Päivän lehti 5.3.2017
Valikko

Ryijy sopii trendikotiin, usko tai älä

Perinteinen seinävaate on tehnyt pitkän matkan reestä sisustusblogeihin.

Ryijyt ovat taas muotia. Niitä löytyy jo trendikkäistä blogikodeista. On suorastaan hämmästyttävää, miten lyhyessä ajassa ryijy on raivannut tiensä tunkkaiseksi mielletystä mummolaesineestä sisustustrendien etulinjaan.

Ryijyt kiinnostavat myös muissa maissa. Neonväreissä hehkuvia, vi­suaalisesti räiskyviä ryijyjä tekevää Judit Justia seuraa Instagramissa noin 87 000 ihmistä, ja ryijyt näkyvät blogeissa ja sisustuslehdissä.

Suomessa monet nykysuunnittelijat ja taiteilijat ovat suunnitelleet ryijyjä 1990-luvulta alkaen esimerkiksi Suomen Käsityön ystäville. Ryijykilpailuja on pidetty useita.

Suomessa ryijyt saivat huomiota vuonna 2007, kun Suomen käsityön museo Jyväskylässä esitteli ryijyjä näyttelyssä.

Design­museossa ryijyt olivat näkyvästi esillä kaksi vuotta myöhemmin.


Yksi ryijyperinteen nykyjalostaja on oululaisen ekonomin Martta Leskelän yritys Ragamuf. Se tekee värikkäitä ja joustavia ryijyjä, joilla voi päällystää minkä tahansa tuolin. Tuoliryijyn on suunnitellut muotoilija Tuula Pöyhönen.

Ragamuf yhdistää vanhan käsityötekniikan, pakolaisten työllistämisen ja eettisen muotoilun. Ryijyjä solmivat Turkissa Syyriasta paenneet pakolaisnaiset, jotka Ragamuf kouluttaa ja joille se maksaa palkan turkkilaisen tytäryhtiönsä kautta.

”Ragamuf on innovoinut perinneryijyn käyttötuotteeksi. Ryijyjä solmimalla naiset vahvistuvat paitsi taloudellisesti myös henkisesti”, Leskelä sanoo.

Ryysyläinen tehdään näkyväksi, hän jatkaa. Ragamuf-nimi tulee englannin sanasta ragamuffin, eli ryysyläinen tai kerjäläinen. Räsy on englanniksi rag ja ragamuffin viittaa myös pitkäkarvaiseen kissarotuun.

Joustaviin verkkoihin solmittavat neuloskuteet ovat teollisuuden ylijäämää. Tekijät päättävät värit ja kuviot itse.


Erilaiset seinävaatteet, kuva­kudokset, raanut ja ryijyt ovat monen kulttuurin kansanperinnettä. Keskiajan vetoisissa asumuksissa ryijyt eristivät ja lämmittivät nukkujaa kuin taljat.


Ryijy oli paitsi arkinen käyttö­esine myös statussymboli. Esimerkiksi morsiusryijyillä osoitettiin talon varallisuutta. Vuosi­sadan vaihteessa kansallis­romanttisia ryijyjä vietiin maailmalle. Suomen kuuluisimpia ryijyjä lienee Akseli Gallen-Kallelan Démas­quée-maalauksessa (1888) jossa pariisilaismalli on laskenut hienostuneen takapuolensa Keuruun ryijyn villalle.

Innostus ryijyihin on herännyt ja hiipunut useita kertoja 1900-luvulla. Ryijyt nostettiin seinille ja ylennettiin käyttöesineestä taiteeksi ja designiksi. Nyt on taas niiden aika.

 

Katso videolta, miten helppo makramee-seinävaate syntyy. Opastajana Taito Etelä-Suomen koulutusvastaaja Kirsi Juntunen.


 

Ryijyn tai seinävaatteen voi tehdä myös itse

Ryijyjä on Suomessa perinteisesti tehty itse. Moni harrastaja hankkii ryijyn tarvikepaketin. Useimmiten tarvikepaketin ostaja on yhä eläkeläinen, joka jatkaa vanhaa perinnettä ja tekee ryijyn lapselleen tai lapsenlapselleen.

Ryijyjä myy esimerkiksi Ryijypalvelu. Hinta­ero valmiin ryijyn ja tarvikkeiden välillä on iso. Esimerkiksi Marianne Huotarin Mätäs-ryijy maksaa Ryijypalvelussa tarvikepakettina 520 euroa, valmiina 1 520 euroa.

Ryijyjä voi tehdä itse joko pohjakankaalle ommellen tai kangaspuilla kutomalla.

Ommeltavat ryijy­paketit sisältävät yleensä saksia lukuun ottamatta kaiken ryijyn tekemiseen tarvittavan: pohja­kankaan, nukkalangat, työpiirustuksen, kirjalliset ohjeet, lastat, isosilmäiset ryijyneulat ja ryijyn huolto-ohjeet. Ryijyä on voitu jo aloittaa muutaman nukan verran malliksi.

Ryijyn voi tehdä itse myös millä tahansa kangaspuilla. Sitäkin varten myydään tarvikepaketteja, tarvittaessa loimia ja välikuteita myöten.

Tekijän kokemuksesta riippuu, kumpi ryijytekniikoista on nopeampi. ”Kutoa osaa yhä harvempi, ja kangaspuut vievät tietysti hirveästi tilaa. Ommellen tehtävän ryijyn voi laittaa helpommin sivuun”, kertoo pitkään alalla toiminut Maija Tuumi.

Ryijyn teko on hidasta molemmilla tavoilla. Tuumin mukaan keskikokoisen ryijyn työstämiseen menee kolme neljä viikkoa vaativuustasosta riippuen.

Koon lisäksi vaikeusastetta määrittävät ryijyn värit. ”Esimerkiksi jugendryijyissä on hillitysti värejä, ja isoja pintoja yhdellä värillä. Sirkka Könösen ryijymalleissa voi olla kymmeniä eri nukkasekoituksia”, Maija Tuumi kertoo.


Ryijyjen ohella sisus­tus­blogeissa ja -lehdissä näkeekin nyt paljon makramee-tekniikalla solmit­tuja seinä­koristeita. Tekniikka on paljon ryijyä nopeampi.

Kärsimät­tömämpi voi myös hankkia pienen ja napakan villa­maton ja nostaa sen seinälle koristeeksi.

Kestävästä, paksusta langasta tehty ryijy kestää myös lattialla. Ohut ryijylanka saattaa nukkaantua.

Tunkkaisen, varastossa viruneen ryijyn voi elvyttää. Jos ryijy on ollut vaikka asunnossa johon on päässyt katupölyä, se saattaa olla täynnä hienoa likaa.

Ryijyn voi pesettää, mutta Tuumi suosittelee siihen pesulaa, jolla on ammattitaitoa ryijyjen käsittelyyn.

Ryijyjä voi myös trimmata. Se tarkoittaa, että ryijyjen nukkarivit käydään harvalla kammalla läpi.

Villaa vaanivat turkiskuoriaiset lähtevät pakastamalla. Ryijyn pitää antaa kuivua hyvin. Nykyään myytävät ryijyt on usein tehty koinsuojatusta langasta.

 

Teitkö itse hienon ryijyn tai seinäkoristeen? Osallistu sillä HS:n Sievin seinävaate -kilpailuun. Ota ryijystä valokuva mieluusti vaalealla, yksivärisellä alustalla ja lähetä kuva sähköpostilla: hs.koti@hs.fi.

Helsingin Kädentaitomessut Wanhassa Satamassa 4.–5. 3. klo 10–17. Lisätietoa saa täältä.

Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito ry järjestää käsityökursseja ympäri Suomen ja niistä saa lisätietoja täältä. Etelä-Suomen kursseista saa tietoa täältä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  2. 2

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  3. 3

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta kadehtii välillä narkomaaneja – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa ”dope boyt” toimittavat ilmaisia huumepusseja kotioville

  4. 4

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  5. 5

   ”Ne nipistää lapsilisistä / kiristää tilistä budjettii” – Paleface tunnetaan kantaa ottavista sanoituksista, mutta ovatko ne totta? Tarkistimme faktat

  6. 6

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  7. 7

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  8. 8

   Brittien uusi Jane Austen -seteli aiheuttaa harmia – fanien mukaan pankki ei ole ymmärtänyt seteliin painettua sitaattia

  9. 9

   Ihmiskunnan itsetunto on pitkään ollut kuolemattoman sielun ja ylivertaisen älyn varassa – mutta kumpaakaan meillä ei ole

  10. 10

   Ruotsin puolustusvoimien salaista tietoa vuotanut ulkomaille – tietoturvaskandaali paisuu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  3. 3

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  4. 4

   Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

  5. 5

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  6. 6

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  7. 7

   Brittien uusi Jane Austen -seteli aiheuttaa harmia – fanien mukaan pankki ei ole ymmärtänyt seteliin painettua sitaattia

  8. 8

   Äänestäjät saivat tahtonsa läpi: Tukholman ja Göteborgin väliä kulkeva juna nimettiin Trainy McTrainfaceksi

  9. 9

   Donald Trumpin viestintäpäällikkö Sean Spicer on irtisanoutunut – tilalle nousee Valkoisen talon lehdistösihteeri Sarah Huckabee Sanders

  10. 10

   Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Kun entinen poikaystävä tappoi itsensä, Tuisku Lehto, 27, päätti elää – nyt hän on tehnyt näyttelyn, jossa näkyy mielenterveys­kuntoutujien ilo

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Viisi loukkaantui ulosajossa Tammelassa – pelastuslaitos joutui irrottamaan yhden matkustajan autosta
  3. Ihmiskunnan itsetunto on pitkään ollut kuolemattoman sielun ja ylivertaisen älyn varassa – mutta kumpaakaan meillä ei ole
  4. Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä
  5. ”Ne nipistää lapsilisistä / kiristää tilistä budjettii” – Paleface tunnetaan kantaa ottavista sanoituksista, mutta ovatko ne totta? Tarkistimme faktat
  6. Touko Aalto pyrkii nostamaan kahdessa vuodessa vihreät Suomen suurimmaksi puolueeksi – ”Politiikassa on tavoiteltava pääministeriyttä”
  7. Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”
  8. Oppivelvollisuuden mekaaninen pidennys olisi vanhanaikainen tapa torpata syrjäytymistä – yliopistojen lukukausimaksujen aika ei ole nyt, koska ne juuri saatiin ulkomaalaisille
  9. Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta kadehtii välillä narkomaaneja – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa ”dope boyt” toimittavat ilmaisia huumepusseja kotioville
  10. 2 tuntia sitten
  11. Mikä vikunja on? – Tämä ja muita kysymyksiä tänään Uutisgurussa
  12. Lauantai tuo mukanaan sekä sadetta että poutaa
  13. Näytä lisää