Päivän lehti 6.5.2017
Päivän lehti 6.5.2017

Nämä lisävarusteet autoon oikeasti kannattaa hankkia – Katso asiantuntijan kymmenen vinkkiä matka-ajoon, kaupunkiajoon ja lapsiperheelle

Jotkin varusteet ovat niin hyödyllisiä, että ne kannattaa hankkia auton käyttötarkoituksesta riippumatta, sanoo asiantuntija.

HS:n turhista ja tärkeistä auton lisävarusteista kertova juttu herätti autoihmisissä runsaasti keskustelua. Mikä nyt sitten on turhaa ja mikä tärkeää, kun autolle on niin paljon erilaisia käyttötapoja?

Siksi päätimme lähestyä lisävarustekysymystä erilaisten autoilutapojen kannalta.

Millaiset lisävarusteet kannattaisi valita autoonsa, jos ajaa enimmäkseen pitkää matkaa, entä jos harrastaa lähinnä kaupunkiajelua? Millaisia asioita perheellisen kannattaa pitää mielessään?

Apuna jutussa oli Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen. Hän muistuttaa, että kyseessä ei taaskaan ole absoluuttinen totuus.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Toinen arvostaa toista ja joku toinen toista. Tarkoitus on herätellä auton ostajaa miettimään eri varusteiden merkityksiä. Sen jälkeen voi itse tehdä omat valintansa.”

Valitsimme varusteita niin, että ne korostavat erilaisia autoilutarpeita. Jotkin varusteet ovat toki sen verran hyviä, että ne kannattaa ottaa auton käyttötarkoituksesta riippumatta.

”Esimerkiksi lapsiperheen autoon on järkevää poimia varusteita, joita olen listannut myös maantie- tai kaupunkipuolelle. Asiaan vaikuttaa luonnollisesti myös se, liikkuuko lapsiperhe pääasiassa kaupungissa vai maantiellä.”

Jokaiseen kategoriaan valittiin kymmenen lisävarustetta. Varusteet eivät ole tärkeysjärjestyksessä.

Kaupunkiajoon:

Pysäköintitutka eteen

”Se helpottaa auton etukulmien ja etupuskurin ulottuvuuksien arviointia pysäköitäessä ja pysäköintiruudusta lähdettäessä. Nykyautojen muotoilu on johtanut siihen, että ulottuvuuksien arviointi ilman apuvälineitä on suhteellisen hankalaa.”

Peruutustutka

”Helpottaa auton takakulmien ja takapuskurin ulottuvuuksien arviointia pysäköitäessä ja pysäköintiruudusta lähdettäessä. Varoittaa myös auton takana katveessa olevista esteistä, joita kuljettaja ei välttämättä havaitse peileistä tai päätä kääntämällä, kuten betoniporsaat, leikkivät lapset ynnä muut.”

Peruutuskamera pesimellä

”Näyttää reaaliaikaista kuvaa auton takaa. Tämä on vielä peruutustutkaakin suositeltavampi vaihtoehto, koska kuljettaja voi itse havaita, mitä auton takana on sen sijaan, että luottaa pelkän peruutustutkan havaintoihin. Peruutuskameran avulla saa helposti tarkastettua myös auton sijainnin ruudussa, koska sen kautta näkee myös pysäköintiruutujen välissä olevan poikittaisviivan, jota pelkkä peruutustutka ei havaitse. Peruutuskamera on myös iso apu perävaunua kytkettäessä.”

Pysäköintiavustin

”Pysäköintiavustin hoitaa ohjauksen kuljettajan puolesta peruutettaessa kadun reunaan taskuparkkiin. Uudemmat järjestelmät ohjaavat myös tien kanssa 90 asteen kulmassa olevaan ruutuun etu- ja takaperin. Kuljettaja vain aktivoi avustimen ja säätää auton nopeutta polkimilla.”

Automaattinen hätäjarrutusjärjestelmä jalankulkijan tunnistuksella

”Järjestelmä tunnistaa jalankulkijan ja varoittaa kuljettajaa jalankulkijaan törmäämisen vaarasta. Mikäli kuljettaja ei reagoi varoituksiin, järjestelmä jarruttaa kuljettajan puolesta. Paras apu järjestelmästä on kuitenkin silloin, kun ajaa niin kuin sitä ei olisikaan: kuljettaja ei saa luottaa liikaa järjestelmän toimintaan.”

Kaistanvaihtovaroitin / katveavustin

”Järjestelmä tarkkailee tutkien tai kameroiden avulla auton sivuille jäävää katvetta, jonne kuljettaja ei näe sivupeileistä. Mikäli katveessa on ajoneuvo, järjestelmä varoittaa kuljettajaa tai jopa estää kuljettajaa vaihtamasta kaistaa. Kaistanvaihtotilanteissa järjestelmä toimii varsin hyvin. Käännyttäessä auton kanssa samasta suunnasta lähestyvä pyöräilijä jää sen sijaan usein järjestelmältä huomaamatta. Siksi järjestelmästä huolimatta täytyy kääntää päätään ja varmistaa, ettei katveessa ole ketään.”

Automaattivaihteisto

”Automaattivaihteisto on hyvä apu kaikkialla, mutta sen erinomaisuus korostuu kaupunkiliikenteessä, jossa liikkeellelähtöjä ja vaihteenvaihtoja tulee huomattavasti maantieajoa enemmän.”

Risteävän liikenteen varoitusjärjestelmä

”Pysäköintialueilla sattuu erittäin paljon peltikolareita, joista iso osa liittyy peruuttamiseen. Tämä järjestelmä varoittaa pysäköintiruudusta pois peruuttavaa kuljettajaa, mikäli ajoväylää pitkin sivuilta on lähestymässä autoja.”

Lohkolämmitin ja sisätilanlämmitin

”Moottorin esilämmittämisellä vähennetään päästöjä ja säästetään moottoria. Sisätilojen esilämmittämisellä lisätään matkustusmukavuutta sekä turvallisuutta. Jos autolla ajetaan pääasiassa lyhyttä kaupunkiajoa, verkkovirtaan kytkettävät moottorinlämmitin ja sisätilanlämmitin ovat polttoainetoimista lisälämmitintä suositeltavampi vaihtoehto akun varaustilan ylläpitämiseksi.”

Jalankulkijan turvatyyny

”Jalankulkijan turvatyyny laukeaa auton törmätessä jalankulkijaan ja pyrkii yhdessä aktiivisen konepellin kanssa estämään jalankulkijaa lyömästä päätään auton tuulilasiin tai metallirakenteisiin.”

Matka-ajoon:

eCall

”eCall -järjestelmällä varustettu auto soittaa tulevaisuudessa turvatyynyjen lauettua automaattisesti hätäkeskukseen. Järjestelmä saattaa pelastaa loukkaantuneen kuljettajan tai matkustajat tilanteessa, jossa he eivät itse kykene hälyttämään apua. Tämä on äärettömän tärkeä ominaisuus erityisesti hiljaisilla tieosuuksilla.

Jo nykyään joissakin autoissa on valmistajan tarjoamana hätäviestipalvelu, joissa puhelu menee valmistajan omaan palvelukeskukseen ja sieltä tarvittaessa edelleen hätäkeskukseen. Uudet 31.3.2018 jälkeen tyyppihyväksytyt autot on varustettava eCall-laitteella. Hätäkeskuslaitoksilla on oltava valmius ottaa vastaan eCall-hätäviestejä 1.10.2017 lähtien.”

Navigaattori

”Autoon integroitu navigaattori on ergonominen käyttää eikä peitä kuljettajan näkyvyyttä. Navigaattori auttaa kuljettajaa löytämään kohteen vieraassakin liikenneympäristössä turvallisesti ja taloudellisesti ilman turhaa harhailua.”

Online-tietojärjestelmä

”Toteutustavoista ja ominaisuuksista riippuen esimerkiksi sää- ja ruuhkatiedot sekä lähimmät huoltoasemat polttoaineen hintatietoineen on mahdollista saada auton tietojärjestelmään. Järjestelmän käyttö edellyttää kuljettajalta vastuullisuutta, eli sitä tulee käyttää vain auton ollessa pysähdyksissä.”

Hyvät valot

”Hyvät valot ovat elinehto kuljettajalle, joka joutuu ajamaan paljon pimeässä. Valojen hyvyydestä voi vakuuttua vain koeajamalla autoa pimeässä. Automyyjä antaa kyllä auton yön yli koeajoon asiakkaan niin pyytäessä – tai mikäli ei anna, kannattaa vaihtaa liikettä ja merkkiä. Jos ajaa paljon mutkaisilla tieosuuksilla, kääntyvät ajovalot tuovat lisämetrejä havainnointiin.”

Valonpesimet

”Etelä-Suomen kuraisessa talvessa valonpesimet ovat ehdottomat. Ilman pesimiä en autoa ostaisi.”

Mukautuva vakionopeudensäädin

”Mukautuva vakionopeudensäädin pitää kuljettajan säätämän nopeuden, kunnes edellä ajava ajoneuvo saavutetaan. Tämän jälkeen säädin jää ajamaan samalla nopeudella edellä ajavan kanssa pitäen edellä ajavaan kuljettajan säätämän turvavälin. Mukautuva vakionopeudensäädin tekee matka-ajosta mukavampaa, vaivattomampaa ja turvallisempaa. Liikaa tähänkään järjestelmään ei toki tule luottaa.”

Kaista-avustin

”Kaista-avustin pyrkii varmistamaan auton pysymisen omalla kaistalla, jos kuljettajan huomio väsymyksen tai muun syyn vuoksi hetkellisesti herpaantuu. Toteutustavasta riippuen järjestelmä antaa joko äänimerkin tai ohjaa autoa tarvittaessa kuljettajan puolesta.”

Kaistanvaihtovaroitin / katveavustin

”Järjestelmä tarkkailee tutkien tai kameroiden avulla auton sivuille jäävää katvetta, jonne kuljettaja ei näe sivupeileistä. Mikäli katveessa on ajoneuvo, järjestelmä varoittaa kuljettajaa tai jopa estää kuljettajaa vaihtamasta kaistaa. Järjestelmästä on maantieajossa apua kaistanvaihtotilanteissa moottoritiellä tai vastaavalla sekä liityttäessä kiihdytyskaistalta päätielle.”

Liikennemerkkien tunnistusjärjestelmä

”Jokainen meistä on maantiellä ajaessaan varmasti miettinyt, mikähän nopeusrajoitus tässä mahtoikaan olla. Liikennemerkkien tunnistusjärjestelmän ansiosta rajoitus on tarkastettavissa kojelaudasta. Myös useimmat navigaattorit näyttävät nopeusrajoituksen, mutta navigaattorin näyttämä tieto perustuu karttapohjaan syötettyyn tietoon. Se ei läheskään aina pidä paikkaansa.”

Polttoainetoiminen lisälämmitin

”Jos autolla ajetaan pääasiassa maantieajoa, suosittelen polttoainetoimisen lisälämmittimen hankintaa. Ajomatkojen ollessa pidempiä vaaraa akun tyhjenemisestä ei pitäisi olla. Polttoainetoiminen lisälämmitin mahdollistaa auton lämmittämisen myös sellaisissa paikoissa, joissa verkkovirtaa ei ole saatavilla.”

Lapsiperheille:

Kaista-avustin

”Autossa olevat lapset varastavat helposti kuljettajan huomion olennaisesta eli liikenteestä. Kuljettajan huomion herpaantuessa kaista-avustin saattaa pelastaa ulosajolta tai kohtaamisonnettomuudelta.”

Sähkötoiminen takaluukku virtual pedal -toiminnolla

”Kuljettaja saa avattua auton lukitun takaluukun heilauttamalla jalkaa takapuskurin alla avaimen ollessa taskussa. Tämä helpottaa arjen askareita, kun vahdittavana on useita lapsia ja käsissä paljon tavaraa.”

Avaimeton lukitus ja käynnistys

”Auton lukittujen ovien avaaminen onnistuu ovenkahvaan tarttumalla ja lukitus vastaavasti kahvaa hipaisemalla. Moottorin käynnistäminen ja sammuttaminen onnistuu napin painalluksella. Mikään näistä toimenpiteistä ei edellytä avaimen esille kaivamista vaan riittää, että avain on taskussa. Toiminto helpottaa arjen askareita.”

Tummennetut takasivuikkunat

”Estävät tehokkaasti aurinkoa paistamasta suoraan päin takapenkillä olevia lapsia ilman, että ikkunoihin pitää viritellä erillisiä, näkyvyyttä haittaavia imukuppiverhoja. Myös pysäköitäessä lämpötila auton sisällä pysyy alhaisempana.”

eCall

”Lapsiperheille eCall on mainio varuste. Jos etupenkillä istuvat aikuiset loukkaantuvat vakavasti eivätkä kykene hälyttämään apua, eCall -järjestelmä voi pelastaa koko perheen. Takapenkillä istuvat pienet lapset kun eivät osaa tai kykene hälyttämään apua.”

Takaistuimen sivuturvatyynyt

”Suojaavat takapenkillä istuvia mahdollisessa kylkikolarissa. Pääsääntöisesti takaistuimella istuu lapsia.”

Peruutuskamera pesimellä

”Näyttää reaaliaikaista kuvaa auton takaa. Tämä on erityisen tärkeä asia peruutettaessa paikoissa, joissa on paljon lapsia. Luonnollisesti kaikki aiemmin listatut peruutuskameran edut ovat hyödynnettävissä myös lapsiperheen käytössä.”

Moottorinlämmitin ja sisätilanlämmitin tai polttoainetoiminen lisälämmitin

”Moottorin ja sisätilojen lämmittäminen tavalla tai toisella on erityisen tärkeä ominaisuus lapsiperheen autossa: lapset on mukavampi pakata lämpimään autoon. Lapsen vaatteissa tulee usein myös kosteutta autoon sisälle aikuista enemmän, jolloin ikkunat huurtuvat herkemmin. Tehokas esilämmitys ehkäisee huurtumista ja tehostaa muodostuneen huurteen poistumista. Moottorin esilämmityksellä päästöt esimerkiksi päiväkodin pysäköintialueella jäävät vähäisemmiksi.”

Virran ulosottopistokkeita ja invertteri myös takapenkillä ja tavaratilassa

”Lapsiperheiden matkantekoon tarvitaan usein erilaisia virikkeitä, kuten tablet-tietokoneita. Virran saanti laitteisiin helpottuu, jos myös takaistuinten alueella on pistokkeita auto- tai verkkolaturille. Kesähelteellä lapsiperheen eväät säilyvät parhaiten niin sanotussa autojääkaapissa, jolle turvallinen paikka on auton tavaratilassa. Tavaratilassa oleva virtapistoke helpottaa jääkaapin käyttöä.”

Nahkaverhoilu

”Lapsiperheen matkantekoon liittyy usein syömistä, juomista ja muutakin sottaavaa. Nahkaverhoilu on huomattavasti kangasverhoilua helpompi pitää puhtaana.”

Bonus: yleishuomioita lapsiperheautoilusta

Älä säästä lasten kyydityksessä. ”Valitettavan monessa perheessä lapsia kuljetetaan päiväkotiin perheen kakkosautolla, joka on vanhempi ja turvattomampi kuin perheen ykkösauto. Usein myös juuri tämän kakkosauton rengastuksessa halutaan säästää ajattelemalla, että kyllä lyhyillä matkoilla vanhalla autolla pärjää vähän huonommillakin renkailla. Se ei ole hyvä.”

Harkitse liukuovia. ”Tiettyjä tila-automalleja on saatavissa liukuovilla. Liukuovet ovat näppärät pysäköintialueilla, koska niitä aukoessaan lapsen eivät onnistu kolhimaan viereisen auton kylkiä. Liukuovia harvoin voi ruksata kuitenkaan varustelistoilta vaan niiden saaminen edellyttää tietyn automerkin ja -mallin hankintaa.”

Muista turvaistuimet. ”Lasten kuljetuksessa hyvän ja turvallisen turvakaukalon tai -istuimen valinta on tärkeää. Istuin ostetaan kuitenkin pääsääntöisesti erikseen, eli sitä ei kovin usein ruksailla suoraan auton varustelistalta. Lasten kanssa autoillessa kannattaa myös muistaa, että vastuullinen ajotapa on paitsi turvallisuuskysymys, myös liikennekasvatusta lapselle – turvaistuiniästä lähtien.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autoilu
 • Autokauppa
 • Lapsiperhe
Sisällysluettelo
 1. Pääuutiset
  1. Yöllä paniikki valtasi kiipeilijät, ja sitten Samuli Mansikka putosi Himalajan vaarallisimmalla vuorella – nyt äiti matkusti helikopterilla poikansa haudalle
  2. Puolitoistavuotiaan Timurin kotikadun päässä on Ukrainan sota – ”Joka kerta pelottaa”, sanoo räjähdysten ääniä öisin kuunteleva äiti
  3. Neljää suomalais­miestä epäillään terrorismi­rikoksista – nyt he kertovat, mitä Syyriassa tapahtui
  4. Keskustalaisen ministerin ajama maakuntauudistus keskittää valtaa isoihin kaupunkeihin – katso, saisiko oma kuntasi sote-valtaa
  5. Vuosi sitten Jutta Urpilainen sai syliinsä pienen tumma­tukkaisen pojan, ja sen jälkeen mikään ei ollut enää entisensä – nyt hän kertoo ensimmäisestä vuodestaan äitinä
 2. Pääkirjoitus
  1. Ranska päättää koko EU:n suunnasta – kumpikaan ehdokas ei ole vaihtoehto eliitille, vaikka he niin antavat ymmärtää
  2. Schengen-alueen sisärajan sulkemiseen ei pidä tottua
  3. Metro otti taas jatkoaikaa
  4. Laki unohti hyvät autoilijat – näillä ehdotuksilla asia korjaantuisi
  5. Perussuomalaisten aate vetää moneen suuntaan
  6. Soini ja Lavrov alkavat tottua toisiinsa
 3. Kotimaa
  1. Vuokra-asuntoa etsitään nyt kymmenien­tuhansien ihmisten Facebook-ryhmissä – Linda Karlström törmäsi markkinoiden varjopuoleen: mies ehdotti seksiä asuntoa vastaan
  2. KHO kumosi lapsiperheen käännytyksen – Iranissa asuneen afganistanilaisperheen käännytys Kabuliin kohtuutonta
  3. Näitä tunnisteita ja jälkiä poliisi kerää – näytteet 7 000 ihmisen puheesta ja kymmenistä­tuhansista kengän­jäljistä
  4. Yrittäjät aikovat pullottaa arktista vettä saamelaisten pyhästä lähteestä – vaellusreittikään ”ei ole pyhyyttä haitannut”
  5. Kokoomuksen kultapoika Antti Häkkänen, 32, lupaa lisää kuria oikeusministeriöön
  6. Presidentin kolme nimitystä nosti ministerimäärän 17:ään
  7. Uusi pakottava työhakulaki lähtee lausunto­kierrokselle – Työttömän olisi jatkossa pakko hakea vähintään 12:ta työpaikkaa
  8. Tunteet käyvät Tampereella vieläkin kuumina, vaikka ratikasta päätettiin jo – hautakynttilöitä sytytettiin puiden muistoksi
  9. Erotilanteessa muuttoa käytetään myös lapsen vieraannuttamiseen – etävanhemmalle voi tulla ikävä yllätys
  10. Haluaisitko oppia uutta kieltä kesälomamatkalle? Näillä sovelluksilla se onnistuu
  11. Tutkimus: Odottavan ja imettävän äidin kalansyönti voi vähentää lapsen vaaraa sairastua diabetekseen
  12. Mies harhautti poikaystävän talosta, kuristi naisen tajuttomaksi ja raiskasi – hovioikeus kovensi tuomiota
  13. Junan hajonnut hiekoituslaite turmeli Lahden ja Helsingin välistä rataa
  14. Paavo Nurmen vieressä seisoi SA-mies
 4. Kaupunki
  1. Äidit panivat tupakaksi supistusten välissä, isät karkotettiin synnytyssalista – Lukijoiden muistot kertovat, millaista hullunmyllyä pian suljettavan Kätilöopiston meno on välillä ollut
  2. Länsimetron avautuminen siirtyy vähintään syyskuulle – lokakuulle jatkuva korvaava bussiliikenne maksaa runsaat 20 miljoonaa euroa
  3. Kolmen askeleen matkaa helsinkiläisterassille ei saa kävellä olut kädessä – juomat asetellaan ”anniskelujuomien siirtopisteelle”, josta tarjoilija kantaa ne pöytään
  4. Helsingin opetusviraston elektroniikkaa edelleen kadoksissa – työntekijöitä pyydetään palauttamaan ”työhön liittymättömät laitteet”
  5. Vaihtuuko Vantaan valtias entiseen huippupurjehtijaan Sari Multalaan? Osa kokoomuksesta toivoo Tapani Mäkiselle haastajaa
  6. Postiauton kuljettaja ajeli takaluukku auki Espoossa – puhui puhelimeen ja söi munkkia
 5. Ulkomaat
  1. Macron on tehnyt juuri oikeat siirrot juuri oikeaan aikaan – lisäksi hänellä on käynyt uskomaton tuuri Ranskan presidenttikisassa
  2. Venäjä: Sopimus Syyrian turva-alueista voimaan lauantaina
  3. Nyt roiskuu brexit-rapa! Poliittisen draaman takaa löytyy kuitenkin neljä miljoonaa ihmiskohtaloa
  4. Poliittinen saippuaooppera Tšekissä: Pääministeri perui eroaikeensa ja haluaa potkut valtiovarain­ministerille
  5. Viron yleisradio: Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin kone loukkasi Viron ilmatilaa matkallaan Suomeen
  6. Pohjois-Korea syyttää CIA:ta ja Etelä-Koreaa Kim Jong-unin salamurhan suunnittelusta
 6. Talous
  1. Näin yritykset suhtautuvat hallituksen pakottavaan työnhaku­lakiin: ”Osa työ­paikoista saattaa siirtyä pois avoimesta hausta”
  2. Imatralla tehtiin maailman suurin 3d-betonitulostin, joka valmistaa kolme metriä korkeita rakennus­elementtejä
  3. Johtaja onnistuu täydellisesti, kun hän tekee itsensä tarpeettomaksi, sanoo ranskalais­professori – ”On kauheaa, jos ylin johto ajattelee, että heillä on eniten ymmärrystä”
  4. Työttömyys Yhdysvalloissa vähäisintä liki 10 vuoteen
  5. Turun telakka työllistää arvioitua enemmän väkeä
  6. Nopea lisäraha ja väsyminen työelämään ajavat ihmisiä varhennetulle vanhuuseläkkeelle – Ilmarisen johto yllättyi
  7. Yritystuet saivat kritiikkiä hallituksen työryhmältä – ”Vain harvat tukimuodot edistävät yritysten uudistumista”
 7. Urheilu
  1. Leijonilla kesy ja nihkeä MM-avaus –Valko-Venäjä kaatui rimaa hipoen: ”Tähän on hyvä rakentaa”
  2. Leijonilla oli vaikea avauspeli, ja lisää sopii odottaa
  3. Suomen Olympiakomitean toimitusjohtajaksi yllätysnimi –diplomi-insinööri Mikko Salonen on entinen Suunnistusliiton pomo
  4. Kiekkoliigan katsominen tv-ruudulta vaatii useilta lisälaitteen vuoden kuluttua – verkossa näkyy ”samalla lailla kuin Netflix”
  5. Jääkiekon SM-liigalta uusi aluevaltaus – Telia aikoo tarjota pelejä Ruotsiin
  6. Veikkausliigatarina kuin Brad Pittin elokuvasta: Helsinkiläinen bloggaaja päätyi futispiirien ulkopuolelta SJK:n data-analyytikoksi
  7. Röhlerin hirmuheitto syntyi Pitkämäen keihäällä: ”Se varmaan auttoi vähän”
  8. ”The Flying Finn” Timo Mäkinen on kuollut – näin hän muisteli legendaarista ajoaan Minin konepelti pystyssä
  9. Miikka Matikka voitti Hyvinkäällä mestaruuden, menetti pelitoverinsa ja loukkaantui itsekin – nyt hän palaa kotimaisemiinsa Imatralle
  10. Talouskurimuksessa elänyt Salo meni sekaisin koriksesta ja lentopallosta – ”Kun positiivisia asioita ei muuten ole hirveästi ollut”
  11. Tornion Toto76-vihjeet: Up Up and Away saa luoton Viikon varmana
  12. Tuloksia, tv-urheilua, rahapelejä
 8. Kulttuuri
  1. Isosedälle tehtiin Töölössä lobotomia, ja hän päätyi Jenni Linturin uuteen romaaniin – niin kuin moni muukin suvun tarina
  2. Sota ja rauha – kummassa nuori mies Malmilta haavoittui pahemmin?
  3. Nyt se on päätetty: Vuosi 1971 oli rockin paras – mutta miksi?
  4. Sata vuoden 1971 levyä, jotka kiehtovat yhä
  5. Riku Järvinen lähti 13 vuotta sitten baariin ja kuoli onnettomuudessa, joka jäi ilman selitystä: Nyt puoliso toteuttaa Sir Elwood -basistin unelman omasta levystä
  6. ”Haittaako, jos juon?” kysyi vierustoveri newyorkilaisteatterissa – onneksi Suomessa elokuviin osataan keskittyä
  7. Viikonlopun näyttelykierroksella voi nähdä kaupungin parhaan puunäyttelyn, punatukkaisia tyttöjä ja foliohattumenoa
  8. Seitsemänsataa metriä pyhää tekstiä
  9. Raajanmurskausta, rahakiska ja neljä muuta: Näistä Kuvataideakatemian lopputyönäyttelyn taiteilijoista kuullaan vielä
  10. Puheliaat suomalaiset viihdyttävät Shia LaBeoufia, Nastja Säde Rönkköä ja Luke Turneria Kiasmassa aamusta iltaan – Hittiteos kerää nyt trollien sijasta faneja
  11. HKO paneutui kuoleman teemoihin – Jouni Kaipaisen myöhäisteos kommentoi elämän katoavaisuutta
  12. Vaijereilla lentämistä, kielten lipomista ja huudatusta – Kissin show eteni tarkan käsikirjoituksen mukaan
  13. Kansallisteatterin suurella näyttämöllä nähdään lauantaina poikkeuksellisen suuri ensemble – lavalle nousee 115 esiintyjän Karavaani
  14. Kevin Hart, Ellen ja Demi Lovato saavat omat Youtube-sarjat – yhtiö alkaa tuottaa isolla budjetilla maksutonta viihdettä verkkoon
  15. Game of Thronesista on suunnitteilla jopa neljä uutta sarjaa
  16. Jenni Haukion runoantologiasta jättimenestys
  17. Näyttelijät Goldie Hawn ja Kurt Russell saivat viimein tähdet Hollywoodin kuuluisalle kadulle
  18. Joukkosurmapaikkana tunnettu yökerho Orlandossa muuttuu museoksi
 9. Mielipide
  1. Kotona synnyttäminen ei ole järkevää – hyvä elämys ei takaa synnytyksen turvallisuutta
  2. Kotisynnytys vaatii naiselta vahvaa tietoisuutta omasta kehosta
  3. Ilmapuolustuksen keinoista pitäisi keskustella
  4. Suomi tarvitsee kansallisen vanhemmuuden tuen ohjelman
  5. Päättäjillä on vanhentunut käsitys työnhausta
  6. Omat terveystietonsa näkee Omakannasta
  7. Hyviä hoitoja on, mutta kaikki eivät niitä saa
  8. Hyvä kuolema – lempeää iltaruskoa loppuun saakka
  9. Punaiset murhasivat, valkoiset teloittivat?
  10. Eivät kaikki hallituksen toimet ole kyykyttämistä
  11. Kaupunkipyörät, tervetuloa!
  12. Ilmaisukykyni vaikutti hoidon laatuun
  13. Roskiksia pitäisi olla paljon enemmän
  14. Kahden köyhän liitto ei ole helppo – ratkaisimme rahahuolemme muuttamalla erilleen
  15. Vanhojen ja sairaiden ei pitäisi joutua odottamaan apua
 10. Tänään
  1. Hans Sundström 1950–2017
  2. Jani Maittila 1986–2017
  3. ”Petturi” Salisbury ja Pulitzer-palkinto
  4. Tapahtumia lauantaina 6. toukokuuta
  5. Karja kirmaa kesälaitumille
  6. Vieraana Eila Roine
 11. Radio ja TV
  1. Coenin veljesten neljän tähden leffassa folk-muusikko jää Bob Dylanin varjoon
  2. Ihmisroboteilla ei ole sukupuolta
  3. Vähemmän tunnettua Christietä
  4. Lauantain elokuvia
 12. Lauantai
  1. Juho Hamari kasvoi välinpitämättömästä nuoresta professoriksi – nyt hän kertoo, miten pelien avulla voi parantaa maailmaa
  2. Kun stressi sai Riina Seppäsen sydämen muljahtelemaan, oli pakko tehdä päätös: Hän haki rakastamansa ravintolan konkurssiin, ja elämä pelastui
  3. Tallinna on helppo kohde lapsiperheille – Katso, missä pikkuturistien kanssa kannattaa syödä, juoda ja liikkua
  4. Floridan saaristo on aivan omanlaisensa maailma, jossa ”ehta junttimeininki” yhdistyy ylellisyyteen
  5. Onko juomaraha pakollinen? Ammattimatkailijat neuvovat, miten palvelusta ulkomailla kuuluu kiittää
  6. Millainen on hyvä perheauto? Vertailussa kolme sporttista kulkupeliä
  7. Nämä lisävarusteet autoon oikeasti kannattaa hankkia – Katso asiantuntijan kymmenen vinkkiä matka-ajoon, kaupunkiajoon ja lapsiperheelle
  8. Nissanin uudessa prototyyppiautossa kännykkä ei piippaile
 13. Kuukausiliite
  1. Toimittaja halusi ymmärtää, miksi me käytämme niin paljon alkoholia, ja kutsui siksi neljä tutkijaa kanssaan ryyppäämään
  2. Tältä näyttäisivät modernit tornitalot Suomenlinnassa – Tervetuloa urbaaniin Meri-Suokkiin
  3. Raportti kadettikoulusta: Maailma pelkää sotaa ja kansan Venäjän-pelko on kaksin­kertaistunut – Miksi yhä useampi suomalais­nuori haluaa sotilaaksi juuri nyt?
  4. Sari Essayah yllättyi, kun hän huomasi tyttärensä Noora Knappin olevan tunnettu netissä – ”Aluksi äiti oli ihan pihalla”
  5. Siperiaan muuttanut toimittaja osti kunnon perheauton: 15 litraa satasella ja puoli metriä maavaraa
  6. ”Punavihreät eivät kansaa näe. Kansalle heillä on yksi katse, ja se on ylenkatse.”
  7. Lassi Kurkijärvi vakuutti 10-vuotiaana eduskunnan ja poisti ksylitolilta makeisveron – Missä hän on nyt?
  8. Seitsemän veljestä heitti ryysyt nurkkaan ja esittelee nyt suomalaista huippumuotia
  9. Mysi Lahtisen toukokuu maistuu ensisuudelmalta – tarjolla nokkossoppaa ja raparperikiisseliä
  10. Mysin keittiössä: Kesän ensimmäinen raparperikiisseli
  11. Mysin keittiössä: Keväinen nokkossoppa
  12. Tässä ovat kuntavaalien todelliset ääniharavat – Jan Vapaavuori jää kauaksi kärjestä
  13. Tämä yksinkertainen uudistus voi pelastaa koko Euroopan unionin
  14. Tunnetko jo todellisten edelläkävijöiden ilmaisun ”tyyppä”?
 14. Sarjakuvat
  1. Fingerpori
  2. Viivi ja Wagner
  3. Lassi ja Leevi
  4. Harald Hirmuinen
  5. Wumo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  3. 3

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  4. 4

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  5. 5

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  6. 6

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  7. 7

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  8. 8

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  9. 9

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  10. 10

   Uusnatsit aikovat marssia juutalaisten juhlapäivänä ja synagogan nurkilla – Ruotsin pinna paloi Pohjoismaiseen vastarintaliikkeeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  4. 4

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  5. 5

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  6. 6

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  7. 7

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  8. 8

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  9. 9

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  10. 10

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  8. 8

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  9. 9

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  10. 10

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  11. Näytä lisää