Päivän lehti 5.3.2017
Valikko

Ryijy sopii trendikotiin, usko tai älä

Perinteinen seinävaate on tehnyt pitkän matkan reestä sisustusblogeihin.

Ryijyt ovat taas muotia. Niitä löytyy jo trendikkäistä blogikodeista. On suorastaan hämmästyttävää, miten lyhyessä ajassa ryijy on raivannut tiensä tunkkaiseksi mielletystä mummolaesineestä sisustustrendien etulinjaan.

Ryijyt kiinnostavat myös muissa maissa. Neonväreissä hehkuvia, vi­suaalisesti räiskyviä ryijyjä tekevää Judit Justia seuraa Instagramissa noin 87 000 ihmistä, ja ryijyt näkyvät blogeissa ja sisustuslehdissä.

Suomessa monet nykysuunnittelijat ja taiteilijat ovat suunnitelleet ryijyjä 1990-luvulta alkaen esimerkiksi Suomen Käsityön ystäville. Ryijykilpailuja on pidetty useita.

Suomessa ryijyt saivat huomiota vuonna 2007, kun Suomen käsityön museo Jyväskylässä esitteli ryijyjä näyttelyssä.

Design­museossa ryijyt olivat näkyvästi esillä kaksi vuotta myöhemmin.


Yksi ryijyperinteen nykyjalostaja on oululaisen ekonomin Martta Leskelän yritys Ragamuf. Se tekee värikkäitä ja joustavia ryijyjä, joilla voi päällystää minkä tahansa tuolin. Tuoliryijyn on suunnitellut muotoilija Tuula Pöyhönen.

Ragamuf yhdistää vanhan käsityötekniikan, pakolaisten työllistämisen ja eettisen muotoilun. Ryijyjä solmivat Turkissa Syyriasta paenneet pakolaisnaiset, jotka Ragamuf kouluttaa ja joille se maksaa palkan turkkilaisen tytäryhtiönsä kautta.

”Ragamuf on innovoinut perinneryijyn käyttötuotteeksi. Ryijyjä solmimalla naiset vahvistuvat paitsi taloudellisesti myös henkisesti”, Leskelä sanoo.

Ryysyläinen tehdään näkyväksi, hän jatkaa. Ragamuf-nimi tulee englannin sanasta ragamuffin, eli ryysyläinen tai kerjäläinen. Räsy on englanniksi rag ja ragamuffin viittaa myös pitkäkarvaiseen kissarotuun.

Joustaviin verkkoihin solmittavat neuloskuteet ovat teollisuuden ylijäämää. Tekijät päättävät värit ja kuviot itse.


Erilaiset seinävaatteet, kuva­kudokset, raanut ja ryijyt ovat monen kulttuurin kansanperinnettä. Keskiajan vetoisissa asumuksissa ryijyt eristivät ja lämmittivät nukkujaa kuin taljat.


Ryijy oli paitsi arkinen käyttö­esine myös statussymboli. Esimerkiksi morsiusryijyillä osoitettiin talon varallisuutta. Vuosi­sadan vaihteessa kansallis­romanttisia ryijyjä vietiin maailmalle. Suomen kuuluisimpia ryijyjä lienee Akseli Gallen-Kallelan Démas­quée-maalauksessa (1888) jossa pariisilaismalli on laskenut hienostuneen takapuolensa Keuruun ryijyn villalle.

Innostus ryijyihin on herännyt ja hiipunut useita kertoja 1900-luvulla. Ryijyt nostettiin seinille ja ylennettiin käyttöesineestä taiteeksi ja designiksi. Nyt on taas niiden aika.

 

Katso videolta, miten helppo makramee-seinävaate syntyy. Opastajana Taito Etelä-Suomen koulutusvastaaja Kirsi Juntunen.


 

Ryijyn tai seinävaatteen voi tehdä myös itse

Ryijyjä on Suomessa perinteisesti tehty itse. Moni harrastaja hankkii ryijyn tarvikepaketin. Useimmiten tarvikepaketin ostaja on yhä eläkeläinen, joka jatkaa vanhaa perinnettä ja tekee ryijyn lapselleen tai lapsenlapselleen.

Ryijyjä myy esimerkiksi Ryijypalvelu. Hinta­ero valmiin ryijyn ja tarvikkeiden välillä on iso. Esimerkiksi Marianne Huotarin Mätäs-ryijy maksaa Ryijypalvelussa tarvikepakettina 520 euroa, valmiina 1 520 euroa.

Ryijyjä voi tehdä itse joko pohjakankaalle ommellen tai kangaspuilla kutomalla.

Ommeltavat ryijy­paketit sisältävät yleensä saksia lukuun ottamatta kaiken ryijyn tekemiseen tarvittavan: pohja­kankaan, nukkalangat, työpiirustuksen, kirjalliset ohjeet, lastat, isosilmäiset ryijyneulat ja ryijyn huolto-ohjeet. Ryijyä on voitu jo aloittaa muutaman nukan verran malliksi.

Ryijyn voi tehdä itse myös millä tahansa kangaspuilla. Sitäkin varten myydään tarvikepaketteja, tarvittaessa loimia ja välikuteita myöten.

Tekijän kokemuksesta riippuu, kumpi ryijytekniikoista on nopeampi. ”Kutoa osaa yhä harvempi, ja kangaspuut vievät tietysti hirveästi tilaa. Ommellen tehtävän ryijyn voi laittaa helpommin sivuun”, kertoo pitkään alalla toiminut Maija Tuumi.

Ryijyn teko on hidasta molemmilla tavoilla. Tuumin mukaan keskikokoisen ryijyn työstämiseen menee kolme neljä viikkoa vaativuustasosta riippuen.

Koon lisäksi vaikeusastetta määrittävät ryijyn värit. ”Esimerkiksi jugendryijyissä on hillitysti värejä, ja isoja pintoja yhdellä värillä. Sirkka Könösen ryijymalleissa voi olla kymmeniä eri nukkasekoituksia”, Maija Tuumi kertoo.


Ryijyjen ohella sisus­tus­blogeissa ja -lehdissä näkeekin nyt paljon makramee-tekniikalla solmit­tuja seinä­koristeita. Tekniikka on paljon ryijyä nopeampi.

Kärsimät­tömämpi voi myös hankkia pienen ja napakan villa­maton ja nostaa sen seinälle koristeeksi.

Kestävästä, paksusta langasta tehty ryijy kestää myös lattialla. Ohut ryijylanka saattaa nukkaantua.

Tunkkaisen, varastossa viruneen ryijyn voi elvyttää. Jos ryijy on ollut vaikka asunnossa johon on päässyt katupölyä, se saattaa olla täynnä hienoa likaa.

Ryijyn voi pesettää, mutta Tuumi suosittelee siihen pesulaa, jolla on ammattitaitoa ryijyjen käsittelyyn.

Ryijyjä voi myös trimmata. Se tarkoittaa, että ryijyjen nukkarivit käydään harvalla kammalla läpi.

Villaa vaanivat turkiskuoriaiset lähtevät pakastamalla. Ryijyn pitää antaa kuivua hyvin. Nykyään myytävät ryijyt on usein tehty koinsuojatusta langasta.

 

Teitkö itse hienon ryijyn tai seinäkoristeen? Osallistu sillä HS:n Sievin seinävaate -kilpailuun. Ota ryijystä valokuva mieluusti vaalealla, yksivärisellä alustalla ja lähetä kuva sähköpostilla: hs.koti@hs.fi.

Helsingin Kädentaitomessut Wanhassa Satamassa 4.–5. 3. klo 10–17. Lisätietoa saa täältä.

Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito ry järjestää käsityökursseja ympäri Suomen ja niistä saa lisätietoja täältä. Etelä-Suomen kursseista saa tietoa täältä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  2. 2

   Atte Jääskeläinen vihjaa HS:n haastattelussa, että Yle voi irtautua Julkisen sanan neuvostosta

  3. 3

   Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

  4. 4

   Porvoossa harvinainen nujakka: Venekuntien satamatappelu johti törmäykseen merellä ja takaa-ajoon Porvoonjoen suulla

  5. 5

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  6. 6

   Älykäs, kunnianhimoinen, näsäviisas ja peluri – Ylen Atte Jääskeläinen on jääräpää, joka haluaa kertoa, miten asiat oikeasti ovat

  7. 7

   Putinin ja Trumpin kaltaiset mafiaveljet voittavat, kun kukaan ei enää usko mihinkään

  8. 8

   Jussi Halla-aho haluaa unohtaa unohdetun kansan – minkä puolueen johtoon hän oikein pyrkii?

  9. 9

   ”Jos voisin palata tällä tiedolla nuoreksi” – Sami Jauhojärvi ja Hanna-Maria Seppälä kertovat, miksi ikä ei ole urheilijalle vain numero

  10. 10

   Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  2. 2

   Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

  3. 3

   Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

  4. 4

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  5. 5

   Aki Kaurismäki selitti suomalaisia sanontoja brittilehdelle: ”Brexit-propagandaa levittäneet katosivat kuin pieru Saharaan”

  6. 6

   Suomeen paennut nigerialaisnainen kertoo poikajoukon polttaneen hänen tyttöystävänsä hengiltä – veivätkö tulkkausongelmat turvapaikan?

  7. 7

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  8. 8

   Mitä on pikaruoka ilman lihaa? HS testasi ”sipsikaljavegaanin” kanssa Fafa’sin, Hesburgerin ja Kotipizzan vegaanimätöt

  9. 9

   Porvoossa harvinainen nujakka: Venekuntien satamatappelu johti törmäykseen merellä ja takaa-ajoon Porvoonjoen suulla

  10. 10

   Atte Jääskeläinen vihjaa HS:n haastattelussa, että Yle voi irtautua Julkisen sanan neuvostosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  7. 7

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  8. 8

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  9. 9

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  10. 10

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  11. Näytä lisää