Päivän lehti 5.3.2017
Valikko
Päivän lehti 5.3.2017

Trumpin odotetaan romuttavan Obamacaren – vaihtoehdot terveydenhuolto­uudistukselle ovat kuitenkin vähissä

Republikaanit odottavat Trumpin lunastavan lupauksensa ja peruvan Obamacaren. Se voi olla vaikeaa.

Washington

”Kukaan ei tiennyt, että terveydenhuolto voisi olla niin monimutkaista”, presidentti Donald Trump valitti republikaanikuvernööreille viime maanantaina.

Todellisuus on saamassa kiinni Yhdysvaltain 45. presidentin. Vaalikampanjansa aikana ja vielä valituksi tultuaankin Trump puhui terveydenhoidosta ylimielisesti, mutta epämääräisesti.

Barack Obaman terveydenhuoltouudistusta eli niin sanottua Obamacarea Trump nimitti ”totaaliseksi katastrofiksi”. Trump antoi ymmärtää, että hänellä on taskussaan valmis uudistus.

”Meille tulee terveydenhuolto, joka on paljon edullisempi ja paljon parempi”, Trump lupasi vielä tammikuussa.

Terveydenhuolto on uskomattoman monimutkainen asia. Sen ovat saaneet huomata suomalaiset sote-poliitikot, Obamacarea rakentaneet demokraatit ja nyt siis myös presidentti Trump.

Trumpille Obamacaren uudistaminen on erityisen hankalaa, sillä presidentti on vauhtiville, joka ei jaksa pitkiä tekstejä eikä monia yksityiskohtia. Obamacare on parisentuhatta sivua pykäliä, poikkeuksia ja lisäyksiä.

Presidentin ei tietenkään tarvitse tuntea kaikkia yksityiskohtia, mutta puolue odottaa häneltä johtajuutta, sillä republikaanit ovat yksimielisiä siitä, että Obamacare täytyy uudistaa, mutta täysin hajallaan sen suhteen, miten se pitäisi tehdä.

Republikaanipuolue on kahdeksan viime vuotta kiihottanut kansaa Obamacarea vastaan. Terveydenhuoltouudistus oli tärkeä kipinä vuonna 2009 syntyneelle teekutsuliikkeelle, joka nosti kongressiin nuoria vihaisia poliitikkoja.

Suuri osa puolueen uusista kasvoista on kiihkeitä oikeistolaisia, joilla ei ole muuta kokemusta lainsäädäntötyöstä kuin Obaman esitysten vastustaminen. Nyt tämän joukon pitää löytää yksimielisyys pirullisen monimutkaisesta uudistuksesta. Se ei ole helppoa.

Edustajainhuoneen puhemies Paul Ryan ajaa mallia, joka säilyttäisi suurimman osan Obamacaresta. Vakuutuksen ottajia tuettaisiin valtion veroporkkanalla, mutta vakuutuksesta kieltäytyvät eivät joutuisi enää maksamaan rangaistusmaksua.


Trump antoi tiistain kongressipuheessaan varovaista tukea Ryanin mallille, jota Ted Cruzin konservatiivisiipi vastustaa kiihkeästi. Heidän mielestään se on pelkkä Obamacaren kevytversio.

Edustajainhuoneen edellinen republikaanijohtaja John Boehner vaati kymmeniä kertoja Obamacaren ”peruuttamista ja korvaamista”. Nyt Boehner ennustaa, ettei se tule onnistumaan.

”He tulevat paikkailemaan Obamacarea, eikä minun olisi pitänyt kutsua sitä peruuttamiseksi ja korvaamiseksi, koska se ei tule tapahtumaan. He korjaavat sen vikoja ja panevat sen ympärille konservatiivisemman kuoren”, Boehner arvioi viime viikon torstaina.

”Niiden 25 vuoden aikana, jotka olin Yhdysvaltain kongressissa, republikaanit eivät koskaan, kertaakaan, ikinä päässeet terveydenhuoltouudistuksesta yksimielisyyteen, eivät yhtä ainoaa kertaa”, Boehner tunnusti.

Jos republikaanit eivät peruuta Obamacarea, se on monelle puolueen kannattajalle sokki. Republikaanipoliitikot ovat väittäneet ja kannattajat uskoneet, että terveydenhuoltouudistus on täysi susi, joka voidaan tappaa helposti.

Varsinkin republikaanimedian seuraajilla on kuitenkin ollut Obamacaresta heikot tiedot.

Obamacaren luomia sairausvakuutuksia on markkinoitu osavaltioissa eri nimillä. Esimerkiksi umpirepublikaanisessa Arkansasissa vakuutus tunnetaan nimellä My Arkansas Insurance. Sen ansiosta ilman sairausvakuutusta olevien määrä on köyhässä osavaltiossa vähentynyt 40 prosentista 9 prosenttiin. Ei ihme, että Arkansasin republikaanikuvernööri Asa Hutchinson on vedonnut Obamacaren säilyttämiseksi.

Samaa mieltä on varmasti moni Trumpin äänestäjäkin, kunhan hänelle valkenee, että saa kiittää omasta sairausvakuutuksestaan juuri Obamacarea.

Tammikuisessa kyselyssä 35 prosenttia vastaajista ei tiennyt, että Obamacare on sama asia kuin Affordable Care Act. Vielä harvempi ymmärsi, mitä Obamacaren perumisesta seuraisi.

Nyt asia on alkanut kuitenkin paljastua amerikkalaisille. Viime viikkoina moni republikaanipoliitikko on joutunut kotiseudullaan tiukkaan piinapenkkiin, kun äänestäjät tivaavat, mitä heidän vakuutukselleen tapahtuu. Tuoreiden kyselyjen mukaan Obamacaren kannatus on ensimmäistä kertaa vuosiin ylittänyt sen vastustuksen.


Obamacaren tavoitteina oli antaa entistä useammalle amerikkalaiselle sairausvakuutus ja hillitä terveysmenojen kasvua. Niissä se on onnistunut.

Obamacaresta tuli kuitenkin poliittista myrkkyä, koska demokraatit joutuivat äänestäjien silmissä vastuuseen kaikista terveydenhoidon ongelmista, johtuivat ne sitten uudistuksesta tai eivät. Esimerkiksi vakuutusmaksut olivat kohonneet ennenkin, mutta nyt siitä syytettiin demokraatteja.

Republikaanit ovat nyt kumoamassa saman myrkkymaljan, eikä heillä ole paljon vaihtoehtoja. Jos puolue muuttaa laista pilkunkin, demokraatit sanovat republikaanien olevan nyt vastuussa terveydenhoidon kaikista ongelmista. Jos puolue jättää lain ennalleen, se pettää lupauksensa peruuttaa Obamacare.

Republikaanien tilannetta vaikeuttavat ne yli 20 miljoonaa ihmistä, joille Obamacare antoi sairausvakuutuksen. Jos he menettävät vakuutuksensa, republikaaneja syytetään ihmisten tappamisesta.

Tammikuussa City Universityn tutkijat David Himmelstein ja Steffie Woolhander julkaisivat laskelman, jonka mukaan Obamacaren peruutus tappaisi 43 956 amerikkalaista vuodessa.

Vaaliohjelmassaan Trump vannoi ”peruuttavansa Obamacaren täydellisesti” ensimmäisen sadan virkapäivänsä aikana.

Monet muut Trumpin lupaukset olivat enemmän symbolisia asioita. Esimerkiksi muslimien maahantulokiellon ja Meksikon rajamuurin kohdalla kannattajille riittää, että presidentti näyttää tekevän jotain.

Terveydenhuolto on eri asia. Jokainen amerikkalainen tietää, mitä hän joutuu vakuutuksestaan maksamaan ja mitä sillä saa. Sairausvakuutus on amerikkalaisille elämän ja kuoleman kysymys.

Sellainen siitä voi vielä tulla myös republikaaneille ja presidentti Donald Trumpille.

Viisi faktaa Yhdysvaltain terveydenhuoltouudistuksesta

Mitä kaikkea kiistelty Obamacare tarkoittaa?


 Obamacareksi kutsutaan demokraattien äänin kongres­sissa vuonna 2010 hyväksyttyä laajaa terveyden­hoidon lakipakettia. Sen ytimessä on Affordable Care Act (ACA).

 Pyrki lisäämään sairausvakuutettujen määrää tar­joamalla julkisen sairausvakuutuksen Medicaidin entistä useammalle, antamalla vähä­varaisille tukea vakuutusmaksuihin ja pakottamalla kaikki ottamaan sairausvakuutuksen rangaistusmaksun uhalla.

 Kielsi vakuutusyhtiöiltä vakuutuksen epäämisen tai hinnoittelun sukupuolen tai terveydentilan perusteella, määräsi yli 50 hengen yritykset tarjoamaan työntekijöilleen sairausvakuutuksen sekä salli alle 26-vuotiaiden pysyä mukana vanhempiensa sairausvakuutuksessa.

 Jakanut vahvasti mielipiteitä. Varsinkin vakuuttamattomien rangaistusmaksu ja vakuutusmaksujen nousu ovat aiheuttaneet arvostelua.

 Puolittanut ilman sairaus­vakuutusta olevien amerikkalaisten lukumäärän lisäämällä vakuutuksen ottaneiden määrää noin 22 miljoonalla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Terveydenhuolto
 • Donald Trump
Sisällysluettelo
 1. Pääuutiset
  1. Lääkelaitos pakkosiirrettiin Kuopioon, vain kolme ihmistä muutti ja kymmenet irtisanoutuivat – HS kertoo, kuinka poliitikot ajoivat viraston tuhon partaalle
  2. Hangosta keskeltä metsää paljastui natsi-Saksan armeijan valtava leiri – sotilaiden jäljiltä löytynyt jo 10 000 esinettä
  3. Nämä vaalit voivat vavisuttaa koko Eurooppaa – HS:n toimittajat arvioivat, miten Hollannille, Ranskalle ja Saksalle käy
  4. Naiset tienaavat yhä vähemmän kuin miehet, koska asiaa ei ole haluttu korjata, sanoo STTK:n lakimies – laskuri näyttää, kuinka iso palkkaero on alallasi
 2. Pääkirjoitus
  1. Kaupungit kirivät ilmastotoimissaan
  2. Ruoka on yhä useammin kuluttajan eettinen valinta
  3. Kunnalle jää paljon valtaa
  4. Suvaitsevainen liberaali joutuu ryhtiliikkeeseen
  5. Yle ansaitsee parempaa
  6. Karlsson
  7. Kannustinloukkuryhmä keskittyy leikkaamiseen
 3. Kotimaa
  1. Suomeen on tuotu vaivihkaa kaksi sotarikoksista tuomittua kenraalia – toinen heistä työskenteli suoraan ”Bosnian teurastajan” alaisuudessa
  2. Suojelupoliisin vastavakoilun päälliköksi yksitoista hakijaa
  3. Kokoomuksen suututtanut Sipilä puolustaa Harkimon nimitystä Veikkauksen hallitukseen: Nimitys kuului minulle
  4. Lastenpsykiatri Sinkkonen arvosteli pikkulasten varhaiskasvatusta, asiantuntijat rauhoittelevat: ”Vanhemmat ovat jo hyvin syyllistyneitä näiden kysymysten edessä”
  5. Petteri Orpo vertaa sote-uudistusta naisten ääni­oikeuteen: ”Ei tämä maa mennyt siitäkään sekaisin”
  6. Ohittava bussi törmäsi henkilöautoon Oulussa – Nelostiellä myös ketjukolari
  7. 13-vuotiaat autoilivat Kankaanpään yössä, poliisi tutkii useilla rikosnimikkeillä
 4. Kaupunki
  1. Helsingissä on aina vastustettu raitiolinjojen muutoksia – 32 vuotta sitten Töölöntorille tuotiin hautaseppele vitoslinjan muistoksi
  2. Kokoomus ja vihreät taistelevat verissä päin Helsingin vallasta – aseeksi otettiin vanha kunnon autoilukeskustelu
  3. Helsinki päättää erikoisluvasta: terveyskeskus­lääkärin ei tarvitse osata hyvin ruotsia
  4. Ritari iski raitiovaunussa: Tuntematonta nuorta naista syliinsä vongannut setä saikin polvelleen parikymppisen miehen
 5. Ulkomaat
  1. Trumpin odotetaan romuttavan Obamacaren – vaihtoehdot terveydenhuolto­uudistukselle ovat kuitenkin vähissä
  2. Obaman tiedottaja kiistää Trumpin salakuunteluväitteet: ”Presidentti Obama ei koskaan määrännyt kuuntelemaan ketään”
  3. Selvitys paljasti Medvedevin jättiomaisuuden: kartanot, viinitilat ja huvijahdit opiskelukavereiden ja serkun hallinnoimissa säätiöissä
  4. Kiina kasvattaa sotilasmenojaan seitsemän prosenttia – Lähde: ”Se on liian vähän, monet armeijassa eivät tule olemaan iloisia”
  5. Taiteilija perusti Betlehemiin hotellin, josta on ”maailman huonoin näköala”
  6. Malesia karkottaa Pohjois-Korean lähettilään
  7. Varapresidentti Pence käytti kuvernöörinä yksityissähkö­postiaan arkaluonteisten valtiollisten asioiden hoitoon – syytti samasta Hillary Clintonia
  8. Punainen Risti: Irakin Mosulissa on käytetty kemiallisia aseita
  9. Venäjällä tarkistetaan, rikkooko Disneyn Kaunotar ja Hirviö homopropagandalakeja
 6. Talous
  1. Hypo: Uudisasuntojen rakentamisessa rikotaan tänä vuonna vuosituhannen ennätys
  2. Uberin ryvettynyt maine koki jälleen uuden kolauksen: Yhtiö on käyttänyt vuosien ajan hämäysohjelmaa, jonka avulla se välttää poliiseja
 7. Urheilu
  1. Marit Bjørgen on aiempaa rennompi hiihtokuningatar – ”Koko paketti on todella hyvä”, sanoo puoliso
  2. Mestarihiihtäjä Helena Takalo seurasi kisat kotona, kun kisajärjestäjät eivät kutsuneet puolisoa – ”Olisi tarvittu kuskia”
  3. MM-hiihdoissa voi kohdata pelkkiin pyyhkeisiin verhoutuneita miehiä – ”Vielä kun saisi oluen viedä saunaan”
  4. Voitto Katajamäki, 81, on ollut kymmeniä kertoja talkoohommissa Salpausselällä – ”Olin jo nuorena perunannostotalkoissa”
  5. Puola vei joukkuemäen kullan, Suomi kohensi asemiaan toisella kierroksella
  6. Maastopyöräily auttoi Kusti Kittilän ulos hiihtäjän umpikujasta – lähtee nyt 35-vuotiaana ensikertalaisena MM-ladulle
  7. Mäkäräinen nousi toiseksi takaa-ajossa
  8. Kevin Lankinen IFK:n sankari – ”Kyllä tämän illan saa nauttia ja fiilistellä”
  9. 10 709 katsojaa näki TPS:n voiton
  10. Ilves tarrasi Raumalla kiinni kymppipaikkaan
  11. Jukurit pysyi pudotuspelitaistelussa mukana – ero kymmenenteen sijaan edelleen kolme pistettä
  12. JYP murskasi Sportin pudotuspelihaaveet
  13. KalPa nuiji SaiPan rumin lukemin
  14. Sakari Manninen teki HPK:lle voittomaalin Ässiä vastaan ajassa 58.41
  15. Patrik Laineen pisteputki poikki – Pulkkinen joutui katsomoon
  16. Mäkelä loikki hajonneilla piikkareilla EM-kisojen kahdeksanneksi
  17. Rukajärvi neljäs Vailissa – ”Ollut aika haastava viikko”
  18. Marcel Hirscherin valtakausi jatkuu – jo kuudes peräkkäinen voitto maailmancupin kokonaiskilpailussa
  19. Mikko Korhonen hyvistä asemista päätöspäivään
  20. Tuloksia, rahapelejä, tv-urheilua
 8. Sunnuntai
  1. Siperian vaarallisimmalla valtatiellä voi olla pakkasta 60 celsiusastetta – juuri siksi toimittaja Jussi Konttinen halusi matkustaa 2 000 kilometriä pitkän väylän
  2. Tältäkö Suomi näyttää vuonna 2030? Henkirikoksia tehdään enää harvoin, eikä viinakaan maistu
  3. Sänkymakkara, Piiloasukki, Tarzan, Mammanpoika – HS:n lukijat paljastivat, millä nimellä kutsuvat rakasta naapuriaan
  4. Moskovalaisesta naapuristani kuuluu vain se, kun ruiskurappaukset putoavat parvekkeen katosta
  5. Kanarialla lomailevat nyt myös älyköt ja hipsterit
  6. Ipa, iMan, Niska, Härkis – mikä sopisi Iivo Niskasen lempinimeksi?
  7. Ex-uusnatsijohtaja siirtyi äärioikeistosta oikealle – vihreisiin
  8. Miten voi korjata kanta.fi:n väärät tiedot?
 9. Kulttuuri
  1. Ajoiko aika ilkeyden ohi? Nykyään rakastetaan positiivisuutta, mutta Jyrki Lehtola pilkkaa satavuotisjuhlan kunniaksi koko Suomen
  2. Miksi Alvar Aalto puhui suomalaisista metsäapinoina ja miksei kuvataide pysynyt arkkitehtuurin vauhdissa? Modernisminäyttely herättää monta hyvää kysymystä
  3. Romanttisten kirjojen kuningatar Jojo Moyesin uusimmassa romaanissa lapset pelastavat rakkaustarinan
  4. Mikko Kamulan esikoisromaani vedonnee fantasian ystäviin: siinä 1400-luvun Savo on täynnä vihollisia, taikaa ja luonnon kauneutta
  5. Äänestys parhaasta Fingerpori-stripistä ratkesi: karhustrippi valittiin voittajaksi 3 575 äänellä
  6. Kulttuuritoimitus suosittelee tällä viikolla teinisarjaa, poliisisarjaa ja Oscareissa unohdettua elokuvahelmeä
  7. ”Hormonihuulinen pähkinäsilmä” Jimi Hendrix ja muut ”sexipojut”: 1967 oli Suomen kaikkien aikojen keikkavuosi
  8. Kimmo Pohjonen teki uuden aluevaltauksen: kamppailee nyt kirkkourkujen kanssa
  9. Jouni Kaipaisen sinfonia onnistuttiin kokoamaan hänen kuolemansa jälkeen: ”Hehkuu alusta loppuun”
  10. HKO:n konsertissa onnistui kaikki
  11. Kasmir joutui radioissakin soittokieltoon – ”Kun pöly on laskeutunut, katsotaan tilanne uudestaan”
 10. Mielipide
  1. Poliisin valvontaan tarvitaan riippumaton toimielin
  2. Vapaalla olleet poliisikollegat pyysivät kyytiä ravintolaan – eikä tullut kuuloonkaan, että olisin kannellut päällystölle
  3. Varhaiskasvatus tukee pientäkin lasta – rakkaudella
  4. Lapsi on asetettava etusijalle
  5. Yritin yhdistää kokoaikatyön ja pikkulapsiarjen – ajoin itkien töihin ja laskin minuutteja kotiinpaluuseen
  6. Moni nainen miettii, voiko palata töihin
  7. Häirintä liikennevälineissä on häpeäksi satavuotiaalle Suomelle
  8. Suomalaisuus ei ole syy nöyristelyyn muttei myöskään erityiseen ylpeyteen
  9. Sosiaalityön asiantuntijoita ei kuultu toimeentulotuen Kela-siirrossa
  10. Eliitti on unohtanut äänestäjien edun
  11. Identiteettivarkaus voitaisiin estää
  12. Missä oli Sipoon itsemääräämisoikeus?
 11. Tänään
  1. Suomen pitkäaikaisin naisministeri Sinikka Mönkäre oli ministerinä yhtäjaksoisesti yli kymmenen vuotta
  2. Viljo Räkköläinen 1937–2017
  3. Kari Pylkkänen 1944–2017
  4. Juutalaisia lauluja
  5. Tapahtumia sunnuntaina 5. maaliskuuta
  6. Taiteilijat ja Mannerheim
  7. Kädentaitajia Katajanokalla
  8. Heureka tarjoaa tekemistä koko perheelle
 12. Radio ja TV
  1. Uuden ajan Kova laki -sarjalle pikkutarkkoine lakimiehineen on jo tilaus
  2. Teeman Clouzot-sarja alkaa kiintoisalla ensiesityksellä
  3. Sunnuntain elokuvia
 13. Koti
  1. Laura Liskin rahat riittivät hirveään pommiin – millaisen asunnon suosiotaan kasvattavalla asp-lainalla saa Helsingistä?
  2. Ryijy sopii trendikotiin, usko tai älä
  3. Pitääkö tomaatintaimien latvat katkoa jossakin vaiheessa?
 14. Ura
  1. Näin saat stressistä voimaa, neuvoo tutkija – Hyvää stressiä kannattaa jopa hankkia lisää
  2. Työmarkkinoillako valinnanvapaus? Heikko neuvotteluasema johtaa pakkoon – ja se on harvoin oma syy
  3. Sami Lappalainen lähti Australiaan cowboyksi, vaikkei ollut koskaan ratsastanut
  4. Ruuhkavuosia elävät vanhemmat kertovat, miten he järjestävät aikaa liikunnalle – ”Jos on aikaa katsoa telkkaria, on aikaa treenata”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  2. 2

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Kehäradan lipunmyynti on ajoittain ruuhkautunut Helsinki-Vantaalla – ”Oli säälittävää nähdä turhautuneet ulkomaalaiset ja kärsimättömät suomalaiset yhden lippuautomaatin edessä”

  5. 5

   ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

  6. 6

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  7. 7

   Macronin ja ranskalaisten kuherruskuukausi on ohi – suosio hiipuu, tyytymättömät moittivat kivikasvoiseksi muuttunutta presidenttiä ylimieliseksi ja itsevaltaiseksi

  8. 8

   Vladimir Putin on kokenut koiraihminen, mutta aina hän ei käyttäydy vastuullisen koiranomistajan lailla – Putinin Konni päätyi luontonsa vastaisesti pelottelutehtäviin

  9. 9

   Päihtyneitä kuljettajia liikkuu juuri nyt maanteillä muuta vuotta enemmän – katso, moniko rattijuoppo on jäänyt kiinni kotikunnassasi tänä vuonna

  10. 10

   Lihavuus lisääntyy joka puolella maailmaa – Suomessa on lihavia Ruotsia enemmän, mutta maailmassa olemme vain keskitasoa, kertoo 195 maan vertailu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  3. 3

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  4. 4

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  5. 5

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  6. 6

   Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

  7. 7

   ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

  8. 8

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  9. 9

   Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – Kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?

  10. 10

   Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  9. 9

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  10. 10

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  11. Näytä lisää