Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lukiot janoavat tietoa yo-tutkinnon sähköistyksestä

Kotimaa
 
Kaisa Vähähyyppä
Kaisa Vähähyyppä

Digabi-sivusto auttaa, mutta vieläkään ei tiedetä, mitkä ylioppilaskokeet tehdään tietokoneen avulla 2016.

Minkälaisia laitteiden tulee olla ja mistä ne saadaan? Paljonko sähköä pitää olla? Onko järjestelmä avoin vai suljettu? Miten valvotaan, ettei kukaan lunttaa? Mitkä kokeet tehdään koneella jo 2016?

Ylioppilaskirjoitusten sähköistämisestä on rehtoreilla, opettajilla ja lukiolaisilla enemmän kysymyksiä kuin vastauksia.

Aikataulustakaan ei ole vielä lopullisia päätöksiä, mutta ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteerin Kaisa Vähähyypän mukaan alustava aikataulu todennäköisesti pitää eli muutama koe tehdään koneiden avulla 2016 ja koko tutkinto 2019.

"Aikataulusta on tehtävä pitävä päätös, josta käy ilmi, milloin kukin oppiaine toteutetaan sähköisesti", vaatii Lukiolaisten liiton puheenjohtaja Daniel Sazonov.

Esiselvitys nimesi aloituskokeiksi yhteiskuntaopin, maantieteen ja saksan, mutta nyt valmiina on uusi ehdotus, jota ylioppilastutkintolautakunta käsittelee kokouksessaan perjantaina.

Valistaakseen epätietoisia opettajia lautakunta aukaisi äskettäin Digabi-sivuston.

Digabi-projektin kolme suunnittelijaa myös kiertävät 120 euron tuntihintaan kouluja ja rauhoittelevat opettajia, joista ainakin osaa kireä aikataulu ahdistaa.

Digabi-sivuilla useimpiin kysymyksiin luvataan vastauksia vasta syksyllä.

Digabi-projektin päällikön Matti Latun mukaan tarkat koetilan vaatimukset eivät vielä ole selvillä.

Se tiedetään, että koulun paikallisverkko on vedettävä tilaan langallisena.

Myöhemmin linjataan esimerkiksi se, millainen tietoliikennekaista koulun ulkoyhteydessä on oltava.

Opiskelijoitten laitteistakaan ei ole päätetty, mutta kannettavia pidetään todennäköisinä. Eikä niiden tarvitse Latun mukaan olla upouusia, vaan vanhatkin käyvät.

"On sula mahdottomuus, että koulu järjestäisi kaikille laitteet", sanoo 1 150 oppilaan Tikkurilan lukion rehtori Risto Väyrynen. Hän kannattaa oppilaitten omien laitteiden käyttöä.

Vantaalla kokeiden sähköistämiseen on jo alettu valmistautua. Syksyllä alkavat opettajien ainekohtaiset perehdytykset.

"Kalliiksihan se tulee, ja töitä riittää, mutta ei aikataulua saisi enää lykätä ", sanoo Väyrynen, joka tosin itse jää lokakuussa eläkkeelle.

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?