Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arktisen alueen öljyntorjunnalle kritiikkiä

Ulkomaat
 

Arktisen neuvoston uusi öljyntorjuntasopimus on vasta ensimmäinen askel arktisen alueen suojelemiseksi, sanoo ympäristöministeri Ville Niinistö.

Ympäristöjärjestöt pitävät Arktisen neuvoston uutta arktisen alueen valtioiden yhteistä öljyntorjuntasopimusta riittämättömänä.

Sopimuksessa ei ympäristöjärjestö Greenpeacen mukaan vaadita öljynporaajia ja Koillisväylän laivaliikennettä varustautumaan ennakolta öljyonnettomuuksiin. Sopimus ei myöskään koske kemikaalionnettomuuksia.

Fakta

Arktinen neuvosto

 Arktinen neuvosto on hallitusten välinen foorumi, johon kuuluvat Yhdysvallat, Venäjä, Kanada, Ruotsi, Suomi, Norja, Islanti ja Tanska sekä Grönlanti.

 Valtioiden lisäksi jäseninä on yhteisöjä kuten Saamelaisneuvosto. Neuvostolla on myös tarkkailijajäseniä, esimerkiksi Kiina.

 Perustettu vuonna 1996.

 Kokoaa asiantuntijatietoa arktisesta alueesta ja tekee sopimuksia.

 Keskeisiä teemoja ovat nyt arktisen alueen öljy- ja kaasuarviointi sekä merenkulku.

Uutta öljyntorjuntasopimusta vähintään sivutaan tiistaina ja keskiviikkona Ruotsin Lapissa Jukkasjärvellä, jonne ovat kokoontuneet Arktisen neuvoston jäsenmaiden ympäristöministerit. Suomesta paikalla on ministeri Ville Niinistö.

Niinistö ymmärtää kritiikin. "Sopimus on edistysaskel, mutta ei kovin merkittävä sellainen. Siinä Greenpeacen kritiikki on tietysti oikeassa", hän sanoo.

"Hyvää sopimusluonnoksessa on se, että nyt luodaan pelisääntöjä ja määritellään vastuita ja rakenteita sille, että eri maat ylipäätään pystyvät yhdessä öljyntorjuntaan arktisella alueella. Tällä hetkellä tämä valmius puuttuu kokonaan."

Öljyntorjuntasopimus on periaatteessa valmis, ja se allekirjoitetaan Arktisen neuvoston ulkoministerien kokouksessa toukokuussa Ruotsissa. Niinistö sanoo yrittävänsä sopimukseen vielä muutoksia.

"Siitä ei silti tule sellaista, että se kattaisi kaikki mahdolliset riskit arktisella alueella. Onnettomuuden sattuessa arktisilla alueilla ympäristöriskit ovat todella mittavia."

Suomesta öljyntorjuntasopimusta on ollut valmistelemassa ympäristöministeriön öljy- ja ympäristövahinkojen torjunnan erikoisasiantuntija Magnus Nyström.

Sopimus on pitkälti samanlainen kuin kansainvälisen merenkulkujärjestön IMO:n OPRC-sopimus öljyvahinkojen torjumisesta. Siihen arktisetkin maat ovat jo sitoutuneet.

Uutta sopimuksessa on Nyströmin mukaan se, että sen liitteisiin listataan muutamia konkreettisia toimintaohjeita siitä, miten valtioiden on toimittava öljyonnettomuuden sattuessa.

"Onnettomuudesta on ilmoitettava muille heti. Samoin ohjeistetaan sitä, kuka johtaa yhteisiä öljyntorjuntaoperaatioita ja miten niissä edetään."

Se, että toimintaohjeet ovat sopimuksen liitteessä, on Nyströmistä hyvä. Vaikka liite ei ole sitova, voidaan ohjeita täydentää myöhemminkin.

"Onnettomuuden sattuessa ei nyt tarvitse miettiä käytännön työnjakoa, vaan voidaan toimia heti."

Arktisilla alueilla on tehty viime vuosina suuria öljy- ja kaasulöytöjä, joiden hyödyntäminen alkaa lähivuosina.

"Arktisen alueen öljyntorjunnassa etäisyydet ovat suurin ongelma. Öljyntorjunta jääränneissä on erittäin haasteellista", Nyström sanoo.

Anna-Liina Kauhanen HS
Tukholma

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?