Päivän lehti 7.2.2017
Valikko
Päivän lehti 7.2.2017

Säveltäjä Jaakko Kuusisto johtaa kulttuuritukien uusjakoa – Menettävätkö orkesterit, saako nykysirkus lisää?

Kuusiston työryhmä kokoaa teesit ministeriölle: nykylaki ei tunnista kulttuuritarjonnan monipuolistumista. Myös tuen saajien laatua halutaan valvoa.

Minne ohjaisit kulttuurin valtiotuen? Tukea säätelevä orkesteri- ja teatterilaki uudistuu vielä tänä vuonna, ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) pyysi säveltäjä-kapellimestari-viulisti Jaakko Kuusistoa puheenjohtajaksi taidekentän teesejä kokoamaan.

Kuusisto tekee työtään ristipaineissa, ja sen huomaamme myös tässä haastattelussa.

Ensin Jaakko Kuusiston vasemman korvan juuressa puhuu järjestelmän uudistamista vaativa Taideyliopiston teatterikorkeakoulun ohjaajantaiteen professori Saana Lavaste.

”Laki tehtiin 1990-luvun alussa, ja sen piiriin pääsivät ne, jotka olivat ekana paikalla. Puhun nyt opettamieni nuortenkin puolesta. Vapaita taiteilijaryhmiä on tullut lisää niin teatterin, sirkuksen kuin esimerkiksi nykytanssin piiriin, eikä laki auta huomioimaan heitä tarpeeksi.”

Lavasteen mielestä muuria lain piirissä olevien ja vapaan kentän välillä tulisi purkaa.

”Uuden lain tulee tunnustaa taiteenlajien, työtapojen ja yleisöjenkin monimuotoistuminen.”

Hänestä teatterikentän tilanne on hankala.

”Henkilömäärältään kavennettujen kaupunginteatterien näyttelijät joutuvat tekemään kaikkea uupumiseen asti samaan aikaan, kun lain piirin ulottumattomiin jääneiden ryhmien näyttelijät tekevät työtä ilman korvauksia.”

Lailla tämä ongelma ei välttämättä ratkea.

”Mutta lain tulisi huomioida tämä todellisuus. On yksi kenttä, jossa on eri toimijoita. Ei kaksi eri kenttää, jotka laki erottelee.”

Heti perään Kuusiston oikean korvan juuressa puhuu intendentti Gita Kadambi Helsingin kaupungin­orkesterista. Jos tuen piiriin on päässyt, tuki järjestyy henkilötyövuosien mukaan, ja niitä HKO:lla on suomalaisorkestereista eniten, joskin paljon vähemmän kuin Helsingin kaupunginteatterilla.

”Nykyisessä järjestelmässä on paljon arvokasta, jota ei saa tuhota, kun lakia uudistetaan”, Kadambi sanoo.

Kerrataan ensin perusteita. Nyt ei uudisteta esimerkiksi kuvataiteilijoiden asemaa, vaikka siinäkin olisi tekemistä. Nyt ­uudistetaan aiemmin lähinnä museoita, teattereita ja orkestereita koskevaa lainsäädäntöä.

Nykylain mukaan valtio voi harkita tukea vain, jos toiminta on vakinaista ja ammatillista. Toimintaa ei ylläpidetä taloudellisen voiton tavoittelemiseksi.

”Tämän allekirjoitan. Valtion ei tule suunnata tukea kaupalliseen toimintaan, joka pysyy pystyssä omillaan”, Kuusisto sanoo.

Hän myöntää uudistamisen tarpeen ja Lavasteen huomion siitä, että esimerkiksi monet teatteri-, nykytanssi- ja sirkustoimijat ovat jääneet lain piiristä.

”Jotain on muutettava, jos käytäntö ei noudata alkuperäisen lain tarkoitusta. Taidekenttä on eri näköinen kuin 1990-luvun alussa, kun teatteri- ja orkesterilaki kirjoitettiin”, hän sanoo.

Valtio on tarjonnut nollasummapeliä, jossa rahoitusta ei kasvateta ja taiteilijat jätetään riitelemään vähistä valtiontuista.

Miksi Jaakko Kuusisto lähti moiseen peliin mukaan?

”En lähden nollasummapeliin. Meiltä on puuttunut yhteinen ääni lobata asioita, jotka koskettavat kaikkia. Työpajoissamme tätä ääntä ollaan kasvatettu. Ratkaisu tulee siitä, kun päättäjät näkevät, miten pienellä lisärahoituksella saadaan paljon järkeistämistä, vaikkapa sitten kulttuurin kärkihankkeita rahoittamalla. Se ei tapahdu tämän hallituskauden aikana, mutta suhdanteet voivat muuttua.”


Kuusisto muistuttaa, että valtion­osuus­järjes­telmään laitet­tiin ihan hyvin lisä­rahaa vuoden 2008 tienoilla, mutta se auttoi vain vakiin­tuneita toimi­joita.

”Jos laki olisi ollut joustavampi eikä vain henkilötyövuosi­perusteinen, vapaan kentän asema olisi voinut kohentua jo silloin merkittävästi. Siksi lain pitää ­uudistua.”

Paljon ei tarvittaisi myöskään siihen, että pienemmät kaupunginorkesterit kukoistaisivat aivan eri tavalla.

”Nyt voi jäädä hyvä teos soittamatta, kun yksi lyömäsoittaja puuttuu. Tai viihdekonsertti tekemättä, kun ei ole rahaa sen valosuunnitteluun.”

Jos rahaa ei vain tule? On puhuttu, että orkestereilta ja kaupunginteattereilta leikattaisiin ja uudenlaiset ryhmät saisivat rahoja. Oletko klassisen musiikin aseman romuttaja?

”Työryhmä ei tee niitä valintoja. Mutta jos tarvitsijoiden määrä kasvaa ja rahamäärä pienenee, se johtaa joko tasaiseen näivettymiseen tai joidenkin toimijoiden putoamiseen pois.”

Esa-Pekka Salonen mursi ­aikoinaan klassisen musiikin ylivallan Juhlaviikoilla johtajakaudellaan. Johtavatko teesisi samaan rahanjaossa?

”Klassisen musiikin suvereeni asema on antanut tilaa muille lajeille jo aiemminkin, esimerkiksi valtion taiteilija-apurahojen myönnöissä, eikä tässä ole mitään yllättävää. Tukikelpoista toimintaa on nykyään laajalla spektrillä ja kyllä se pitää jollain tavalla huomioida.”

On toki muistettava, että Kuusisto kokoaa teesit lainsäätäjien työn pohjaksi, mutta ei hän eikä edes valtio voi päättää kaupunginorkesteri- ja kaupunginteatteriverkoston supistamisesta.

”Rahoituksella voi jotakin ohjailua yrittää, mutta päävastuu kaupunginorkestereista ja -teattereista on kunnilla. Alueellinen saatavuus on tärkeää. Sitä ei kyseenalaista kukaan.”

Uudistajat ovat halunneet myös laadullisia perusteita tuelle, jotta samat tahot eivät saisi tukea automaattisesti. Tämä epäilyttää esimerkiksi Helsingin kaupunginorkesterin intendenttiä Gita Kadambia.

”Jos nyt tehdään uusia subjektiivisempia arvioimisperusteita, tarkoittaako se myös lisää lomakkeidentäyttöä, johon täytyisi palkata lisää henkilökuntaa? Se olisi pois sisällöntuotannoista.”

Halutaanko valtiolta muutenkaan taiteellisen laadun määrittämistä? Valitse oma inhokkipuolueesi ja mieti, ha­luaisitko sen puolueen kulttuuriministerin päättävän, mikä taide on hyvää ja mikä ei ansaitse tukea.

HS:n tietojen mukaan laadunvalvontakriteeri on mukana työryhmän teeseissä, ja vastaavaa puuhataan myös Helsingin kaupungin kulttuuriavustuksiin.

”Kommentoin 14. helmikuuta, kun teesimme julkistetaan. Tällaista on ollut ilmassa, ja laadunvalvontakriteeri on käytössä esimerkiksi Britanniassa, jossa se on herättänyt keskustelua. Suomessa kyse on niin pienistä rahoista, että monimutkaista laadunvalvontabyrokratiaa ei pidä kehittää”, Kuusisto sanoo.

Jotkut uudistusmieliset haluaisivat tilaaja–tuottaja-mallin lisäämistä.

”Jos kaupunginteattereista tai -orkestereista puhutaan, en näe järkeä siinä, että kaupunki ei ostaisi näitä palveluita omalta esittävän taiteen organisaatioltaan.”

Tuetaanko Suomessa liikaa seiniä sisältöjen kustannuksella?

”Olen väsynyt seinäjargoniin. Näyttelijöillä pitää olla asialliset näyttämöt, orkestereilla konserttisalit ja pienemmillä kokoonpanoilla myös klubit. Ne kaikki tarvitsevat seiniä!”

Musiikkitalossa on kuitenkin päätoimijoilta tyhjäksi jääviä iltoja, joita ei aina saada vuokrattua ulos. Lappeenrannan ja Imatran kaupungit rakensivat juuri uudet teatterit, mutta rahaa ei ole niin vaihtelevaan sisältöön kuin mitä seinien sisälle mahtuisi.

”Tilojen vajaakäyttö johtunee usein siitä, että mahdollisilla käyttäjillä ei ole varaa vuokrata niitä. Omistajatahot voisivat miettiä tähän luovia ratkaisuja; on parempi saada vähän vuokraa ja saada taloon sisältöä, kuin olla saamatta vuokraa lainkaan”, Kuusisto muistuttaa.

Lain ulkopuolelle toistaiseksi jääneet ovat nyt toiveikkaita ja osa orkestereista, museoista ja kaupunginteattereista ehkä pelokkaita. Muutoksia tulee. Jonkinlainen laadunvalvontabyro­kratia tulee ehdolle ainakin työryhmän teeseissä.

Miltä tämä kaikki kuulostaa uudistamishaluisen professori Lavasteen mielestä?

”Olen teini-iästä ja 1990-luvun lamasta asti elänyt supistuvien resurssien Suomessa. Muutos voidaan nähdä myös mahdollisuutena, joka synnyttää luovaa energiaa. Jo pyrkimys kohti lainmuutosta on aiheuttanut hyvää keskustelua ja taidekentän eri toimijoiden lähentymistä. Se on todella hyvä asia.”

Entä nykyjärjestelmän hyviä puolia esiin tuovan intendentti Gita Kadambin mielestä?

”Hienoa, että lakia päivitetään vastaamaan nykytarpeita, kunhan itse prosessi pidetään mahdollisimman ketteränä. Jos laadunvalvontaa tulee, niin Helsingin kaupunginorkesteri pystyy kyllä vastaamaan kaavailtuihin korkean kansainvälisen tason, osallistavuuden ja saavutettavuuden kriteereihin”, hän sanoo.

Mutta kaikilla ei ole rahaa tehdä sitä, mihin täysikokoinen Helsingin kaupunginorkesteri maan pääkaupungissa yltää.

”Pienempien orkestereiden kriteerit pitää suhteuttaa niiden toimintaan, jotta olemassaolo ja toimintaedellytykset turvataan. Toimijat eivät ole yhteismitallisia”, Kadambi muistuttaa.

Kuka?

Se vakavamielisempi Kuusisto


 Jaakko Kuusisto on let­keän ja kansainvälistä solistiuraa tekevän Pekka Kuusiston vakavamielisemmän oloinen isoveli. Molemmat ovat monilahjakkuuksia.

 Jaakko Kuusisto napsi nuoruudessaan hyviä sijoituksia kansainvälisissä viulukilpailuissa ja toimi Sinfonia Lahden konserttimestarina. Nykyisin hän toimii Oulun musiikkijuhlien taiteellisena johtajana.

 Hän konsertoi viulistina ja kapellimestarina.

 Kuusiston tunnetuimpia sävellyksiä ovat kansainvälisesti levinnyt viulukonsertto sekä Suomessa esimerkiksi Koirien Kalevala -lastenooppera ja Elämälle-ooppera Oskar Merikannon elämästä.

 Kuusisto säveltää parhaillaan fagottikonserttoa Ra­dion sinfoniaorkesterille sekä trumpettikonserttoa Marquette Symphonyn ja Buffalo Philharmonic Orchestran yhteistilauksena.

 Kuusiston johtama työryhmä esittää teesinsä kulttuuritukien valtionosuusjärjestelmän uudistamiseksi 14. helmikuuta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kulttuuripolitiikka
 • Kulttuuri
 • Vesa Sirén
Sisällysluettelo
 1. Pääuutiset
  1. Kokoomuksen Vapaavuori lähtee pormestarikisaan – ”Järki sanoi, että ei kannata lähteä”
  2. Näin suojaat laitteesi verkko­hyökkäyksiltä – maksullisesta it-avusta saa myös kotitalous­vähennyksen
  3. Ruotsi palkkaa nyt opettajia Suomesta – Lahtelais­opettaja sai ”muumi­ruotsillaan” oppilailta lämpimän vastaanoton
  4. Kaivopuiston kirkkoherra koki pappiskutsumuksen 17-vuotiaana ja jätti bändin, urheilun ja perheen – ”Velvollisuuteni ovat raskaita, en saa palkkaa ja elän selibaatissa”
 2. Pääkirjoitus
  1. Naisten tukeminen vastauksena Trumpin päätökselle on Suomelta oikea ratkaisu
  2. Helsingin talous voi hyvin, mutta eriarvoisuus kasvaa
  3. Heikko hallitus porskuttaa Espanjassa
  4. Pakkasesta kohti mökin lämpöä
  5. Pikkuveli antaa, mutta isoveli ei osaa ottaa – miksi Suomi jättää käyttämättä virolaisten huipputeknisen lahjan?
  6. Yhdysvaltain esimerkkiä ei pidä seurata joka asiassa
 3. Kotimaa
  1. Vanhasta tietokoneesta pääsee nyt eroon turvallisesti – uusi palvelu kertoo, kun tiedot on tuhottu
  2. Rikesakkojen korotus näyttää vähentäneen suomalaisten kaahailua, kertoo tuore tutkimus
  3. Politiikan kevät käynnistyy: hallitus yrittää saada rivit ojennukseen, kokoomuksessa seurataan huolestuneena keskustan ja Sdp:n kuhertelua
  4. Hallitus jatkaa vielä tiistaina poikkeuksellista maratonistuntoa – ”Pääministeri halusi ilmeisesti korostaa palaverin dramaattista luonnetta”
  5. Irc, matopeli ja maalattavat kuoret – HS:n lukijat kertovat muistoistaan kännyköiden ja netin alkuajoilta
  6. Syyttäjät vaativat tuntuvia korotuksia Talvivaaran entisen johdon rangaistuksiin ympäristörikoksista
  7. Oletko kiirehtinyt hakemaan lastasi päiväkodista taksilla? – Kerro HS:lle, kuinka onnistut yhdistämään työn ja päivähoidon
  8. Hylätystä t-paidastasi voisi tehdä uuden vaatteen – mutta miksi se on niin hankalaa?
  9. Kai Haarma ei ole enää Kiinteistöliitto Uusimaan toiminnanjohtaja
  10. Viking Grace ajaa Turku–Tukholma-väliä
 4. Kaupunki
  1. Pitääkö Helsingistä Tallinnaan louhia 9–13 miljardin junayhteys? Kyllä, sanovat pääkaupunkiseudun asukkaat
  2. Kartta näyttää, missäpäin Helsinkiä kannattaa asua, jos haluaa baarista vikkelästi kotiin valomerkin jälkeen
  3. Pakko se on uskoa, kun itse näkee: Mechelininkadun kaadetut lehmukset olivat lahoja puuvanhuksia
  4. Lapin hiihtokeskuksista tuttu hotelliketju saapuu Helsingin Bulevardille – luvassa ”hienostunutta lappilaisuutta”
  5. Varkaat yrittävät rahdata veneitä ja perämoottoreita Helsingistä ulkomaille – 8 vinkkiä, joilla vaikeutat varkaiden puuhia
  6. Syyttäjä vaatii Skanskalle yhteisösakkoa osana laajaa lahjusvyyhtiä
 5. Ulkomaat
  1. Trump perusteli maahantulo­rajoituksia Euroopan terrori-iskuilla: ”Epärehellinen media” ei enää edes kerro niistä
  2. Kiihtyvän Trump-hysterian keskellä kannattaa pitää pää kylmänä
  3. Turkki-sopimus lopetti pakolaisten tulon Kreikkaan lähes täysin – nyt Eurooppa yrittää samaa kaoottisen Libyan kanssa
  4. Fillon pyysi Ranskalta anteeksi ”virhettään” mutta ei luopunut presidenttiehdokkuudesta
  5. Romanialaiset jatkavat mielenosoituksia – hallitus kieltäytyi eroamasta
  6. Romanian mielenosoitukset ovat suurimpia lähes 30 vuoteen – nämä kuvat nousivat joulun 1989 verisen vallankumouksen symboleiksi
  7. Maailman pisin kaupallinen lento laskeutui Uuteen-Seelantiin – Qatar Airwaysin kone lensi tauotta yli 16 tunnin aikana lähes 15 000 kilometriä
  8. Buddhalaismunkin kotitemppelistä löytyi yli neljä miljoonaa pilleriä metamfetamiinia
  9. Poliisipäällikön auto räjäytettiin Tukholmassa
 6. Talous
  1. HS listasi osinko-osakkeet – vertaa laskurista eri yhtiöiden ennustettuja osinkotuottoja
  2. Autokaupan kiihtyminen näkyi tammikuun rekisteröintiluvuissa – Bernerin kohualoitteen vaikutus näkyy luvuissa vasta myöhemmin
  3. Suosittujen tv-kanavien näkyvyys vaakalaudalla – tekijänoikeusjärjestöt vaativat miljoonien korvauksia kaapelioperaattoreilta
  4. Rajusti laajentunut Onnibus vähentää jopa 80 työntekijää – ”Nyt voimme katsoa toimintaamme valtakunnallisesti puhtaalta pöydältä”
  5. EKP arvostelee Yhdysvaltojen toimia
 7. Urheilu
  1. Henrik Dettman näki Amerikassa Suomen koripallon tulevaisuuden: ”Ellet ymmärrä, miten ihminen elää, et voi ymmärtää, miten hän ajattelee”
  2. Patriots nousi historialliselta takamatkalta jenkkifutiksen mestariksi – pelin jälkeen sankari Brady ei löytänyt paitaansa: ”Se on varmaan eBayssa”
  3. 1,3 miljardia kanansiipeä ja yli miljardi litraa olutta
  4. IAAF latoi Venäjälle ehdot yleisurheilijoiden paluulle – Pihlakoski: ”En usko, että Venäjä on Lontoon MM-kisoissa mukana”
  5. Kansainvälinen yleisurheiluliitto jäädytti kansalaisuuden vaihdot – ”Järjestelmä on haavoittuvainen”
  6. Alppitähti Lindsey Vonn kärsi ulkonäköpaineista
  7. Jokerit jää selvästi yleisötavoitteestaan
  8. Viikon ottelu: HIFK tosipaikan edessä Mikkelissä
  9. Aho ja Granlund NHL:n viime viikon parhaat pelaajat
  10. Tuloksia, rahapelejä ja tv-urheilua
 8. Kulttuuri
  1. Säveltäjä Jaakko Kuusisto johtaa kulttuuritukien uusjakoa – Menettävätkö orkesterit, saako nykysirkus lisää?
  2. Ylen suuri draamasatsaus Presidentti oli paha pettymys heti alkuun, ja tästä se johtuu
  3. Sarjakuvataiteilija Ville Ranta piirtää ritareita – ja nyt Ranskan presidentti tekee hänestä ranskalaisen ritarin
  4. G Livelabin konsertti tarjosi teoksen, jota ei voi koskaan levyttää
  5. Lapsipornon levityksestä syytetty virolaiskirjailija Kaur Kender palasi oikeuteen
  6. Ensimmäinen Runeberg Junior -palkinto jaettiin kahden lastenkirjan kesken
 9. Tiede
  1. Sykkivät revontulet ovat yhä arvoitus – huippunopeat kamerat tallentavat ”aamukuoroja”, joita ihmissilmä ei näe
  2. Kodin pintoihin pinttynyt tupakansavu voi vaarantaa terveyden
 10. Mielipide
  1. Käräjäoikeudessa tulee voida asioida omalla kielellään
  2. Haluamme solidaarisuutta ay-liikkeeseen
  3. Myös vammaisten ihmisten on voitava käyttää verkkopankkia
  4. Toisen puolesta asioiminen tulee tehdä helpoksi
  5. Paavo Väyrynen mielipidesivulla: Suomen puolueettomuus säilyi Euroopan unioniin liittymisen jälkeenkin
  6. Suomalaisen lihan välttäminen ei ratkaise Itämeren ongelmia
  7. Muovijätteen kerääminen ei nyt suju
  8. Liikenteenvalvonta on hyväksyttävää seurantaa
  9. Miksi lapsi ei saa kiivetä päiväkodissa puuhun?
  10. Uuden työpaikan hankkiminen on kuin ostaisi sian säkissä
  11. Moni konflikti liittyy ympäristömuutoksiin
  12. Asiakaspalvelu on asennekysymys
 11. Tänään
  1. Ilpo Martikainen 1947–2017
  2. Eira Toukola 1950–2017
  3. Agenttielokuvan sankari viihtyy hyvin Suomessa
  4. Tapahtumia tiistaina 7. helmikuuta
  5. Tanssin sivuaskeleet
  6. Vivica Bandler 100 vuotta
 12. Radio ja TV
  1. Norjalaissarja Nobel on taitava poliittinen trilleri ja sotadraama pohjoismaisesta näkökulmasta
  2. Puhelinkontaktiohjelmassa ei trollata
  3. Norjalainen menestyssarja Skam muistutti, että nuoruus on ikuista
  4. Tiistain elokuvia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  3. 3

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  4. 4

   Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

  5. 5

   Voimakas maanjäristys Egeanmerellä – ainakin kaksi kuoli Kosin lomasaarella Kreikassa, uutistoimiston mukaan uhrit ovat ruotsalainen ja turkkilainen

  6. 6

   Pullollinen olutta maksaa 30 senttiä, jos sen panee kotona – kaksiossaan ipaa tehtaileva Otto Hannikainen on osa kotiolutbuumia

  7. 7

   Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

  8. 8

   BBC: Tukihuijari väitti, ettei pysty kävelemään yli 50 metriä – kiipesi Kilimanjarolle ja voitti triathlonin

  9. 9

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  10. 10

   Äänestäjät saivat tahtonsa läpi: Tukholman ja Göteborgin väliä kulkeva juna nimettiin Trainy McTrainfaceksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  4. 4

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  5. 5

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  6. 6

   16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

  7. 7

   Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

  8. 8

   Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

  9. 9

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  10. 10

   Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

  11. Näytä lisää