Päivän lehti 4.9.2017
Päivän lehti 4.9.2017

Päivi Nerg: Syrjäytyneet suomalaiset ovat suurin turvallisuusuhka – Islamistien propaganda on ”pelottavan tehokasta”

Sisäministeriön kansliapäällikön Päivi Nergin mukaan ääri-islamistit yrittävät värvätä turvapaikan­hakijoita sekä syrjäytyneitä suomalaisia. Turun iskun jälkeen viranomaiset tulevat tekemään entistä tiivimpää yhteistyötä, Nerg lupaa.

Kaksi viikkoa sitten marokkolainen turvapaikanhakija puukotti kymmentä ihmistä Turun keskustassa. Se oli šokki Suomen sisäiselle turvallisuudelle.

Sisäministeriön kansliapäällikölle Päivi Nergille iskun jälkeiset viikot ovat tuoneet mieleen vuoden 2015 syksyn, kun Suomeen tuli nopeasti useita tuhansia turvapaikanhakijoita.

”Silloin vedettiin vähän joka suuntaan. Kun miettii kahta viime viikkoa, niin tässä on ollut vähän samanlainen olo, että kaikki olisi yhtä hallitsematonta”, Nerg sanoo.

Tällä kertaa yleinen hätääntyneisyys ei kuitenkaan heijastunut virkakoneistoon.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Olemme tehneet kaksi vuotta töitä kädet savessa. Virkamiesporukkamme oli hyvin tietoinen, mitkä ovat seuraavat askeleet.”

Turun iskun tutkinta on kesken. Julkisuudessa olleiden tietojen perusteella kyseessä vaikuttaa olleen ääri-islamistinen terroriteko, ja terrorismina keskusrikospoliisi tekoa tutkii. Siltä pohjalta asiaa tarkastelee myös Nerg.

Islamistinen terrori-isku on ollut hänen pahin pelkonsa siitä lähtien, kun Supo nosti keväällä uhka-arviotaan. Isku ei tullut yllätyksenä.

”Supon rakentamassa kartassa näkyy, kuinka tämä ilmiö on lähestynyt Suomea koko ajan. Siihen oli varauduttu.”

Nergin mukaan Suomella on ollut onni, koska viranomaiset ovat voineet oppia ruotsalaisten ja saksalaisten kokemuksista terrorismin kanssa.

”Tiesimme silti, että kun isku tapahtuu tai sen edes epäillään tapahtuneen ensi kertaa täällä, se herättää tunteen, että nyt lopultakin lintukoto on rikki.”

Iskun jälkeen Suomen sisäisen turvallisuuden strategia otettiin uudelleen pöydälle. Strategiaa käsiteltiin viime viikolla ministeriryhmässä.

”Jälleen kerran tuli terve herätys, että vaikka kuinka uskoimme tehneemme kaiken mahdollisen, löytyi pieniä asioita – jotka voivat itse asiassa olla tosi suuria – joita ei ole huomattu tai otettu tarpeeksi vakavasti.”

Tällä Nerg viittaa erityisesti siihen, miten viranomaiset toimivat vastaanottokeskuksista tulevien vinkkien kanssa. Turun puukottajasta oli vinkattu poliisille, mutta Supo ei nähnyt konkreettista uhkaa, ja asia jäi siihen.

”Tässä tapahtui tiettyjä ongelmia. Vinkit eivät voi enää mennä yhdelle poliisilaitokselle ja siirtyä siitä jonnekin niin, ettei kukaan tiedä, ottaako joku koppia. Sen tiedon pitää palata takaisin. Tämä alkaa näkyä vastaanottokeskuksissa”, Nerg lupaa.

Turun iskun jälkeen viranomaiset alkavat siis seurata radikalisoituneita ihmisiä tarkemmin ja käydä mahdollisista uhista jatkuvaa keskustelua, vaikka Supo ei havaitsisikaan heti konkreettista uhkaa.

Nerg muistuttaa, että Turun puukottajasta tuli poliisille vinkki tammikuussa, ja seuraavan puolen vuoden aikana puukottaja on voinut radikalisoitua yhä pahemmin.

”Jos poliisin saamassa vinkissä olisi ollut kaikki se, mitä media on nyt kertonut henkilöstä, voisin kuvitella, että se olisi johtanut toimiin. Yksikään taho ei voi ajatella, että unohdetaan seuranta. Ja seurantaa ei ole vain yhden vinkin kertominen.”

Turun iskun jälkeen keskustelu on pyörinyt turvapaikanhakijoiden ympärillä, mutta Nerg on erityisen huolestunut suomalaisista. Helsingin yliajon tai Hyvinkään ampumisen kaltaiset tapahtumat ovat yhä islamistisia terrori-iskuja suurempi uhka.

Sosiaali- ja terveysalan toimijat alkavat jatkossa tehdä tiiviimpää yhteistyötä turvallisuusviranomaisten kanssa, jotta mielenterveysongelmaiset, mahdolliset riskihenkilöt, huomataan ajoissa ja heille saadaan apua.

”Kahden viime vuoden aikana tämä terrorismikysymys on lähestynyt meitä koko ajan. Samaan aikaan olemme nähneet, että syrjäytyneiden ongelmat ovat kasvaneet aivan eri potentiaalissa”, Nerg sanoo.

”Uhka-arvioissa on turvapaikkaa hakeneita, mutta ehkä vielä enemmän kannamme huolta siitä suuremmasta määrästä Suomen kansalaisia, jotka ovat syrjäytyneitä ja joilla on mielenterveysongelmia.”

Supon erityisessä seurannassa on tällä hetkellä 350 henkilöä. Krp:llä on sen lisäksi seurannassa noin 800 käytännössä kantasuomalaista, joita pidetään mahdollisina uhkina.

Nerg on huolissaan siitä, etttä ääri-islamistit onnistuvat värväämään kantasuomalaisia joukkoihinsa. Hän muistuttaa, että Suomi on väkilukuun suhteutettuna Euroopan kärkimaita Isis-taistelijoiksi lähteneiden osalta, ja valtaosa lähtijöistä on Suomen kansalaisia.

”Se propagandan levitys, jota tällä hetkellä kohdistetaan syrjäytyneisiin suomalaisiin – ja myös turvapaikanhakijoihin – on pelottavan tehokasta.”

Lisäksi Nerg näkee pienempänä uhkana kahden viime vuoden aikana Suomessa tapahtuneen järjestäytyneen rikollisuuden kasvun.

Järjestäytymistä ei ole havaittu turvapaikanhakijoiden kesken, mutta Nergin mukaan maahan on tullut ihmisiä, joilla on kytköksiä kansainvälisiin rikollisliigoihin. Rikolliset ovat myös pyrkineet värväämään turvapaikanhakijoita ja syrjäytyneitä suomalaisia. Nerg mainitsee esimerkkinä Ruotsin kautta Suomeen äskettäin tulleen Saturadah-moottoripyöräjengin.

Nerg kutsuu ääri-islamistien, syrjäytyneiden suomalaisten sekä järjestäytyneen rikollisuuden kasvua ”ristiinkytkennäksi”, jota viranomaiset seuraavat tiiviisti.

Turun isku on herättänyt Suomessa moraalipaniikkia, ajatusta siitä, että joku ulkopuolinen taho uhkaa koko yhteiskuntaa.

Nergin mielestä vaara ylilyönteihin on ollut ilmassa pitkään, kahden viime vuoden ajan.

Joidenkin mielestä yksi sellainen oli hallituksen viime viikolla ilmoittama linjaus, jonka mukaan laittomasti maassa olevien piilottelu aiotaan kriminalisoida.

Nerg pitää esitystä perusteltuna ja sanoo, ettei siinä puututa hätäapuun tai majoittamiseen yleisesti. Hänen mukaansa kyse on vain vaiheesta, jossa henkilö on poliisin palautusjonossa.

”Jos ilmoittautuu poliisille normaalisti, kaikki on hyvin. Mutta kun tulee lähdön aika, jos henkilö silloin katoaa ja joku lähtee häntä piilottelemaan, siinä menee se raja.”

Osa Turun iskun jälkeen esitetyistä ulostuloista on kuitenkin sellaisia, että Nergin puolesta ne olisi voinut jättää sanomatta.

”Se keskustelu, että kaikki vastaanottokeskuksissa olevat 11 000 turvapaikanhakijaa olisivat riski turvallisuudelle, että heihin pitäisi kohdistaa vapaudenriistoa”, Nerg aloittaa ja pysähtyy sitten miettimään.

”Jos sellaista tehtäisiin, pitäisi kysyä, että entä ne syrjäytyneet suomalaiset, jotka ovat krp:n uhka-arviossa erittäin kriittisiä? Tämän yhteiskunnan pohja on se, että kohtelemme ihmisiä samoin periaattein.”

Suomen ja Irakin palautussopimus näyttää yhä hankalalta

Turun puukotuksen jälkeen Suomessa on keskusteltu entistä kiivaammin siitä, miten käännytyspäätöksen saaneet turvapaikanhakijat kyetään poistamaan maasta.

Suomi on laittanut toiveensa Irakin kanssa neuvoteltavaan palautusjärjestelyyn, koska valtaosa kielteisen päätöksen saaneista on irakilaisia.

Poliisin palautusjonossa olevista 1 400 ihmisestä noin 800 tulee Irakista. Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg arvioi, että Suomessa saattaa vuoden loppuun mennessä olla 5 000–6 000 käännytyspäätöksen saanutta, jotka eivät suostu lähtemään.

Tällä hetkellä Irakiin on vaikea palauttaa ihmisiä, jotka eivät halua palata, etenkin jos heillä ei ole papereita. Muillakaan Euroopan mailla ei ole toimivaa palautusjärjestelyä Irakin kanssa. ”Jos emme löydä mekanismeja Irakin suuntaan, tässä kestää 5–6 vuotta”, Nerg sanoo.

Neuvottelut etenevät kuitenkin huonosti. Viime viikolla sisäministeri Paula Risikko (kok) ja ulkoministeri Timo Soini (sin) yrittivät edistää palautuksia lähettämällä Irakin hallitukselle kirjeen. Kirjeessä viitataan Turun puukotuksen Suomessa herättämään keskusteluun siitä, että irakilaisia täytyy voida palauttaa.

Neuvotteluista perillä olevat tahot kertovat HS:lle, että irakilaiset tuskin allekirjoittavat pakkopalautuksia koskevaa sopimusta, ainakaan sellaista kuin suomalaiset haluaisivat. Suomen kannalta tärkeää olisi saada palautukset sujumaan vaikka ilman sopimusta.

Neuvotteluissa tulee irakilaisten puolelta usein esiin suurlähetystön puute. Suomen Bagdadin-lähettiläs Päivi Laine toimii tällä hetkellä Helsingistä käsin. Suomalaisten sisäisissä keskusteluissa ovat olleet esillä esimerkiksi kehitysyhteistyövarojen lisääminen Irakiin sekä poliisin kouluttaminen. Myös Irakin valtion velan anteeksiantaminen on ollut esillä.

Ministeriöt ovat kuitenkin olleet haluttomia käymään epäsuomalaista kaupankäyntiä osana palautusjärjestelyä.

”Ehkä ei välttämättä ole ymmärretty, mitä tämä vaatii. Katsoimme tätä porukalla keväällä, ja juuri viime viikolla päätimme, että täytyy löytää uusia porkkanoita”, Nerg sanoo.

Paavo Teittinen HS

Maria Manner HS
Sisällysluettelo
 1. Pääuutiset
  1. Suomen isoimpien kaupunkien kärki saattaa mennä kohta uusiksi, Vantaa hätyyttelee jo Tamperetta – samalla kiihtyy muun Suomen näivettyminen
  2. Miten pahaa jälkeä Pohjois-Korea voisi saada aseillaan aikaiseksi? Kostaako Yhdysvallat ydinkokeen? Etsimme vastaukset kuuteen keskeiseen kysymykseen
  3. Pohjois-Korea teki suurimman ydinkokeensa – testit uhkaavat koko maailmaa ja voivat kääntää ydinasekehityksen päälaelleen
  4. Näin äiti ja tytär paranivat vakavista yliherkkyyksistä – tutkijan mukaan sisäilman vuoksi oireileva voi ohjelmoida aivonsa uudelleen
  5. Halvat myynti­hinnat voivat houkutella yltiö­päisiin asunto­kauppoihin – kun kaupat on tehty, ostaja saattaa löytää itsensä isojen yhtiö­lainojen maksu­kierteestä
 2. Pääkirjoitus
  1. Pelkkä kilpailu ei lisää junayhteyksiä, mutta se auttaa niiden luomisessa
  2. Vihreät ovat matkalla seuraavaan hallitukseen
  3. Suomi onnistui hyvin hybridikeskuksen synnyttämisessä, koska se tunnettiin jo ennen toiminnan käynnistymistä
  4. Tupakka on ihana verotuksen kohde – oppositiosta ei kuulu haukkuja, sillä tupakalla ei ole virallisia ystäviä
  5. Sukupuolten välinen digikuilu on poistettava
  6. Haataisen mahdollisuudet vaaleissa ovat heikot
 3. Kotimaa
  1. Päivi Nerg: Syrjäytyneet suomalaiset ovat suurin turvallisuusuhka – Islamistien propaganda on ”pelottavan tehokasta”
  2. Asuntoaan myyvä saattaa joutua maksamaan jopa satoja euroja isännöitsijäntodistuksesta – ”Sen tekeminen ei ole rakettitiedettä viimeisen päälle kuorrutettunakaan”
  3. Länsi-Savo: Laittomasta rajanylityksestä Saimaan kanavalla epäilty suomalaismies pääsi kotiin – odotti Venäjällä lähes kaksi kuukautta
  4. Suomalaisten syömisessä tapahtui 1990-luvulla suuri vallankumous – ”Keskusteltiin, osaavatko ihmiset enää tehdä ruokaa valmisruokien takia”
  5. Antti Rinteen epäonnistumiset toistuvat säännöllisesti kuin radion aikamerkki
  6. Suomalaisen vartiolaiva Merikarhun tehtävää jatketaan Välimerellä – saattaa jäädä Kreikan saaristoon koko ensi vuodeksi
  7. Hävitetyiksi luullut sukupuolitaudit palaavat hyökynä – tippuria on todettu ennätyksellisen paljon, ja moni tartunta jää hoitamatta
 4. Kaupunki
  1. ”Vieras mies muutti kotiini tietämättäni” – Kirjojen siirtäminen toisen asuntoon on rikollista, mutta helppoa ja yleistä
  2. Lapinlahden tapahtumat ja taiteilijat saavat hetken armonaikaa – Ostajaa vanhalle sairaala-alueelle etsitään yhä
  3. Länsimetron Espoon asemille käyttölupa
  4. Ylpeästi elähtäneitä pubipeikkoja avustajaksi hakenut elokuvatiimi sai mitä halusi – ”Todella luonnollisen näköistä porukkaa ovat olleet kyllä kaikki”
  5. Helsinki aloittaa uudelleen koulujenväliset urheilukisat – Kisojen lopettaminen säästöjen vuoksi suututti aikanaan urheiluväen
  6. Sekavasti käyttäytynyt mies pelastettiin kerrostalon katolta Ullanlinnassa
 5. Ulkomaat
  1. Itä-Helsingin venäläinen ruokakauppa pitää Suomeen muuttavat venäläiset tutuissa mauissa ja kaidalla tiellä – ”Suomalaiset voisivat kokeilla myös meidän makujamme”
  2. Perinteinen postikortti voi Britanniassa hyvin ja paljastaa antajansa yhteiskuntaluokan
  3. ”Amerikan avaruusninja” palasi Maahan vietettyään kaikkiaan 665 päivää avaruudessa – hurrikaani Harvey hidasti paluuta Nasan päämajaan
  4. Yhdysvaltain oikeusministeriö: Presidentti Barack Obaman väitetystä Trump Towerin salakuuntelusta ei ole mitään todisteita
 6. Talous
  1. Kiinalaisille kymmenillä miljoonilla myyty tamperelainen yhtiö hakee nopeaa kasvua – ”Alussa oli kolme miestä ja kamera”
  2. Bensiini kallistuu yhä Yhdysvalloissa Harvey-myrskyn tuhojen takia
  3. Huawei julkaisi uuden tekoäly­puhelimensa ”aivot” – Puhelimen pitää aistia ja ajatella kuin ihminen, sanoo toimitusjohtaja
  4. Kiinan presidentti Xi vaatii suuria kehittyviä talouksia edistämään vapaakauppaa
 7. Urheilu
  1. Ykköstähti Markkasella mieletön ratkaisuvoima: ”On meillä joukkueessa yksi aika kova nuori pelaaja”
  2. Korikseen hurahtanut koomikko Sami Hedberg omistaa Chicago Bullsin draft-lippiksen Lauri Markkasen nimmarilla –”Varmaan ainoa Suomessa”
  3. Ruotsin päävalmentaja sai perinnekylvyn murskaavan maaotteluvoiton jälkeen – ”Fantastinen tulos”
  4. Huuhkajat voitti Islannin sen omilla aseilla
  5. Valtteri Bottaksen kiriapu siivitti Lewis Hamiltonia yksin MM-johtoon – ”Teimme Valtterin kanssa fantastista työtä”
  6. Synttärisankarille selkäsauna – suomalaisten F1-kuskien kuiva putki jatkui Monzassa
  7. Italialainen tennistähti solvasi naistuomaria todella alatyylisesti – potkittiin ulos turnauksesta vasta kolmen päivän päästä ”käännösvaikeuksien vuoksi”
  8. Syövän sokeuttaman nuoren miehen usko palkittiin – debytoi amerikkalaisen jalkapallon yliopisto-ottelussa: ”Yritän sanoa mahdollisimman paljon, koska minun on vaikea uskoa tätä”
  9. Sade typisti kilpailun – 18-vuotiaalle Oliver Lindellille uran paras sijoitus Euroopan haastajakiertuella: ”Olisi ollut hyvä mahdollisuus nousta vielä”
  10. Tuloksia, tv-urheilua, rahapelejä
 8. Kulttuuri
  1. Äiti ja tytär selvittelevät välejään Kansallisoopperan kantaesityksessä – Sebastian Fagerlundin säveltämä Syyssonaatti perustuu Ingmar Bergmanin klassikkoon
  2. Paratiisillinen autuus täytti Musiikkitalon – Renée Fleming on aikamme paras lyyrinen sopraano
  3. Israelissa syntynyt lauluntekijä Keren Ann Zeidel oli mielikuvia rouheampi ja rockaavampi
  4. Nordic noir -buumi meni jo, nyt halutaan rohkeita online-sarjoja – Suomalaiset kuunteluoppilaina Helsinki Script -tapahtumassa
  5. Suositun Silta-televisiosarjan viimeinen kausi alkaa tammikuussa – Trailerin suuri mysteeri on, missä sarjan päähenkilö Saga Norén oikein on?
  6. Simo Heiskasen teos onnistuu yhdistämään klassisen teatterityylin mykkäelokuviin, miimikoihin ja slapstickiin täydellisesti
  7. La La Landin ohjaaja tekee Netflixille uutta tv-sarjaa Pariisissa
  8. Bostonin baletti juhlii suomalaisittain: Sibelius ja Salonen soivat Jorma Elon kantaesityksessä ja McGregorin koreografiassa
 9. Tiede
  1. Seinälukilla ja hämähäkillä on yhtä vähän yhteistä kuin koiralla ja mursulla
  2. Jos Etelämeren vesi lämpenee kaksi astetta, käy kehnosti – tutkijat kokeilivat ja tulos oli lajien kirjon romahdus
 10. Mielipide
  1. Nuoria tulee kuulla heitä koskevissa asioissa
  2. Kannan mieluummin tietokonetta kuin painavia kirjoja
  3. Vieraannuttamisen aikana kukaan ei suojele lasta – viranomaisten tulee voida puuttua ajoissa
  4. Keksintöjen kaupallistaminen kuuluu yrityksille
  5. Veroasiat keskitetään samaan palveluun
  6. Tuloton alaikäinen kuuluu vanhempiensa ruokakuntaan
  7. Joukko-opista on ollut iloakin
  8. Poistotekstiilit ovat arvokasta materiaalia
  9. Yhteiskunnan arvot ovat muuttuneet
  10. Suosittelen valvottua nasujuhlaa
 11. Tänään
  1. 1950-luvun lopun nuoriso­suosikki, 80-vuotias Lasse Liemola downshiftaa vähitellen päivätyöstään mutta jatkaa edelleen laulukeikkoja
  2. Ila Teromaa 1953–2017
  3. Joustavasti oikealle synnytti heti ruuhkia
 12. Radio ja TV
  1. Onnea 200-vuotiaalle Suomelle! – Radioteatterin spekulatiivinen fiktio kurkistaa sekavaan tulevaisuuteen
  2. Kiinassa ”valkonaamat” teeskentelevät ammattilaisia
  3. Bonnien ja Clyden ruudinkatkuinen rakkaustarina
  4. Maanantain elokuvia
 13. Sarjakuvat
  1. Fingerpori
  2. Harald Hirmuinen
  3. Lassi ja Leevi
  4. Viivi ja Wagner
  5. Wumo
  6. Rip Kirby

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  4. 4

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  5. 5

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  6. 6

   Oletko miettinyt, mikä merkitys kiky-tunneillasi on viennin piristymiseen? Elinkeinoelämän tutkimuslaitos selvitti asiaa

  7. 7

   Lude tekee kodista kauhean – asukas kertoo painajaisesta Töölössä

  8. 8

   Ihan tavallista seksiä on turha vähätellä – Liian suuret odotukset voivat johtaa pettymyksiin

  9. 9

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  10. 10

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  5. 5

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  6. 6

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  7. 7

   Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

  8. 8

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  9. 9

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  10. 10

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  4. 4

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  5. 5

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  6. 6

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  7. 7

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  8. 8

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  11. Näytä lisää