Päivän lehti 7.2.2017
Valikko
Päivän lehti 7.2.2017

Hylätystä t-paidastasi voisi tehdä uuden vaatteen – mutta miksi se on niin hankalaa?

Tekstiiliteollisuudessa kehitellään nyt kiivaasti keinoja hyödyntää käytöstä poistuneita tekstiilejä. Toistaiseksi se on vaikeaa.

Vanhaa virttynyttä t-paitaa ei kannata viedä kirpputorille, sillä kukaan ei sitä osta. Suomalaisista valtaosa laittaakin hylätyn paidan roskikseen.

Seuraus näkyy roskalavoilla: lähes 55 miljoona kiloa tekstiiliä päätyy Suomessa vuosittain jätteiden sekaan ja poltettavaksi voimalaitoksissa.

Ympäristön kannalta tämä on huono vaihtoehto. Miksi vanhoista vaatteista ei tehdä uusia vaatteita?

Tulevaisuudessa todennäköisesti tehdäänkin, vastaa asiantuntija Satumaija Mäki Suomen Tekstiili ja Muoti ry:sta sanoo.

Yhä useampi vaate pystytään kierrättämään raaka-aineeksi, mikä säästää luonnonvaroja. Tekstiiliteollisuudessa kehitellään nyt kiivaasti uudenlaisia keinoja hyödyntää hylättyjä tekstiilejä.

Monet vaateliikkeet ottavat vastaan kuluttajien vanhoja tekstiilejä, myös rikkinäisiä. Määränpää vaihtelee, mutta yleensä ketjut toimittavat tekstiilit Keski-Euroopan isoihin lajittelukeskuksiin. Niissä valtavasta massasta erotellaan käyttöön kelpaavat vaatteet.

Osa saa uuden elämän esimerkiksi autojen sisustuksessa tai kokolattiamatoissa. Osa poltetaan.

Mäen mukaan Suomessa on tehty isoja harppauksia tekstiilijätteen hyödyntämiseksi. Mutta haasteita riittää.


Ensin niihin harppauksiin.

Alan suomalaisiin edelläkävijöihin kuuluu helsinkiläinen Pure Waste Textiles, joka valmistaa vaatteita sataprosenttisesti kierrätysmateriaalista. Sama firma on tullut tunnetuksi Costo-tuotemerkin tupsuhatuistaan.

Yritys on rakentanut Intiaan oman tehtaan, joka valmistaa uusia tekstiilejä lähialueen tehtaiden leikkuujätteestä. Tehtaassa toimii nyt leikkaamo, ompelimo ja viimeistely, mutta lähivuosina yritys haluaa sinne koko tuotantoketjun.

”Meillä on kunnianhimoinen tavoite, että jäte tulee yhdestä ovesta ja valmis tuote lähtee toisesta ovesta”, sanoo Pure Waste Textilesin osakas Jukka Pesola.

Hänen mukaansa tehdas toimii sekä ekologisesti että sosiaalisesti kestävällä tavalla.

Tekstiilijäte lajitellaan väreittäin ja avataan mekaanisesti kuiduiksi – josta tehdään uutta lankaa ja kangasta. Pure Wastella on oma vaatemallisto, minkä lisäksi se tekee alihankintana tekstiilejä muille yrityksille.

Tulevaisuudessa yritys haluaa käyttää raaka-aineena myös kuluttajilta kierrätykseen päätyvää tekstiiliä. Sen käsittelyä on jo testattu, ja Pesolan mukaan tulokset ovat lupaavia.

”Meidän on pakko pystyä käyttämään luonnonvaramme paremmin hyödyksi niin, että tekstiilikuitujakin käytetään useampi kierros. Ei ole järkeä, että fressi puuvilla tehdään paidaksi tai lakanaksi ja heitetään käytön jälkeen pois, kun sen voi käyttää ainakin toisen, ehkä kolmannenkin kierroksen”, Pesola sanoo.

Pure Waste testaa nyt käytettyjen vaatteiden hyödyntämistä suomalaisessa Telaketju-hankkeessa, jossa etsitään poistotekstiileille keräys-, lajittelu- ja jatkojalostusmahdollisuuksia.

Finlayson puolestaan tekee vanhoista lakanoista räsymattoja. Helmikuun aikana myymälöihin voi tuoda vanhoja farkkuja, joista valmistetaan pyyhkeitä. Kierrätysfarkkupyyhkeet tulevat myyntiin toukokuussa.

Suomalainen työvaatevalmistaja TouchPoint tekee työvaatteita uusiomateriaalista. Se on tehnyt esimerkiksi Hesburgerin työntekijöiden paidat muovipulloista valmistetusta polyesteristä. Sveitsiläiskokit saavat pian työvaatteikseen TouchPointin muovipullopolyestertakit.

Seppälässä on meneillään pilottihanke, jossa asiakkailta kerätyistä vanhoista puuvillavaatteista tehdään uusia vaatteita.

”Toivomme, että tämä olisi tulevaisuuden juttu. Se olisi mahtava, että kaikki käytetyt tekstiilit saataisiin käyttöön – ei vain vanhoina – vaan niin, että niistä saisi uusia tuotteita käyttöön”, Seppälän osto- ja designjohtaja Maria Hentilä kertoo.

Seppälä on mukana hankkeessa, jossa puuvillapitoisesta kierrätystekstiilistä saadaan uudenlaisella kemiallisella menetelmällä uudenveroista tekstiilikuitua. Menetelmää kehittävät Teknologian tutkimuskeskus VTT ja suomalaisyhtiö Infinited Fiber Company IFC.

VTT:n tutkimusprofessori, IFC:n tekninen johtaja Ali Harlin sanoo, että menetelmästä on kiinnostunut useampi kansainvälinen brändi ja materiaalista on jo tehty esitilauksia.

Vanhoista vaatteista on siis mahdollista valmistaa uusia vaatteita. Mutta miksi tätä ei tehdä kunnolla?

Palataan vanhaan t-paitaan. Käyttäjä päättääkin viedä sen roskalaatikon sijaan kierrätyspisteeseen. Säiliö pursuaa muovipusseja täynnä t-paitoja, softshell-takkeja ja paljettimekkoja.

Kuka ne lajittelisi? Erilaisia kuituja pitää käsitellä eri tavoin, eivätkä kaikki materiaalit voi päätyä samaan käyttötarkoitukseen.

Kuluttajaa ei voida velvoittaa lajittelemaan vaatteita. Osa leikkaa tuoteselostelaput pois jo tuodessaan vaatteen kotiin.

Nykyään lajittelu tehdään pääasiassa käsityönä keräyksen jälkeen, mutta isossa mittakaavassa käsityö on liian tehotonta. Kehitteillä on laitteita, jotka pystyisivät tunnistamaan materiaaleja.

”Suurin osa vaatteista on materiaalisekoitteita, joten tekniikan tulee kehittyä vielä paljon, jotta tästä tulee tarpeeksi tehokasta”, Satumaija Mäki sanoo.

”Käytetyn vaatteen matka uudeksi vaatteeksi on huomattavasti pidempi kuin se, että tekstiiliä hyödynnettäisiin jonkun muun tuotteen raaka-aineena.”

Mäen mukaan kaikesta vaatejätteestä ei koskaan pystytä tekemään uutta lankaa ja kangasta, joten vaatejätteelle on kehitettävä erilaisia käyttötapoja myös Suomessa. Ne jätetekstiilit, jotka eivät kelpaa uudeksi langaksi, voivat olla vaikka hyvää täyteainetta huonekaluteollisuudessa.

7.2. kello 13.40 tarkennettu Ali Harlinin titteliksi VTT:n tutkimusprofessori, IFC:n tekninen johtaja.

Fakta

Hatuntekijät perustivat kierrätystehtaan Intiaan


 Helsinkiläinen Pure Waste Textiles valmistaa sataprosenttisesti tekstiilijätteestä lankoja, kankaita ja vaatteita. Mallistoon kuuluu t-paitoja, collegepaitoja, farkkuja ja huppareita.

 Yritys perustettiin vuonna 2013. Sen taustalla on samoja tekijöitä kuin Costo-tuotemerkissä, joka tunnetaan erityisesti tupsuhatuistaan.

 Pure Waste ja Costo työllistävät Suomessa yhteensä 11 ihmistä. Pure Wastella on oma tehdas Intiassa, jossa työskentelee 40–60 ihmistä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kierrätys
 • Tekstiiliteollisuus
Sisällysluettelo
 1. Pääuutiset
  1. Kokoomuksen Vapaavuori lähtee pormestarikisaan – ”Järki sanoi, että ei kannata lähteä”
  2. Näin suojaat laitteesi verkko­hyökkäyksiltä – maksullisesta it-avusta saa myös kotitalous­vähennyksen
  3. Ruotsi palkkaa nyt opettajia Suomesta – Lahtelais­opettaja sai ”muumi­ruotsillaan” oppilailta lämpimän vastaanoton
  4. Kaivopuiston kirkkoherra koki pappiskutsumuksen 17-vuotiaana ja jätti bändin, urheilun ja perheen – ”Velvollisuuteni ovat raskaita, en saa palkkaa ja elän selibaatissa”
 2. Pääkirjoitus
  1. Naisten tukeminen vastauksena Trumpin päätökselle on Suomelta oikea ratkaisu
  2. Helsingin talous voi hyvin, mutta eriarvoisuus kasvaa
  3. Heikko hallitus porskuttaa Espanjassa
  4. Pakkasesta kohti mökin lämpöä
  5. Pikkuveli antaa, mutta isoveli ei osaa ottaa – miksi Suomi jättää käyttämättä virolaisten huipputeknisen lahjan?
  6. Yhdysvaltain esimerkkiä ei pidä seurata joka asiassa
 3. Kotimaa
  1. Vanhasta tietokoneesta pääsee nyt eroon turvallisesti – uusi palvelu kertoo, kun tiedot on tuhottu
  2. Rikesakkojen korotus näyttää vähentäneen suomalaisten kaahailua, kertoo tuore tutkimus
  3. Politiikan kevät käynnistyy: hallitus yrittää saada rivit ojennukseen, kokoomuksessa seurataan huolestuneena keskustan ja Sdp:n kuhertelua
  4. Hallitus jatkaa vielä tiistaina poikkeuksellista maratonistuntoa – ”Pääministeri halusi ilmeisesti korostaa palaverin dramaattista luonnetta”
  5. Irc, matopeli ja maalattavat kuoret – HS:n lukijat kertovat muistoistaan kännyköiden ja netin alkuajoilta
  6. Syyttäjät vaativat tuntuvia korotuksia Talvivaaran entisen johdon rangaistuksiin ympäristörikoksista
  7. Oletko kiirehtinyt hakemaan lastasi päiväkodista taksilla? – Kerro HS:lle, kuinka onnistut yhdistämään työn ja päivähoidon
  8. Hylätystä t-paidastasi voisi tehdä uuden vaatteen – mutta miksi se on niin hankalaa?
  9. Kai Haarma ei ole enää Kiinteistöliitto Uusimaan toiminnanjohtaja
  10. Viking Grace ajaa Turku–Tukholma-väliä
 4. Kaupunki
  1. Pitääkö Helsingistä Tallinnaan louhia 9–13 miljardin junayhteys? Kyllä, sanovat pääkaupunkiseudun asukkaat
  2. Kartta näyttää, missäpäin Helsinkiä kannattaa asua, jos haluaa baarista vikkelästi kotiin valomerkin jälkeen
  3. Pakko se on uskoa, kun itse näkee: Mechelininkadun kaadetut lehmukset olivat lahoja puuvanhuksia
  4. Lapin hiihtokeskuksista tuttu hotelliketju saapuu Helsingin Bulevardille – luvassa ”hienostunutta lappilaisuutta”
  5. Varkaat yrittävät rahdata veneitä ja perämoottoreita Helsingistä ulkomaille – 8 vinkkiä, joilla vaikeutat varkaiden puuhia
  6. Syyttäjä vaatii Skanskalle yhteisösakkoa osana laajaa lahjusvyyhtiä
 5. Ulkomaat
  1. Trump perusteli maahantulo­rajoituksia Euroopan terrori-iskuilla: ”Epärehellinen media” ei enää edes kerro niistä
  2. Kiihtyvän Trump-hysterian keskellä kannattaa pitää pää kylmänä
  3. Turkki-sopimus lopetti pakolaisten tulon Kreikkaan lähes täysin – nyt Eurooppa yrittää samaa kaoottisen Libyan kanssa
  4. Fillon pyysi Ranskalta anteeksi ”virhettään” mutta ei luopunut presidenttiehdokkuudesta
  5. Romanialaiset jatkavat mielenosoituksia – hallitus kieltäytyi eroamasta
  6. Romanian mielenosoitukset ovat suurimpia lähes 30 vuoteen – nämä kuvat nousivat joulun 1989 verisen vallankumouksen symboleiksi
  7. Maailman pisin kaupallinen lento laskeutui Uuteen-Seelantiin – Qatar Airwaysin kone lensi tauotta yli 16 tunnin aikana lähes 15 000 kilometriä
  8. Buddhalaismunkin kotitemppelistä löytyi yli neljä miljoonaa pilleriä metamfetamiinia
  9. Poliisipäällikön auto räjäytettiin Tukholmassa
 6. Talous
  1. HS listasi osinko-osakkeet – vertaa laskurista eri yhtiöiden ennustettuja osinkotuottoja
  2. Autokaupan kiihtyminen näkyi tammikuun rekisteröintiluvuissa – Bernerin kohualoitteen vaikutus näkyy luvuissa vasta myöhemmin
  3. Suosittujen tv-kanavien näkyvyys vaakalaudalla – tekijänoikeusjärjestöt vaativat miljoonien korvauksia kaapelioperaattoreilta
  4. Rajusti laajentunut Onnibus vähentää jopa 80 työntekijää – ”Nyt voimme katsoa toimintaamme valtakunnallisesti puhtaalta pöydältä”
  5. EKP arvostelee Yhdysvaltojen toimia
 7. Urheilu
  1. Henrik Dettman näki Amerikassa Suomen koripallon tulevaisuuden: ”Ellet ymmärrä, miten ihminen elää, et voi ymmärtää, miten hän ajattelee”
  2. Patriots nousi historialliselta takamatkalta jenkkifutiksen mestariksi – pelin jälkeen sankari Brady ei löytänyt paitaansa: ”Se on varmaan eBayssa”
  3. 1,3 miljardia kanansiipeä ja yli miljardi litraa olutta
  4. IAAF latoi Venäjälle ehdot yleisurheilijoiden paluulle – Pihlakoski: ”En usko, että Venäjä on Lontoon MM-kisoissa mukana”
  5. Kansainvälinen yleisurheiluliitto jäädytti kansalaisuuden vaihdot – ”Järjestelmä on haavoittuvainen”
  6. Alppitähti Lindsey Vonn kärsi ulkonäköpaineista
  7. Jokerit jää selvästi yleisötavoitteestaan
  8. Viikon ottelu: HIFK tosipaikan edessä Mikkelissä
  9. Aho ja Granlund NHL:n viime viikon parhaat pelaajat
  10. Tuloksia, rahapelejä ja tv-urheilua
 8. Kulttuuri
  1. Säveltäjä Jaakko Kuusisto johtaa kulttuuritukien uusjakoa – Menettävätkö orkesterit, saako nykysirkus lisää?
  2. Ylen suuri draamasatsaus Presidentti oli paha pettymys heti alkuun, ja tästä se johtuu
  3. Sarjakuvataiteilija Ville Ranta piirtää ritareita – ja nyt Ranskan presidentti tekee hänestä ranskalaisen ritarin
  4. G Livelabin konsertti tarjosi teoksen, jota ei voi koskaan levyttää
  5. Lapsipornon levityksestä syytetty virolaiskirjailija Kaur Kender palasi oikeuteen
  6. Ensimmäinen Runeberg Junior -palkinto jaettiin kahden lastenkirjan kesken
 9. Tiede
  1. Sykkivät revontulet ovat yhä arvoitus – huippunopeat kamerat tallentavat ”aamukuoroja”, joita ihmissilmä ei näe
  2. Kodin pintoihin pinttynyt tupakansavu voi vaarantaa terveyden
 10. Mielipide
  1. Käräjäoikeudessa tulee voida asioida omalla kielellään
  2. Haluamme solidaarisuutta ay-liikkeeseen
  3. Myös vammaisten ihmisten on voitava käyttää verkkopankkia
  4. Toisen puolesta asioiminen tulee tehdä helpoksi
  5. Paavo Väyrynen mielipidesivulla: Suomen puolueettomuus säilyi Euroopan unioniin liittymisen jälkeenkin
  6. Suomalaisen lihan välttäminen ei ratkaise Itämeren ongelmia
  7. Muovijätteen kerääminen ei nyt suju
  8. Liikenteenvalvonta on hyväksyttävää seurantaa
  9. Miksi lapsi ei saa kiivetä päiväkodissa puuhun?
  10. Uuden työpaikan hankkiminen on kuin ostaisi sian säkissä
  11. Moni konflikti liittyy ympäristömuutoksiin
  12. Asiakaspalvelu on asennekysymys
 11. Tänään
  1. Ilpo Martikainen 1947–2017
  2. Eira Toukola 1950–2017
  3. Agenttielokuvan sankari viihtyy hyvin Suomessa
  4. Tapahtumia tiistaina 7. helmikuuta
  5. Tanssin sivuaskeleet
  6. Vivica Bandler 100 vuotta
 12. Radio ja TV
  1. Norjalaissarja Nobel on taitava poliittinen trilleri ja sotadraama pohjoismaisesta näkökulmasta
  2. Puhelinkontaktiohjelmassa ei trollata
  3. Norjalainen menestyssarja Skam muistutti, että nuoruus on ikuista
  4. Tiistain elokuvia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  2. 2

   Suomeen paennut nigerialaisnainen kertoo poikajoukon polttaneen hänen tyttöystävänsä hengiltä – veivätkö tulkkausongelmat turvapaikan?

  3. 3

   Oululainen Venla Karppinen, 19, sai himoitun paikan maineikkaasta Oxfordin yliopistosta – Suomeen paluu ei enää innosta

  4. 4

   Tuleva pormestari Jan Vapaa­vuori lyttää maakunta­uudistuksen, vaikka hänen oma puolueensa on ollut päättämässä siitä – ”Haitallisin uudistus miesmuistiin”

  5. 5

   Töitä olisi heti 9 000 osaavalle koodarille, mutta tekijöitä ei löydy – ”Vaikka maksaisit mitä, se ei muuttaisi tilannetta”, sanoo ohjelmistoyrityksen teknologiajohtaja

  6. 6

   Tutkimus: Neuvostoliitto oli riippuvainen Suomesta ja lännestä tuodusta teknologiasta

  7. 7

   Kuuntelulaitteilla tehty tutkimus paljasti, miten eri tavalla isät puhuvat pojilleen ja tyttärilleen – tytöille kehosta, pojille pärjäämisestä

  8. 8

   Maahanmuuton vastustajien leiri siirrettiin nyt julkisen käymälän viereen – Jälleen uusi käänne Rautatientorin sekavassa mielenosoitustilanteessa

  9. 9

   Koomikko Iikka Kivi tuohtui stand up -kiertueen ”seksistiseen viestiin”, jätti kiertueen antaakseen tilaa naisille ja muunsukupuolisille – Promoottorin mukaan 24 miehen kiertue luultavasti peruuntuu

  10. 10

   Nuorten ei-toivottuja raskauksia voidaan vähentää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  2. 2

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  3. 3

   Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

  4. 4

   Oululainen Venla Karppinen, 19, sai himoitun paikan maineikkaasta Oxfordin yliopistosta – Suomeen paluu ei enää innosta

  5. 5

   Trump töni Montenegron pääministerin sivuun astuakseen yhteiskuvan eturiviin

  6. 6

   Koomikko Iikka Kivi tuohtui stand up -kiertueen ”seksistiseen viestiin”, jätti kiertueen antaakseen tilaa naisille ja muunsukupuolisille – Promoottorin mukaan 24 miehen kiertue luultavasti peruuntuu

  7. 7

   Maahanmuuton vastustajien leiri siirrettiin nyt julkisen käymälän viereen – Jälleen uusi käänne Rautatientorin sekavassa mielenosoitustilanteessa

  8. 8

   Töitä olisi heti 9 000 osaavalle koodarille, mutta tekijöitä ei löydy – ”Vaikka maksaisit mitä, se ei muuttaisi tilannetta”, sanoo ohjelmistoyrityksen teknologiajohtaja

  9. 9

   Suorasukaisen musiikkikriitikon Seppo Heikinheimon itsemurhasta on 20 vuotta – kollegani oli muutakin kuin muistelmien ”mätämuna”

  10. 10

   2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  3. 3

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  11. Näytä lisää