Päivän lehti 5.3.2017
Valikko
Päivän lehti 5.3.2017

Ajoiko aika ilkeyden ohi? Nykyään rakastetaan positiivisuutta, mutta Jyrki Lehtola pilkkaa satavuotisjuhlan kunniaksi koko Suomen

”Keski-ikäinen vihainen mies on säälittävä”, sanoo lehtikolumneistaan tunnettu Lehtola.

Suomen ilkeintä ihmistä naurattaa, melkein koko ajan. Ehkä hän ei olekaan ihan paha.

Uudessa kirjassaan hän pilkkaa Suomea ja erinäistä määrää tunnettuja suomalaisia, vaikka on Suomen juhlavuosi ja hänen kirjansakin nimestä päätellen peräti juhlakirja: Suomi 100.

Eikö Suomea olekaan syytä juhlia?

”Elämänasennekysymys”, Jyrki Lehtola, 53, vastaa. ”Aina on syytä juhlia.”

Tuhansien lehtikolumnien ja esimerkiksi Presidentin kanslia -televisiosatiirin tähden on syytä otaksua, että yksi jos toinenkin yhteiskunnallinen vaikuttaja tekee asiaa kirjakauppaan, kun myymälät avaavat ovensa maanantaina, hakee käsiinsä Lehtolan kirjan, etsii siitä henkilöhakemistoa ja pettyy.

Sitä ei ole. Joten ihan äkkiä kukaan ei saa selville, onko päässyt tai joutunut Lehtolan kohteeksi. Saati sitä, miten hänen hirmuisuutensa murjoo liki kolmenkymmenen vuoden käytössä kovettuneella moukarillaan.

Vaikka haukkuahan tietysti osaa kuka tahansa toope. Kehuminen on paljon vaikeampaa.

Oletko älyllisesti laiska, Jyrki Lehtola, kun et kehu ketään?

”Onhan kirjassani kehuja!”

Ainakaan ne eivät varsinaisesti törrötä silmään.

Koivisto kehutaan”, Lehtola jatkaa. ”Kekkonen kehutaan. Ja, voi luoja sentään...”, kirjailijan pokka pettää, ”Mannerheim.”

Turvallisia kohteita, eivät tule kiittelemään.

”Samoin Saku Tuominen, Bassoradion Tuke ja Jusa sekä Kalevala-korut.”

Hmmm...

Ehkä Lehtola on sittenkin aika hyvä, jos ei nyt ihmiseksi, niin ainakin Lehtolaksi.

Yksityiselämässään hän sanoo olevansa jopa äärimmäisen positiivinen.

Kirjoittajana hänen on joka tapauksessa pysyttävä tylyssä roolissa. Muuten ei klikkaa kukaan.

”Kolumnistina joudun aina ­valitsemaan viikon suurimman kuplan, oli se sitten Yleisradio, Saara Aalto tai jotain muuta. Ketään ei kiinnosta näkemykseni Kiasman nykytilasta tai Jonathan Franzenin noloudesta.”

”Sama juttu kehumisen kanssa.”

Maine kantaa Suomi 100 -teokseen saakka, vaikka mukana on myös mietiskeleviä tekstejä, jotka eivät hyökkää ketään vastaan.

”Se on lyhyt tie, jos alan ­kirjoittaa kulttuurimme saavutuksista”, Lehtola muotoilee. ”Tai käyttää liikaa toisaalta-sanoja.”

Ajatus kirjasta tuli kustantajalta. Omien vanhojen kolumnien pöyhintä ei ihmeemmin innostanut Lehtolaa, joten noin 90 prosenttia teksteistä on kokonaan uusia.

Suomalaisuutta haarukoivan teoksen hakusanoja ovat esimerkiksi ankeuttaja, anteeksi ja asiantuntijuus. Lopusta löytyvät yksinäisyys, yliopisto, yrittäjä ja yya-sopimus.

Välipuheenvuorot kuullaan muun muassa Timo Soinilta, Björn Wahlroosilta, Maaret Kalliolta, Cheekiltä ja Juha Sipilältä – siis sellaisina kuin Lehtola heidät näkee.

”Koko ikäpolveni yrittää päästä elämässä eteenpäin muistelemalla menneisyyttä, jota sillä ei ole”, Lehtola muotoilee. ”Minun kirjani ei ole sellainen.”

Osuvin luonnehdinta kirjasta taitaa kuitenkin olla se, että Lehtola kirjoittaa mistä huvittaa. Esimerkiksi lamasta ja Sauli Niinistöstä ei sattunut huvittamaan.

”Eikä tuhannesta muustakaan asiasta.”

Kuka tahansa ei kelpaa ammuttavaksi. Näkyvässä asemassa pitää olla. Vaikkapa siten, että ”pääsee vaikuttamaan muiden sisimpään” (viittaus Jari Sarasvuohon) tai ”luulee yllättävässä vaiheessa elämäänsä olevansa presidentti” (Jari Tervo).

Näin Lehtola laskettelee Sofi Oksasesta:

Minä olen maaorja, minä olen evakko, minä olen Karjalan hampaaton mummo, minä olen kaikkien naisten klitoris, ojaan viskattu maatuskanukke, minä olen vankileirien saaristo, sinä olet minun yleisöni, ole hiljaa, kun kerron sinulle, miten olet kärsinyt.

Eikös tuo lipsahda jo aggressiivisuuden puolelle?

”Eiiiii”, Lehtola toppuuttelee. ”Sofi Oksanenhan on aggressiivinen hahmo, ja minä koetan tuossa jäljitellä hänen aggressiivisuuttaan.”

”Mutta olen epäonnistunut, jos tekstistä saa käsityksen, että minulla on jotain hampaankolossa häntä vastaan ja haluan kostaa. Siitä ei ole kyse. Siitä on, että kyseessä on totisuudessaan koominen tyyppi.”

Ilkeyden sijaan Lehtola puhuu vahvasta brittiläisen satiirin tasosta. Itse hän pitää sitä kevytmielisyytenä, jota ei ole syytä ottaa vakavasti.

Suomessa satiirin taitajat ovat aina olleet vähissä. Nyt se kukkii lähinnä netissä.

Sipilää ja Soinia voi pilkata mistä tahansa, mutta se on sellaista jankkaavaa argumentointia. Mitään johtajien kanssa hauskan pitämisen historiaa meillä ei ole.”

Esimerkiksi Ylen Noin viikon uutiset ja HSTV:n Uutisraportti ovat tosin hiljan vieneet viihdettä siihen suuntaan.

”Meillä on rillipääajattelun perinne, jossa totisina kerrotaan, miten asiat ovat. Sellaisesta tykätään, koska se on selkeää.”

Lehtola puolestaan yrittää välttää selkeitä mielipiteitä – ainakin sellaisia, jotka on jo käytetty jossakin – ja luistella tyylillisesti väitelauseiden välistä.

Vajaa vuosikymmen sitten hän käsikirjoitti television ajankohtaissatiiria Presidentin kanslia.

”Sen jälkeen me kaikki television tilaajista sen tekijöihin olemme menneet alaspäin. Nyt ruutuun tuupataan halpoja paneeleita, joissa on kolme tuttua kirjailijaa tosi hauskoina. Minä itsekin teen melkein mitä vain tarjotaan.”

Lehtolan kokemuksen mukaan kärjekkyyttä ei enää haluta. Myönteinen ja mukava pitää olla.

”Positiivisuus nähdään tapana selvitä ikävistä asioista. Vaikka ihan niinhän se ei ole, tietenkään.”

Suomessa hehkutetaan Porin henkeä. Tasa-arvo toteutuu, kun kaikki tajuavat hankkia kaulaansa laminoidun vip-passin MTV3:n organisoimalle Suomi-areenalle.

Vihaisille nuorille miehille on aina tilausta. Sellaiseksi Lehtola tarjoutui lyömällä yhdessä Markku Eskelisen kanssa luun kurkkuun koko suomalaiselle kirjallisuusporukalle pamfletilla Sianhoito-opas (1987).

Televisiossa Timo Hämäläisen Lukulamppu-ohjelmassa Eskelinen antoi palaa, Lehtola vaikeni vieressä.

”Sitten aloin huokailla”, Lehtola hihittelee nolona. ”Viimeistään Eskelinen pilasi minulta vihaisuuden. En yksinkertaisesti pystynyt samaan kuin hän.”

Jos nuorena joskus johonkin lorahtikin himpun verran kiukkua, nyt kirjoittamista ajaa huvittuneisuus. Tai silkka ihmettely. Miten on mahdollista esimerkiksi se, että työnimike asiantuntija on noussut arvostetuksi, vaikka kuka tahansa voi ihan itse päättää olevansa asiantuntija.

”Keski-ikäinen vihainen mies on säälittävä.”

Ironia on hänen aseensa. Eikä sekään ole nyt muodissa.

”Sen sijaan vanha vihainen mies herättää jo kunnioitusta. On hienoa, että Jörn Donner jaksaa aina vaan.”

Takavuosina Lehtolan lempikohteita olivat muun muassa Paavo Lipponen ja Erno Paasilinna – koska hän tunsi heidän maailmansa.

”Kävin Lipposen perässä rautatieasemalla ostamassa brittiläisiä sanomalehtiä sunnuntaisin. Monesti pilkassa on kyse siitä, että se voisin olla minä!”

”Jos vaikuttaa siltä, että lyön kovalla kädellä, se johtuu siitä, että pilkkaan samalla itseäni.”

Hmmm... Kuulostaa hurskastelulta. Vaan annas olla. Kun hän syötti itsensä omaan höykytys­apparaattiinsa, syntyi tällaista jälkeä:

Lehtola puhuu kovaan ääneen, nauraa omille vitseilleen ja yrittää vähätellä tekemisiään niin kuin ihminen, joka ei näe tekemisissään mitään vähäteltävää, mutta pelkää muiden näkevän.

Kun Lehtolalta kysyy suoraan, eikö häntä yhtään hävetä olla julkinen naistenlehtikriitikko, Lehtola punastuu, sytyttää taas yhden tupakan ja änkyttää ääni vavahdellen, kuinka hän pyrkii kirjoittamaan media-ajan vaihtoehtoa, toisen näkökulman viihdettä. Voi sentään, ja onko edes olemassa sellaista sivistyssanaa, joka tarkoittaisi moninkertaista persoonallisuushäiriötä yhdistettynä itseään koskeviin massiivisiin harhaluuloihin?

Lehtolan kirjoitus itsestään ilmestyi City-lehdessä jo vuonna 2001, mutta löytyy edelleen netistä parilla painalluksella.

Jos hänen toiminnallaan jonkinlainen etiikka on, se saattaa olla tietoisuus siitä, että jossain on aina se pieni ihminen, johon asiantuntijaviisaus kolahtaa, eikä se asiantuntija ole yhtään Lehtolaa viisaampi.

”Olen tyytyväinen, jos keksin jonkin mauttomuuden, rajalla olevan vitsin”, Jyrki Lehtola sanoo.

”Suomalaisesta mediakentästä ja julkisuudesta voi puhua mitä tahansa pahaa, mutta mä en ole ikinä saanut tekstejäni julkaisevista toimituksista mitään nyt sä olet Jyrki aika lailla rajoilla -palautetta.”

”Mikä voi tietysti johtua siitä, että mä en ole edes päässyt lähellekään mitään rajaa.”

Jyrki Lehtola: Suomi 100. S & S. 252 s.

Kuka?

Jyrki Lehtola


 Tampereella vuonna 1963 syntynyt Jyrki Lehtola on helsinkiläinen vapaa kirjoittaja.


 Hän on kirjoittanut kolumneja muun muassa Aamulehteen, Iltalehteen, ­Imageen ja Tietoviikkoon. Nykyisin Lehtolan kolumni ilmestyy säännöllisesti Ilta-Sanomissa.

 Lehtola julkaisi 1990-luvun alussa kolme jokseenkin postmodernistista kaunokirjaa. Nyt hän haluaisi kirjoittaa sellaisen paksun romaanin, jonka voisi itsekin lukea, mutta juonen rakentaminen tökkii.

 Muhkea lehtitekstien valikoima ilmestyi vuonna 2001 nimellä Teokset 1.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus
 • Satiiri
Sisällysluettelo
 1. Pääuutiset
  1. Lääkelaitos pakkosiirrettiin Kuopioon, vain kolme ihmistä muutti ja kymmenet irtisanoutuivat – HS kertoo, kuinka poliitikot ajoivat viraston tuhon partaalle
  2. Hangosta keskeltä metsää paljastui natsi-Saksan armeijan valtava leiri – sotilaiden jäljiltä löytynyt jo 10 000 esinettä
  3. Nämä vaalit voivat vavisuttaa koko Eurooppaa – HS:n toimittajat arvioivat, miten Hollannille, Ranskalle ja Saksalle käy
  4. Naiset tienaavat yhä vähemmän kuin miehet, koska asiaa ei ole haluttu korjata, sanoo STTK:n lakimies – laskuri näyttää, kuinka iso palkkaero on alallasi
 2. Pääkirjoitus
  1. Kaupungit kirivät ilmastotoimissaan
  2. Ruoka on yhä useammin kuluttajan eettinen valinta
  3. Kunnalle jää paljon valtaa
  4. Suvaitsevainen liberaali joutuu ryhtiliikkeeseen
  5. Yle ansaitsee parempaa
  6. Karlsson
  7. Kannustinloukkuryhmä keskittyy leikkaamiseen
 3. Kotimaa
  1. Suomeen on tuotu vaivihkaa kaksi sotarikoksista tuomittua kenraalia – toinen heistä työskenteli suoraan ”Bosnian teurastajan” alaisuudessa
  2. Suojelupoliisin vastavakoilun päälliköksi yksitoista hakijaa
  3. Kokoomuksen suututtanut Sipilä puolustaa Harkimon nimitystä Veikkauksen hallitukseen: Nimitys kuului minulle
  4. Lastenpsykiatri Sinkkonen arvosteli pikkulasten varhaiskasvatusta, asiantuntijat rauhoittelevat: ”Vanhemmat ovat jo hyvin syyllistyneitä näiden kysymysten edessä”
  5. Petteri Orpo vertaa sote-uudistusta naisten ääni­oikeuteen: ”Ei tämä maa mennyt siitäkään sekaisin”
  6. Ohittava bussi törmäsi henkilöautoon Oulussa – Nelostiellä myös ketjukolari
  7. 13-vuotiaat autoilivat Kankaanpään yössä, poliisi tutkii useilla rikosnimikkeillä
 4. Kaupunki
  1. Helsingissä on aina vastustettu raitiolinjojen muutoksia – 32 vuotta sitten Töölöntorille tuotiin hautaseppele vitoslinjan muistoksi
  2. Kokoomus ja vihreät taistelevat verissä päin Helsingin vallasta – aseeksi otettiin vanha kunnon autoilukeskustelu
  3. Helsinki päättää erikoisluvasta: terveyskeskus­lääkärin ei tarvitse osata hyvin ruotsia
  4. Ritari iski raitiovaunussa: Tuntematonta nuorta naista syliinsä vongannut setä saikin polvelleen parikymppisen miehen
 5. Ulkomaat
  1. Trumpin odotetaan romuttavan Obamacaren – vaihtoehdot terveydenhuolto­uudistukselle ovat kuitenkin vähissä
  2. Obaman tiedottaja kiistää Trumpin salakuunteluväitteet: ”Presidentti Obama ei koskaan määrännyt kuuntelemaan ketään”
  3. Selvitys paljasti Medvedevin jättiomaisuuden: kartanot, viinitilat ja huvijahdit opiskelukavereiden ja serkun hallinnoimissa säätiöissä
  4. Kiina kasvattaa sotilasmenojaan seitsemän prosenttia – Lähde: ”Se on liian vähän, monet armeijassa eivät tule olemaan iloisia”
  5. Taiteilija perusti Betlehemiin hotellin, josta on ”maailman huonoin näköala”
  6. Malesia karkottaa Pohjois-Korean lähettilään
  7. Varapresidentti Pence käytti kuvernöörinä yksityissähkö­postiaan arkaluonteisten valtiollisten asioiden hoitoon – syytti samasta Hillary Clintonia
  8. Punainen Risti: Irakin Mosulissa on käytetty kemiallisia aseita
  9. Venäjällä tarkistetaan, rikkooko Disneyn Kaunotar ja Hirviö homopropagandalakeja
 6. Talous
  1. Hypo: Uudisasuntojen rakentamisessa rikotaan tänä vuonna vuosituhannen ennätys
  2. Uberin ryvettynyt maine koki jälleen uuden kolauksen: Yhtiö on käyttänyt vuosien ajan hämäysohjelmaa, jonka avulla se välttää poliiseja
 7. Urheilu
  1. Marit Bjørgen on aiempaa rennompi hiihtokuningatar – ”Koko paketti on todella hyvä”, sanoo puoliso
  2. Mestarihiihtäjä Helena Takalo seurasi kisat kotona, kun kisajärjestäjät eivät kutsuneet puolisoa – ”Olisi tarvittu kuskia”
  3. MM-hiihdoissa voi kohdata pelkkiin pyyhkeisiin verhoutuneita miehiä – ”Vielä kun saisi oluen viedä saunaan”
  4. Voitto Katajamäki, 81, on ollut kymmeniä kertoja talkoohommissa Salpausselällä – ”Olin jo nuorena perunannostotalkoissa”
  5. Puola vei joukkuemäen kullan, Suomi kohensi asemiaan toisella kierroksella
  6. Maastopyöräily auttoi Kusti Kittilän ulos hiihtäjän umpikujasta – lähtee nyt 35-vuotiaana ensikertalaisena MM-ladulle
  7. Mäkäräinen nousi toiseksi takaa-ajossa
  8. Kevin Lankinen IFK:n sankari – ”Kyllä tämän illan saa nauttia ja fiilistellä”
  9. 10 709 katsojaa näki TPS:n voiton
  10. Ilves tarrasi Raumalla kiinni kymppipaikkaan
  11. Jukurit pysyi pudotuspelitaistelussa mukana – ero kymmenenteen sijaan edelleen kolme pistettä
  12. JYP murskasi Sportin pudotuspelihaaveet
  13. KalPa nuiji SaiPan rumin lukemin
  14. Sakari Manninen teki HPK:lle voittomaalin Ässiä vastaan ajassa 58.41
  15. Patrik Laineen pisteputki poikki – Pulkkinen joutui katsomoon
  16. Mäkelä loikki hajonneilla piikkareilla EM-kisojen kahdeksanneksi
  17. Rukajärvi neljäs Vailissa – ”Ollut aika haastava viikko”
  18. Marcel Hirscherin valtakausi jatkuu – jo kuudes peräkkäinen voitto maailmancupin kokonaiskilpailussa
  19. Mikko Korhonen hyvistä asemista päätöspäivään
  20. Tuloksia, rahapelejä, tv-urheilua
 8. Sunnuntai
  1. Siperian vaarallisimmalla valtatiellä voi olla pakkasta 60 celsiusastetta – juuri siksi toimittaja Jussi Konttinen halusi matkustaa 2 000 kilometriä pitkän väylän
  2. Tältäkö Suomi näyttää vuonna 2030? Henkirikoksia tehdään enää harvoin, eikä viinakaan maistu
  3. Sänkymakkara, Piiloasukki, Tarzan, Mammanpoika – HS:n lukijat paljastivat, millä nimellä kutsuvat rakasta naapuriaan
  4. Moskovalaisesta naapuristani kuuluu vain se, kun ruiskurappaukset putoavat parvekkeen katosta
  5. Kanarialla lomailevat nyt myös älyköt ja hipsterit
  6. Ipa, iMan, Niska, Härkis – mikä sopisi Iivo Niskasen lempinimeksi?
  7. Ex-uusnatsijohtaja siirtyi äärioikeistosta oikealle – vihreisiin
  8. Miten voi korjata kanta.fi:n väärät tiedot?
 9. Kulttuuri
  1. Ajoiko aika ilkeyden ohi? Nykyään rakastetaan positiivisuutta, mutta Jyrki Lehtola pilkkaa satavuotisjuhlan kunniaksi koko Suomen
  2. Miksi Alvar Aalto puhui suomalaisista metsäapinoina ja miksei kuvataide pysynyt arkkitehtuurin vauhdissa? Modernisminäyttely herättää monta hyvää kysymystä
  3. Romanttisten kirjojen kuningatar Jojo Moyesin uusimmassa romaanissa lapset pelastavat rakkaustarinan
  4. Mikko Kamulan esikoisromaani vedonnee fantasian ystäviin: siinä 1400-luvun Savo on täynnä vihollisia, taikaa ja luonnon kauneutta
  5. Äänestys parhaasta Fingerpori-stripistä ratkesi: karhustrippi valittiin voittajaksi 3 575 äänellä
  6. Kulttuuritoimitus suosittelee tällä viikolla teinisarjaa, poliisisarjaa ja Oscareissa unohdettua elokuvahelmeä
  7. ”Hormonihuulinen pähkinäsilmä” Jimi Hendrix ja muut ”sexipojut”: 1967 oli Suomen kaikkien aikojen keikkavuosi
  8. Kimmo Pohjonen teki uuden aluevaltauksen: kamppailee nyt kirkkourkujen kanssa
  9. Jouni Kaipaisen sinfonia onnistuttiin kokoamaan hänen kuolemansa jälkeen: ”Hehkuu alusta loppuun”
  10. HKO:n konsertissa onnistui kaikki
  11. Kasmir joutui radioissakin soittokieltoon – ”Kun pöly on laskeutunut, katsotaan tilanne uudestaan”
 10. Mielipide
  1. Poliisin valvontaan tarvitaan riippumaton toimielin
  2. Vapaalla olleet poliisikollegat pyysivät kyytiä ravintolaan – eikä tullut kuuloonkaan, että olisin kannellut päällystölle
  3. Varhaiskasvatus tukee pientäkin lasta – rakkaudella
  4. Lapsi on asetettava etusijalle
  5. Yritin yhdistää kokoaikatyön ja pikkulapsiarjen – ajoin itkien töihin ja laskin minuutteja kotiinpaluuseen
  6. Moni nainen miettii, voiko palata töihin
  7. Häirintä liikennevälineissä on häpeäksi satavuotiaalle Suomelle
  8. Suomalaisuus ei ole syy nöyristelyyn muttei myöskään erityiseen ylpeyteen
  9. Sosiaalityön asiantuntijoita ei kuultu toimeentulotuen Kela-siirrossa
  10. Eliitti on unohtanut äänestäjien edun
  11. Identiteettivarkaus voitaisiin estää
  12. Missä oli Sipoon itsemääräämisoikeus?
 11. Tänään
  1. Suomen pitkäaikaisin naisministeri Sinikka Mönkäre oli ministerinä yhtäjaksoisesti yli kymmenen vuotta
  2. Viljo Räkköläinen 1937–2017
  3. Kari Pylkkänen 1944–2017
  4. Juutalaisia lauluja
  5. Tapahtumia sunnuntaina 5. maaliskuuta
  6. Taiteilijat ja Mannerheim
  7. Kädentaitajia Katajanokalla
  8. Heureka tarjoaa tekemistä koko perheelle
 12. Radio ja TV
  1. Uuden ajan Kova laki -sarjalle pikkutarkkoine lakimiehineen on jo tilaus
  2. Teeman Clouzot-sarja alkaa kiintoisalla ensiesityksellä
  3. Sunnuntain elokuvia
 13. Koti
  1. Laura Liskin rahat riittivät hirveään pommiin – millaisen asunnon suosiotaan kasvattavalla asp-lainalla saa Helsingistä?
  2. Ryijy sopii trendikotiin, usko tai älä
  3. Pitääkö tomaatintaimien latvat katkoa jossakin vaiheessa?
 14. Ura
  1. Näin saat stressistä voimaa, neuvoo tutkija – Hyvää stressiä kannattaa jopa hankkia lisää
  2. Työmarkkinoillako valinnanvapaus? Heikko neuvotteluasema johtaa pakkoon – ja se on harvoin oma syy
  3. Sami Lappalainen lähti Australiaan cowboyksi, vaikkei ollut koskaan ratsastanut
  4. Ruuhkavuosia elävät vanhemmat kertovat, miten he järjestävät aikaa liikunnalle – ”Jos on aikaa katsoa telkkaria, on aikaa treenata”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  2. 2

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Kehäradan lipunmyynti on ajoittain ruuhkautunut Helsinki-Vantaalla – ”Oli säälittävää nähdä turhautuneet ulkomaalaiset ja kärsimättömät suomalaiset yhden lippuautomaatin edessä”

  5. 5

   ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

  6. 6

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  7. 7

   Macronin ja ranskalaisten kuherruskuukausi on ohi – suosio hiipuu, tyytymättömät moittivat kivikasvoiseksi muuttunutta presidenttiä ylimieliseksi ja itsevaltaiseksi

  8. 8

   Vladimir Putin on kokenut koiraihminen, mutta aina hän ei käyttäydy vastuullisen koiranomistajan lailla – Putinin Konni päätyi luontonsa vastaisesti pelottelutehtäviin

  9. 9

   Päihtyneitä kuljettajia liikkuu juuri nyt maanteillä muuta vuotta enemmän – katso, moniko rattijuoppo on jäänyt kiinni kotikunnassasi tänä vuonna

  10. 10

   Lihavuus lisääntyy joka puolella maailmaa – Suomessa on lihavia Ruotsia enemmän, mutta maailmassa olemme vain keskitasoa, kertoo 195 maan vertailu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  3. 3

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  4. 4

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  5. 5

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  6. 6

   Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

  7. 7

   ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

  8. 8

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  9. 9

   Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – Kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?

  10. 10

   Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  9. 9

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  10. 10

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  11. Näytä lisää