Päivän lehti 5.3.2017
Valikko
Päivän lehti 5.3.2017

Sänkymakkara, Piiloasukki, Tarzan, Mammanpoika – HS:n lukijat paljastivat, millä nimellä kutsuvat rakasta naapuriaan

Erikoiseen naapuriinkin voi suhtautua hyväksyvästi ja lempeästi. Parhaimmillaan naapuri voi tarjota parempaa viihdettä kuin televisio. Kokosimme 41 lempinimen listan.

Kaksi viikkoa sitten pyysimme HS:n lukijoita kertomaan lempinimistä, joita he ovat antaneet naapureilleen. Ilmiö innosti 252 ihmistä vastaamaan kyselyyn, mikä oli ilahduttava määrä. Tähän juttuun valitsimme 41 lempinimeä.

Naapureista kerrotut tarinat olivat mainioita. Niistä kävi ilmi, että on tavallista suhtautua naapuriin lempeästi, ei vihamielisesti. Riidat nousevat usein helpommin esille, mutta hiljainen, sopusointuinen ja hyväksyvä yhteiselo on valtavirtaa.

1. Petturi. Välillä on ajanjaksoja, jolloin en saa juuri nukutuksi. Silloin lohduttaa, että myös naapurin valot palavat koko yön. Me valvomme yhdessä, minä lukien ja hän televisiota katsellen. Jos valot sammuvat yllättäen aamuyöstä, on pakko mennä parvekkeelle ja sanoa ääneen: ”Senkin petturi”.

2. Tittelityy ja Tittelitom. Englanniksi Tweedledee ja Tweedledum. Noin 50-vuotiaat täysin kaljut lähes identtiset kaksosmiehet, jotka näkee kulkemassa taloyhtiön pihalla melkein poikkeuksetta yhdessä.

3. Sorttiasemamies. Saattoi viettää päivittäin tuntikausia taloyhtiön jätekatoksessa lajitellen kierrätyksestä piittaamattomien asukkaiden roskia. Itse lajittelin jätteeni huolellisesti ihan vain helpottaakseni hänen urakkaansa.

4. Leguaani. Naapurin rouva, joka liikkuu hyvin hitaasti, hakee aamulehden iltapäivällä ja kitkee kukkapenkkiä joka kortta tuijottaen. Eli siis nauttii hetkestä ja elämästä kuin leguaani.

5. Käki. Hänellä oli tapana tempaista ovi auki ja työntää päänsä ulos oviaukosta sanomatta mitään. Tämä toistui usein ohittaessani hänen huoneistonsa oven.

6. Töräyttelijä. Naapurilla on tapana niistellä äänekkäästi: aina kuuluu kaksi peräkkäistä töräytystä. Välillä havahdumme ja jäämme ihmettelemään, jos toinen töräytys jääkin tulematta.

7. Pessimisti. Isäni seurasi ihmisiä ikkunastaan Myllypurossa. Eräs herra sai nimensä siitä, että kantoi aina sateenvarjoa mukanaan.

8. Zombie. Ei ota minkäänlaista kontaktia ulkomaailmaan eikä reagoi mihinkään, kulkee vain eteenpäin yksin omassa maailmankaikkeudessaan. Tosin yhtenä päivänä hän oli tulisesti rakastunut. Päättelin sen siitä, että hän vastoin tapojaan vastasi tervehdykseeni: kuului vaimea ”öh”.

9. Hieno rouva. Nainen, josta voi aistia menneiden vuosien tarkan tyylin. Hän pukeutuu hyvin jopa pesutupaan. Hän käyttäytyy hillitysti ja on tyylikkään kohtelias. Itselle tulee aina sellainen olo, että onkohan oma tukka hyvin.

10. Räpätäti. Naapurin eläkeläispariskunnan täti, joka eleistä päätellen nalkuttaa ja huutaa leppoisalle miehelleen aina. Etuhiukset väpättävät ja kädet ovat uhkaavasti lanteilla tai toinen sormi ojossa, siis aina nalkuttamassa. Olen ennustanut, että joskus mies tappaa vaimonsa, kätkee ruumiin autotalliin ja alkaa nauttia hiljaisuudesta autuaasti hymyillen.

11. Hiace-mies. Naapurissamme asuu rakennusmies, jolla on Hiace-merkkinen pakettiauto. Hän ajaa Hiacellaan edestakaisin varhaisesta aamusta iltamyöhään saakka. Vuorokauden mittaan hän saapuu kotiinsa ja lähtee taas kymmeniä, ellei satoja kertoja. Katsoipa ulos milloin hyvänsä, Hiace-mies on juuri ajamassa pihaansa tai peruuttamassa pihastaan tielle. Lyhimmillään visiitit kotona kestävät kymmenkunta sekuntia ja sitten taas mennään – ja tullaan.

12. Mutsi mutsi. Yksin asuva, hieman erakoitunut nuori mies, joka yöllä humalassa kotiin tullessaan aina laulaa Tuomari Nurmion Oi mutsi, mutsia.

13. Äänetön viulu kesäillassa. Kaunis kaupunginorkesterin viulisti harjoittelee viulunsoittoa vanhan puutalon vinttikerroksessa ikkunan ääressä. Minä katselen vastapäisen talon ikkunasta, vanhan jalavan lehvistön takaa, musiikin liikettä – ilman ääntä. Ensi kesänä pyydän häntä avaamaan ikkunan.

14. Puskakaljamies. Hölkkäsi ulos asunnosta lähes päivittäin lenkkivaatteissa. Kulman taakse päästyään hän kaivoi aina esiin talon seinustan murattiin piilotetun olutpullon ja jäi usein nauttimaan sitä tien viereen pysäköityyn autoonsa. Hänellä oli ilmeisen tiukka vaimo.

15. Alaston kokki. Naapuritalon neljännessä kerroksessa asuu mies, joka kokkaa keittiössään iltakuuden jälkeen arkisin alasti. Hän ilmeisesti kuuntelee musiikkia kokkaillessaan, koska keinahtelee samalla kepeästi.

16. Pinkkitäti. 70-vuotias rouva naapurikerrostalosta, joka pukeutuu kuin 25-vuotias floridalainen: pinkkiä, kiiltävää valkoista, karvakauluksia, turkoosinsinistä ja iloista keltaista, toppeja ja slimmejä farkkuja. Polttaa tupakkaa viedessään roskat matkalla kulmakuppilaan. Ensi kerran kohdatessamme esitteli itsensä vahvalla Varsinais-Suomen murteella. Nimi meni ohi toisin kuin se, mihin hän oli menossa: bingoon.

17. Mrs. Winehouse. Samassa rapussa asuva 1960-luvun nuori, jonka hius- tai meikkityyli ei ole muuttunut piiruakaan. Voisi olla Amy Winehousen äiti tai isoäiti.

18. Haamu. Hiljainen omasta rauhastaan nauttiva eläkeläismies on kuin Mustanaamio. Hän ei jätä jälkiä eikä aiheuta muita ääniä kuin pullolastin tyhjentämisen kilinän taloyhtiön roskakatoksessa. Ei käytä hissiä vaan leijailee porraskäytävässä ylös ja alas. Pelkonamme on joutua ullakko- tai kellarivarastolle samaan aikaan hänen kanssaan. Ei niinkään siksi, että hän olisi fyysisesti pelottava, vaan sen takia, että yllättäisimme hänet nostamassa luurankoja ulos kaapistaan.

19. Saukkis. Iäkäs nainen, joka köpötteli sauvakävelysauvojen kanssa katua edestakaisin monta kertaa päivässä. Ihan alkoi huolestuttaa, jos naista ei puoleenpäivään mennessä näkynyt.

20. Piiloasukki. Vain vastapäisen asunnon ikkunan ylimmässä osassa näkyy valoa. Muutoin sälekaihtimet ovat aina edessä. Koskaan en ole nähnyt ikkunoita auki.

21. Aurinkokuningar. Vastapäätämme on talo, jonka väri hehkuu lempeästi päivänvalossa. Taloon muutti kaunis nainen, joka ei valitettavasti halua tervehtiä ainakaan meitä.

22. Puutarhasetä. Mies, joka hoiti ahkerasti pientä pihaansa muotoon leikattuine pensaineen ja joka usein seisoi myös parvekkeellaan ihastelemassa aikaansaannoksiaan. Puutarhasedän leppoisien puuhailujen seuraaminen oli paljon parempaa viihdettä kuin telkkari.

23. Tupakkamummo. Erittäin vanha nainen, joka tupakoi parvekkeellaan aina tunnin tai kahden välein. Tätä jatkui jopa aamuneljään saakka. Yskiminen kuului avonaisesta ikkunasta, ja siitä pystyi tavallaan seuraamaan aikaa. Kieltämättä hieman suretti, kun sitten muutaman vuoden päästä yskimistä ei enää kuulunut.

24. Nahkalaukku. Huhtikuusta syyskuulle naapuritalon vanhempi herra päivysti aurinkoisina päivinä parvekkeella paidatta. Viimeistään heinäkuussa hän alkoi väritykseltään ja olemukseltaan muistuttaa parkkiintunutta nahkalaukkua.

25. Gaston. Nimetty Disneyn Kaunotar ja Hirviö -elokuvan hahmon mukaan. Nuori pitkätukkainen ja hyväkuntoinen mies, joka kulkee itsevarmana asunnossaan verhot auki vähissä vaatteissa ja kampaa hiuksiaan huolellisesti ja pitkään peilin edessä.

26. Mammanpoika. Mies, joka aina lähtiessään vilkutti ikkunassa roikkuvalle äidilleen.

27. Tarzan. Asui taloyhtiössämme, kun olin lapsi. Kukaan ei vieläkään tiedä hänen oikeaa etunimeään, koska Tarzan oli yleisesti käytössä. Hänellä oli pitkät ruskeat hiukset ja aina todella tumma rusketus. Kesäisin hän viihtyi pihalla pelkkä nahkaläpyskä alaosanaan.

28. Tuhkimo. Entinen naapurini soitti joka viikonloppu Levotonta tuhkimoa ja muita saman genren hittejä. Miehen elämä myös muistutti levottoman tuhkimon menoa. Hänellä oli yleensä joka viikonloppu yövieraana nainen, joskus sama, usein eri. Hän ei kyennyt tarjoamaan naisille aamiaista, joten usein asunnosta kuului sunnuntaiaamuisin kovaäänistä keskustelua siitä, kuinka miehen tulisi raahautua kauppaan sitä hankkimaan, oli hän kuinka krapulassa hyvänsä.

29. Alaston imuroijatyttö. Olin aina elänyt kuvitelmassa, ettei toisten ihmisten ikkunoista katsota sisään, vaikka sitten pitäisi sulkea silmänsä ja törmäillä esineisiin. Niinpä jos kotona tuli kuuma, hengailin alasti. Miksei, saunakulttuurin maassa. Vastapäätä oli toimisto, joten arvelin, ettei siellä illalla ketään ole, ja jos onkin, ovat töissä eivätkä kehtaa tiirailla. No, konsulttikaverini sattui käymään sanotussa toimistossa, ja olin kuulemma hyvin tunnettu nimellä Alaston imuroijatyttö. Imuroidessa tulee kuuma! Imuroin jatkossakin kuten mukavaa on, mutta olen hankkinut sälekaihtimen.

30. Bilettäjät. Kun muutin asuntooni, ikäväkseni huomasin, ettei siellä ole sälekaihtimia. Pian kuitenkin huomasin myös, että vastapäisessä talossa on sama tilanne. Ystäväni oli käymässä, katsoi keittiön pöydän ääressä ulos ikkunasta ja totesi, että ”tuolla juodaan viiniä”. Hetken katseltuaan hän sanoi haikeasti: ”Niillä on bileet.” Jonkin ajan kuluttua me molemmat huomasimme, että ”nyt siellä tanssitaan”. Nykyään aina viikonloppuisin tarkistan, onko naapureilla taas bileet. Useimmiten on.

31. Yläkerran Pissamies. Kävi (vessassa) kuin sveitsiläinen kello. Vastavalmistuneen kerrostalon viemäröinti oli rakennettu väärin, ja ylemmän asunnon miehen vessalorotukset kaikuivat pitkin asuntoani. Pissamiehen rakko toimi hyvin tarkasti, ja melkein joka yö sainkin vaipua turvalliseen uneen tutun lorotuksen saattelemana kello 22.30.

32. Toyota-mies. Törmäämme useita kertoja päivässä pihalla, kun naapuri on menossa autolleen, jota ilman ei kulje yli kymmenen metrin matkoja. Toyota-miehellä on kymmenen lasta, joten oma aika autossa tulee epäilemättä tarpeeseen.

33. Koiratäti. Hänellä oli kaksi suurikokoista koiraa, joita hän ahkerasti lenkitti. Pidän koirista, joten pidin myös Koiratädistä. Hän oli vähän kuin koiransa: ei ihan pieni ja puhisi äänekkäästi rappuja kiivetessään.

34. Työtön mies. Aamutakkiin sonnustautunut vastapäisen talon mies käy parveketupakalla noin tunnin välein vuorokauden ympäri. Laulamme aina J. Karjalaisen Mennyt mies -kappaletta sanoilla ”Työtön mies” hänet nähdessämme. Mies tuskin edes on työtön, sillä asunto ja puitteet näyttävät hulppeilta. En enää tiedä, mistä nimi on saanut alkunsa. Miehestä on tullut kuin osa perhettä hänen tiiraillessaan olohuoneeseemme kymmeniä kertoja päivässä.

35. A-tyyppi. Naapurin eläkeläismies on hoikka, huoliteltu ja sähäkkä. Mersu lähtee pihasta kuin raketti. Miehen lähtökohtainen suhtautumisen tapa on epäluulo ja suuttumus, vaikka ilme lauhtuukin heti, kun asioihin tulee selkoa. Ilmiselvä A-tyyppi, sillä ”A-tyyppinen käyttäytyminen on kilpailunhaluista, kärsimätöntä, vihamielistä ja nopeasti tavoitteeseen pyrkivää”. Olen ollut todella tyytyväinen tähän diagnoosiini varsinkin, koska antamani lempinimi antaa ymmärtää, ettei mies voi omalle tyylilleen mitään. Ja toisaalta nimi viittaa siihen, että minulle täysin tuntematon mies on naapurina aika metka, parasta A-ryhmää, varsinainen ässä.

36. Bile-Dani. Parikymppinen sinkkumies seinänaapurissa biletti jatkuvasti häiriten hiljaisuusaikaa. Naiset vaihtuivat tiuhaan, ja ego oli suuri. Kosteiden viikonloppujen jälkeen hän aina huusi puhelimeen katkerasti tylyttäen naisiaan. Kaikessa rasittavuudessaan tyypissä oli kuitenkin jotain hyvin lutuista.

37. Petri Nygård. Istuu parvekkeella kalastajahattu ja aurinkolasit päässä. Huudattaa Petri Nygårdin tuotantoa.

38. Mattomummo. Vanha nainen, joka vei onnellinen hymy kasvoillaan matot pihalle joka perjantai. Toi kivasti rytmiä omaankin elämään: ”Mattomummo vauhdissa, on taas viikonloppu.”

39. Sänkymakkara. Viereisessä talossa pari kerrosta alempana asui henkilö, joka makasi aina sängyllä. Usein mietin, millaista elämää hän elää. Hänen makuuhuoneeseensa näki, kun itse laittoi omasta makuuhuoneesta iltaisin verhoja kiinni. Näitä iltaisin tehtyjä havaintoja kertyi varmaan parin vuoden ajalta etenkin talvisin, koska pimeässä valoisaan asuntoon näki hyvin. Hän makasi aina samassa asennossa ja lähes aina hänellä oli samat harmaat verkkarit ja sama vaaleanpunainen paita päällä. Välillä piti oikein kertoa silloiselle avomiehelle, jos tällä henkilöllä oli esimerkiksi vihreä paita päällä.

40. Smokeonthewater-mies. Osti vahvistimen ja kitaran ja soitti uskollisesti kaikki päivät Smoke on the wateria tai joskus Paranoidia. Aamuisin hän heräsi minua puoli tuntia aiemmin, ja minä nousin vasta, kun olin kuullut hänen käyvän aamupissalla. Siitä kehkeytyi turvallinen aamurutiini.

Kerran hän ilmestyi sunnuntaina ovelle ja kiitti pianonsoitosta. Kertoi odottavansa sitä viikonloppuaamuisin. Olin ollut tietämättäni hänelle samanlainen kuuntelukohde kuin hänen kitaraharjoittelunsa oli minulle. Sen jälkeen emme enää kommunikoineet, mutta kohtaaminen jäi muistoihin.

41. Tähtimummo. Kerran pimeänä syysiltana ovikelloni soi. Oven takana oli mummeli, joka kysyi: ”Onko sinun ikkunassasi tähtivalo?” Myönsin ja mielessäni jo mietin, mitä vastaan, kun hän kohta kertoo pahoittaneensa mielensä tähden muodosta, väristä, ripustusajankohdasta tai muusta.

”Se on niin ihana”, pikkuinen mummo hihkaisi. ”Se tuo minulle niin hyvän mielen!”

Häkellyin sanattomaksi. Myöhemmin päättelin pitsiverhoista, mikä on Tähtimummon ikkuna, ja kävin viemässä hänelle joulukukan, tietenkin joulutähden.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Naapurit
 • Asuminen
 • Lempinimet
 • Anna-Sofia Berner
Sisällysluettelo
 1. Pääuutiset
  1. Lääkelaitos pakkosiirrettiin Kuopioon, vain kolme ihmistä muutti ja kymmenet irtisanoutuivat – HS kertoo, kuinka poliitikot ajoivat viraston tuhon partaalle
  2. Hangosta keskeltä metsää paljastui natsi-Saksan armeijan valtava leiri – sotilaiden jäljiltä löytynyt jo 10 000 esinettä
  3. Nämä vaalit voivat vavisuttaa koko Eurooppaa – HS:n toimittajat arvioivat, miten Hollannille, Ranskalle ja Saksalle käy
  4. Naiset tienaavat yhä vähemmän kuin miehet, koska asiaa ei ole haluttu korjata, sanoo STTK:n lakimies – laskuri näyttää, kuinka iso palkkaero on alallasi
 2. Pääkirjoitus
  1. Kaupungit kirivät ilmastotoimissaan
  2. Ruoka on yhä useammin kuluttajan eettinen valinta
  3. Kunnalle jää paljon valtaa
  4. Suvaitsevainen liberaali joutuu ryhtiliikkeeseen
  5. Yle ansaitsee parempaa
  6. Karlsson
  7. Kannustinloukkuryhmä keskittyy leikkaamiseen
 3. Kotimaa
  1. Suomeen on tuotu vaivihkaa kaksi sotarikoksista tuomittua kenraalia – toinen heistä työskenteli suoraan ”Bosnian teurastajan” alaisuudessa
  2. Suojelupoliisin vastavakoilun päälliköksi yksitoista hakijaa
  3. Kokoomuksen suututtanut Sipilä puolustaa Harkimon nimitystä Veikkauksen hallitukseen: Nimitys kuului minulle
  4. Lastenpsykiatri Sinkkonen arvosteli pikkulasten varhaiskasvatusta, asiantuntijat rauhoittelevat: ”Vanhemmat ovat jo hyvin syyllistyneitä näiden kysymysten edessä”
  5. Petteri Orpo vertaa sote-uudistusta naisten ääni­oikeuteen: ”Ei tämä maa mennyt siitäkään sekaisin”
  6. Ohittava bussi törmäsi henkilöautoon Oulussa – Nelostiellä myös ketjukolari
  7. 13-vuotiaat autoilivat Kankaanpään yössä, poliisi tutkii useilla rikosnimikkeillä
 4. Kaupunki
  1. Helsingissä on aina vastustettu raitiolinjojen muutoksia – 32 vuotta sitten Töölöntorille tuotiin hautaseppele vitoslinjan muistoksi
  2. Kokoomus ja vihreät taistelevat verissä päin Helsingin vallasta – aseeksi otettiin vanha kunnon autoilukeskustelu
  3. Helsinki päättää erikoisluvasta: terveyskeskus­lääkärin ei tarvitse osata hyvin ruotsia
  4. Ritari iski raitiovaunussa: Tuntematonta nuorta naista syliinsä vongannut setä saikin polvelleen parikymppisen miehen
 5. Ulkomaat
  1. Trumpin odotetaan romuttavan Obamacaren – vaihtoehdot terveydenhuolto­uudistukselle ovat kuitenkin vähissä
  2. Obaman tiedottaja kiistää Trumpin salakuunteluväitteet: ”Presidentti Obama ei koskaan määrännyt kuuntelemaan ketään”
  3. Selvitys paljasti Medvedevin jättiomaisuuden: kartanot, viinitilat ja huvijahdit opiskelukavereiden ja serkun hallinnoimissa säätiöissä
  4. Kiina kasvattaa sotilasmenojaan seitsemän prosenttia – Lähde: ”Se on liian vähän, monet armeijassa eivät tule olemaan iloisia”
  5. Taiteilija perusti Betlehemiin hotellin, josta on ”maailman huonoin näköala”
  6. Malesia karkottaa Pohjois-Korean lähettilään
  7. Varapresidentti Pence käytti kuvernöörinä yksityissähkö­postiaan arkaluonteisten valtiollisten asioiden hoitoon – syytti samasta Hillary Clintonia
  8. Punainen Risti: Irakin Mosulissa on käytetty kemiallisia aseita
  9. Venäjällä tarkistetaan, rikkooko Disneyn Kaunotar ja Hirviö homopropagandalakeja
 6. Talous
  1. Hypo: Uudisasuntojen rakentamisessa rikotaan tänä vuonna vuosituhannen ennätys
  2. Uberin ryvettynyt maine koki jälleen uuden kolauksen: Yhtiö on käyttänyt vuosien ajan hämäysohjelmaa, jonka avulla se välttää poliiseja
 7. Urheilu
  1. Marit Bjørgen on aiempaa rennompi hiihtokuningatar – ”Koko paketti on todella hyvä”, sanoo puoliso
  2. Mestarihiihtäjä Helena Takalo seurasi kisat kotona, kun kisajärjestäjät eivät kutsuneet puolisoa – ”Olisi tarvittu kuskia”
  3. MM-hiihdoissa voi kohdata pelkkiin pyyhkeisiin verhoutuneita miehiä – ”Vielä kun saisi oluen viedä saunaan”
  4. Voitto Katajamäki, 81, on ollut kymmeniä kertoja talkoohommissa Salpausselällä – ”Olin jo nuorena perunannostotalkoissa”
  5. Puola vei joukkuemäen kullan, Suomi kohensi asemiaan toisella kierroksella
  6. Maastopyöräily auttoi Kusti Kittilän ulos hiihtäjän umpikujasta – lähtee nyt 35-vuotiaana ensikertalaisena MM-ladulle
  7. Mäkäräinen nousi toiseksi takaa-ajossa
  8. Kevin Lankinen IFK:n sankari – ”Kyllä tämän illan saa nauttia ja fiilistellä”
  9. 10 709 katsojaa näki TPS:n voiton
  10. Ilves tarrasi Raumalla kiinni kymppipaikkaan
  11. Jukurit pysyi pudotuspelitaistelussa mukana – ero kymmenenteen sijaan edelleen kolme pistettä
  12. JYP murskasi Sportin pudotuspelihaaveet
  13. KalPa nuiji SaiPan rumin lukemin
  14. Sakari Manninen teki HPK:lle voittomaalin Ässiä vastaan ajassa 58.41
  15. Patrik Laineen pisteputki poikki – Pulkkinen joutui katsomoon
  16. Mäkelä loikki hajonneilla piikkareilla EM-kisojen kahdeksanneksi
  17. Rukajärvi neljäs Vailissa – ”Ollut aika haastava viikko”
  18. Marcel Hirscherin valtakausi jatkuu – jo kuudes peräkkäinen voitto maailmancupin kokonaiskilpailussa
  19. Mikko Korhonen hyvistä asemista päätöspäivään
  20. Tuloksia, rahapelejä, tv-urheilua
 8. Sunnuntai
  1. Siperian vaarallisimmalla valtatiellä voi olla pakkasta 60 celsiusastetta – juuri siksi toimittaja Jussi Konttinen halusi matkustaa 2 000 kilometriä pitkän väylän
  2. Tältäkö Suomi näyttää vuonna 2030? Henkirikoksia tehdään enää harvoin, eikä viinakaan maistu
  3. Sänkymakkara, Piiloasukki, Tarzan, Mammanpoika – HS:n lukijat paljastivat, millä nimellä kutsuvat rakasta naapuriaan
  4. Moskovalaisesta naapuristani kuuluu vain se, kun ruiskurappaukset putoavat parvekkeen katosta
  5. Kanarialla lomailevat nyt myös älyköt ja hipsterit
  6. Ipa, iMan, Niska, Härkis – mikä sopisi Iivo Niskasen lempinimeksi?
  7. Ex-uusnatsijohtaja siirtyi äärioikeistosta oikealle – vihreisiin
  8. Miten voi korjata kanta.fi:n väärät tiedot?
 9. Kulttuuri
  1. Ajoiko aika ilkeyden ohi? Nykyään rakastetaan positiivisuutta, mutta Jyrki Lehtola pilkkaa satavuotisjuhlan kunniaksi koko Suomen
  2. Miksi Alvar Aalto puhui suomalaisista metsäapinoina ja miksei kuvataide pysynyt arkkitehtuurin vauhdissa? Modernisminäyttely herättää monta hyvää kysymystä
  3. Romanttisten kirjojen kuningatar Jojo Moyesin uusimmassa romaanissa lapset pelastavat rakkaustarinan
  4. Mikko Kamulan esikoisromaani vedonnee fantasian ystäviin: siinä 1400-luvun Savo on täynnä vihollisia, taikaa ja luonnon kauneutta
  5. Äänestys parhaasta Fingerpori-stripistä ratkesi: karhustrippi valittiin voittajaksi 3 575 äänellä
  6. Kulttuuritoimitus suosittelee tällä viikolla teinisarjaa, poliisisarjaa ja Oscareissa unohdettua elokuvahelmeä
  7. ”Hormonihuulinen pähkinäsilmä” Jimi Hendrix ja muut ”sexipojut”: 1967 oli Suomen kaikkien aikojen keikkavuosi
  8. Kimmo Pohjonen teki uuden aluevaltauksen: kamppailee nyt kirkkourkujen kanssa
  9. Jouni Kaipaisen sinfonia onnistuttiin kokoamaan hänen kuolemansa jälkeen: ”Hehkuu alusta loppuun”
  10. HKO:n konsertissa onnistui kaikki
  11. Kasmir joutui radioissakin soittokieltoon – ”Kun pöly on laskeutunut, katsotaan tilanne uudestaan”
 10. Mielipide
  1. Poliisin valvontaan tarvitaan riippumaton toimielin
  2. Vapaalla olleet poliisikollegat pyysivät kyytiä ravintolaan – eikä tullut kuuloonkaan, että olisin kannellut päällystölle
  3. Varhaiskasvatus tukee pientäkin lasta – rakkaudella
  4. Lapsi on asetettava etusijalle
  5. Yritin yhdistää kokoaikatyön ja pikkulapsiarjen – ajoin itkien töihin ja laskin minuutteja kotiinpaluuseen
  6. Moni nainen miettii, voiko palata töihin
  7. Häirintä liikennevälineissä on häpeäksi satavuotiaalle Suomelle
  8. Suomalaisuus ei ole syy nöyristelyyn muttei myöskään erityiseen ylpeyteen
  9. Sosiaalityön asiantuntijoita ei kuultu toimeentulotuen Kela-siirrossa
  10. Eliitti on unohtanut äänestäjien edun
  11. Identiteettivarkaus voitaisiin estää
  12. Missä oli Sipoon itsemääräämisoikeus?
 11. Tänään
  1. Suomen pitkäaikaisin naisministeri Sinikka Mönkäre oli ministerinä yhtäjaksoisesti yli kymmenen vuotta
  2. Viljo Räkköläinen 1937–2017
  3. Kari Pylkkänen 1944–2017
  4. Juutalaisia lauluja
  5. Tapahtumia sunnuntaina 5. maaliskuuta
  6. Taiteilijat ja Mannerheim
  7. Kädentaitajia Katajanokalla
  8. Heureka tarjoaa tekemistä koko perheelle
 12. Radio ja TV
  1. Uuden ajan Kova laki -sarjalle pikkutarkkoine lakimiehineen on jo tilaus
  2. Teeman Clouzot-sarja alkaa kiintoisalla ensiesityksellä
  3. Sunnuntain elokuvia
 13. Koti
  1. Laura Liskin rahat riittivät hirveään pommiin – millaisen asunnon suosiotaan kasvattavalla asp-lainalla saa Helsingistä?
  2. Ryijy sopii trendikotiin, usko tai älä
  3. Pitääkö tomaatintaimien latvat katkoa jossakin vaiheessa?
 14. Ura
  1. Näin saat stressistä voimaa, neuvoo tutkija – Hyvää stressiä kannattaa jopa hankkia lisää
  2. Työmarkkinoillako valinnanvapaus? Heikko neuvotteluasema johtaa pakkoon – ja se on harvoin oma syy
  3. Sami Lappalainen lähti Australiaan cowboyksi, vaikkei ollut koskaan ratsastanut
  4. Ruuhkavuosia elävät vanhemmat kertovat, miten he järjestävät aikaa liikunnalle – ”Jos on aikaa katsoa telkkaria, on aikaa treenata”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  2. 2

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  3. 3

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta kadehtii välillä narkomaaneja – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa ”dope boyt” toimittavat ilmaisia huumepusseja kotioville

  4. 4

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  5. 5

   ”Ne nipistää lapsilisistä / kiristää tilistä budjettii” – Paleface tunnetaan kantaa ottavista sanoituksista, mutta ovatko ne totta? Tarkistimme faktat

  6. 6

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  7. 7

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  8. 8

   Brittien uusi Jane Austen -seteli aiheuttaa harmia – fanien mukaan pankki ei ole ymmärtänyt seteliin painettua sitaattia

  9. 9

   Ihmiskunnan itsetunto on pitkään ollut kuolemattoman sielun ja ylivertaisen älyn varassa – mutta kumpaakaan meillä ei ole

  10. 10

   Ruotsin puolustusvoimien salaista tietoa vuotanut ulkomaille – tietoturvaskandaali paisuu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  3. 3

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  4. 4

   Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

  5. 5

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  6. 6

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  7. 7

   Brittien uusi Jane Austen -seteli aiheuttaa harmia – fanien mukaan pankki ei ole ymmärtänyt seteliin painettua sitaattia

  8. 8

   Äänestäjät saivat tahtonsa läpi: Tukholman ja Göteborgin väliä kulkeva juna nimettiin Trainy McTrainfaceksi

  9. 9

   Donald Trumpin viestintäpäällikkö Sean Spicer on irtisanoutunut – tilalle nousee Valkoisen talon lehdistösihteeri Sarah Huckabee Sanders

  10. 10

   Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Kun entinen poikaystävä tappoi itsensä, Tuisku Lehto, 27, päätti elää – nyt hän on tehnyt näyttelyn, jossa näkyy mielenterveys­kuntoutujien ilo

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Viisi loukkaantui ulosajossa Tammelassa – pelastuslaitos joutui irrottamaan yhden matkustajan autosta
  3. Ihmiskunnan itsetunto on pitkään ollut kuolemattoman sielun ja ylivertaisen älyn varassa – mutta kumpaakaan meillä ei ole
  4. Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä
  5. ”Ne nipistää lapsilisistä / kiristää tilistä budjettii” – Paleface tunnetaan kantaa ottavista sanoituksista, mutta ovatko ne totta? Tarkistimme faktat
  6. Touko Aalto pyrkii nostamaan kahdessa vuodessa vihreät Suomen suurimmaksi puolueeksi – ”Politiikassa on tavoiteltava pääministeriyttä”
  7. Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”
  8. Oppivelvollisuuden mekaaninen pidennys olisi vanhanaikainen tapa torpata syrjäytymistä – yliopistojen lukukausimaksujen aika ei ole nyt, koska ne juuri saatiin ulkomaalaisille
  9. Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta kadehtii välillä narkomaaneja – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa ”dope boyt” toimittavat ilmaisia huumepusseja kotioville
  10. 2 tuntia sitten
  11. Mikä vikunja on? – Tämä ja muita kysymyksiä tänään Uutisgurussa
  12. Lauantai tuo mukanaan sekä sadetta että poutaa
  13. Näytä lisää