin tasoihin
  12. Lotta Lepistö keskeytti Belgian 153 kilometrin kilpailun
  13. Sunnuntain tulospörssissä muun muassa hiihtoa, jalkapalloa, jääkiekkoa ja keskeisimpiä rahapelejä
 8. Kulttuuri
  1. Kiusaajalla on aina tarve käyttää valtaa ja laittaa toinen kärsimään
  2. Vahva runoilija, joka näkyi ja kuului
  3. Poliisin kiduttama syyrialaisohjaaja teki elokuvan vapaaehtoisista, jotka etsivät henkensä uhalla eloonjääneitä Aleppon raunioista
  4. Sanna Kekäläisen Whorescope-teos yhdistää Bachia ja maailmanlopun tunnelmia
  5. Bruce Springsteenin yhtyeessä alusta asti soittanut basisti teki ensimmäisen soololevynsä 67-vuotiaana
  6. Elena Ferranten kirjoista tekeillä tv-sarja
  7. 1990-luvun Beck-elokuvien tähti Gösta Ekman on kuollut
  8. Seksuaalivähemmistöjen tunnuksena käytetyn sateenkaarilipun suunnittelija on kuollut
 9. Tiede
  1. Haittaohjelmat alkoivat kepposista – nyt kiritysohjelmien tekijät antavat uhreille maksuneuvontaa chatissa
  2. Kuoriainen aprillaa muurahaista – ikävä jekku puree aina uudestaan
  3. Tutkimus: Valosaasteen haitat periytyvät seuraavalle polvelle
 10. Mielipide
  1. Metsästrategian hakkuutavoite perustuu laajaan tutkimukseen
  2. Metsien käyttö on hävittänyt Suomesta 52 metsälajia
  3. Metsähaketuki on vahingollinen sahoille
  4. Metsätietoa on monen tasoista
  5. Kirjallisuuden vientikeskus Fili tukee dekkareita suurilla summilla
  6. Kaikille Suomessa oleskeleville on taattava pääsy julkisiin mielenterveyspalveluihin
  7. Emme ole mitään velkaa Ruotsin valtiolle sotalasten huolenpidosta
  8. Pormestarista pitäisi järjestää erillinen vaali
  9. Demokratia tarvitsee aktiivisia kansalaisia
  10. RSO:n konsertit näkyvät myös televisiossa
  11. Ei ole hyviä ja huonoja äänestäjiä – kaikki annetut äänet ovat yhtä hyviä
  12. Saaristomeren kalansaaliissa näkyvät kannanvaihtelut
 11. Tänään
  1. Suomalainen Marko Ojala nousi kovalla työllä yhdeksi Latvian tunnetuimmista muusikoista – ”Jotenkin sitä on vain osunut täkäläisten sydämeen”
  2. Pertti Koivisto 1937–2017
  3. Veli-Pekka Vasama 1939–2017
  4. Kaarlo Kangasniemi PE:een oikeissa vauhtikisoissa
  5. Tapahtumia maanantaina 3. huhtikuuta
  6. Kannustusta kirjoittamiseen
 12. Sarjakuvat
  1. Fingerpori
  2. Harald Hirmuinen
  3. Lassi ja Leevi
  4. Viivi ja Wagner
  5. Wumo
  6. Rip Kirby
 13. Radio ja TV
  1. Viihdettä, propagandaa ja todistusaineistoa – elokuvan mestarit kävivät toista maailmansotaa kameroin
  2. Ei arkkitehti vaan ”talojen skissailija”
  3. Teen pyhimys kertoo tarinansa
  4. Maanantain elokuvia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  2. 2

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  3. 3

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  4. 4

   Utopiana pidetty Tallinna-tunneli onkin nyt tärkeä osa suurempaa kuljetusreittiä Jäämereltä Berliiniin asti – Valtion suunnitelmassa junat sujahtaisivat meren alle Helsingissä

  5. 5

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  6. 6

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  7. 7

   Kielipetturiksi leimattu Ahvenanmaan edustaja Britt Lundberg: ”Ajoin läpi suomenkielisiä helpottavan kompromissin”

  8. 8

   Mystinen arabisheikki opiskeli jujutsua valenimellä ja loi miljardeillaan lukkopainista kansainvälisen menestystarinan – mutta mitä suomalainen Marko tekee hänen organisaatiossaan?

  9. 9

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  10. 10

   Axl Smith -uutisointi toi langettavat kolmelle suurelle medialle – uutisointi virheellistä ja loi negatiivisia mielikuvia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  2. 2

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  3. 3

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  4. 4

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  5. 5

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  6. 6

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  7. 7

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  10. 10

   ”On perusteltua, että se, joka nousee aamukuudelta ja menee Alepan kassalle, tienaa enemmän kuin se, joka ei nouse eikä mene” – Eduskunta jatkaa väittelyä budjetista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  5. 5

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  6. 6

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  7. 7

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  11. Näytä lisää