Päivän lehti 7.2.2017
Valikko
Päivän lehti 7.2.2017    |   Kolumni

Ylen suuri draamasatsaus Presidentti oli paha pettymys heti alkuun, ja tästä se johtuu

Suomalainen tv-draama on pudonnut pahasti eurooppalaisesta kelkasta, mutta miksi?

TV1:n uusin draamasatsaus Presidentti alkoi sunnuntai-iltana, mutta jo ensimmäinen jakso oli pettymys.

Taas kerran. Optimistisimmat katsojat ”antoivat vielä aikaa” tai kiittelivät, että nyt sentään puheesta saa selvää. Rima on vedetty tosi alas, jos kotimaisilta sarjoilta ei odoteta enempää.

Suomalainen poliittinen draama kuvaa politiikkaa pinnallisesti, henkilöitä ei osata esitellä, dialogi on ulkokohtaista, eikä ensimmäisestä jaksosta saa käsitystä, mistä 12-osaisessa sarjassa edes on kysymys.

Suomeen on valittu presidentti, jolla on House of Cardsin Clairea muistuttava vaimo ja seksisuhde pääministerin kanssa. Meille näytetään äijäkööri, joka istuu vihreän verkapöydän äärellä konjakkilasit käsissään, mutta eihän suomalainen politiikka enää aikoihin ole näyttänyt siltä.

Mille vuosikymmenelle suomalainen tv-draama on unohtunut?

Viime viikolla Göteborgin elokuvafestivaalien yhteydessä pidettiin Tv Drama Vision -tapahtuma, jossa keskityttiin pohjoismaisiin tv-draamoihin. Niillä menee lujaa. Kysyntä kasvaa, tarjonta vastaa siihen täysillä, ja jakelukanavia tulee lisää.

Göteborgissa Suomi mainittiin puheissa, mutta suomalaiset ovat joukon ulkopuolisia. Paikalla ei myöskään ollut kovin montaa suomalaista, jostain syystä.

Ulkopuolisuus on ratkaisevaa, sillä ainoa tapa nostaa suomalaisten käsikirjoitusten ja tuotantojen tasoa ovat kansainväliset yhteistuotannot. Suomalaisissa tuotantoyhtiöissä tehdään hiki hatussa töitä tämän tavoitteen eteen, mutta Suomelta puuttuu se yksi menestyssarja, jonka varjolla muutkin pääsisivät askeleen eteen päin. Remake-markkinat ovat asia erikseen.

Sen yhden pitäisi olla paitsi laadukas myös ennen kaikkea omaperäinen, ja juuri tämä on suomalainen heikkous. Suomalaiset lähtevät usein liikkeelle matkimalla. Näin myös Presidentti, jonka traileristakin näkee heti, että sen toivotaan muistuttavan tanskalaista Vallan linnaketta ja amerikkalaista House of Cardsia.

Sarjan on tilannut alkujaan Olli Tola, joka on nyt jäänyt eläkkeelle. Ylen uuden draamapäällikön Jarmo Lampelan työtä on vielä aikaista arvioida.

Göteborgin seminaarin yhteydessä esiteltiin tulossa olevia sarjoja. Suomalainen Juha Wuolijoki kävi kertomassa Sherlock North -hankkeestaan, jonka nimestä voi päätellä, mistä se kertoo: Sherlock Holmes eksyy napapiirille. Idea on hyvä, ja Wuolijoki toivottavasti löytää siihen riittävän rahoituksen, mutta taas kerran ensimmäinen mielleyhtymä nousee viime vuosien sarjamenestyksistä, Sherlockista ja norjalaisesta Lilyhammerista.

Suomesta löytyy lahjakkuutta, mutta osataanko täällä tuottaa ja tilata?

Göteborgissa esiteltiin kahtakin sarjaa, jotka vaikuttivat tutuilta. Toinen on ruotsalainen Bonusperhe, joka alkoi juuri viikonloppuna Femillä. Se kuvaa eronneen pariskunnan, exien ja lasten välisiä kipuiluita kome­dian keinoin.

Tanskalaiset kertoivat uudenlaisesta Yes No Maybe -konseptista, jossa Tinderiin on lisätty ehkä-vaihtoehto, ja sarja seuraa yhden miehen deittikokemuksia.

Johanna Vuoksenmaan tv-sarjoissa on käsitelty näitä molempia teemoja. Klikkaa mua oli edellä aikaansa, ja Ex-onnellisten idea on oikeastaan omaperäisempi kuin ruotsalaisten sinänsä mainio asetelma. Kummankin sarjan toteutukset ovat kuitenkin halpiksia.

Göteborgissa jaettiin ensimmäistä kertaa palkinto parhaalle pohjoismaiselle tv-draamakäsikirjoitukselle. Sen voitti norjalainen Nobel, joka on meillä nähtävissä Netflixillä. Sarjan käsikirjoittajat, pariskunta Mette M. Bølstad ja Stephen Uhlander valmistelivat työtään vuosia ennen kuin edes tarjosivat sitä. Tästäkin olisi Suomessa oppimista.

Kilpailussa oli mukana myös Kaarina Hazardin ja Leea Klemolan tulossa oleva Myrskyn jälkeen. Se on hullu sekoilu, joka ei avautunut muille eikä avaudu ehkä oikein suomalaisillekaan. Toteutus on siinäkin luvattoman halpa.

Hazard ja Klemola ovat kuitenkin juuri niitä tekijöitä, jotka tarvitsisivat tukea, ihmisiä, jotka näkevät sekoilussa sen ytimen, jota kohti käsikirjoituksessa on mentävä. Vuoksenmaa ei tuota sarjojaan, mutta on osakkaana Dionysos-tuotantoyhtiössä. Hänkin on tilaajien armoilla, sillä pieni tuotantoyhtiö ei kykene yksin kaikkeen.

Göteborgissa puhuttiin rahasta mutta sitäkin enemmän itse sarjoista. Ammattilaisyleisö oli aidosti innostunut itse kunkin hankkeista, ja ilmapiiri oli kannustava.

Toivon mukaan suomalaiset ovat vielä joskus osa tätä iloista pohjoismaista menestystarinaa.

Kirjoittaja oli mukana pohjoismaisen tv-draamapalkinnon valintaraadissa. Oikaisu 7.2. klo 12.25: Jutussa luki aiemmin virheellisesti, että Johanna Vuoksenmaa vastaisi itse tv-sarjojensa tuottamisesta. Niiden tuottamisesta vastaa Dionysos-yhtiö, jossa on Vuoksenmaa on osakkaana.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • Tv-sarjat
 • Yle

Sisällysluettelo

 1. Pääuutiset
  1. Kokoomuksen Vapaavuori lähtee pormestarikisaan – ”Järki sanoi, että ei kannata lähteä”
  2. Näin suojaat laitteesi verkko­hyökkäyksiltä – maksullisesta it-avusta saa myös kotitalous­vähennyksen
  3. Ruotsi palkkaa nyt opettajia Suomesta – Lahtelais­opettaja sai ”muumi­ruotsillaan” oppilailta lämpimän vastaanoton
  4. Kaivopuiston kirkkoherra koki pappiskutsumuksen 17-vuotiaana ja jätti bändin, urheilun ja perheen – ”Velvollisuuteni ovat raskaita, en saa palkkaa ja elän selibaatissa”
 2. Pääkirjoitus
  1. Naisten tukeminen vastauksena Trumpin päätökselle on Suomelta oikea ratkaisu
  2. Helsingin talous voi hyvin, mutta eriarvoisuus kasvaa
  3. Heikko hallitus porskuttaa Espanjassa
  4. Pakkasesta kohti mökin lämpöä
  5. Pikkuveli antaa, mutta isoveli ei osaa ottaa – miksi Suomi jättää käyttämättä virolaisten huipputeknisen lahjan?
  6. Yhdysvaltain esimerkkiä ei pidä seurata joka asiassa
 3. Kotimaa
  1. Vanhasta tietokoneesta pääsee nyt eroon turvallisesti – uusi palvelu kertoo, kun tiedot on tuhottu
  2. Rikesakkojen korotus näyttää vähentäneen suomalaisten kaahailua, kertoo tuore tutkimus
  3. Politiikan kevät käynnistyy: hallitus yrittää saada rivit ojennukseen, kokoomuksessa seurataan huolestuneena keskustan ja Sdp:n kuhertelua
  4. Hallitus jatkaa vielä tiistaina poikkeuksellista maratonistuntoa – ”Pääministeri halusi ilmeisesti korostaa palaverin dramaattista luonnetta”
  5. Irc, matopeli ja maalattavat kuoret – HS:n lukijat kertovat muistoistaan kännyköiden ja netin alkuajoilta
  6. Syyttäjät vaativat tuntuvia korotuksia Talvivaaran entisen johdon rangaistuksiin ympäristörikoksista
  7. Oletko kiirehtinyt hakemaan lastasi päiväkodista taksilla? – Kerro HS:lle, kuinka onnistut yhdistämään työn ja päivähoidon
  8. Hylätystä t-paidastasi voisi tehdä uuden vaatteen – mutta miksi se on niin hankalaa?
  9. Kai Haarma ei ole enää Kiinteistöliitto Uusimaan toiminnanjohtaja
  10. Viking Grace ajaa Turku–Tukholma-väliä
 4. Kaupunki
  1. Pitääkö Helsingistä Tallinnaan louhia 9–13 miljardin junayhteys? Kyllä, sanovat pääkaupunkiseudun asukkaat
  2. Kartta näyttää, missäpäin Helsinkiä kannattaa asua, jos haluaa baarista vikkelästi kotiin valomerkin jälkeen
  3. Pakko se on uskoa, kun itse näkee: Mechelininkadun kaadetut lehmukset olivat lahoja puuvanhuksia
  4. Lapin hiihtokeskuksista tuttu hotelliketju saapuu Helsingin Bulevardille – luvassa ”hienostunutta lappilaisuutta”
  5. Varkaat yrittävät rahdata veneitä ja perämoottoreita Helsingistä ulkomaille – 8 vinkkiä, joilla vaikeutat varkaiden puuhia
  6. Syyttäjä vaatii Skanskalle yhteisösakkoa osana laajaa lahjusvyyhtiä
 5. Ulkomaat
  1. Trump perusteli maahantulo­rajoituksia Euroopan terrori-iskuilla: ”Epärehellinen media” ei enää edes kerro niistä
  2. Kiihtyvän Trump-hysterian keskellä kannattaa pitää pää kylmänä
  3. Turkki-sopimus lopetti pakolaisten tulon Kreikkaan lähes täysin – nyt Eurooppa yrittää samaa kaoottisen Libyan kanssa
  4. Fillon pyysi Ranskalta anteeksi ”virhettään” mutta ei luopunut presidenttiehdokkuudesta
  5. Romanialaiset jatkavat mielenosoituksia – hallitus kieltäytyi eroamasta
  6. Romanian mielenosoitukset ovat suurimpia lähes 30 vuoteen – nämä kuvat nousivat joulun 1989 verisen vallankumouksen symboleiksi
  7. Maailman pisin kaupallinen lento laskeutui Uuteen-Seelantiin – Qatar Airwaysin kone lensi tauotta yli 16 tunnin aikana lähes 15 000 kilometriä
  8. Buddhalaismunkin kotitemppelistä löytyi yli neljä miljoonaa pilleriä metamfetamiinia
  9. Poliisipäällikön auto räjäytettiin Tukholmassa
 6. Talous
  1. HS listasi osinko-osakkeet – vertaa laskurista eri yhtiöiden ennustettuja osinkotuottoja
  2. Autokaupan kiihtyminen näkyi tammikuun rekisteröintiluvuissa – Bernerin kohualoitteen vaikutus näkyy luvuissa vasta myöhemmin
  3. Suosittujen tv-kanavien näkyvyys vaakalaudalla – tekijänoikeusjärjestöt vaativat miljoonien korvauksia kaapelioperaattoreilta
  4. Rajusti laajentunut Onnibus vähentää jopa 80 työntekijää – ”Nyt voimme katsoa toimintaamme valtakunnallisesti puhtaalta pöydältä”
  5. EKP arvostelee Yhdysvaltojen toimia
 7. Urheilu
  1. Henrik Dettman näki Amerikassa Suomen koripallon tulevaisuuden: ”Ellet ymmärrä, miten ihminen elää, et voi ymmärtää, miten hän ajattelee”
  2. Patriots nousi historialliselta takamatkalta jenkkifutiksen mestariksi – pelin jälkeen sankari Brady ei löytänyt paitaansa: ”Se on varmaan eBayssa”
  3. 1,3 miljardia kanansiipeä ja yli miljardi litraa olutta
  4. IAAF latoi Venäjälle ehdot yleisurheilijoiden paluulle – Pihlakoski: ”En usko, että Venäjä on Lontoon MM-kisoissa mukana”
  5. Kansainvälinen yleisurheiluliitto jäädytti kansalaisuuden vaihdot – ”Järjestelmä on haavoittuvainen”
  6. Alppitähti Lindsey Vonn kärsi ulkonäköpaineista
  7. Jokerit jää selvästi yleisötavoitteestaan
  8. Viikon ottelu: HIFK tosipaikan edessä Mikkelissä
  9. Aho ja Granlund NHL:n viime viikon parhaat pelaajat
  10. Tuloksia, rahapelejä ja tv-urheilua
 8. Kulttuuri
  1. Säveltäjä Jaakko Kuusisto johtaa kulttuuritukien uusjakoa – Menettävätkö orkesterit, saako nykysirkus lisää?
  2. Ylen suuri draamasatsaus Presidentti oli paha pettymys heti alkuun, ja tästä se johtuu
  3. Sarjakuvataiteilija Ville Ranta piirtää ritareita – ja nyt Ranskan presidentti tekee hänestä ranskalaisen ritarin
  4. G Livelabin konsertti tarjosi teoksen, jota ei voi koskaan levyttää
  5. Lapsipornon levityksestä syytetty virolaiskirjailija Kaur Kender palasi oikeuteen
  6. Ensimmäinen Runeberg Junior -palkinto jaettiin kahden lastenkirjan kesken
 9. Tiede
  1. Sykkivät revontulet ovat yhä arvoitus – huippunopeat kamerat tallentavat ”aamukuoroja”, joita ihmissilmä ei näe
  2. Kodin pintoihin pinttynyt tupakansavu voi vaarantaa terveyden
 10. Mielipide
  1. Käräjäoikeudessa tulee voida asioida omalla kielellään
  2. Haluamme solidaarisuutta ay-liikkeeseen
  3. Myös vammaisten ihmisten on voitava käyttää verkkopankkia
  4. Toisen puolesta asioiminen tulee tehdä helpoksi
  5. Paavo Väyrynen mielipidesivulla: Suomen puolueettomuus säilyi Euroopan unioniin liittymisen jälkeenkin
  6. Suomalaisen lihan välttäminen ei ratkaise Itämeren ongelmia
  7. Muovijätteen kerääminen ei nyt suju
  8. Liikenteenvalvonta on hyväksyttävää seurantaa
  9. Miksi lapsi ei saa kiivetä päiväkodissa puuhun?
  10. Uuden työpaikan hankkiminen on kuin ostaisi sian säkissä
  11. Moni konflikti liittyy ympäristömuutoksiin
  12. Asiakaspalvelu on asennekysymys
 11. Tänään
  1. Ilpo Martikainen 1947–2017
  2. Eira Toukola 1950–2017
  3. Agenttielokuvan sankari viihtyy hyvin Suomessa
  4. Tapahtumia tiistaina 7. helmikuuta
  5. Tanssin sivuaskeleet
  6. Vivica Bandler 100 vuotta
 12. Radio ja TV
  1. Norjalaissarja Nobel on taitava poliittinen trilleri ja sotadraama pohjoismaisesta näkökulmasta
  2. Puhelinkontaktiohjelmassa ei trollata
  3. Norjalainen menestyssarja Skam muistutti, että nuoruus on ikuista
  4. Tiistain elokuvia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hampurilaistesti: maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  2. 2

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  3. 3

   Turvapaikanhakijat eivät työllisty – etenkin Irakista ja Somaliasta tulevien työllisyys on hyvin heikko

  4. 4

   Happohyökkääjä vaanii nuoria naisia Berliinissä – uhreja ainakin kuusi

  5. 5

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  6. 6

   Poliisi tutkii, yritettiinkö turvapaikanhakijoiden mielenosoitusteltta polttaa – teko oli ”ilmeisen tahallinen”

  7. 7

   Alkoholiin, huumeisiin ja itsemurhiin liittyvät ”epätoivon kuolemat” tappavat USA:n valkoisia ennätystahtiin

  8. 8

   Trump on rakennellut itselleen ansoja – voiko niistä seurata jotain todella dramaattista?

  9. 9

   Lauri Markkasen kausi ja kenties koko yliopistoura päättyi – Golden Globe -voittaja Bill Murray tuuletti

  10. 10

   Patrik Laine laukoi todellisen tuurimaalin – supertähti Sidney Crosby löi vastustajan sormen tohjoksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  3. 3

   Aikuiset ihmiset ovat unohtaneet, ettei töykeyttä voi perustella millään

  4. 4

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  5. 5

   Telia luopuu roaming-maksuista – kuluttajille kotimaan hinnat kaikissa EU-maissa

  6. 6

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Yle sai JSN:ltä langettavan päätöksen poliittiseen painostukseen taipumisesta

  9. 9

   Hampurilaistesti: maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  10. 10

   Isis ilmoittautui Lontoon terrori-iskun tekijäksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää