Päivän lehti 4.1.2017
Päivän lehti 4.1.2017

Venäjällä asuu suuri joukko hiv-tartunnastaan tietämättömiä – THL suomalaismatkailijoille: ”Uhka on erittäin suuri”

Johtavan aids-asiantuntijan mukaan tauti on aikapommi, sillä oireettomia hi-viruksen kantajia on jo puoli miljoonaa.

Pietari

Pietarilaisella rouva Innalla, 52, on vähän ongelmia asunnon kanssa talossa sattuneen haverin vuoksi. Sähköä ei tule, ja kaasukin kytkettiin taas vasta edellisviikolla. Mutta ne ovat ongelmia pienimmästä päästä.

”Se oli minulle enemmän kuin sokki”, Inna muistelee runsaan kahden vuoden takaisia tapahtumia. ”Täytin silloin viisikymmentä enkä epäillyt mitään, mitään oireita ei ollut. Elimistö toimi aivan normaalisti.”

”Ehkä siperialainen luonto auttoi”, kaukaa idästä Pietariin 17-vuotiaana muuttanut Inna arvelee.

Inna puhuu kaksi vuotta sitten saamastaan diagnoosista: hän on hiv-positiivinen. Asiantuntijoiden arvion mukaan hän on voinut olla viruksen kantaja kolmesta viiteen vuotta ennen kuin tauti paljastui.

Inna ei ole kertonut kaikille läheisilleen sairaudestaan eikä siksi esiinny omalla nimellään.

”Valmistauduin silloin leikkaukseen ja menin sen vuoksi gynekologin tutkimuksiin, ja hän sitten ilmoitti asiasta. Löysivät siis viruksen asuinalueen terveyskeskuksen rutiinitarkastuksessa.”

Inna ohjattiin saman tien paikalliseen aids-keskukseen, jossa diagnoosi varmistettiin, laadittiin lääkitys ja selvitettiin mitä selvitettävissä oli.

”Sitten kun alkoivat esittää kysymyksiä, niin muistin, että minulla oli ollut jotain kuukauden ajan vähän lämpöä, mutta en minä sitä mihinkään osannut yhdistää, ei tällaista olisi voinut edes kuvitella.”

Viisikymppinen Inna alkaa edustaa aivan tavallista hiv-tapausta Venäjälläkin: työssä käyvä keski-ikäinen heteroseksuaali, joka ei ole eläessään suonensisäistä huumetta nähnyt.

Yhteiselo aviomiehen kanssa päättyi eroon seitsemän vuotta sitten, kun poika oli jo aikuinen.

”Ehkä se oli mies”, Inna arvuuttelee tartunnan alkuperästä. ”Mutta en minä ketään voi ruveta syyttelemään, kun en tiedä. Vuonna 2000 oli sellainen tapaus, jossa sukupuolitaudit olisivat voineet tulla kysymykseen, mutta sanovat, ettei se nyt sentään neljäätoista vuotta voi oireettomana odotella.”

Aids nousi otsikoihin Venäjällä viimeksi marraskuussa, kun siperialaisen Jekaterinburgin kaupungin ja sitä ympäröivän Sverdlovskin alueen terveysviranomaiset julistivat, että hiv on alueella jo epidemia. Liittoval­tion viranomaiset kiiruhtivat oikaisemaan, ettei täällä mistään epidemioista vielä puhuta.

Pietaria ympäröivä Leningradin alue on Venäjän hiv-tilastoissa kuudennella sijalla, Pietarin kaupunki sijalla kymmenen. Kaikkiaan alueita eli subjekteja liittovaltiossa on 83.

Tauti on siis heti itärajan takana ainakin kymmenen kertaa yleisempi kuin Suomessa. Virallisen tilaston mukaan miljoonan hiv-tartunnan raja ylittyi Venäjällä viime elokuussa. Taudin kantajia on tilaston mukaan noin 850 000, sillä yli 200 000 heistä on jo kuollut.

Venäjästä on siten tullut hiv-tartuntojen eurooppalainen ykkösmaa, entiset neuvostotasavallat Moldova ja Latvia näyttävät jäävän tilastoissa taakse.


Venäläinen erityispiirre on, että diagnosoimattomien tapausten määrä on asiantuntijoiden mukaan afrikkalaista luokkaa, ellei enemmän.

Venäjän ”herra Aids” eli liittovaltion aids-keskuksen johtaja Vadim Pokrovski arvioi äskettäin Kommersant-lehdelle, että tietämättään virusta kantavia venäläisiä on puoli miljoonaa.

Taudin kanssa päivittäin työtä tekevät aktivistit valittavat vallanpitäjien nihkeää suhtautumista taudin torjuntaan. Viime vuonna ulkomaista rahoitusta saavia aids-järjestöjä ryhdyttiin lis­taamaan ”ulkomaisiksi agen­teiksi”.

Eikä poliittinen ilmapiiri asiaa auta: ”itse aiheutettu immuniteettikato” katsotaan usein nimenomaan itse aiheutetuksi ja marginaalin ongelmaksi. Kirkko on korostanut, että ongelman ratkaisussa auttavat aviouskollisuus ja perinteiset arvot. Koulukasvatuksessa sukupuolivalistus loistaa poissaolollaan.

”Paljon riippuu kasvatuksesta”, Inna arvelee. ”Mitä tulee ehkäisyvälineiden käyttöön niin ihmiset ovat jopa täällä Pietarissa aika sivistymättömiä. Eivätkä lapset ja vanhemmat näistä asioista oikein mielellään puhu. Ei puhuta koulussa eikä kotona. Ennen asiat selvitettiin pihalla, nyt internetissä.”

”Neuvostoaikana kondomeja myytiin apteekissa kolmella kopeekalla, mutta sanoivat, että ne ovat epäluotettavia. Ulkomaisia hommattiin sitten kuten ulkomaisia savukkeita, tiskin alta.”

Pietarilainen hiv-potilas on oikeastaan venäläisittäin onnekas. Kaupungissa erikoisklinikalle ohjataan nopeasti, ja koko terveydenhuolto näyttää ottaneen aids-vaaran huomioon kaikella sille kuuluvalla vakavuudella.

Mutta tämä koskee taudin hoitoa. Epidemian vaaraa ja oireettomien viruksen kantajien väestölle aiheuttamaa uhkaa ei erityisemmin toitoteta.

Innan hyllyssä on kolme erilaista lääkepakettia. Tauti pysyy kurissa, mutta lääkityksellä on varjopuolensa. ”Jalat puutuvat, on ihottumaa ja varpaita vihloo. Mutta muuttivat nyt lääkitystä.”

Hän muistaa hyvin, kuinka aidsista alettiin pitää meteliä 1990-luvulla, mutta jotenkin se sitten jäi.

”Kun aids silloin ilmestyi, niin asia sai valtavaa huomiota. Mutta sitten koko juttu äkkiä unohtui. Alettiin puhua ebolasta, lintuinfluenssasta, no vaikka kameliflunssasta ja lopuksi zikaviruksesta.”

”Mutta hivistä puhuttiin vain kerran vuodessa, joulukuun aids-päivänä. Touhuavat tyhjän kanssa mutta eivät näe, mitä on nenän edessä.”

Artikkeli jatkuu grafiikan jälkeen.


Hiv-tartuntoja tulee Suomeen Venäjältä muutama vuodessa

Suomalaismatkailijat tuovat Venäjältä vuosittain alle kymmenen hiv-tartuntaa, kertoo tutkimuspäällikkö Henrikki Brummer-Korvenkontio Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Määrä on suunnilleen sama kuin Virosta saatujen tartuntojen määrä.

”Uhka on erittäin suuri, mutta toistaiseksi se ei ole konkretisoitunut”, Brummer-Korvenkontio arvioi.

Hiv-tapausten määrä on Suomessa vakiintunut noin 180 uuteen tapaukseen vuosittain. Ulkomaalaista alkuperää olevien osuus tartunnoista on noin puolet. Kantasuomalaisten heteroseksissä saamista tartunnoista valtaosa on saatu ulkomailta. Venäjän ja Viron lisäksi hiv-tartuntoja saadaan usein Thaimaassa.

Viron aids-tilanne oli pahimmillaan 2000-luvun alussa.

Uusia hiv-tapauksia rekisteröitiin Suomessa 2015 sataatuhatta asukasta kohti kolme, kun Venäjän vastaava luku oli 67 eli 22-kertainen. Tartunnastaan tietämättömiä hiv-positiivisia on THL:n mukaan Suomessa noin 800.

Kehittämispäällikkö Outi Karvonen THL:stä arvioi, että Venäjän hiv-tilanne on kääntynyt koko väestöä uhkaavaksi epidemiaksi, koska huumeidenkäyttäjien ongelmiin ei ole puututtu ennaltaehkäisevin toimin. ”Nyt naisten osuus tartunnan saaneista kasvaa koko ajan, ja he saavat viruksen useimmiten seksiteitse.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Aids
 • Venäjä
 • Pekka Hakala
Sisällysluettelo
 1. Pääuutiset
  1. Yhä useampi tekee monta työtä – joukossa on supermenestyjiä ja nolla­sopimuksilla sinnittelijöitä
  2. Kokoomuksen Lasse Männistö jättää politiikan – ”Oli virhe hakea apulaiskaupungin­johtajaksi”
  3. Venäjällä asuu suuri joukko hiv-tartunnastaan tietämättömiä – THL suomalaismatkailijoille: ”Uhka on erittäin suuri”
 2. Pääkirjoitus
  1. Pelaaminen saa uuden valvojan
  2. Autojen darvinistisessa kisassa sähköauto voittaa
  3. Kuin ois syöty jugurttia
  4. Verota sitä, mikä ei pääse pakoon
  5. Eläkeiän nousu on maltillinen muutos
  6. Karlsson
  7. Timo Soini ei väisty Jussi Halla-ahon tieltä
 3. Kotimaa
  1. Soten valinnanvapautta kokeillaan viidellä paikkakunnalla jo keväällä – Pihlajalinnan Wirén: Jyväskylän kokeilu on tuhoon tuomittu jo etukäteen
  2. Kirje yllättää 2 000 suomalaista tällä viikolla – 560 euroa tilille ensi maanantaina
  3. Pölypunkit kuolevat, kun tekstiiliä pitää 18 asteen pakkasessa 24 tuntia – näin otat pakkasesta hyödyn ja ilon irti
  4. Suolistobakteerit auttavat pysymään hoikkana ja terveenä – kokosimme tutkimuksista vinkit, joiden avulla hellit suolistoasi
  5. Porvoon alueen veden epäillään saastuneen ulostebakteerista – kymmeniätuhansia kehotetaan keittämään juomavetensä
  6. Hovioikeus tuomitsi asianajaja Heikki Lampelalle ehdollista vankeutta pahoinpitelystä ja laittomasta uhkauksesta
  7. Koulupojan solisluu murtui pahoinpitelyssä, mutta poliisi unohti tutkia tapauksen – poika saa 13 000 euron korvaukset
  8. Hekan alueyhtiöillä on kuusi toimitusjohtajaa
  9. Myydyistä autoista 11,1 prosenttia oli Volkswageneita, 10,7 prosenttia Toyotoja
 4. Kaupunki
  1. Sakot suututtavat autokaupunki Espoossa – pysäköintikielto­merkintöjä yritetään nyt selkeyttää
  2. Helsingin keskustasta saatetaan poistaa kilometreittäin autokaistaa – kaupunki­suunnitteluvirasto aloittaa historiallisen selvityksen
  3. Helsinki valmistelee hyökkäystä rottia vastaan – Rautatientorille saatetaan levittää myrkkyä
  4. Uudellemaalle yksi Pohjoismaiden suurimmista pelastuslaitoksista – vain Tukholman läänissä isompi väkimäärä
  5. Sekava välikohtaus Vantaalla oli pariskunnan riita – iso poliisioperaatio käynnistyi, naisen epäiltiin olleen vankina
  6. Helsingille jättilasku: Uutenavuotena poltetut älyroskikset ja moolokit maksavat jopa 120 000 euroa
 5. Ulkomaat
  1. Suomi ei ole vieläkään antanut ohjustestien tuloksia MH17-lentotuhon tutkijoille
  2. Republikaanikongressi aikoi heti aluksi purkaa omaa eettistä valvontaansa, mutta luopui hankkeesta, kun Trump kyseenalaisti sen
  3. Berliinin terrori-isku kovensi Saksan paineita terrorismintorjunnassa – sisäministeri haluaa lisää valtaa liittovaltiolle
  4. Britannian EU-suurlähettiläs eroaa – ilmoitus aiheutti tyrmistystä brexit-neuvottelujen alla
  5. Turkkilaismedia julkaisi epäillyn yökerhoampujan selfievideon – ampuja oli tiettävästi hyvin perillä yökerhon poistumisteistä
  6. Kiina, Kuuba ja Saudi-Arabia vaalivat ihmisoikeuksia YK:n neuvostossa – ”Jäsenvalinnat ovat politiikkaa”
  7. Washington Post: Venäläishakkerit eivät näytä pyrkineen tunkeutumaan sähkölaitoksen tietokoneelle Yhdysvalloissa
 6. Talous
  1. Raha valuu katolta kukkaroon – yksityinen aurinkosähkö on Suomessa yhä kannattavampaa
  2. Näin kiky näkyy työpaikoilla: jotkut joutuvat loppiaisena töihin, toiset lähtevät lenkille, joillain mikään ei muutu
  3. Saksan työllisyys paranee myös tänä vuonna
  4. Talvivaarasta tulee yrityssaneerauksessa liki velaton
  5. Kesko ei saanut ostamiaan lähikauppoja kannattamaan riittävästi, osa myös myymättä – katso oman lähikauppasi tilanne
  6. Uusi yritys kannustaa kiertämään veneveroa – Viranomainen: Jos tempusta jää kiinni, lisävero on viisinkertainen
  7. Lento­liikenteestä yhä enemmän kuluttajariitoja – muista tämä, jos lentosi myöhästyy
  8. Raision pitkäaikainen toimitusjohtaja Matti Rihko jättää tehtävänsä välittömästi
  9. Teollisuustuotannon kasvu USA:ssa jatkuu
  10. Trump otti erävoiton taistelussa globalisaatiota vastaan – Ford perui Meksikon miljarditehtaan, investoi sen sijaan Yhdysvaltoihin
 7. Urheilu
  1. Heikkinen hiihti Sundbyn perässä väärälle reitille – katso kuvasarja dramaattisesta käänteestä: ”Ei se ota aivoon”
  2. Moni kokematon olisi sortunut
  3. Ässät jälleen ylittämätön este HIFK:lle Liigassa – Piste-ero porilaisten eduksi tyrmäävä 9–0
  4. Käykö Patrik Laineelle sittenkin niin kuin Saara Aallolle, kun ratkaistaan Vuoden tulokasta?
  5. NHL:n ulkoilmaottelut tulleet jäädäkseen ja keränneet miljoonayleisön: ”Yksi urani parhaista hetkistä”
  6. Huippuvalmentaja Guardiolalta yllätyspaljastus: ”Valmennusurani jäähyväisprosessi on jo alkanut”
  7. Kontisen vuosi alkoi karvaalla tappiolla – kaksinpelitaiturit yllättivät ennakkosuosikit
  8. Ampumahiihtäjä Mari Laukkanen sai villin kortin hiihdon maailmancupiin – pakkasen pelko muutti suunnitelmat
  9. Australialaisteini teki tennishistoriaa Serena Williamsin innoittamana: ”Enemmän poikien peliä”
  10. Kataja menetti kolmen pisteen taukojohtonsa Mestarien liigassa – Teemu Rannikko yksinäinen tehomies
  11. IAAF: Vain todistettavasti puhdas dopingnäyte päästää venäläiset yleisurheilijat kilpailemaan
  12. Jarkko Määtän ponnistus riitti Innsbruckin mäkikisaan – keskiviikkona vastassa kokenut Jakub Janda
  13. Tiistain tulospörssissä muun muassa hiihtoa, jääkiekkoa ja vinkkejä tv-urheiluun
 8. Kulttuuri
  1. Intialaisohjaajan dokumentti näyttää, millaisessa helvetissä Zaran, Benettonin ja Marks & Spencerin vaatteita tehdään
  2. Docpointissa esitetään monta Oscar-suosikkia – HS listasi festivaalin mielenkiintoisimmat uutuudet
  3. Lemon Twigs -bändiä revitään nyt kaikkialle – sen perustaneet teini-ikäiset veljekset haluavat tehdä musikaalin ja elokuvan sekä soittaa sinfoniaorkesterin kanssa
  4. Alkoholismista selvinnyt ja esikoiskirjan kirjoittanut Kalle Lähde: ”Uusi alku vaatii umpirehellisyyttä itseä kohtaan”
  5. Keskustakirjaston saama nimi närkästyttää ruotsinkielisiä – Oodin rinnalle halutaan ruotsinkielinen tai ”neutraali” nimi, kaupunki ei lämpene
  6. Hannele Mikaela Taivassalon romaanissa tunnetaan vahvasti välitiloissa, liikkeessä ja lentokentillä
  7. Jouni Hynysen örvellysromaani on näppärää sekoiluhuumoria kapakkakiertueelta
  8. Korjaamon uusi johtaja haluaa herättää Töölön – ”Korttelikulttuuri puuttuu vielä”
  9. Vinyylilevyjen myynti kiihtyi maailmalla ja Suomessa – Suurin kotimainen ketju: ”Euromääräisesti vinyyli mennyt cd-levyjen ohi”
 9. Tiede
  1. Voiko eläimiä suojella tappamalla? Monet järjestöt ja tutkijat vastustavat huvimetsästyksen kieltoa Afrikassa
  2. Liikkuminen ei palkitse ylipainoista, arvioivat tutkijat
  3. Melu piilottaa lintujen varoitusäänet
  4. Japanin mönkijä menee Kuuhun intialaisella kantoraketilla
 10. Mielipide
  1. Leimautumisen pelko näkyy keskustelussa eurosta
  2. Miksi meille ei ole suotu viisautta?
  3. Kokeillaan kelluvaa rinnakkaisvaluuttaa
  4. Kuntia kannustetaan juhlimaan kansalaisuuden saaneita asukkaitaan
  5. Kirkkoherrat sooloilevat auttamistyössä
  6. Vain lääkäri voi arvioida eutanasiaa toivovan terveydentilan
  7. Vanhankaupunginkosken pato kuuluu Helsingin kaupunkikuvaan
  8. Haluan eutanasian rauhassa kotonani
  9. Hoitamisesta rangaistiin vuonna 1918
  10. Parkkiluolissa on jo tunnelin alku
  11. Tavoittelin tosirakkautta deittisivustolta – ja tapasin täyskympin!
  12. Eikö Tulli luota toisessa maassa tehtyyn tullausselvitykseen?
 11. Tänään
  1. Yksi kirje syksyllä 1970 muutti suunnan –Pekka Aarnion elämäntyöksi tuli musiikki
  2. Tony Atkinson 1944–2017
  3. Markus Ala-Heikkilä 1936–2016
  4. Tuntematon auto ehkä avain suomalaistytön murhajuttuun
  5. Uusi muoti suosii lyhyitä, lakkaamattomia kynsiä
  6. Tapahtumia keskiviikkona 4. tammikuuta
  7. Kaupunki kasvaa ylöspäin
 12. Radio ja TV
  1. Sairaalarealityt sytyttivät kipinän ammatinvaihtoon –Elossa 24 h -televisiosarjan pääkuvaaja Tapio Sovijärvi valmistuu pian ensihoitajaksi
  2. Syke aiheuttaa ahmimisreaktion
  3. Suhteeni sairaalasarjoihin on tuhoutunut pysyvästi
  4. Keskiviikon elokuvia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ruotsalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  2. 2

   Terrorismi kurottaa Marokosta eurooppalaisiin kaupunkeihin jihadistijärjestöjen mukana – suurin osa Isisin vierastaistelijoista oli viime vuonna marokkolaisia

  3. 3

   Lisätäänkö turvapaikanhakijoiden valvontaa, entä miten estetään heihin kohdistuva kansalaisraivo? Kahdeksan kysymystä sisäministeri Risikolle Turun puukotuksista

  4. 4

   Turun puukotuksista epäilty marokkolais­mies liikkui viime aikoina Pernon lähiössä, paikalliset kertovat: ”Hän kulki aina katse alas päin”

  5. 5

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  6. 6

   70-vuotias turkulaismies meni puolustamaan iäkästä naista puukottajalta ja vältti puukoniskun täpärästi – ”ihmismassa” juoksi puukottajan perässä yrittäen pysäyttää hänet

  7. 7

   Solidaarisuus­mielenilmaus keräsi Turun kauppatorille parisataa ihmistä – Suomi ensin -ryhmän saapuminen kiristi tunnelmaa Turun keskustassa

  8. 8

   Suomalais­jäänmurtaja teki historiaa läpäisemällä Luoteisväylän ennätysaikaisin – upeat kuvat kertovat myös ilmaston­muutoksesta

  9. 9

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  10. 10

   Turun puukotukset mietityttävät Helsingin keskustassa liikkuvia naisia – ”Äidiksi tulemisen jälkeen ahdistuneisuus on kasvanut”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  2. 2

   Ruotsalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  3. 3

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Pääministeri Sipilä: ”Kiitimme poliisia erittäin ripeästä toiminnasta. Samoin meidän terveysviranomaiset ovat toimineet tässä nopeasti”

  6. 6

   Timo Metsola, 42, on kietonut Helsingin vuokra-asuntomarkkinat pikkurillinsä ympärille – Yli 50 asuntoa omistava judoka on Jari Sarasvuon mukaan ”matemaattinen poikkeustapaus”

  7. 7

   Turun tapahtumien silmin­näkijä: ”Näin kuinka vaaleaa naista puukotettiin useita kertoja kaulaan”

  8. 8

   Turun puukotuksista epäilty marokkolais­mies liikkui viime aikoina Pernon lähiössä, paikalliset kertovat: ”Hän kulki aina katse alas päin”

  9. 9

   70-vuotias turkulaismies meni puolustamaan iäkästä naista puukottajalta ja vältti puukoniskun täpärästi – ”ihmismassa” juoksi puukottajan perässä yrittäen pysäyttää hänet

  10. 10

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  3. 3

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  4. 4

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  5. 5

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  6. 6

   Ruotsalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  7. 7

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  10. 10

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  11. Näytä lisää