Päivän lehti 4.4.2017
Päivän lehti 4.4.2017

Vegaaniruokaa pidetään Virossa vaarallisena lapsille – Vincent ei usko virallisia suosituksia

Viron terveysviranomaiset pitävät vegaaniravintoa vaarallisena kasvavalle lapselle. Samaan aikaan kasvissyönti lisääntyy vauhdilla.

Tallinna

Viidesluokkalaisen Vincent Veiken, 11, t-paita haastaa Viron viralliset ravintosuositukset. Hän on piirtänyt siihen ristejä ja tekstin: ”Mu keha ei ole surnuaed” eli ”Kehoni ei ole hautausmaa”. Syksyllä hän laittoi paitavideon videopalvelu Youtubeen otsikolla ”Viesti kouluruokalalle”.Tallinnan 21. koulun ruokalassa viesti kuultiin. Kun muut kauhovat tarjoilupöydän kattilasta lihaisaa boršia, Vincent Veike hakee keittiöstä lautasellisen juureskeittoa kookosmaidolla.

Viron Terveyden edistämisen instituutissa (TAI) uusien ruokailutapojen leviämistä on seurattu huolestuneena. Maaliskuussa julkaistuissa virallisissa ravitsemussuosituksissa on yksioikoinen viesti kasvissyöjille:

”Kaikki vanhempien asettamat muut kuin lääketieteellisin perustein asetetut ruokarajoitukset ovat vaarallisia kasvavalle lapselle”, instituutti varoittaa.

Koulun jälkeen Vincent Veike tapaa isänsä, videoyrittäjä Kaarel Veiken ja esikoululaisen Penelope Veiken, 6, aasialaisessa ravintolassa. Pöytään tilataan munakoisoa riisinuudeleiden kera.

”Tiedän suositukset, mutta ne eivät tarkoita minulle mitään”, sanoo Kaarel Veike.

Vegaani ei syö lainkaan eläinkunnan tuotteita. Kaarel Veike ryhtyi vegaaniksi terveys- ja ympäristösyistä yli vuosi sitten, kun oli perehtynyt kansainvälisiin tutkimuksiin. EU-maidenkin terveysviranomaisten viestit ovat keskenään ristiriitaisia.

Virallista hyväksyntää veganismille ei tarvitse etsiä kaukaa.

Vain kahdeksankymmentä kilometriä Tallinnasta pohjoiseen Helsingissä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) pitää hyvin suunniteltua vegaaniravintoa sopivana myös kasvaville lapsille, raskaana oleville ja imettäville. Tosin THL suosittelee kysymään neuvoa ravitsemusterapeutilta. Suositukset on julkaistu viime vuonna.

Maailman terveysjärjestö julkaisi toissa vuonna raportin prosessoidun lihan runsaan syönnin syöpää edistävistä vaikutuksista. Näihin tutkimuksiin Kaarel Veike perehtyi ennen ruokavalion muutosta.

Virossa veganismi on uudempi ilmiö kuin Suomessa. Sitä vastaan puhuvat arvovaltaiset lääkärit. Miksi ohjeet veganismin osalta poikkeavat niin paljon pohjoismaisista?

”Ravitsemussuositukset on laadittu tasapainoisen ja monipuolisen ravinnon takaamiseksi väestön enemmistölle”, kommentoi lehdistöedustaja Mariliis Jakobson TAI:sta.

Viron lastenlääkärien liiton puheenjohtajan Ülle Einbergin mukaan noin kymmenen vuotta sitten lastensairaalaan alkoi ilmestyä lapsia, joiden vaivojen syyksi epäillään yksipuolista vegaaniravintoa. Tapauksia on yksittäisiä vuosittain.

”Seurauksena on ollut kilpirauhastoiminnan häiriöitä, kasvun hidastumista, kuukautisten myöhästymistä. Yhden vauvan krampeille ei ole havaittu muuta syytä”, Einberg sanoo.

Virossa luottamus terveydenhoitohenkilökunnan ja vegaanien välillä on murentunut, sanoo Anniina Ljokkoi, joka kirjoittaa Tallinnassa kirjaa Vegaanimuksut. Se ilmestyy syksyllä Suomessa ja Virossa.

Vegaanit eivät Virossa saa ravitsemukseen liittyvissä kysymyksissä apua ammattilaisilta.

”Syyllistäminen on saanut jotkut vegaanit salaamaan ruokavalionsa”, sanoo Ljokkoi.

Viron vegaaniliiton puheenjohtajan Kadri Sikkin mukaan ongelma on, että TAI:n suositusten pohjalta säädellään päiväkotien ja koulujen ruokailua.

Ainakin yhdelle tallinnalaispäiväkodille koitui hiljattain ongelmia kasvisruokavaihtoehdon vuoksi. Kalorimäärä ei tarkastuksen mukaan ollut riittävä. Sen sijaan että kalorimäärä olisi korjattu, kasvisruuan tarjonta lopetettiin.

Vincent Veike ryhtyi vegaaniksi isänsä jälkeen noin vuosi sitten, kun oli nähnyt videoita tuotantoeläinten oloista. Hänen esikuvansa ovat videopalvelu Youtubessa, jossa tubetähdet puhuvat kasvissyönnin puolesta.

Vincent tietää, mitä vitamiinilisiä hänen on syötävä: D ja B12.

Kasvissyönnin lisääntyminen näkyy ruokakauppojen ja ravintoloiden tarjonnan monipuolistumisena Euroopan kaupungeissa, eikä Tallinna ole poikkeus.

Arjessa vegaaniksi ryhtyminen edellyttää luovimista vastavirtaan.

Aluksi Kaarel Veike pyysi sähköpostitse kantakauppaansa Selveriä laajentamaan tuotevalikoimaansa. Kun vastausta ei tullut, perhe päätyi Prismaan. He valitsevat internetin kautta vegaanituotteita ruokakassiin, jonka noutavat kaupasta.

Isovanhemmat eivät olleet yhtä alttiita muuttamaan ruokapöytäänsä kuin kouluruokala.

”Isoisä metsästää. Kun hän tarjosi minulle villisian olkaa, kysyin että söisitkö itse Savisaaren jalan”, Vincent kertoo.

Isoisä tietenkin suuttui. Vincent halusi vain kertoa, kuinka tärkeitä eläimet ovat hänelle. Isoisä on jalkansa menettäneen poliitikkoveteraanin Edgar Savisaaren tukija.

Isoäiti on leiponut Vincentille kaalipiirasta ilman munia ja tarjonnut vegaanijuustoa ja kauramaitoa.

Kuusivuotias Penelope Veike syö liharuokia, sillä hän on usein mummolassa. Perheen äiti syö maitotuotteita ja kalaa.

 

”Kun söin spagettia pestolla, kaikki luokkatoverit halusivat hakea keittiöstä kasvisruokaa.”

Sen verran harvinaista kasvissyönti ja veganismi Virossa on, ettei Kaarel Veiken ystäväpiirissä ole muita vegaaneja. Usein hän ottaa kylään omat eväät ja kokkaa kaikille.

Veganismi puhuttaa ystäviä niin paljon, että Kaarel pyrkii siirtämään pöytäkeskustelut muihin aiheisiin. Muuten ei muusta puhutakaan.

Vincent Veiken koulutoverit eivät hänen ruokavaliotaan kummastele.

”Kun söin spagettia pestolla, kaikki luokkatoverit halusivat hakea keittiöstä kasvisruokaa”, sanoo Vincent.

Spagettipäivänä oli kuitenkin myöhäistä ryhtyä kasvissyöjäksi. Nimi pitää ilmoittaa listalle ennakkoon. Koulun yhteensä 1 300 oppilaasta parinkymmenen nimi on listalla.


Saksa: Vegaaniruokavaliota ei raskaana oleville eikä lapsille

Tekijät: Annaliina Kauhanen, Elina Kervinen, Kaja Kunnas

Saksassa vegaanien määrää on kasvussa, ja ravitsemussuosituksia antava Deutsche Gesellschaft für Ernährung (DGE) arvioi heitä olevan väestöstä 0,1–1 prosenttia. Tämä tarkoittaa 81 000–810 000 vegaania.

Vegaaniruokavaliota koskevassa kannanotossaan DGE päätyi viime vuonna siihen, että se ei suosittele vegaaniruokavaliota raskaana oleville, imettäville naisille, vauvoille, lapsille eikä nuorille.

Niitä, jotka silti syövät vegaanisesti, DGE kehottaa huolehtimaan pysyvästi erityisesti B12-vitamiinin riittävästä saannista. DGE suosittelee myös kiinnittämään huomioita vegaanisesti syövien lasten energian saantiin, sillä kasvavien lasten proteiinien ja välttämättömien aminohappojen tarve on aikuisia suurempi. Samoin DGE listaa kriittisiksi pitkäketjuisten n-3-rasvahappojen, riboflaviinin, D-vitamiinin ja kivennäisaineiden kuten kalsiumin, raudan, jodin, sinkin ja seleenin saannin. Näiden riittävän saannin varmistamiseksi DGE suosittelee ravintolisiä.

Ruotsi: Lasten veganismiin suhtaudutaan suopeasti, mutta tarkoin neuvoin

Ruotsissa vegaanien määrästä ei ole ajantasaista kattavaa tietoa, mutta trendin yleistyminen näkyy selvästi kauppojen hyllyillä. Vegaaneille suunnattujen tuotteiden kirjo on laaja erityisesti suurissa kaupungeissa.

Ravitsemusohjeista vastaava elintarvikevirasto Livsmedelsverket tarkasteli kasvis- ja vegaaniruokalinjauksiaan viimeksi vuonna 2011. Tuolloin arvioitiin, että myös lapsi pärjää vegaaniruoalla, kunhan ruokavalion koostumuksesta pidetään tarkkaa huolta. Aiemmin suositus oli ollut, että alle 2-vuotiaille ei tulisi syöttää vegaaniruokaa.

Nykyisissä ohjeissa kiinnitetään erityishuomiota riittävään energiansaantiin. Lapsille suositellaan myös D- ja B12-vitamiinilisiä. Lisäksi kehotetaan pitämään huolta omega-3-rasvahappojen, kalsiumin, raudan, jodin, riboflaviinin ja seleenin saannista ruoka-aineiden ja/tai rikastettujen ruokien avulla. Jodin osalta todetaan, ettei lapsille saisi antaa esimerkiksi levätuotteita, joiden jodisisältö ylittää päiväsuositukset.

Suomi: Huolellisesti koottu vegaaniruoka sopii myös raskaana oleville, imettäville, lapsille ja nuorille

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos (THL) julkaisi viime vuonna ruokasuosituksia lapsiperheille. Sen mukaan vegaaniperheen tulee saada ravitsemusterapeutin ohjausta. Huolella koottu vegaaniruokavalio sopii myös raskaana oleville, lapsille ja nuorille.

Vegaani tarvitsee 5–6 täysmittaista ateriaa päivässä. Ruokavaliota täydennetään D- ja B12-vitamiinilla sekä jodia sisältävillä ravintolisillä.

Viro: Vegaaniruokavalio on vaarallinen kasvavalle lapselle

Viron Terveyden edistämisen instituutin (Tervise arenguinstituut) mukaan eläinkunnan tuotteista luopuminen johtaa yksipuoliseen ravinnon saantiin. Aikuinen on vapaa tekemään valintansa. Kasvavalle lapselle kaikki muut kuin lääketieteellisin perustetuin asetetut rajoitukset ovat vaarallisia.

Vauvalle tai pikkulapselle esimerkiksi jodin puute voi aiheuttaa alikehittyneisyyttä, instituutti varoittaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Viro
 • Kasvissyönti
 • dieetit
 • ravintosuositukset
Sisällysluettelo
 1. Pääuutiset
  1. Räjähdys tappoi ainakin neljätoista Pietarin metrossa – uutistoimiston lähteiden mukaan tekijän epäillään olleen itsemurhaiskijä
  2. Kolmen suuren puolueen välille tulossa täpärä kisa – nämä kolme seikkaa ratkaisevat kuntavaalit
  3. Stalinin salattu arkisto aukesi viimein ja paljasti sensaatiomaista tietoa Suomen historiasta – Neuvostoliitto suunnitteli tukikohdan laajentamista Hangosta Saloon
 2. Pääkirjoitus
  1. Vaalikikkailu sotkee sote-uudistusta
  2. Aika parantaa myös kilpailukykyhaavoja
  3. Nukkuvaa äänestäjää ei kalasteta
  4. Kun Paasikivi puhui Trumpista
  5. Nykyinen maailmanjärjestys saattaa olla pian historiaa – Trumpin sanat ja teot kertovat paljon
  6. Ruotsin palkankorotukset tuovat painetta Suomeen
 3. Kotimaa
  1. Ehdokkaiden rikossyytteiden listaus HS:ssa herätti kysymyksiä – myös toisenlaisella mittaustavalla perussuomalaiset pysyvät kärjessä
  2. Ennakkoäänestys jatkuu vilkkaana – asiantuntijoiden mukaan kuntavaalien äänestysaktiivisuus voi nousta 60 prosenttiin
  3. Turvapaikanhakijoiden palautuslento lähti, yli kaksisataa ihmistä osoitti mieltä lentoasemalla – tiistaiksi suunnitteilla mielenilmaus Rautatientorille
  4. Oleskelulupa pois terroristeilta ja lisää säilöönottopaikkoja – näillä keinoilla Suomi pyrkii kitkemään laitonta maassa oleskelua
  5. Perussuomalaisilta murhaava sote-lausunto: Puolueen mukaan valinnanvapauden aikataulu ”ei tule toteutumaan”
  6. Suomalaislapset liikkuvat liian vähän ja tuijottavat ruutuja liian paljon, kertoo tuore tutkimus
  7. Uusnatsit saivat syytteet vuoden 2015 mellakasta Jyväskylässä – syytteiden mukaan poliisia estettiin pääsemästä sisään tavarataloon kilven avulla
  8. Axl Smithin uhrien nimien julkaiseminen varmistui inhimilliseksi virheeksi
  9. Käräjäoikeus langetti kohusaarnaaja Pirkko Jalovaaralle ehdollista vankeutta rahankeräys­rikoksesta
  10. Perhevapaatutkimuksen prosenttiluvuissa oli virheitä
  11. Tuusniemi ei kuulu Kuopioon
  12. Kiasmassa on lähes kuuden tunnin edestä videotaidetta
  13. Helsingin kaupunginkirjastosta tehtiin yli 10 miljoonaa lainaa vuonna 2005
 4. Kaupunki
  1. Kun Laura Kärkkäinen kuoli, Jakomäki jäi ilman valtuutettua – Siitä on nyt 23 vuotta ja Helsingissä valta kasautuu edelleen rikkaille alueille
  2. ”Työväen” Kalliossa on nyt enemmän keskustan kuin Sdp:n kuntavaaliehdokkaita – löydä kotikulmiesi ehdokkaat HS:n hakukoneella
  3. Nainen suunnitteli surmaavansa ”mahdollisimman monta ihmistä” entisessä koulussaan, jäi syyn­takeettomana ilman rangaistusta
  4. Risteyksestä loukkaantuneena löydetty pyöräilijä kuoli Espoossa – ”Erittäin epäonninen onnettomuus”
  5. Kielitaidottomalla miehellä teetettiin 17-tuntisia työpäiviä ilman vapaapäiviä pitseriassa Vantaalla – hovioikeus kovensi tuomioita ihmiskauppajutussa
  6. Näin mieheltä huijattiin satatuhatta euroa Vantaalla: Naisen epäillään menneen miehen kanssa naimisiin lypsääkseen tältä sukunsa kanssa rahaa
  7. Kaivopuiston edustalla uiskenteli viikonloppuna hylje – ”Siinä se tuli tuhisemaan pintaan”
  8. Sisäilmaongelmaisia rakennuksia yritetään saada hengityskuntoon Vantaalla – neljässä ongelmakohteessa testataan uusia ilmanpuhdistimia
  9. Keräysautot noukkivat taas romua asukkaiden kotikulmilta Helsingin seudulla: Pysähdyspaikkoja lähes 300
  10. Murtovaras iski keskellä päivää Puistolassa – vei talosta omaisuutta ja häipyi lopuksi paikalta perheen katumaasturilla
 5. Ulkomaat
  1. Kiinan tyyli-ikoni Suomeen: Presidentin sopraanorouva vastaa sotilasarvoltaan kenraalia ja hänen lempinimensä on Pionikeiju
  2. Vegaaniruokaa pidetään Virossa vaarallisena lapsille – Vincent ei usko virallisia suosituksia
  3. Kysely: Selvä enemmistö kannattaisi Katalonian itsenäisyyttä Espanjan kieltämässä äänestyksessä
  4. Sotauho valtaa alaa Britanniassa, Gibraltar-kiista poikii viittauksia Falklandin sotaan – ”Voisimme polttaa Espanjan kuninkaan parran”
  5. Ovatko brexit-britit menneet sekaisin? Viisi esimerkkiä siitä, mitä sotaisat Gibraltar-puheet kertovat Britannian poliittisesta ilmapiiristä
  6. ”Selfie-apinoilla” on pahempiakin ongelmia kuin tekijänoikeudet – Indonesiassa niitä metsästetään lihan takia
  7. Liettua vetoaa Natoon: Venäjä voi iskeä vuorokauden varoitusajalla
 6. Talous
  1. Pianoja raahataan nyt jopa roskalavalle – HS selvitti, miten löydät hyvän pianon ja miten pääset tarpeettomasta eroon
  2. Käteinen pitää pintansa – 50 euron seteli uudistui tänään, automaateista sitä saa viimeistään loppuviikosta
  3. Toshiban kurssi syöksyi jälleen – Kone kertoo olevansa ”periaatteessa” kiinnostunut yhtiön hissibisneksen ostosta
  4. Euroalueen työttömyysaste vajosi 9,5 prosenttiin – paras tilanne lähes kahdeksaan vuoteen
  5. Kivihiilen kulutus kasvoi Suomessa viime vuonna roimasti – tässä syyt kiistellyn energialähteen käytön kasvuun
  6. Repputyöntekijät tulossa takaisin
 7. Urheilu
  1. Entinen mopoautoilija Roope Hintz on kasvanut HIFK:ssa johtavaksi keskushyökkääjäksi: ”Eikö sitä toivotakin, että kehitystä tapahtuisi?”
  2. HIFK:n uinuvien tähtien on aika pulpahtaa esiin
  3. KalPa luottaa vauhtikiekkoon – ”Kyllä on tempoa pelissä”, sanoo JYP-valmentaja
  4. Shefki Kuqin kanssa törmäyskurssille ajautunut José Riveiro on nyt HJK:n muutoksen­tekijä: ”Aggressiivisuus on pelaajien sisällä”
  5. Sonera-stadionista tuli nyt Telia 5G -areena – Mitä mieltä olet uudesta nimestä?
  6. Tarkkaavaisen tv-katsojan soitto ratkaisi golfin major-turnauksen voiton ja sai aikaan raivoisan tunneryöpyn
  7. ”Surullista”, toteaa suomalainen huipputuomari golfin kohurangaistuksesta ja puolustaa tv-kuvien perusteella annettuja tuomioita
  8. NHL-pelaajat jäävät pois ensi vuoden olympialaisista – näin Koivu ja Granlund kommentoivat tilannetta ennen päätöstä
  9. Fancy Bear -hakkerit hyökkäsivät urheilijoiden terveystietoihin – kohteena lääkinnälliset erivapaudet
  10. KOK kieltää Jamaikan pikajuoksijoiden dopingtulosten pimittämisen – perustelee saastuneella lihalla
  11. Tällaisella erolla Henri Kontinen teki historiaa ja nousi maailmanlistan ykköseksi
  12. Petteri Nummelin oli liikaa Kiekko-Vantaalle – veteraanikiekkoilija pitkitti Mestiksen välieräsarjaa
  13. Aprillipiloilla ei leikitä Saksassa – huippujalkapalloilija uhkaa viedä pilailijan oikeuteen
  14. Tuloksia, tv-urheilua ja rahapelejä
 8. Kulttuuri
  1. Legendaaristen Roland-rumpukoneiden kehittäjä kuoli – ”Vaikea kuvitella elämää ilman niitä”, sanoo suomalais-dj Jori Hulkkonen
  2. Muumit ja Image-lehti sopivat riitansa Tom of Finland -henkisestä muumikuvasta lehden kannessa
  3. Teatteria taidemuseossa, katsoja istuu jakkaralle – Thomas Bernhardin romaanista tulee näytelmä Tennispalatsiin
  4. Helsinkiläinen rakennusalan opiskelija kuvaa kerrostaloja Instagramiin, brittien The Guardian -lehti ihastui
  5. Johanna Vuoksenmaan tv-sarja Ex-Onnelliset jatkuu toiselle kaudelle
  6. Suuret Harry Potter -elokuvakonsertit jatkuvat
  7. Asa esittää Punainen tiili -levyn Blockfestillä
 9. Tiede
  1. Ultima Thulen lintu luottaa taas ihmiseen – sotien jälkeen Yrjö Kokon piti pukeutua poroksi saadakseen joutsenen kuvaan
  2. Kroonista väsymystä ei enää vähätellä luulo­sairaudeksi – aiheuttajaksi epäillään nyt suoliston bakteereja
  3. Tutkimus: Kansanlääkinnässä käytetty vaahterasiirappi lisää tuntuvasti antibioottien tehoa
 10. Mielipide
  1. Tutkimus ja elinkeinoelämä tulee pitää tiiviisti yhdessä
  2. Puolueiden sisäiset vaaliliitot pitäisi sallia
  3. Äänestysprosentti ei ole itseisarvo
  4. Ihmisten lokeroiminen pultsareiksi on loukkaavaa
  5. Se, onko ihminen nettohyötyjä vai -maksaja, määräytyy veroasteen mukaan
  6. Perustoimeentulotukea myönnetään myös takuuvuokriin
  7. Vanhustenhoidon tila hävettää
  8. Suomalainen ei tervehdi vaan katsoo kenkiinsä
  9. Omaishoidon tuki ei riitä edes lasteni lääkekuluihin – Viranomaiset lupasivat auttaa, mutta pudottavat meidät tyhjän päälle
  10. Jääkiekkoilijat ja taitoluistelijat hyötyisivät yhteistyöstä
 11. Tänään
  1. ”Kukaan ei ole paha syntyessään” – Tiina Rantanen tuntee niin rikosten tekijät kuin uhritkin
  2. Jaakko Talvitie 1961–2017
  3. Helsingin keskus­taan uusi sairaus­vakuutustoimisto
  4. Tapahtumia tiistaina 4. huhtikuuta
  5. Rokkareiden satuseikkailut
  6. Kekonin vuosikymmenet
 12. Radio ja TV
  1. Victoria ei pärjää The Crownille
  2. Suomalaisuuden äärellä vähemmän provosoivasti
  3. Unohdetun mestarin jäljillä
  4. Tiistain elokuvia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Flow-festivaalin välikohtauksesta julkaistiin video – ruoka lentää, kiljumista, järjestyksenvalvojat kiskovat dj:n alueelta

  2. 2

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  3. 3

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  4. 4

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  5. 5

   Kabulissa siepatusta suomalaisnaisesta julkaistiin uusi video – varoittaa matkustamasta islamilaisiin maihin

  6. 6

   Kallion kirkkoherra Teemu Laajasalo valittiin Helsingin uudeksi piispaksi – ”Nyt Suomen kirkko on taas siinä tilanteessa, että kaikki kymmenen piispaa ovat miehiä”

  7. 7

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  8. 8

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  9. 9

   Game of Thronesin seuraava jakso julkaistiin vahingossa etuajassa HBO Nordicilla

  10. 10

   Hybridiautojen myynti kasvaa: Suomi-Mersu nousi tilaston yllättäjäksi – autoverossa huima ero dieseliin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  2. 2

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Halla-aho vaatii Helsingin kohtuuhintaisten asuntojen kohdentamista työssä käyville – Vapaavuori: ”Tämän tyyppiseen diskriminaatioon ei ole mahdollisuutta”

  5. 5

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  6. 6

   Flow-festivaalin välikohtauksesta julkaistiin video – ruoka lentää, kiljumista, järjestyksenvalvojat kiskovat dj:n alueelta

  7. 7

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  8. 8

   Jaksoarvio: Game of Thronesin viidennen jakson tärkein paljastus saattoi jäädä huomaamatta

  9. 9

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  10. 10

   Lihaksikas ihminen voikin olla huonossa kunnossa – Hyvä kunto tarkoittaa ennen kaikkea toimintakykyä, sanoo fysioterapeutti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Hirveät taudit piinaisivat meitä jos rokotuksia ei olisi, ja moni suomalainen on unohtanut sen, sanoo professori – ”Minulla oli huone täynnä lapsia, jotka eivät oppineet puhumaan yhtään sanaa”

  3. 3

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  4. 4

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  7. 7

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  8. 8

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  9. 9

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  10. 10

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  11. Näytä lisää